Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kuldlõige – köitva kompositsiooni abimees

Tekst ja foto: Tõnu Ling

Võib-olla oled ilusat pilti vaadates ahhetanud ja hüüatanud: “Oi, kui ilus!” Kõik asjad on paigas. Kaunid värvid, ilusad vormid, suurepärane valgus. Kuid on veel üks oluline osa, mis võib teha pildi tõeliselt köitvaks, ja see on kompositsioon.

Loomulikult on igal fotograafil õigus paigutada pildielemente oma suva järgi just nii nagu endale meeldib. Kuid nii arhitektidele, kunstnikele ja teistele on ammustest aegadest olnud abiks selline seadus nagu “kuldlõige”. Seda on kutsutakse ka “jumalikuks proportsiooniks”, sest see avaldub kõikjal meie ümber looduses.

Mis siis on kuldne proportsioon või kuldlõige? Kuldlõige on lühidalt öeldes lõigu jaotamine kaheks nii, et lõigu pikkus suhtub pikemasse osasse nagu pikem osa suhtub lühemasse. Kuldlõike suhtearvu väärtust tähistatakse kreeka tähega fii ning see on ligikaudu 1.62.

Proovi arvutada. Näiteks kui lõigu pikkus on 10 cm, siis jaotades selle lõigu kuldlõike alusel kaheks, saame pikema osa pikkuseks (kui jagame 10 cm 1,62-ga) ligikaudu 6,17 cm ja lühema osa pikkuseks (6,17 cm jagatud 1,62-ga) ligikaudu 3,81 cm. Nii palju siis matemaatikast.

Näiteks inimese kehapikkus jagatud naba kõrgusega maast võrdub ligikaudu fii; õla ja sõrmeotste vahemaa jagatud küünarnuki kaugusega sõrmeotsast on samuti ligikaudu fii. Ja inimkeha kui selline on ilus ja täiuslik – kuldsetes proportsioonides.

fj_5-1

Kuldlõiget järgides on õhtupäikest nautiv linavästrik jäetud nii püsti- kui ka pikikaadrit
sobivasse kohta

Niipalju siis kuldsetest proportsioonidest, mille kohta on võimalik huvitavat lugemist leida kas või interneti lehekülgedelt. Meid aga huvitab palju praktilisem küsimus: kuidas siis eelmainitu on seotud kauni pildi saamisega? Lühidalt öeldes on köitvama pildi saamiseks hea jätta objektid pildi keskmest kas ühele või teisele poole. Enamikul juhtudel on foto niimoodi komponeerituna palju köitvam.

Nii lihtne see ongi. Joonista kas või see 10 cm pikkune lõik joonlaua abil paberile ning vaata, kuhu jääb see kuldne punkt, mis annab toreda orientiiri kauni pildi komponeerimiseks. Kasuta seda suhet pildistamises, olgu selleks siis maastikud, taimed või loomad. Ja kui sa seda teed, siis mõtle vanakreeka arhitektidele või keskaja kunstnikele, kes sajandeid tagasi kauneid ehitisi planeerides või kauneid maale visandades just seda sama kummalist “kuldlõiget” kasutasid.

(4627)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga