Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Microsoft ostab 5.44 miljardi euro eest Nokia mobiiliäri

nokia-ces-stephen-elop-microsoft-steve-balmer copy

“Nokia jaoks on see oluline hetk arenguloos ja võimalus alustada finantsilises mõttes uut peatükki. Me usume et see tehing on parim tee nii Nokia kui tema aktsionäride jaoks”. Sellised sõnad lausus Nokia ajutine juht Risto Siilasmaa eile hilisõhtul. Pärast seda, kui avalikustati tehing mille kohaselt Nokia kogu oma mobiiliäri Microsoftile kokku 5.44 miljardi euro eest maha müüb. See tähendab, et alates järgmise aasta esimesest kvartalist, mil tehing jõustub, ei tegele Nokia enam mobiilsete seadmete tootmisega. Microsofti juhtimise alla läheb nii Windows Phone nutitelefonide kui ka soodsamate mitte-windowsi telefonide tootmine (Nokia tuntuim allüksus Devices and Services). Samuti omandab Microsoft kümneks aastaks litsentsi Nokia patentide kasutamiseks.

Nagu kõigile meile esmapilgul tunduda võib, ei ole Nokia siiski surnud. Firma keskendub nüüd mobiilside seadmete tootmisele, “Here” asukohapõhistele tarkvarateenustele ja muudele “edasiarenenud tehnoloogiatele”. Allesjäänud tegevusharud (NAVTEQ ja Nokia Siemens Networks) moodustasid Nokia 2012. aasta käibest umbes poole. Niisiis võib ehk öelda, et Nokia on ette võtmas korralikku rasvaimu, raputades maha tohutu taaga, mis korralikult sisse ei too ja mida muutunud tehnoloogiamaastikul üha kulukam endaga kaasas tassida on. Võtkem näiteks kasvõi see võrdlus, et kui 2007. aastal oli Nokia osa nutitelefonide globaalsel turul 49,4 %, siis eelmiseks sügiseks oli see langenud kõigest 4.3 protsendini. 

Microsofti jaoks pole 5.44 miljardit eurot eriline näitaja. Mäletatavasti ostis see tarkvarahiid kahe aasta eest populaarse suhtlustarkvara Skype 6.4 miljardi euro eest. Nüüd, kus Nokia on veest välja Microsofti platvormile tõmmatud, loodab Microsoft parandada Windows nutitelefonide ja tahvelarvutite müüki ning mis veel olulisem – lõigata nende pealt ka senisest enam kasumit. Nagu nüüd on teatavaks saanud, oli Microsofti kogutulu ühe Nokia poolt valmistatud Nokia Windows Phone telefoni eest 10$. Microsofti valmistatud Nokia Windows Phone telefoni eest saab aga brutomarginaal olema enam kui 40%.

Huvitavad arvamusavaldused on nüüd lendama hakanud Nokia endise juhi Stephen Elop`i suunas. Mr Elop saab nüüd Microsofti riistvaraüksuse juhiks. Teatavasti on aga Microsofti legendaarne juht Steve Ballmer peagi oma ametikohalt lahkumas. Ning nüüd on kõige kõvem kandidaat sellele kohale just Stephen Elop.

(682)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga