Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Photopointi ajaveebi 2010 aasta 10 kuumimat postitust

Tänasega lõppev 2010 aasta on nii foto- kui ka arvutitehnika vallas olnud tulvil huvitavaid arenguid, sündmusi ja digitehnikat. Hübriidkaamerate eneseteostus, tahvelarvutite võimas tulek, Android OS tohutu levik, fotokaamerate areng nii innovatsiooni kui ka sensorite arengu mõttes ja palju muud.

2010 aastal on Photopointi ajaveebis ilmunud 568 postitust, läbi mille meie head lugejad nende arengute ja sündmustega tutvuda on saanud. Siin all on reas 10 mõjukamat, huvitavamat ja meeldejäävamat 2010 aastal PP ajaveebis ilmunud postitust. Tegemist on ülimalt subjektiivse valikuga – kui arvad, et mingi oluline sündmus on nende 10 seast välja jäänud, siis anna sellest kommentaariumis teada.

Siin nad on: 2010 parimad. Head vana aasta lõppu ja uue algust kõigile Photopointi ajaveebi lugejaile!

10. Pentaxi digitaalse keskformaatkaamera saaga sai tõelisuseks

Nüüd on sellest juba varsti kuus aastat, kui Pentax oma digitaalse keskformaatkaamera 645D prototüübi avalikkuse ette tõi. Prototüübiks see aga pikkadeks aastateks jäigi – kuni eelmise aasta kevadeni, kui Pentax lõpuks oma Jaapani veebilehele ametliku ajaloenduri üles pani. Varsti tuli Pentax 645D keskformaat Jaapanis müügile. Photokina fotomessil teatas Pentax, et 645D tuleb 2011 jaanuaris müügile ka Euroopas.

Miks see kaamera nii oluline on? Kes vähegi Pentaxi ajaloost midagi teab, teab ka, kui mõjuvõimsad olid Pentaxi peegel- ja kompaktkaamerad filmiajastu kõrghetkel. Ma ei usu, et Pentax 645D projekt Pentaxi jaoks väga kasumlik oleks. Pigem oli see proovikiviks ja tõestuseks maailmale, et see Jaapani vanim peegelkaamerameister on täies elujõus ning suudab valmis saada millegi sellisega, mida ükski teine peegelkaamerate valmistaja teinud ei ole: magneesiumsulamist korpuse ja ilmastikukindlate tihenditega, 40 MP sensoriga 9999 eurot maksev digitaalne keskformaatkaamera.

Pentax 645D tuleb

9. Windows Phone 7

Nädala eest andis Microsoft teada, et on müünud enam kui 1.5 miljonit Windows Phone 7 operatsioonisüsteemiga nutitelefoni. Ja seda kõigest kuue nädalaga – ajast, mil esimene WM 7 seade turule ilmus. Androidile see arv muidugi vastu ei saa. Ametlikud aruanded näitavad, et Android OS mobiilseid seadmeid aktiveeritakse kiirusega 300 ooo isendit päevas. See ei tähenda aga, et Windows Phone 7 oleks olnud läbikukkumine. Kaugel sellest. Microsoftile tuleb innovatsiooni eest au anda ja seda ma siin ka teen.

Windows Phone 7 avapauk – 10 uut mobiiltelefoni

8. Canon EOS 550D ja Digitesti fototehnika ülevaated

Mul ei ole oma arvamuse kinnituseks pakkuda ühtegi numbrit – sellegipoolest olen ma seisukohal, et Canoni  aasta algul esitletud EOS 550D 812.32€ on olnud 2010 aasta kõige populaarsem peegelkaamera. Tegemist on tõepoolest suurepärase eksemplariga – seda eriti sensori puhta ISO-tulemuse ja filmirežiimi täisväärtislikkuse poolest.

Allpool lingitud PP ajaveebi postitus 550D kaamerast on oluline veel ka teise aspekti poolest – see markeerib Toomas Ili kirjutatud ülevaadete algust Digitesti veebilehel. Nimelt sai koos 550D ülevaatega püstitatud eesmärk vaadata põhjalikult üle kõik uued, turule tulevad digipeeglid ja hübriidkaamerad. Praegu on ahjus küpsemas ülevaated nii Nikon D7000 1015.65€, Sony a55 812.32€ kui ka teistest huvitavatest fotokaameratest. EOS 550D oli selles reas esimene.

Canon EOS 550D peegelkaamera ülevaade Digitesti veebilehel

7. Apple iPhone 4

Apple iPhone on… Apple iPhone. Ükskõik, kas selle uuendus on eelmisest parem või mitte – seda ostetakse ikka. Peaasi, et Jobs seda näitaks. On arvatavasti vaieldav, kas suve algul esitletud iPhone 4 on eelmisest parem või mitte (antenniprobleemid ja muu) igatahes näeb see aga ilus välja ning välimusele andis vürtsi juurde ka Gizmodo enneaegne esitlus.

Apple iPhone 4

6. Photopointi uue esinduskaupluse avamine Kristiines

Uue poe avamine on suur sündmus – selles ei ole mingit kahtlust. Seda nii meie, kui ka meie Tallinna klientide jaoks, kel nüüd üks Photopointi pood rohkem on.

Photopoint avas uue esinduskaupluse Tallinnas Kristiine keskuses

5. Sony a55 – poolläbipaistev peegel ja jätkuv autofookus

Sony a55 812.32€ oli 2010 aasta intrigeerivam ja huvitavam uudis fototehnika vallast. Seda, et Sony`l midagi imelikku plaanis oli, oli ju ka arvata. Ei oleks selline elektroonikagigant muidu oma peegelkaamerate valikut nii kaua ilma videorežiimita hoidnud. a55 jätkuva autofookuse teravustamise kiirus on aga tõesti väga heast klassist – seda nii filmi- kui ka videorežiimil. Tundub siiski, et selline kontseptsioon teiste kaameratootjate poolt vastukaja ei leia. Saab näha kas Sony järgmistel aastatel seda ka edasi arendama hakkab või ühekordse katsetusena unustab.

Käed küljes: Sony α55 – poolläbipaistva peegliga hübriidkaamera

4. Google Nexus One ja androidtelefonide võidukäik

Google Nexus One tuli päris aasta algul. Selle, HTC poolt Google`ile meisterdatud nutitelefoniga proovis tarkvaragigant alustada omaenda riistvaraäri, müües seda läbi enda veebipoe. Nüüdseks on Google sellest ideest loobunud, jagades Nexus S telefoni juba päris vabalt.

HTC jaoks oli Nexus One verstapostiks – selle järgi vormiti ju pisut hiljem ülipopulaarne HTC Desire 446.32€, viimasest aga omakorda pisem Wildfire 202.32€, suurem Desire HD 558.15€, klahvistikuga Desire Z 283.65€ jne. Niisiis võib Google Nexus One`i pidada praeguste HTC telefonide esiemaks. Android-telefonide maailmas on aga HTC hetkel kõige kõvem tegija.  300 000 aktiveeritavat Android-seadet päevas sai eespool juba mainitud.

Google nutitelefon Nexus One

3. Remo savisaar ja Photopointi ajaveeb

Varakevadel võtsin ühendust loodusfotograaf Remo Savisaarega ning tegin talle ettepaneku hakata kirjutama huvitavaid fotolugusid Photopointi ajaveebis. Remo oli rõõmuga nõus ning nii saigi alguse igakuine artiklite seeria “Mida püüda pildile?”, kus Remo lugejaid loodust vaatama õpetab. Need lood on kogunud PP ajaveebis väga palju lugejaid ning muutunud lausa nii populaarseks, et Remo looduslugude artikliseeria avalöögi rahuliku südamega 2010 aasta postituste nimistus kolmandale kohale kirjutada võib. Kaks lugu on veel ees ootamas – jaanuari ja veebruari kohta. Siis saab aastaring täis, kuid luban, et Remoga kohtume Photopointi ajaveebis ka pärast seda.

Remo Savisaar Photopointi ajaveebis

2. “iPad” – sellest kõik alguse saigi

Kui Apple midagi ees teeb, siis teised järgnevad. Aasta eest ei teadnud tahvelarvutist keegi mitte midagi. Siis – jaanuari lõpus tuli Apple oma iPad`iga. See võeti üldsuse poolt vastu kahetiste tunnetega. Oli neid, kes iPad`i avasüli tervitasid, rohkem oli aga neid, kes sellele skeptiliselt vaatasid ning seda mõttetuks seadmeks nimetasid. Nüüd, aasta peale seda sündmust on algamas järjekordne suur CES elektroonikamess. Kui sul seal arvutitootjana tahvelarvutit ette näidata ei ole, siis oled lihtsalt jobu.

Apple esitles tahvelarvutit nimega iPad

1. Photopointi ajaveeb Photokina fotomessil

Iga kahe aasta tagant Saksamaal, Kölni linnas toimuv Photokina fotomess on fotomaailma suursündmus. Kõik fototehnika tootjad ajastavad oma suuremad esitlused ja uudised just Photokina jaoks. Sel aastal tõi Photokina ilmale Pentax K5 1218.98€, Nikon D7000 1015.65€, Canon EOS 60D 1168.15€, Sony a55 812.32€ fotokaamerad kui ka paljud palju muud. Photokina 2010 suursündmusest said osa ka Photopointi ajaveebi lugejad – jutu- foto- ja videoreportaažide vahendusel otse Koelnmesse messikeskusest.

Ära jäta tähelepanuta alloleva video jaluses olevat linki. See viib kõige esimese postituse juurde, mis sügisel Koelnmesse keskusest tehtud sai. “Suuremad tegijad Photokina eelõhtul“. Fotod on pildistatud ajal, kui messikeskuses käis monteerimine ja vilgas töö – ajal, mil tegelikult ühtegi ajakirjanikku keskusesse ametlikult ei lastud. Nahaalsus on aga tihtipeale see, mis võidule viib ning asjalikku nägu tehes ja mitte väga kauaks ühte kohta seisma jäädes õnnestus üles võtta kõigi olulisemate tegijate messiboksid ajal, mil seda tegelikult veel teha ei tohtinud.

Suurimad tegijad Photokina eelõhtul

(374)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Canon EOS 550D + EF-S 18-55mm IS 18 megapikslit, 22,3 × 14,9 mm CMOS sensor, 9 punktiga autofookus, 3-tolline LiveView LCD monitor, DiG!C 4 protsessor, kiire sarivõte, EOS tolmueemaldussüsteem, Full HD video, iFCL mõõtmine.
Nikon D7000 + 18-105 DX VR Kit 16,2 megapikslit, DX formaadis CMOS sensor, EXPEED 2 protsessor, tolmueemaldussüsteem, 3" LCD, NEF (RAW), FullHD video ja HDMI, Live View ja Full AF, ilmastikukindel korpus
Sony a55 + 18-55mm Kit 16,2 megapiksliga Exmor APS HD CMOS sensor, BIONZ pildiprotsessor, SteadyShot INSIDE pildistabilisaator, poolläbipaistev fikseeritud peegel, 3" tolline kallutatav LCD ekraan, Live View, Full HD AVCHD video, 10 fps sarivõte, 3D Sweep panoraam
HTC Desire See on supertelefon, mida sa oled oodanud
HTC Wildfire mocca HTC Desire väikevend Wildfire on 3.2" puutetundliku ekraani ning Android tarkvaraga käepärane telefon
HTC Desire HD Suure 4.3" ekraaniga 3G nutitelefon
HTC Desire Z Kahe maailma parim
Pentax K-5 kere 16,3 megapikslit, CMOS sensor, pildistabilisaator, 7 kaadrit/sek sarivõte, ISO 80 kuni 51 200, 3" LCD 921 000 piksliga, 1080 HD video, tolmueemaldus, Live View, digitaalne lood, HDR võte, ilmastikukindel kere
Canon EOS 60D kere 18 megapikslit, 22,3 × 14,9 mm CMOS sensor, 9 punktiga AF, 3" LiveView pööratav LCD monitor, DiG!C 4 protsessor, FullHD video, HDMI väljund.
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga