Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Panasonic G1

Panasonic ning Olympus tutvustasid oma uudset “Micro Four Thirds” fotoaparaadikontseptsiooni augusti algul. Firmad olid poolel teel loomaks digikaamerat, mis ühendaks endas võimalikult maksimaalselt nii kompakt- kui ka peegelkaamerate head omadused.

Fotograafiaga seotud ringkonnad võtsid seda kui värsket tuulepuhangut. Mitte et kõik täiskaadrivennad kohe oma profiaparaadid põõsasse oleks visanud ning poodi seda kaamerat nõutama oleks jooksnud… Mult küsiti mingid nädalad tagasi et “Mis selles G1-s siis nii head on?” Ma ütlesin vastuseks, et ega ma ei teagi, kas on. Võib-olla ei olegi. Huvitav on see kaamera aga kohe kindlasti.

Vaid veidi enam kui kuu aega pärast ülalmainitud kontseptsiooni esitlust näitas Panasonic, et tegemist ei olnud lihtsalt tühja jutu puhumisega ning koukis lagedale Lumix G1 354.82€ nime kandva Micro Four Thirds prototüüpkaamera. See masin jõudis eile Photopointi Ajaveebi salajastesse maa-alustesse laboratooriumidesse ning täna-homme peaks teda täies hiilguses näha ja osta saama ka kõigist Photopointi kauplustest.

“Mis selles G1-s siis nii head on?”

Sissejuhatuse teemasse ja vastus küsimusele “Mis loom see Micro Four Thirds süsteem üldse on?”

Nii nagu Panasonicul tavaks, on ka Micro Four Thirds süsteemi esimene kasvandik Lumix G1 saadaval kirsipunase, tumesinise ning musta kerega. Siin pildistatud karbis redutab musta värvi isend.

Vihjeid ülalesitatud küsimuse vastuse kohta leiab juba karblt. esimene ikoon iA tahab ütelda, et G1-l on megahea automaatrežiim. Ülejäänud joonistused on vast ka seletusteta mõistetavad.

Karbis on: Panasonic Lumix G1,  F3,5-5,6 14-45 mm Lumix G Mega OIS värinastabilisaatoriga suumobjektiiv, päikesevarjuk, tekstiilist, pehmendusega kott objektiivi tarvis, kaamerarihm, aku, akulaadija, kerekork, USB kaabel, AV kaabel, kasutusjuhendid ning tarkvara CD-ROM.

Tarkvarana on G1-ga kaasas Windowsi OS-ile mõeldud PhotoFunStudio 2.1. Sellega saab fotosid arvutisse laadida, neid seal vaadata ja teha põhilist fototöötlust.

Teine programm kannab uhket nime SilkyPix Developer Studio 3.0 SE. sellega saab ilmutada RAW-faile. Just täna, muide, andis Adobe teada, et väljas on Photoshopi “Camera Raw” tarkvarauuendus. 5.1 versioon lisab toetatud kaamerate nimistusse muuhulgas ka Panasonicu G1 kaamera.

Oma mõõtmete poolest võib Panasonicu G1 olla pettumus neile, kes ootasid Micro Four Thirds sugukonna esimeselt isendilt digipeeglitest hulga väiksemaid mõõtmeid. Panasonic G1 on küll kõigist hetkel turulolevaist peegelkaameraist väiksem, kuid üldsegi mitte palju. Suuruse- ja kaalu vahekordi väljendab järgmine tabel:

Panasonicu sõnul ei oleks neile mitte mingeid probleeme valmistanud ka väiksemate mõõtmetega kaamera valmistamine. Suurema kere kasuks otsustati, kuna see näeb tõsisem välja ning seda on ka mugavam kasutada – kaamera ning selle ette keeratav objektiiv on paremini tasakaalus, aparaaat istub paremini käes ja nupud sellel on paremini tabatavad.

Olympus on näiteks läinud oma Micro Four Thirds kaamera arendamisega täiesti teist teed, püüdes teha selle nii väikse kui võimalik.

Panasonicu G1 ja Olympuse E420 kerede mõõtmed ei ole külg-külje kõrval vaadatuna üldsegi mitte väga erinevad. Erinevus tuleb vägagi kujukalt välja aga objektiive vaadeldes.

Optilise pildiotsija väljajätmine võimaldab Micro Four thirds süsteemi kaameratel sensori ja objektiivi kinnitustasandi vahelist vahemaad vähendada koguni poole võrra. Selline vahemaa vähendamine tähendab, et koos kere mõõtmetega vähenevad objektiivi mõõtmed. Koos objektiivi mõõtmetega väheneb ka selle hind.

Panasonic on hetkel valmis teinud vaid kaks spetsiaalselt Micro Four Thirds kaamerale mõeldud objektiivi: siin piltidelgi figureeriv F3,5-5,6, 14-45 mm ning F4.0-5.6, 45-200 mm. Need mõlemad on nn kitiobjektiivid – see tähendab, et 45-200 mm objektiivi niisama müügil ei ole. Seda on võimalik osta vaid komplektis 2 objektiivi + G1 kaamera.

Spetsiaalse vaherõnga abil on aga võimalik G1 ette kinnitada kõiki Four Thirds süsteemi objektiive. Tähele tuleb aga panna, et ainult mõned neist on sellise kinnitamise järel võimelised töötama automaatse teravustamise režiimil. Seda suudavad järgmised objektiivid (seisuga nov.25.2008):

Panasonic/Leica F3.8-5.6, 14 – 50 mm
Panasonic/Leica F3.5-5.6, 14 – 150 mm
Panasonic/Leica F1.4, 25 mm
Olympus F4.0-5.6, 9 – 18 mm
Olympus F3.5-5.6, 14 – 42 mm
Olympus F4.0-5.6, 40 – 150 mm
Olympus F2.0, 35 – 100 mm
Olympus F2.8, 25 mm
Olympus F3.5, 35 mm macro

Kaamera üldine ilme ja nuppude paigutuse loogika teeb selle väga sarnaseks peegelkaameratele. Digipeeglihõnguline on ka kaamera pealt üleshüppav välklamp. See ei ole mitte ainult stiilne vaid ka praktiliselt vajalik disainielement – mida kaugemal on välklamp objektiivi keskmest seda vähem on ohtu, et inimeste silmad fotodel jäävad punased.

Üheks G1 suurepäraseks omaduseks on pööratav ja kallutatav LCD-ekraan. Sellega on väga mugav kadreerida kasvõi näiteks üle inimeste peade miskit tähtsat pildistades või siis makrovõtete juures.

Peegelkaamerate optiline pildiotsija on G1-s asendunud paljukiidetud elektroonilisega. Avaus ise on üpris suur ning ulatab mugavalt kaamera kerest väljapoole. Sensorilt tulev pilt kuvatakse värvilisele LCD-ekraanile mis on silmast 14 mm kaugusel.

Ekraanil on 1,44 miljonit pikslit, erinevalt enamiku peegelkaamerate optilisest pildiotsijast näeb sealt kogu seda ala, mis pildi peale jääb (kaadri katvus on 100%). Elektroonilise pildiotsija LCD on võib-olla liigagi kirgas – minule tundus sealt paistev pilt liiga tehno ning seetõttu eelistasin kadreerida suurelt LCD-lt.

Erinevalt panasonicu tavalistest akulaadijatest, mis ühenduvad otse seinakontakti, on G1 oma juhtmega

Poollahtise luugi all vasakul, ülal on avaus distantspäästiku ühendamiseks kaameraga. All on USB 2.0 ja MiniHDMI väljundid. Parempoolsel pildil on näha lahtise luugiga mälukaardi pelgupaika. Sinna võib edukalt toppida nii SD, SDHC kui ka MMC kaarte.

Panasonic Lumix G1 tehnilistest andmetest ja Micro Four Thirds kontseptsioonist.

Panasonic Lumix G1 Photopointis:
Must 354.82€
Sinine 129.89€
Punane 116.91€

(192)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Nikon Coolpix P100 10,3 megapiksliga CMOS sensor, 26× NIKKOR ED suum (35mm kaamera ekvivalendina 26 - 678 mm), sensori nihutusega VR stabilisaator, 3" pööratav LCD, Full HD video, manuaalrežiimid, HDR võte
Nikon Coolpix S3000 magenta 12 megapikslit, 4× Nikkor suum (35 mm ekvivalendina 27-108 mm), 2,7" LCD ekraan, portreefunktsioonid, automaatprogrammid, laadimine USB kaudu
Nikon Coolpix L22 must 12 megapikslit, 3,6× optiline suum (35 mm ekvivalendina 37-134 mm), 19 MB sisemälu, 3" LCD ekraan, automaatrežiimid, portree funktsioonid, toide AA elementidega.
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga