Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Sony ZV-E1 täiskaader hübriidkaamera — suunatud vlogeritele, sobilik kõigile

Võib öelda, et Sony FX3 ja Sony a7S III on seni domineerinud videole keskendunud hübriidkaamerate maailma ning see fakt ei ole sugugi üllatav. Mõlemad jagavad ju legendaarset 12-megapikslist CMOS täiskaadersensorit, mis võimaldab jäädvustada ka kõige hämaramates valgustingimustes — ning seda veel eriti võimsa autofookusega.

Siiski, mis hoiab enamus huvilis tagasi FX3 või a7S III ostust on — you guessed it — organi müüki nõudev hinnasilt. Seega oli kõigil suur naeratus näol, kui Sony avalikustas kõvasti odavama ZV-E1 täiskaader hübriidkaamera, mille sees peitub täpselt sama sensor, mis eelmainitud kaamerates.

Kuid odavam hinnasilt tähendab ilmselgelt ka ohverdusi funktsioonide poolest, mistõttu räägin kohe esimeses peatükis lahti, mis on Sony ZV-E1 nõrkused ja tugevused. Ehk mine tee endale tassitäis teed (või jääteed kui palava ilmaga loed), sea ennast mugavalt valmis ja tule tutvuma 😉☕

Muide, Sony ZV-E1 on nii Photopointi esinduskauplustes kui veebikaubmajas müügil ja samuti saad seda Rocca al Mare keskuse Photopointist ka laenutada! Uuri rentimise võimalustest lähemalt siit » 

Sony ZV-E1 tehniline pool

Paljud teist tahaks ilmselt kohe teada, kas Sony ZV-E1 videovõimekus vastab ka oma suurte vendade omale, kui neil on sama sensor. Selle vastuseks on… peaaegu!

Nimlet, ZV-E1 abil saab salvestada kuni 4K 120 kaadrit/sek (10-bit 4:2:2) (10% croppiga), mis on paljude jaoks enam kui piisav. Samas, üks ainsatest asjadest, mis sellel veel puudub, on RAW videosalvestus.

FX3 mudelit eristab veel jahutussüsteem, mis aitab vältida ülekuumenemist pikema ajalise kasutamise korral see on eriti aktuaalne teema, kui sisse on lülitatud kaamera maksimaalsed seaded ja seda veel palava ilmaga.

a7S III suudab samuti kuumusega paremini toime tulla, kuna selle kere on füüsiliselt suurem. Lisaks eristab seda pildiotsija, mis võib kasulikuks osutuda päikseliste ilmade korral või kui tahad lihtsalt kaadrist detailsemat vaadet.

Mõned muud “agad” ZV-E1 puhul on üksik UHS-II mälukaarti pesa, microHDMI pesa, mehaanilise katiku ja ühe rulliku kaotus. Aga oota nüüd! Kui mõni nendest omadustest paneb Su kahtlema ZV-E1 ostus, siis nüüd toon välja ka selle kaamera eelised:

  • See kaalub peaaegu 2 korda vähem kui a7S III ja FX3. Nimelt, Sony ZV-E1 on selle postituse avaldamise hetkel maailma kõige kompaktsem ja kergem täiskaader hübriidkaamera!
  • Sulle on abiks uued Sony lisafunktsioonid, mida isegi a7S III pole siiani veel saanud. Sinna hulka kuuluvad focus breathing compensation, lihtsustatud USB streaming ja CineVlog.
  • Autofookuse teeb veel kiiremaks ja täpsemaks uus AI Processing Unit, mida tutvustati esimest korda Sony a7R V hübriidkaameraga. Lisaks täiustatud inimeste jälgimisele suudab kaamera tuvastada ka erinevaid loomi, linde ja sõidukeid.

Sony ZV-E1 ja videograafia

Nüüd, kui oleme tehniliste andmetega ühelepoole jõudnud, siis pean avaldama saladuse, et tegelikult kõik need täiskaader sensorid, 4K/120p võimekused jms. ei ole sugugi kõige tähtsamad, kui me räägime reaalsest kasutusest.

Võime päev otsa arutada, mida see või too kaamera teha suudab, kuid päeva lõpuks mõjutab lõplikut tulemust ikkagi kõige rohkem videograaf ise!

Kuidas ma seda tean? Sest mina ise ei ole kõige pädevam videograaf ja isegi kui mulle kätte anda saja tuhande eurone Hollywood’i kinokaamera, siis ega sealt midagi head välja ei tule. Ilmselt vastupidi, tulemus oleks kehvem kuna kallimaid kaameraid on üldiselt veel keerulisem juhtida.

Siin aga tuleb ZV-E1 puhul mängu üks suur eelis — selle kasutajaliides on tehtud võimalikult lihtsaks, kuna see on eelkõige suunatud vlogeritele, kellel on üldiselt kiirem töövoog, mis nõuab ka võimalikult lihtsat ja kiiret juhtimist.

Lisaks on ZV-E1 ekraan täielikult puutetundlik, mis teeb kõiksuguste seadete muutmise eriti lihtsaks.

Allolev video sai salvestatud minimaalsete teadmistega ZV-E1 kohta — kõik, mida kaameras navigeerisin ja muutsin oli enamasti ühe nupu vajutusega tehtav.

Minu meelest on tulemus viisakas, kuid loomulikult on selline kaamera võimeline ka palju rohkemaks, kui see mõne pädevama videograafi kätte anda 🙂

Kasutasin salvestuse jaoks 4K 25/50 kaadrit/sek (10-bit 4:2:2) ning autofookuse subjektituvastuseks oli inimene. Objektiividest olid kasutuses Sony FE 35mm f/1.8 ja Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN Contemporary.

 

Sony ZV-E1 “Auto Framing”

Kindlasti pidin proovile panema ka funktsiooni, mida Sony tutvustas esimest korda just ZV-E1 hübriidkaameraga — selleks on AI-põhine “Auto Framing” ehk automaatne kadreerimine.

Tuvastades või valides ise ükskõik mistahes subjekti, siis ZV-E1 hakkab seda jälgima. Subjekti liikumise korral üritab kaamera hoida teda võimalikult kaadri keskel, mis tähendab seda, et kaadrit peab croppima.

Kui palju see sisse croppib ja kui kiiresti see subjekti jälitab – seda saad määrata ise “Auto Framing Settings” menüü alt.

Ilmselt paljud teist võivad samastuda olukorraga, kus oled täiesti üksi oma kaameraga ja Sinu kaamerameheks on 3-jala peal seisev statiiv. Muidugi sellel lahendusel pole ka midagi häda, aga vahepeal on tore näha ka mingisugust liikumist kaameraga.

Nendes olukordades oleks ideaalne “Auto Framing” sisse lülitada ja tutvustada seisvasse kaadrisse hoopis midagi teistsugust.

Panin selle funktsiooni proovile korvpalliplatsil, mis tagasi vaadates ei ole küll kõige kasulikum viis, kuidas seda funktsiooni kasutada, aga mõte oli lihtsalt näha, kuidas kaamera reageerib ja sammu peab. Vaata video üle ja tee omad järeldused!

 

Sony ZV-E1 vs Sony ZV-E10

Täiesti ebavajalik (ja ebaaus) oleks võrrelda sarnaste nimedega Sony ZV-E1 ja Sony ZV-E10 hübriidkaameraid, mis on tehniliste andmete poolest nagu öö ja päev… aga ma teen seda siiski!

Kui Sa sirvid seda artiklit unistades kaamerast nagu ZV-E1, siis ütlen lohutuseks, et ka mina kasutan tegelikult kordades odavamat ZV-E10 hübriidkaamerat, millel on poolkaader sensor. Vaatame siis, kas ZV-E1 on reaalsuses nii palju parem, et õigustada neljakordset hinnasilti?

Minu üllatuseks olid mõlemad hübriidkaamerad üksteise kõrval peaaegu indentsed – nii suuruse kui kaalu poolest (ZV-E1 kaalub 483 g, ZV-E10 kaalub 343 g). Nii palju siis minu argumendist, et poolkaader hübriidkaamerad on ikka nii palju kompaktsemad ja kergemad…

Kerepealne nupupaigutus on neil samuti koomiliselt sarnane, ainult et ZV-E1 on saanud endale ühe lisa custom nupu — kuid siinkohal nende kahe kaamera sarnasused tõesti lõppevad.

Lülitades Sony ZV-E1 sisse, siis tervitab Sind värske kasutajaliides, mis on minu meelest palju ilusam ja lihtsam kasutada, kui võrrelda seda vanema menüüsüsteemiga, mida kahjuks ZV-E10 veel kasutab.

ZV-E1 on minu arust kõige kasutajasõbralikum Sony kaamera, mida seni olen näinud. Minu kätes on varem olnud Sony a7 IV, a7R IV ja loomulikult ZV-E10, kuid ükski nendest ei tule isegi lähedale ZV-E1 mudelile, kui asi puudutab kasutusmugavust ja -lihtsust. Anna kasvõi oma vanaemale!

Rääkides videokvaliteedist, siis minu arvates näevad mõlemad ZV-E1 kui ka ZV-E10 suurepärased välja. Seetõttu ei hakanud ma tavalistes valgustingimustes neid kahte isegi võrdlema, vaid panin need hoopis proovile valgusvähestes tingimustes, kus iga teine kaamera nii hästi ei sära.

 

Sony ZV-E10 tuli üllatavalt hästi toime veel ISO 6400 peal, kuid sellest kõrgemale minnes hakkas pilt juba ära vajuma. Samuti on selle autofookus peaaegu kasutu valgusvähestes tingimustes ehk üllatus, üllatus… ZV-E1 võitis selle võrdluse.

Sellega jõuan oma esialgsele küsimusele tagasi, kas ZV-E1 on päriselt nii palju parem oma väiksest vennast, et õigustada 4 kordset hinda?

Pärast mõlema mudeli kasutajakogemust, videokvaliteeti ja autofookust võrdlust, siis saan enesekindlalt öelda, et see on absoluutselt seda väärt! Pea meeles, et enne seda nõudis sellise kvaliteedi saavutamine vähemalt 4000 eurot ning see oli kõigest kere hind.

Kokkuvõte

Ütleme nii, et enne seda testprioodi olin ma väga rahul oma Sony ZV-E10 poolkaader hübriidkaameraga.

See on alati täitnud oma ülesande, kasutuskogemusel ei olnud ka midagi häda ning videokvaliteedist ei osanud ma samuti rohkemat tahtagi…kuni praeguse hetkeni.

Sony ZV-E1

Sony ZV-E1 on avanud minu silmad hoopis teistsugusele kogemusele Sony hübriidkaameraga, mida hakkan kindlasti igatsema pärast selle kaamera Photopointi foto- ja videotehnika renti tagastamist.

Hoiatan ette ära, et kui Sa peaksid endale selle kaamera soetama või Photopointi rendist ära proovima, siis tagasiteed ei ole :)

 

Soeta võimekas Sony ZV-E1 — loomulikult Photopointist »

Rendi ja proovi ise Sony ZV-E1 järele — kõik vajalik info on siin »


Kahtlemata on uue kaamera ostmine arvestatav investeering ja seetõttu pakume võimalust kasutada mugavaid ja paindlikke järelmaksu võimalusi – nii ei pea kogu summat kohe tasuma, vaid saab maksta osamaksete kaupa.

Teeme vahetust – too enda enda vana fototehnika meile ja saad uue kaamera/objektiivi ostul isegi soodushinnast veel alla! Rohkem infot »

(330)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony ZV-E1 kere
  • 12,1-megapiksline täiskaader Exmor R CMOS sensor
  • 4K 3840 × 2160 60p videosalvestus & S-Gamut3/S-Log3
  • 5-teljeline keresisene stabilisaator, kuni 5 stoppi
  • 759 faasituvastuspunktiga teravustamine
  • 3" pööratav & kallutatav LCD-puuteekraan
2699€
Sony ZV-E1 + 28-60mm Kit
  • 12,1-megapiksline täiskaader Exmor R CMOS sensor
  • 4K 3840 × 2160 60p videosalvestus & S-Gamut3/S-Log3
  • 5-teljeline keresisene stabilisaator, kuni 5 stoppi
  • 759 faasituvastuspunktiga teravustamine
  • 3" pööratav & kallutatav LCD-puuteekraan
2999€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast