Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kompaktkaameraga Indias 5. Mida reisides pildistada?

02-The Beach copy

Mõnikord panen endale paika suhteliselt detailideni, mida ma tahan piltidena sihtkohast kaasa võtta, aga teinekord ei ole mingit plaani ja pildistan seda mida näen. Üks on minu jaoks kindel: terve reisi peale võiks kokku tulla üks korralik pakett. Paketti saab mõista mitmeti, toon siin enda jaoks erinevad versioonid:

Enda reisikogemus

Teoreetiliselt kajastan ma enda reisil toimuvat ja kõike millega kokku puutun. Toitu mida söön, inimesi keda kohtan, ilusaid kohti, transporti, kultuurielu, arhitektuuri, kõike mis mulle tähtis on selle reisi juures. Väga personaalne aga mulle väga sobiv. Näiteks praegusel reisil jäädvustan enamasti ainult enda kokkupuutepunkti Indiaga. Kõik kogemused ja seiklused üritan võtta kaadrisse täpselt nii nagu mina neid hiljem mäletada tahan, sest eks enamasti pildistame ikkagi ju selleks et hiljem oleks lihtsam kogetut meenutada. See on pigem sihuke backpackerite pakett :D Loodan, et see sõna pakett väga veidralt ei kõla, ei leidnud muud.

_DSC0777

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/2.2, 1/2000 sek, ISO 1250.

Kultuurireis

Niiöelda kaardistan sihtriigi kultuurilist tausta ja hetkeolukorda. Monumendid, ausambad ja kõik taolised on sellessuhtes tähtsad. Võib ka minna alati spetsiifilisemaks ja jäädvustada tänavakultuuri või veinikultuuri jne. Võimalused on piiratud ainult enda poolt. Kui ikkagi tahta sellist rahvuslikku kultuuri pildistada, siis selleks on võib-olla tõesti kõige kergem viis võtta mingi kultuurikeskne pakettreis, mille käigus siis näidatakse ja räägitakse kõik tähtis ja mittetähtis puust ja punaseks. Aga enne reisi soetamist võiks kindlasti väga täpselt järgi uurida, mida reis sisaldab jne. Ise minnes on võimalik, aga nõuab tavaliselt kõvasti eeltööd ja palju rabelemist kohapeal (transpordid, piletid jne.). Aga valik on kindlasti olemas.

_DSC0720

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/7.1, 1/800 sek, ISO 100.

Puhkusereis

Pildistan niiöelda lõdva käega kõike. Üritan jäädvustada ainult ilusaid hetki, mis siis hiljem aitavad meelde tuletada kui mõnus oli ja loodetavasti ka nendest mälestustest energiat ammendada. Puhkusereis on muidugi väga mitmeti mõistetav. Mõni töötab 10 tundi päevas ja kui läheb puhkama, siis töötab ainult 4 tundi päevas. See on tema jaoks puhkus. Ei teagi kas fotograafidel tegelikult üldse ongi täieliku puhkusereisi võimalust!? Alati on kaamera kaasas, alati on vaja mõne pildi saamiseks keskenduda jne. Kõik sõltub enda meelestatusest, et kui palju olla valmis loovutama oma rahust ja vaikusest, et hiljem seda kõike mäletada.

Mina seda ei ole kunagi uskunud, et mõni pakettreis näiteks Indiasse (kus sees on külastused ka Tahj Mahali ja sellistesse segastesse kohtadesse) saavad üldse olla puhkusereisid. Siin on niipalju sagimist ja müügimeeste tõrjumist, et enamasti koju naastes peab võtma paar päeva, et oma puhkusereisist puhata. On ju nii?

The Beach

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. “Sweep Panorama” panoraamfunktsiooniga

Sihipärasem reis või siis teadusreis (ekspeditsioon)

Minnakse üksi või grupiga mingi kindla tulemuse saamiseks kuhugi kindlasse kohta. Eeltöö on põhjalik, tulemus on mingil piirini ette teada. National Geographic näiteks töötab enamasti selliste eesmärkidega. Fotograaf saadetakse kuhugi kaugesse ja tundmatusse sihtkohta, et ta tooks kaasa endaga loo ja pildid mõnest maailmale tundmatust asjast, hõimust, loomast jne. Selleks on siis korralik ettevalmistus (kunagi ei minda nii nagu mina lähen, et täna otsustan ja homme lendan) ja piisavalt ressurssi ja kõike mida vaja on, et tuua tagasi see vajalik. Selle kõige juures annab fotograaf endast kõik, et mitte jätta endast mingitki jälge. Ta on ainult salvestaja, uurija ja vaatleja, kui see ei ole muudmoodi kindlaks määratud.

_DSC0832

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/7.2, 1/250 sek, ISO 2500.

Vähem on parem

Need “paketid” on siin kõik mu enda välja mõeldud, niiet ükski asi ei ole kivisse raiutud ja ükski asi siin ei ole reegel. Kõiki pakette saab niiöelda omavahel segada jne. Pigem üritan suunata tähepanu sellele, et enne reisi natuke endale paika panna mida sa tahad pildistada, siis on reisi peal lihtsam orienteeruda ja liikuda sihipäraselt. Jääb rohkem aega nautimiseks. Tihtipeale, kui ei ole mingit plaani, siis sihtriigi kultuur ja välismaal olemise energia on nii tugev, et kohapeal hakata välja mõtlema oma pildistamise eesmärki tundub väga raske, kui mitte võimatu.

Ei mõtle midagi halba sellega, kui ütlen, et enamusel on kogemusi sõpradega kes reisivad ja siis hiljem on näiteks piltide vaatamise õhtu kus vaadatakse sadu, kui mitte tuhandeid pilte tervest reisist. Mingi hetk hakkavad kõik nihelema ja vetsus käima ja üritatakse muud juttu üles võtta. Keegi ei viitsi tuhandet pilti kellegi teise reisist vaadata. Pigem hoida see komplekt väiksem aga läbimõeldum ja sihipärasem. Alati on ka hea kirjutada üles igasuguseid fakte ja infot, et hiljem seda fotode kõrvale ilustamiseks letti visata.

Sony RX-1 kompaktkaamera

Kaamera on siiamaani väga hästi kõik üle elanud, ütleks isegi, et paremini kui mina. Talub mõistlikus koguses pinget, kukkumist, kuumust, okset, soolavett ja higi. Aku kestvus paraneb iga päevaga, ilmselgelt on kuumus selle põhjus, sest siin seda on!

Enne pildistasin kogu aeg 2:3 formaadis, mis on siis klassikaline kaadri formaat. Paljud odavama klassi kompaktkaamerad pildistavad isegi 3:4 formaadis, mis mulle näiteks üldse ei sobi. Täiesti ebameeldiv formaat. Õnneks RX1 ei paku mulle isegi seda võimalust. Nüüd viimastel päevadel avastasin enda jaoks 16:9 formaadi. Mõnus piklik, selline rohkem video formaat. Annab sihukest kerget panoraami hõngu, aga ei ole päris panoraam. Edaspidi näete kindlasti palju pilte selles formaadis. Sobib siis Indiasse.

Mitu korda on küsitud, et kas mu kaameral saab ka objektiive vahetada. Ütlen uhkelt, et ei saa, ainult fix 35mm. Sellepeale tuleb alati vastus, “Aaa, okei siis, siis ei ole midagi.” Võtab kohe näo naerule mul.

DSC00869

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/2, 1/400 sek, ISO 125. 16:9 formaat.

Loe kõiki “Kompaktkaameraga indias” artikleid siit

(309)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony DSC-RX1 24,3 megapiksliga täiskaader Exmor CMOS sensor, Carl Zeiss Vario Sonnar T* f/2 fiksobjektiiv (35mm), manuaalrežiimid, RAW fail, Full HD video, HDMI, 3" XtraFine LCD
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga