Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Roccat Kahn Pro kõrvaklapid

Enamik arvutimängude mängijad kasutavad kõrvaklappe. Mõned parema mängukogemuse pärast, teised pereliikmete närvide säästmiseks, kolmandad mõnel muul põhjusel. Mis iganes põhjusel sina oma arvuti juurde kõrvaklappe otsid – nüüd on valik muutunud senisest suuremaks, sest paari kuu eest esitletud Roccat Khan Pro kõrvaklapid on lõpuks Eestis müügile jõudnud.

Khan Pro kõrvaklapid paigutuvad hinna ja omaduste poolest Roccati tootevalikus aste kõrgemale Renga ja Cross mudelitest. Khan Pro’st vingemad on Kave-seeria kõrvaklapid – need suured ja rasked 5.1- või stereoheliga peapurustajad. Renga on selles rivis eriline tõug, sest kannab enda peal High-Res Audio märgistust. See tähendab, et need kõrvaklapid vastavad Japanese Audio Society (JAS) ja Consumer Technology Association (CTA) kehtestatud kõrglahutusega kõrvaklappide standardile. Selle standardi järgi peab Hi-Res Audio kõrvaklappide sagedusdiapasooni ülemine piir olema vähemalt 40 000 Hz. Tavalised mänguritele mõeldud kõrvaklapid suudavad tekitada helisid vahemikus 20 – 20 000 Hz, Roccat Khan Pro klappide sagedusdiapasoon on aga 10 – 40 000 Hz. Seega võivad need Hi-Res Audio tiitlit kanda küll.

Normaalse inimese kõrv on teatavasti võimaline eristama helisid võnkesagedusega umbes 16-20 000 Hz. Tekib küsimus, et kellele on Khan Pro kõrvaklapid mõeldud? Kas ehk delfiinidele, kelle tajulävi ulatub 100 00 hertsini? Ega minagi seda täpselt ei tea, aga ma arvan, et sagedusvahemikku laiendades, saab ehk puhtamalt kätte seni sagedusvahemiku äärealadele jäänud helikõrgused ja madalused. Teoreetiliselt vähemalt peaks see nii olema – teadjamad võivad kommentaarides kommenteerida. Seniks jääb kõlama Roccati lubadus et Khan Pro klappidel on “ennekuulmatult selge heli” ja et need pakuvad arvutimängude mängijaile võimalust “kuulda ja lokaliseerida iga  heli, mis vastane mängu käigus teeb”.

Võtame Roccat khan Pro kõrvaklapid siin all karbist välja, uurime neid välispidiselt ja proovime õige natuke kasutada ka.

 

Võrreldes teiste Roccati arvutitarvikutega on Khan Pro kõrvaklapid pakendatud tavalisest minimalistlikuma disainiga karpi. Vähem sinist virrvarri, rohkem musta ja kuldne Hi-Res Audio logo peaks andma karbi vaatajale edasi tunde profiklassi audioseadmest.

 

Sissejuhatuse jätkuks veel kaks märkust Hi-Res audio kohta. Esimene: selleks, et päris kõrglahutusega heli kuulata, on lisaks kõrglahutusega kõlaritele/kõrvaklappidele vaja ka kõrglahutusega helifaili ja spetsiaalselt (soovitatavalt eraldiseisvat) audiosüsteemi, mis seda faili korralikult mängida suudaks. Teine: High-res audio märgistus ei anna veel garantiid, et audioseade on kvaliteetsema heliga kui ilma sellise märgistuseta seade. Heli kvaliteeti saab ikkagi hinnata kuulates – mitte hertside järgi tooteandmetest näpuga rida ajades. Küll aga annavad tooteandmed mingi üldise suuna – tõenäoliselt on tavalisest suurema sagedusdiapasooniga kõrvaklappide juures siis ka parema heli saavutamiseks natukenegi erilisemat tähelepanu pööratud.

 

Karbis on: Roccat Khan Pro kõrvaklapid, 3.5mm in-out adapter ja kiirjuhend kõrvaklappide kasutamiseks.

 

Khan Pro kõrvaklapid on läbinisti Roccatiliku disainiga. Kui näiteks Renga mudeliga püüti matkida retsostiilis stuudiokõrvaklappide välimust, siis siin on disain arvutimängurite stiilis ja funktsionaalne. Lihtsad korralikud klapid laua taga töötamiseks või mängimiseks.

 

Klappide korpus on valmistatud plastikust, liikuvate osade konstruktsioonis on kasutatud tugevamat plastikut, painduvust aitavad tugevdada teraslehed. Khan Pro peakomplekt kaalub vaid 230 grammi – klapid on nii käes kui ka peas hästi kerged.

 

Khan Pro klappe saab nö lamedaks keerata – sellises asendis mahuvad need näiteks paremini kotti.

 



Khan Pro kõrvaklapid kohanduvad suuremate/väiksemate koljudega – terasest vits klappide sees reguleerib painduvust ja lisab vastupidavust.

 



Mõlemat klappi saab 42° ulatuses mõlemale poole keerata. Nii asetuvad need mugavamalt kõrvade peale ja lõpuni välja keerates transformeeruvad transportasendisse.

 



Arvutimänguritele suunatud kõrvaklappidel peab olemas olema ka integreeritud mikrofon. Roccat Khan Pro mikrofon on vasakust klapist välja turritava kummist varre tipus. Seda vart saab üles-alla liigutada – ülemises asendis lülitub mikrofon välja, alumises sisse. Samuti saab seda mikrofoni painutada – näiteks vastavalt vajadusele kas suust eemale või lähemale. Mikrofonivart klapi küljest eemaldada ei saa – vähemalt mitte nii, et seda tagasi saaks panna.

 

Helitugevust saab reguleerida vasakpoolse klapi tagapool ääre peal oleva ratta abil. Võrreldes kaabli küljes oleva juhtpuldiga on selline lahendus ehk mugavamgi. Ilma puldita kaabel on kergem ja helitugevuse ratas alati täpselt ühe ja sama koha peal kiirelt ligipääsetav.

 

Mugavusest. Khan Pro on kindlasti kõige mugavam peakomplekt Roccati tootevalikus. Eeldusel, et sinu kõrvad jäävad normaalmõõtmete piiridesse. Klappide karkass on kerge, padjandid pehmed ja piisavalt suured, et enamik kõrvu sinna sisse ära mahuksid.

Aktiivset, elektrooniliselt töötavat mürasummutust nendel klappidel ei ole. Küll aga summutavad need klapid oma suletud disaini tõttu välisest keskkonnast tuleva müra passiivselt väga hästi. Pehmed, kummeeritud kattega padjandid sulguvad kõrvade ümber nii, et klapikandja kolleegide jutuvadast aru ei saa ning teised toasolijad sinu klappidest tulevaid helisid ei kuule.

Lühikese proovimise käigus ilmnes aga ka nende kõrvaklappide suurim miinus – vähemalt minu jaoks. Ma ei ole sugugi higistaja-palavleja tüüp. Pigem risti vastupidi. Nende igapidi suletud kõrvaklappide sees läksid aga minu kõrvad pikemal kasutamisel ebamugavalt soojaks.

 



Korralikud padjandid nii klappide kui ka peatoe küljes teevad oma pehmendustööd korralikult. Kõrvade ümber olevad padjandid isegi liiga korralikult – sulgevad kõrvad heli- ja õhukindlasse kapslisse.

 

Kõrvaklappide pika (2,5 m) tekstiilsuka sees oleva kaabli otsas on kaks 3,5 mm pistikut. Üks sissetuleva, teine väljamineva audiosignaali jaoks. Sülearvutite või mobiiltelefonidega ühendamiseks on aga kaasas ka adapter, mis muudab kaks 3,5mm pistikut üheks neljasegmendiliseks audiopistikuks.

 

Roccat Khan Pro kõrvaklapid ühendavad endas keskmise suurusega korpuse, mugavalt ümber kõrvade asetuvad padjandid ja (tavaliste mänguritele suunatud kõrvaklappidega võrreldes) parema audio. Lisaboonusena on siin integreeritud mikrofon, mida Skype kõnede või meeskonnamängude ajal ikka vaja läheb. Selline funktsionaalse disainiga, keskmisse hinnaklassi kuuluv peakomplekt sobib imehästi kontorisse laua- või sülearvuti külge. Samuti muidugi arvutimängude juurde. Siin pole midagi üle ega ka midagi puudu. Pole erilisi disainilahendusi, pimeduses siravaid LED-tulesid ega muud spetsiifikat.

Olge aga hoiatatud palava kõrva sündrooni eest – kinnised padjandid summutavad väljast tulevaid helisid hästi, kuid kõrvadel sellise konstruktsiooniga kahjuks ventilatsiooni ei ole. Samuti ei tasu end lasta tinistada High-Res märgistusest, sest mingit ulmelist helikvaliteeti see suur sagedusvahemik reaalses kasutuses ei paku. Siiski pole Khan klappide audio sugugi halb – võrreldes tavaliste arvutimänguritele suunatud klappidega on heli kindlasti pigem parem kui halvem. Seda just bassisemate helide osas, nagu arvutimängunduses tavaks on.

 

(442)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Roccat kõrvaklapid + mikrofon Khan Pro, must (ROC-14-622)
  • Hi-Res helikvaliteediga 50 mm elemendid
  • Passiivne mürasummutus
  • Ülikerge disain tundidepikkuseks kandmiseks
  • Paindlik ja peidetav real voice mikrofon
  • Robustne disain ja juhtnupud kõrvapatjadel
Roccat kõrvaklapid + mikrofon Khan Pro, hall (ROC-14-620)
  • Hi-Res helikvaliteediga 50 mm elemendid
  • Passiivne mürasummutus
  • Ülikerge disain tundidepikkuseks kandmiseks
  • Paindlik ja peidetav real voice mikrofon
  • Robustne disain ja juhtnupud kõrvapatjadel

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast