Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Panasonic ja Olympus kuulutasid välja uue kaameratüübi

Matsushita Electric Industrial Corporation (Panasonic) ning Olympus Imaging Corporation (Olympus) on välja töötanud uue fotokaamerakontseptsiooni, mis kannab nime Micro Four Thirds (MFT) süsteem.

Senise Four Thirds süsteemi keskmisest väiksemad sensori mõõtmed – 4/3 – on jäänud samaks. Uues süsteemis on kaamerast eemaldatud kogu optilise pildiotsija süsteem – see annab võimalused hoopis teistsuguse fotokaamera ehitamiseks, kui me siiani oleme harjunud nägema.

Peegli ja pentaprisma eemaldamine võimaldab kaamera mõõtmeid kardinaalsest vähendada. Nii kahaneb senine vahemaa objektiivi kinnituskohast sensorini koguni poole võrra – 40-lt 20 millimeetrini.

Seega asetseb MFT süsteemi kaamera ette keeratud objektiivi tagumine lääts sensorile lähemal. Selline vahemaa vähendamine tähendab, et koos kere mõõtmetega vähenevad objektiivi mõõtmed. Koos objektiivi mõõtmetega väheneb ka selle hind.

Objektiivi bajoneti diameeter väheneb kuus millimeetrit. Senise 9. objektiivi kontakti asemel saab MFT süsteemi kaameratel olema 11 kontakti. Kolm lisakontakti on vajalikud eelkõige video salvestamisel tekkiva intensiivsema andmevoo puhul objektiivi ja kaamera protsessori vahel.

Niisiis on peagi oodata täiesti teistsuguseid fotokaameraid. MFT süsteemi näol ei ole enam tegu peegelkaamerate edasiarendusega. Kuna sealt on peeglisüsteem täielikult eemaldatud, ei ole MFT kaamera enam peegelkaamera, vaid hoopis teist tüüpi, eraldi kategooriasse kuuluv pildi- ja videomasin, mis saab olema digipeeglist odavam ja kergem kaasas kanda.

Vorstil on ka teine pool. Esiteks eelvaade. Panasonic ja Olympus peavad selle ehitama oma kaameratesse niivõrd hea, et keegi ei hakkakski taga igatsema optilist pildiotsijat. Samuti tuleb silmas pidada, et mida suurem on objektiivi diameeter, seda valgusjõulisem on objektiiv ise.

Kindlasti saab uus süsteem palju kriitikat tulihingeliste peegelkaamerafanaatikute poolt, kes selle otsemaid odavaks ja kõlbmatuks mainstream-mänguasjaks tembeldavad. Selline võrdlus nende kahe kaamera puhul on aga kohatu.

Nagu juba eelnevalt mainitud, kuulub MFT süsteem täiesti omaette kategooriasse ja ei olegi mõeldud digipeegleid asendama. Olympus on näiteks andnud teada, et ta mingil juhul ei katkesta oma Four Thirds süsteemi kaamerate tootmist. Uue süsteemi näol on inimestel nüüd lihtsalt rohkem valikut.

Ühtegi MFT süsteemi kaamerat Panasonic ega Olympus veel välja kuulutanud ei ole. Suuri lootusi pannakse 23.09 – 28.09.2008 Saksamaal, Kölnis toimuvale ülemaailmsele fotomessile Photokina 2008.

Micro Four Thirds süsteemist saad täpsemalt lugeda four-thirds.org veebilehelt.

(398)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga