Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Nädala rakendus Androidile 7. Google Goggles

Olid ajad, mil veebis info otsimine oli tülikas ja vaevaline. Ajad, mil otsingumootorid töötasid enda indeksi baasil ning kuhu tuli enda veebileht sisestada, et see nähtav oleks. dot-com buum tegi oma töö ning nii mõnedki otsingumootorid kadusid ajaloo prügikasti. Ja siis tuli Google. Google ei piirdunud pelgalt ainult tavalise otsingumootoriga. Ühel hetkel lisati häälkäsklusega otsimine, mis on loomulik jätk märksõna sissetrükkimisele. Ning pärast seda tuli Google Goggles.

Funktsionaalsus

Google Goggles oli algselt programm, mis disainiti Google Android platvormile. Nüüdseks on see saadaval enamustel platvormidel (BlackBerry, Nokia S60, iOS 4.0 jne). Programmi põhifunktsioon on võtta sinu nutitelefoni kaamerast pilt ning tuvstada selle sisu, millele järgneb googeldamine.

Kuida siis see protsess ikkagi toimib? Kui pilt tehtud, analüüsib programm pilti ning proovib tuvastada seal olevaid objekte ning võrdleb seda enda andmebaasiga. Toming on sarnane sellele, kui veebis otsid sarnaseid pilte. Hetkel ei tööta see kõige paremini mööbli, loomade, lillede, autode ja… kottidega. Siiski, kui mobiiltelefonotse Crumpleri kotil olevale logole suunata, siis logo enda tundis rakendus ära. Samas toimib Google Goggles suurepäraselt väga paljude muude objektidega alates maamärkidest (kujud, hooned jms) lõpetades veinipudeli etikettidega.

Kuid ainult pildi võrdlemisega Google Goggles ei piirdu. Nimelt kasutab ka telefoni GPS kiipi, et kasutaja asukoht täpselt paika panna. See välistab võimaluse, et Tartu kaarsilda pildistades antaks vastuseks Brooklyni sild New York’is.

Mõned näited

CD’de ja DVD’de goggeldamine annab esimese vastusena Wikipedia viite, Amazoni poe lingid või kasvõi Last.fm’i albumiviite. Kahju, Last.fm siiski siinmail ei tööta täies mahus. Samamoodi toimib ka näiteks veinietiketi pildistamine. Enam ei pea poes olles sõbrale helistama ja küsima. Kiire goggeldamine ja ülevaade olemas.

Äärmiselt kasulikus osutub QR koodi või ribakoodi lugemise võimalus. QR koodid on leidnud oma igapäevase rakenduse toodete pakenditel, reklaamidel jne. Kas siis lisainfo lisamise näol või kiire viitena tootja kodulehele.  Tihti on ka tarkvaratootjad enda programmide juurde pannud QR koodi, mis suunab otse allalaadimislehele (või Android platvormi programmide puhul – avab Market aplikatsiooni vastava programmi juures). Loomulikult toodete ribakoodi lugemine. Eestimaistel veebipoodidel kahjuks ei ole kombeks lisada toote juurde ribakoodi. Samas muudaks see toodete ostmise äärmiselt lihtsaks. Näed sõbral vahvat lampi või pliiatsitopsi? Keera see teistpidi ning goggelda ribakoodi ning otsib veebipoest toote välja. Teoorias töötab väga hästi, eriti ülejäänud tsiviliseeritud maailmas. Loodame, et ka kohalikud ettevõtted tabavad kunagi selle nipi ära.

Samas – toodete tundmine on tal äärmiselt hea. Kohe tundis ära minu Razer Lachesise hiire 81.32€, Roccat Apuri hiiresabahoidja 40.66€ ning ka välise kõvaketta. Vastus käes, suunas tootja kodulehele. Siiski, sedasorti otsing on täpselt nii hea, kui hea on andmebaas selle taga. Kahjuks kõiki esemeid ära ei tunta, eriti kui puudub tootja logo või mudeli nimetus.

Väga hästi toimib Google Goggles ka visiitkaartidega. Google on tekstituvastusega ikka tõsiselt vaeva näinud. Goggles’i abil saab ühe sõrmeliigutusega visiitkaardil olevad andmed salvestada enda telefoniraamatusse.

Tekstituvastus on kohati ikkagi natuke vaevaline. Viimasel versioonil leidsin, et on lisatud ka Google Translate funktsionaalsus. Kui leiad võõrteksti, siis pakub ka automaatse tõlke võimalust.

Kelle jaoks?

Google Goggles on disainitud sisuliselt kõigile, kes kasutavad oma nutitelefoni rohkemaks kui pelgalt helistamine. See on sisuliselt käepikendus informatsiooni kiirteele. Nagu eelnevalt kirjutatud sai, on rakendusvaldkondi palju ning sellest tulenevalt ka sihtgruppe. Alates muusika otsimisest lõpetades kiire visiitkaartide vahetusega Photokina fotomessil, kus vaja erinevate tootjatega kontakti luua.

Kokkuvõte

Iga otsingumootor või -programm on täpselt nii hea, kui hea on andmebaas selle taga. Google puhul on andmebaas võrdlemisi hea veebilehtede osas. Pildituvastus ning selle taga olev andmebaas jätab veel natuke soovida. Aga lohutame end mõttega – aja jooksul läheb Google Goggels paremaks nagu hea vein.

Google Goggles Android Marketis

(555)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Razer Lachesis 4000 hiir, punane Razer Lachesis 4000 hiir, punane Lachesis muta muta: a: Bušmeister, suurim rästik maailmas, öise eluviisiga, üks Lõuna-Ameerika ohtlikumaid madusid. b: "vaikse surma tooja" (ladinakeelne...
Roccat Apuri USB Hub & Mouse Bungee
  • USB jagaja ja hiire juhtme hoidik ühes
  • Hoidik ei lase hiire juhtmel laual takerduda
  • Tervelt 4 USB 2.0 pesa
  • Väljundvool kokku: 2 A
  • Kaasas adapter vooluvõrku ühendamiseks
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga