Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Nädala rakendus Androidle 27. Light Meter Tools

Me oleme “Nädala rakendus Androidile” rubriiki kirjutanud juba kena pool aastat. Vaatamata Photopointi ajaveebi fotograafilisele orientatsioonile, pole selles rubriigis aga senimaani olnud ühtegi tõsisele fotohuvilisele suunatud rakendust. Sel nädalal aga õnnestus leida üks tõeline pärl, mis teeb nii mõnegi inimese elu tükkmaad lihtsamaks. Light Meter Tools on programm, mis koondab endas palju erinevaid fotograafi jaoks vajalikke funktsioone, eriti kui sa pildistad vanema manuaalse kaameraga.

Funktsionaalsus

Programm koosneb valgusmõõtjast, EXIF info lugerist, teravussügavuse kalkulaatorist ning sunny sixteen reegli baasil kalkulaatorist. Aga funktsioonidest siis lähemalt.

Valgusmõõtja on selle programmi põhiline funktsioon. Selle toimingu tegemiseks on programmil kaks erinevat võimalust. Esimene variant on mõõta valgust läbi Android seadme kaamerasilma. Seal aga on teatud puudujäägid. Nimelt kõik seadmed ei anna pildi kohta täit informatsiooni. Vajalikud parameetrid (säri, ava ning sensori tundlikus) ei ole kaamera poolt jagatavad, siis ei saa ka kasutada läbi kaamera särimõõtmist.

Samas on ka väike tagavaravariant – nimelt on seadmetel olemas ka valgussensor, mille baasil tavaliselt seadistatakse ekraani taustvalguse heledust. Just seda on võimalik ära kasutada, et saada adekvaatsem lugem langevast valgusest.

Lisaks on valgusmõõtja juurde pandud kalkulaator, mille abil saab arvutada välja sobivad parameetrid kaamera jaoks. Jah, kasutaja saab ära määrata kaks näitajat kolmest ning viimase arvutab sinu jaoks programm. Sisuliselt asendades paarsada eurot maksva valgusmõõtja. See pole just kõige täpsem, aga tavakasutaja jaoks annab piisavalt hea tulemi.

Sunny sixteen reegel on lihtne põhimõte, kus teatud keskkonnale on määratud säristusaste. Selle baasil saab kaamera jaoks parameetrid lihtsalt välja arvutada. Programmis on aga selle jaoks juba kalkulaator olemas, jättes tüütu arvutamise või tabelist näpuga järje ajamise välja.

Kõikide särimõõtjate/arvutajate puhul on ka juurde pandud ND filtrite lisamise võimalus. Et kui palju reaalselt säri muuta tuleb teatud filtritugevuse puhul. Lõppudelõpuks ei pea sa ise stoppe arvutama – ainult keera kaameral parameetrid paika ning tulistama.

Lisaks saab programmi seadetes ära määrata, kuidas tulemit arvutada. Kas ainult täisstoppidega või kaasata ⅓ – ja ½ stopid. See annab võimaluse vastavalt käes olevale kaamerale saada sobivad lõpptulemused.

EXIF info luger on lihtne tööriist, mis näitab pildifailis oleva informatsiooni, mida kaamera kaasa paneb. Hea tööriist, aga kui kaamera on nagu minu telefonis – pole sellega midagi eriti peale hakata.

Samas, sügavusteravuse kalkulaator (ingl.k. DoF) on väga hea abimees just filmifotograafile, kes soovib enne kompositsiooni täpselt paika saada. Tänapäeva digiajastul on tõesti ääretult mugav teha mitu pilti ning selle järgi otsustada. Filminduses on aga targem ennem arvutused teha ning paika panna, kui suures osas tahame pilti teravaks jätta. Kalkulaatoris saad valida sensori/filmi mõõtmed, objektiivi fookuskaugus määrata ning kaugus pildistavast subjektist.

Kelle jaoks?

Võtad sa aeg-ajalt vanaisa Zeniti ning soovid sellega pildistama minna, kuid ei oska õiget säriaega määrata? Satud aeg-ajalt situatsiooni, mil sinu filmikaamera patarei on tühi ning ei saa valgust mõõta? Või, nagu mina, kes käib vana mehhaanilise filmikaameraga pildistamas, millel valgusmõõtja hoopis puudu? Sellisel juhul päästab see pisikene programm sind nii mõnestki raskest situatsioonist. Enam ei ole vajadus digifotoaparaadi järgi, et see ka kaasa vedada, kuna telefoniga saad enam-vähem valguse ära mõõta.

Kokkuvõte

Light Meter Tools on suurepärane abivahend igale fotograafile, kes ei pildista moodsa digiaparaadiga. Samas, valgusmõõtja täit asendust see pakkuda alati ei saa. Eks ühest küljest jääb puuduseks telefoni enda riistvara. Olgu see siis kaamera suutmatus vajalikku infot jagada või valgussensori mitte nii täpne mõõtmine. Eeldusel, et riistvaraliselt toimib kõik hästi, siis tarkvara suudab selle baasil ka kena väljundi anda kasutajale.

Light Meter Tools 30. päeva prooviversioon Google Play’s

Light Meter Tools täisversioon Google Play’s

(511)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga