Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Nikon D850 – tõsine tööriist ka nõudlikumale fotograafile

Nikoni uusim professionaalidele suunatud täiskaader peegelkaamera nägi eile ilmavalgust ning sellega astutakse tõsiselt C logoga konkurendile kandadele – või jäetakse lausa selja taha maha. Nii ongi – Nikon D850 täiskaader peegelkaamera on tõsine edasiarendus varasemast, populaarsest D810 täiskaader peegelkaamerast ning erinevalt Canonist pani Nikon sellesse kaamerasse müriaadi uusi innovaatilisi ning vanu ennast tõestanud lahendusi, mis kõik kokku annab ühe kaamera, mis sobib väga erinevate stiilide ning kasutusotstarvete jaoks. Suurimaks miinuseks võib aga lugeda lipulaevale omast hinnasilti – kere hind saab olema 3899 €.

Mis siis on Nikoni arvates 2017. aasta lipulaeva kirjeldus? Lipulaev? Jah Nikonil on olemas ka D5 täiskaader peegelkaamera, kuid see on rohkem spordifotograafiale spetsialiseerunud ning kõikide teiste fotograafide vaatevinklist vaadates – ei ole isegi lühikeses valikunimekirjas. Seega, lihtsuse mõttes ning suuremat pilti vaadates võib D850 peegelkaamerat nimetada praeguse seisuga parimaks, mida Nikon mitte-spordifotograafidele pakub. Niisiis – Nikoni nägemus ühest väga heast kaamerast? Selleks on kombinatsioon suurest lahutusvõimest ning kiirusest. Nimelt on D850 südameks täiesti uus Nikoni enda disainitud 45,7-megapiksline täiskaader BSI-CMOS sensor (1: Nikoni puhul siis FX tähistusega; 2: varasemalt on Nikon kasutanud Sony sensoreid; 3: madalpääsfiltrita disain), mis võimaldab 7 kaadrit/sek sarivõtet tavatingimustel. Lisades MB-D18 akutalla ning sarivõtte kiirus tõuseb kuni 9 kaadrini sekundis. Tegelikult sobib see kaamera ka spordifotograafidele, kuna kaamera puhver on kuni 51 kaadrit kui salvestada 14-bit kadudeta pakitud RAW failidena ning 12-bit failide puhul kuni 170 kaadrit. Kogu selle suure kiiruse juures on kaameral ka väga täpne teravustamissüsteem, mis esmakordselt just Nikon D5 sees ilmavalgust nägi. 153 teravustamispunktiga autofookus (99 neist rist-tüüpi ja 15 töötavad ka f/8 juures), mis on seotud 180 000 punktiga särimõõtmisega – tulemuseks on täpne ja kiire teravustamine ning särimõõtmine. Seega sobib ka spordifotograafidele, rääkimata kõikidest muudest valdkondadest. Sensorist edasi rääkides – tundlikkus antud sensoril on ISO 64–25 600 ning laiendatav ISO 32–102 400.

Üha enam fotograafe teeb ka videotööd, mistõttu on väga oluline pakkuda peegelkaameras ka korralikku videosalvestuse võimalust. Erinevalt Canonist ei ole Nikonil mugavat Dual Pixel sensorit, kuid videosalvestus on täiesti arvestataval tasemel kaasa pandud. 4K UHD videosalvestus 24 või 30 kaadrit sekundis koos lameda värviprofiiliga annab piisavalt palju paindlikkust. Kahjuks pakkimata video ega Log-profiilid mälukaardile salvestades selle kaamera arsenalis pole. Samas on sel 4:2:2 8-bit pakkimata video väljund üle HDMI ning mis veel parem – videosalvestuseks kasutatakse sensori täit laiust. Videosalvestuse ajal saab täie kontrolli ka särituse üle, lisaks on mikrofoni sisend ja kõrvaklappide väljund, et töö võimalikult paindlik oleks. Ahjaa, Focus Peaking ning Zebra on samuti toetatud. FullHD video puhul saab kasutada ka 120 kaadrit/sek slow-motion videosalvestust.

Kasutusmugavust on samuti oluliselt parendatud. 3,2-tolline ekraan on kallutatav ning puutetundlik, tagamaks võimalikult paindliku lähenemise. Lisa sinna juurde 0,75× suurendusega ereda pildiotsija, tagantvalgustusega nupud ning aku mis peab vastu kuni 1840 kaadrit (akutallaga koos 5140 kaadrit) – selle kaameraga on lausa lust tööd teha. Kaamera korpus on ilmastikukindel ning raam on valmistatud magneesiumsulamist.

Piltide salvestamiseks on D850 kaamera varustatud kahe mälukaardipesaga: üks XQD ning üks SD. Juhtmevabadest ühendustest on olemas Bluetooth ja WiFi Nikon Snapbridge jaoks. Soovid paremat ühendust, pead juurde ostma eraldi WIFi adapteri. Kui aus olla, siis SnapBridge ei toiminud Nikon D500 peal ega ka vahepealsete odavkaamerate peal, mistõttu on natuke arusaamatu miks see D850 juurde üldse lisati. Kui juba norimiseks läks – Nikon D850 on paberil väga hea ning võimekas kaamera ning annab võimaluse anda Canonile ninanipsu. Seda just kontekstis, et Canon läbi aegade on keeldunud oma sama taseme kaameratesse panemast paremat tehnoloogiat et õigustada teiste tooteliinide kaameraid. Kõrge lahutusvõime jaoks vaata 5Ds seeria poole, kiiruse jaoks aga EOS-1D X seeria suunas ning videosalvestuseks Cinema EOS poole – eales ei ole need ühes koos. Samas, Nikonil on olnud komme rikkuda hea riistvara halva tarkvara ning kasutajaliidesega. Nende praegune lähenemine oli minuarust juba 5 aastat tagasi iganenud ning need väikesed kosmeetilised uuendused ei tee seda paremaks ka tänasel päeval. Samas kere disain ning ergonoomika on samal ajal oluliselt paranenud ning pakub väga head kasutusmugavust.

Tehnilised andmed:

  • 45,7 megapiksline täiskaader BSICMOS sensor
    Sensori tundlikkus ISO 64– 25 600; laiendatav ISO 32 – 102 400
  • EXPEED 5 pildiprotsessor
  • 151 teravustamispunktiga autofookus
    99 rist-tüüpi teravustamispunkti
  • 4K UHD 24p/25p videosalvestus
    4:2:2 8-bit pakkimata videoväljund
  • 7 kaadrit/sek sarivõte kuni 51 kaadrit (14-bit RAW fail)
  • Integreeritud WiFi, Bluetooth – Nikon SnapBridge
  • Puutetundlik 3,2-tolline 2,35 miljoni pildipunktiga puutetundlik LCD ekraan
  • Optiline pentaprismaga pildiotsija, 100% kaadri kattuvus & 0,75× suurendus
  • Katiku säriajad 1/8000–30 sek; 1/250 sek välgusünkro
    Vaikse katiku režiim
  • Mikrofoni sisend, kõrvaklapi väljund, miniHDMI väljund, USB 3.0 ühendus
  • EN-EL15a liitiumaku, vastupidavus kuni 1840 kaadrit (CIPA)
  • Mõõtmed 146 × 124 × 79 mm
  • Kaal 1005 g (koos akuga)
  • Ilmastikukindel mageneesiumsulamist korpus

Nikon D850 peegelkaamera saabub müügile tänavu septembris ning hinnaks saab sel olema 3899 €.

 

Allikas: Nikon

(2214)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga