Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

See on parim kompaktkaamera kuni 200€ hinnaklassis

olympus-xz-10-photopoint-1small

Kui mul oleks vaja alla 200€ maksvat kompaktkaamerat, siis ostaksin ma Olympus XZ-10 fotoaparaadi. Miks? Sest selles hinnaklassis hetkel paremat fotokaamerat ei ole. Isegi 250€ eelarve puhul pole XZ-10 kaameral Photopointis ühtegi võistlejat. Esimene tõsisem konkurent paistab silma 269-eurose joone taga – selleks on Olympusega hämmastavalt sarnane Canon S110.

Millest selline kiidulaul ühe kaamera aadressil? Kas saab üks aparaat teistest üldse niivõrd palju parem olla? Asi on selles, et Olympus XZ-10 on tegelikult hoopis kallima hinnaklassi kaamera. Alles mõni kuu tagasi tuli selle ihalejail välja käia 399€. Ei oska öelda, miks on Olympus peale lennanud niivõrd agressiivse hinnapoliitikaga – on neil ehk suured laovarud või madalamad tootmiskulud. Igal juhul on see kasulik just Sinule, kes sa tahad endale ilusaid pilte pildistavat ja võimekat kompaktkaamerat.

Olympus XZ-10 on kaamera, mida ma soovitasin oma sõpradele ka siis, kui see veel praegusest poole enam maksis. Sellise hinnaga niivõrd võimekat aparaati ei ole minu silm aga enne näinud ja seetõttu võtsin nõuks seda aparaati ka laiemalt tutvustada. Mis siis selle XZ10 kaamera nii heaks teeb? Mida sellel on, mida teistel kuni 250€ maksvatel kaameratel pole? Las faktid kõnelevad enda eest:

 

Suure ava ja värinastabilisaatoriga objektiiv – paremad pildid hämaras

olympus-xz-10-4

Praktiliselt iga objektiivi sees on auk ehk ava, mida saab seada väiksemaks ja suuremaks. Mida suuremaks seda ava avada saab, seda rohkem pääseb valgust kaamera sisse ja seda paremini pildistab kaamera hämaramates tingimustes. Väga loogiline värk.

See ava aga avaneb erinevatel kaameratel erinevalt – mõnel vähem, mõnel rohkem. Kaamerate tooteandmetes on alati ära toodud avaarv – see näitab ära kui suureks ava seada saab. Olympus XZ-10 objektiivi maksimaalne ava on näiteks  f/1.8. See tähendab, et ava XZ-10 objektiivi sees avaneb päris suureks. Tänu sellele pildistab XZ-10 hämaras ilusamaid pilte kui sama hinnaklassi aparaadid, mille maksimaalseks avaarvuks on tavaliselt f/3.2 või enam. Seega tulevad XZ-10 pildid teravamad ja digimürast puhtamad.

 

olympus-xz-10-1 copy
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Suurest avast on kasu nii suhteliselt valges – kui on vaja pildistada kiiret liikumist – kui ka päris pimedas. Mõlemad fotod on pildistatud Olympus XZ-10 kompaktkaameraga käest.

Alati soovitan ma vaadata kompaktkaamera ostu puhul, et aparaat oleks varustatud optilise värinastabilisaatoriga (just optilise, mitte digitaalse). Optiline stabilisaator kompenseerib käte värisemisest tulenevat kaamera liikumist ja aitab nii pildistada hämaramas teravaid fotosid. XZ-10 kaameral on optiline värinastabilisaator olemas.

 

Võimalik pildistamisprotsessi juhtida – PASM särirežiimid

olympus-xz-10-12
olympus-xz-10-1

 

Alla 200€ maksvad kompaktkaamerad on tavaliselt täisautomaatsed. See tähendab, et pildistajal ei ole võimalik seada säriaega ega ava – kahte kõige põhilisemat kaamera seadistust, mis avavad võimalused pildistada loovamalt.

Olympus XZ-10 kompaktkaameral on olemas täismanuaalne “M” režiim, kus saab seada ava, säriaega, ISO ja kõike muud, mida tõsisem fotohuviline tahaks. Täpselt nagu peegelkaameratel on siin lisaks veel ka avaprioriteet, säriajaprioriteet ja program režiimid. Selliselt on XZ-10 kaamera, mis ei piira pildistajat – kui soovid tulevikus paremaid fotosid teha ja fotograafiasse pisut enam süveneda, ei pea Sa kohe ostma uut aparaati – XZ-10 on piisavalt võimekas.

 

Lihtne käsitseda – kaks valikuketast, kiirmenüüd ja Fn nupp

olympus-xz-10-10
olympus-xz-10-9
olympus-xz-10-11

 

Hoolimata väikesest, õhukesest, mõnusasti püksitaskusse mahtuvast korpusest on XZ-10 kaamerat üllatavalt mugav käsitseda – ka manuaalrežiimis. Kiireks ja loogiliseks seadete muutmiseks on kaameral kaks valikuketast  – üks kaamera ees objektiivi ümber ning teine kaamera taga. Ühest saab seada ava, teisest säriaega.

XZ-10 kaamera juures on kasutatud Olympuse kompaktkaamerate lipulaeva Stylus XZ-2 kasutajaliidest. Tagaküljel OK nupule vajutades avaneb selge ja lihtne kiirmenüü, kust saab muuta kõiki olulisemaid seadistusi. Veel on aparaadi tagaküljel ka Fn nupp. Sellele vajutades avaneb üks seadistus. Nupule mitu korda vajutades saab aga kiirelt valida, milline selle nupu alt muudetav seadistus olema peaks.

Kõik see muudab Olympus XZ-10 kaamera väga mugavalt käsitsetavaks. Olulisemate seadistuste muutmiseks puudub meil vajadus minna peamenüüsse – kõik vajalik on lihtsalt ja loogiliselt paari nupuvajutuse kaugusel. Sellist paindlikku juhtimist ei ole mitte ühelgi teisel <200€ maksval kaameral.

 

Tugev ja kvaliteetne metallist korpus

olympus-xz-10-14
olympus-xz-10-15
olympus-xz-10-13

 

Olympus XZ-10 korpus näeb soliidne välja. Kere on valmistatud metallist ja koostekvaliteet vastab tippklassi kompaktkaamerate kvaliteedile. Isegi pealmine režiimiketas on metallist (ülal parempoolne foto). Nii esi- kui ka tagaküljel on pehmed kummeeritud pinnad, mis ei lase kaamerat näppude vahelt minema libiseda. Metallpinnad on töödeldud teraliseks ja näpu all meeldivaks. Kaamera ülaosas olev plaat on harjatud metalli meenutava pinnaviimistlusega. Kõik see loob XZ-10 kaamerat kätte võttes tunde, et tegu on kvaliteetse aparaadiga. Täpselt nii ongi.

 

Puutetundlik ekraan

olympus-xz-10-2

Olympus XZ-10 ekraan on puutetundlik. Ekraani näppides ei saa küll tuhiseda läbi menüüde ega muuta parameetreid kiirseadistustes. Küll aga saab ekraani puutudes valida teravustamispunkti asukohta ning automaatrežiimil pildistades kasutada loomingulist pildistamist abistavaid nihikuid (nagu ülal pildil). Ka taasesitusrežiimil saab fotosid näpuviibetega lapata ja puutenuppude abil suurendada-vähendada. Kaameraga on kaasas ka pisike plastikust puutepliiats.

Parimad digifiltrid ja kaamerasisene kollaaživõimalus

olympus-xz-10-16
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kõik kaameratootjad varustavad tänasel päeval oma aparaate digitaalsete filtritega – võimalusega muuta fotosid värvilisemaks, kontrastsemaks, must-valgeks, udusemaks jne. Olympuse digitaalsed filtrid on ühed parimad mida ma kohanud olen – kui mitte kõige paremad. Seda nii tulemuste kui ka filtrite funktsionaalsuse poolest.  

XZ-10 kaameral on 11 erinevat digifiltrit. Kõiki saab veel väga paindlikult seadistada ja erinevate raamidega kombineerida. Filtri efekti näidatakse LCD-ekraanilt ka enne pildistamist. Olympuse laituseks tuleb siinkohal aga öelda, et XZ-10 protsessor pole eriti võimas ja seetõttu jääb kaamera filtri efekti näitamisega reaalajas natuke hätta. Ekraanilt paistev pilt ei jõua nimelt kaamera liikumisele väga hästi järele.

Lisaks digifiltritele on XZ-10 kaameral otse programmiratta peal ka veel päris lahe režiim nimega “Lõbusad raamid”. See võimaldab pildistada mitu pilti nii, et need pannakse kokku ühele, sinu enda poolt valitud raamiga fotole. Otse kaamera sees.

 

 Eestikeelne kasutajaliides ja menüüd

olympus-xz-10-6
olympus-xz-10-7

 

Olympus on ainuke kaameratootja, kes pakub oma fotoaparaatides eestikeelset kasutajaliidest. Kui eestikeelne kaamera sinu jaoks oluline on, siis peaksid vaatama just Olympuse poole.

 

Tundub uskumatuna, et selliste omadustega kompaktkaamera võib maksta vaid 199€. Kuid nõnda see praegu on. Kui soovid endale head kompaktkaamerat võimalikult soodsa hinnaga, siis soovitan kasutada juhust ja rabada üks XZ-10. Kuniks neid veel on.

Vaata XZ-10 kaameraid Photopointi veebipoes:

 

 

(7093)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Olympus XZ-10, must 12 megapiksliga CMOS sensor, 5× optiline suum (26-130 mm), pildistabilisaator, FullHD video, HDMI väljund, 3" puutetundlik LCD, metallkorpus

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast