Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Pentax KF peegelkaamera on hea algus fotograafiasse

pentax-kf

Hiljuti avanes mul huvitav võimalus nädala jooksul testida kõige uuemat Pentaxi peegelkaamerat ehk Pentax KF mudelit. Peale kerega kaasa tulnud kit-objektiivi (smc Pentax DA 18-55mm f/3.5-5.6) sain Photopointi rendist juurde smc Pentax DA 50mm f/1.4 portreeobjektiivi ja smc Pentax D-FA 150-450 f/4.5-5.6 telesuum-objektiivi.

Fun fact, et minu esimene kaamera oli pereliikmelt laenutatud Pentax K20D nii et olen saanud juba selle kaamerabrändiga varasemalt tutvust teha. Olgugi, et möödas on juba 3 aastat ning nende kahe kaamera vahe – K20D vs KF – on päris suur, siis mingid teatud ootused olid mul eelnevalt olemas.

Pentax KF sobib väga hästi algajatele

Oma kogemuse põhjal paigutaksin Pentax KF peegelkaamera mitte päris profi- või algajatasemele, vaid kusagile nende kahe vahele. Terveks selleks nädalaks seadsin oma mõtteviisi sellisele tasemele nagu oleksin fotograaf, kes soovib soetada oma esimest kaamerat. Kindlasti mängib siin sama olulist rolli ka objektiivide valik, kuid kaamera kere on see, mis salvestab kogu vastuvõetud info pildifaili ja seadistab erinevaid funktsioone.

Tasub veel ära mainida, et KF on sarnaselt teistele Pentax digkaameratele ilmastikukindluse märgisega. See võiks olla midagi, mis tuleks looduses pildistamisel kasuks, kuid kindlasti tuleb juurde võtta ka vastava märgistusega objektiiv/objektiivid.

Kuna ma ise kasutan Sony täiskaader hübriidkaamerat, siis läks alguses pisut aega, et harjuda poolkaader peegelkaamera olemusega. Endalegi üllatusena sain kõige paremad tulemused siis, kui kasutasin mitte manuaal või mingit poolautomaatset režiimi (aperture priority vms), vaid täisautomaatset. Lasin kaameral kõike minu eest mõelda, sealhulgas ka fookuspunktide seadmist. Juba paari esimese katsega avastasin kui targalt valis kaamera minu eest režiimi.

Näiteks pargis jalutades tundis see ära, et pildistan loodust ja valis “landscape”, millega olid looduspiltidele omapärasena madalad säriajad ja kitsas ava. Või kui tegin portreepilte, siis tuvastas KF ära inimese ja valis “portrait” – kiire säriaeg ja lahtine ava.

ISO taluvus on sellel peegelkaameral samuti hea – mõnel juhul valis KF selleks isegi 3200 ja hiljem arvutist vaadates oli pilt väga hea väljanägemisega.

Erinevaid režiime oli palju: öine linn, öine HDR, toit, loomad, lapsed, päikeseloojang, küünlavalgus, siseruum, siseruumides liikuvad inimesed. Selle laia valiku tõttu olengi arvamusel, et kaamera sobib väga hästi just alustavale fotograafile. Ja hiljem saab siis tehtud piltide pealt õppida, milliseid režiime kasutades millised seaded olid, kus on kaamera piirid ja palju muud.

Proovisin teha pilti pimedas siseruumis istuvast inimesest ja tulemus oli väga positiivne. Seaded olid järgnevad: säriaeg 1/20, ava f/4 ja ISO 3200. Kindlasti ma seda ei soovitaks, kuid vähemalt hea teada, milleks on kaamera võimeline.

Autofookus võiks olla täpsem

Ainus koht, kus paranduskohta nägin oli autofookuse süsteem. Kaameral on defineeritud 11 punkti, mille seast saad ise ühe valida või lased kaameral otsustada.

Võib-olla olen ise liialt ära hellitatud, aga see on kindlasti koht, kus Pentax oleks saanud pisut paremini teha. Kõige rohkem nägin teravate piltide kättesaamisega vaeva just sellistes tingimustes, kus oli juba hämar või kus oli rohked varjud.

Päevasel ajal rabas matkates – kus oli valgust piisavalt – ei märganud kordagi ühtegi probleemi. Seega pigem tooksin välja autofookuse täpsuse, mitte kaamera 11 AF punkti süsteemi. Samas ei tähenda see kohe, et kaamera oleks halb. Vastupidi – need on kõigest mõned üksikud näited tervest viimasest nädalast, kus ma tundsin, et autofookus oleks võinud olla täpsem.

Kui on vähegi kahtlust, siis alati saab üle minna manuaalfookusele. Mõnel juhul on nupp objektiivi peal, kuid mis mulle meeldis, oli AF/MF nupp kaamera kerel.

Oletame, et on olukord kus fotograaf on kaameraga looduses. On ilus kadreering, kuid kui autofookus jääb liiga kaua “seiklema”, siis ei pea hakkama otsima nuppu objektiivi pealt või kaamera menüüst. Ühte hetkega saad muuta nupu asendit ja siis juba fookusrõngaga pilti teravustama.

Kokkuvõte

Üldiselt on Pentax KF puhul tegemist väga hea toodanguga ja see suudab pakkuda konkurentsi teistele brändidele.

Alustavale fotograafile sobib juba sellepärast hästi, et Pentaxi poolkaadri objektiivid on küllaltki taskukohased ja Photopointi rendis on samuti väga eeskujulik valik. Näiteks mul kaasas olnud smc Pentax DA 50mm f/1.8 maksab kõigest 179€ või ilmastikukindel smc Pentax 50-200mm f/4-5.6 telesuum-objektiiv kõigest 249€. Variante on mitmeid ja kindlasti leiab valikust midagi meelepärast.

 

Osta Pentax KF ja alusta oma fotograafia teekonda ››

 


Anderi tööde ja tegemiste saad tutvuda ning ennast kursis hoida tema Instagram’i lehel.

 

Tee selle Pentaxi peegelkaameraga lähemalt tutvust:

Kui vajad erinevate lühiajaliste foto- või videoprojektide teostamiseks tippkvaliteediga tehnikat, siis vaata meie foto- ja videotehnika renti – photopoint.ee/rent ››

(375)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Pentax KF kere, must
  • 24,2-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • Full HD 1920 × 1080 60i videosalvestus
  • Keresisene pildistabilisaator
  • 3-tolline pööratav LCD-ekraan
  • Tolmu- ja ilmastikukindel kere
799€949€
Pentax KF + 18-55mm WR, must
  • 24,2-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • Full HD 1920 × 1080 60i videosalvestus
  • Keresisene pildistabilisaator
  • 3-tolline pööratav LCD-ekraan
  • Tolmu- ja ilmastikukindel kere
899€1049€
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga