Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Millele mõelda enne suvist portree-sessiooni?

Noh, õigele eestlasele meeldib ikka ilmast rääkida. Täna räägimegi.  Räägime sellest, kuidas ja millise ilmaga fotoshooti tegema tormata ja millisega pisut kannatust varuda ja tuppa pilte töötlema jääda. Veel räägime aga sellest, mida suvisele portree-sessioonile lisaks fototehnikale kaasa võiks võtta. 


Ei ole halba ilma

Enamik inimesi, kes endale pere või sõpradega fotosessiooni planeerivad loodavad salamisi, et pildistamise päeval taevas päike lõõskab ja kõigil on mõnus soe olla. Vihmase ilma puhul kipuvad mitmed fotoshoodid ära jääma või edasi lükkuma.  Tegelikult ei saa aga portreesessiooni võrrelda rannapäevaga. Eelnevalt väljatoodud mõttekäik õigustab ennast üksnes siis, kui pildistatavate hulgas on ehk mõni väga pisike inimhing. Muul juhul võib keskpäevane lõõskav päike osutuda tõeliseks väljakutseks nii fotograafile kui ka modellile. Fotograafid otsivad ahastuses mõnda vilu, kuhu portreteeritavad paigutada, et vältida näkku tekkivad koledaid varje ja kissitavad silmi. Modellid pistavad rinda sellega, et kuuma käes “ilus olla” ja poseerida, kuigi tunne on pigem nagu istuks saunalaval.


Mida teha?

Üldiselt on üsna kindlapeale minek lagi-pähe-päikse korral modellid paigutada villu. Kui päike on juba pisut madalamal, saab kvaliteetsemate objektiividega kasutada võimalust pildistada vastu päikest – nii on modellil kergem ja tahaplaanile jääv päike annab pildile sooja tooni. Üldiselt aga mida rohkem pilvi, seda parem. Esiteks on sinine ilma ühegi pilveta taevas tagaplaanina lihtsalt üsna igav. Rünkpilved annavad sinna juba rohkelt lusti juurde ja muudavad pildi huvitavamaks. Kihtpilved töötavad jälle eriliselt hea loomuliku fotohajutina.  Päikselise ilmaga pildistama minnes on kõige magusam aeg muidugi päikesetõus ja loojang, kus ei kehti enam need eelnevalt nimetatud reeglid. Kuulus golden hour, ehk tund aega pärast päikse tõusu ja enne loojangut annab fotograafile tõelise tegutsemisvabaduse ning imeilusad kullakarva pildid on ilma töötlematagi ahhetama panevad. Nii et kui fotoshuuti annab sellesse vahemikku sättida, siis tasub see ennast kindlasti sajaga ära. Praegusel perioodil on õhtupoolikul mõistlik kaameraga õue minna kuskil kella 8 paiku, siis on juba valgus ilus kuldne kuid samas on veel piisavalt aega erinevateks stsenaariumiteks.  


Mõned inimesed jalutavad vihma käes. Teised saavad lihtsalt märjaks.

Kindel see, et pildistamine vihmas võib olla tuhat korda lahedam elamus, kui pildistamine lõõskava päikese käes. Arvestada tasub, et sarnaselt lumehelvestele jäävad ka vihmapiisad eriti efektsed tumedal taustal. Mängida tasub ka säriajaga – ehk mida pikem säri, seda rohkem “veninud” ja pikemad piisad ning mida lühem, seda teravamad ja detailsemad piisad sa fotole jäädvustad. Loomulikult tasub aga vihma eest oma kallist tehnikat kaitsta. Erinevalt modellist võib kaamera olla üsna suhkrust. Kui Sinu optika on niiskuskindel, siis pole ilmselt hullu kui sellega ka seenevihma kätte jääd. Kui taevast hakkab aga pussnuge alla suunas tulema, siis peaksid ikkagi kaamerat vihma eest kaitsma, kas vihmavarju või muu vihmakaitse abil. Kui kaamera korralikult läbi vettib, ei pruugi paraku abi olla ka riisi sisse asetamisest ja muudest imenippidest ning võid olla kindel, et kaamera lõpuks sussid püsti viskab.


Mida võtta kaasa?

Mõnele võib tunduda üllatav, et miks fototehnikat müüv ettevõte müüb muuhulgas ka make-up’i ja muud taolist. Tegelikult kui mõelda, pole seal nii üllatusliku midagi.  Fotograafia maailm on täpselt nii lai kui meie e-poe tootevalik.  See hõlmab kõiki eluvaldkondi, kosmeetikast kodukaupadeni, mis on teinekord rekvisiidina fotoshoodiks hädavajalikud. Seega lisaks sellele, et meie veebipoest saab soodsa hinnaga kõik eluks vajaliku korraga kätte, on sellel ka loogiline alus täiesti olemas.
Suvel paksu kosmeetikakihi kandmine on üsna ebamugav. Ometi peab fotomeik olema tugevam kui igapäevane meik, sest kaamera kipub vähemalt poole sellest lihtsalt ära sööma. Suvel peaks kindlasti kotti pistma puudri ja puudripintsli, millega aegajalt kuumusest läikivat nägu matistada.

Võta kaasa ka juuksehari, et vahepeal modelli juuksed, mis kuumusest või tuulest sorgu on vajunud läbi harjata. Et need tunduksid pildil õhulisemad ja kohevamad. Mõtle läbi, milline on modelli riietus ja kuhu ta sellega kõige paremini sobitub. Suvi pakub selleks lõpmata palju erinevaid võimalusi, alustades lillepõõsastest kuni vette minekuni. Jälgi ka, et modelli käel poleks ühtegi juhuslikku patsikummi, mis hiljem töödeldes palju peavalu võib tekitada. 


Lõpetuseks

Väga oluline on kuuma ilmaga võtta kaasa suur veepudel ning õhtupoole ei teeks paha ka sääsetõrjevahend, sest fotograafina ei saa sa paraku väga valida, kus sa seisad ja kaua sa seisad. Tähtis on enda eest hoolitseda ja see, et oleks mugav. Mida parem on fotograafi enesetunne, seda suurem on keskendumine ja seda tugevamad tulemused. Kui Sul nüüd tekkis isu üks põnev portreesessioon ette võtta, siis mõtle rahulikult läbi, mida sa selleks täpselt vajad ning anna minna! Suvi on parim aeg  ka kõige ekstreemsemate fotosessioonide teostamiseks. Kui optikast jääb vajaka, saad seda juurde laenutada meie suurest ja ilmatust fototehnika rendist.  Kui juurde on vaja aga oskusi ja teadmisi, siis uuri ka erinevaid koolitusi fotokursus.ee lehel. 

Kui ka Sinul on kasulikke nippe, mida tahaksid teistega jagada, siis anna neist meile teada!

 

(504)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga