Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Koduleht fotograafile

© Tekst ja fotod: Sven Začek

Päästikule vajutades saab kogetud emotsioon pildi näol igaveseks salvestatud. Jagatud rõõm on teatavasti kahekordne rõõm. Eks enamus meist teebki pilte selleks, et oma kogemusi teistega jagada. Kuidas jõuda emotsioonide jagamisega kaugemale oma perealbumist? Kuidas saada tagasisidet ka teistelt peale oma tuttavate?

Infoajastul on lahendus loomulikult imelihtne. Isiklik koduleht on parim väljendusvahend. Kodulehe võimalused on praktiliselt piiramatud. Kõige lihtsam viis on luua kategoriseeritud galerii, milles oma töid sorteeritult eksponeerida. Kui sooviks on saada pidevat tagasisidet, siis sobib hästi kommenteerimisvõimalusega galeriimootor või hoopis pildiblogi. Pildiblogi eeldab kõige tihedamat uue materjali ilmutamist, vastasel juhul vaatajad ja kommenteerijad liiguvad aktiivsemalt uuendatava blogi juurde. Pildiblogi sobib eelkõige igapäevaselt pildistavale fotograafile, kes suudab pidevalt uut materjali toota.

Ka ilma kommenteerimisvõimaluseta kodulehe käigushoidmise peamiseks märksõnaks on uuendused. Vähemalt kord nädalas tuleks uusi pilte lisada, siis on kasutajad rahul.

Kui kodulehe formaat valitud, siis tuleks hakata otsima selle avaldamisvõimalusi. Internet pakub oma avarusega väga palju vabavaralisi galeriimootoreid, mis erinevad põhiliselt mootori oma äranägemise järgi sättimise mugavuse poolest. Kui ise programmeerimiskeeli ei tunne, siis kindlasti leidub mõni tuttav, kes on nõus asja vastavalt soovile valmis konfigureerima. Võib olla tuleks temalt juba kohe uurida päris ainulaadse kodulehe tegemise võimaluse kohta.

Teiseks võimaluseks on muidugi pöörduda mõne veebidisainiga tegeleva ettevõtte juurde, kes kujundab kodulehe kordumatuks kunstiteoseks. Loomulikult tahavad nad selle eest ka tasu saada. Hinnad on päris krõbedad. Algavad nii 2500 kroonist lihtsamate lahenduste puhul ja ulatuvad piiramatutesse kõrgustesse vastavalt soovitu keerulisusele.

Kui tarkvara on olemas, tuleb leida sobiv koht kus tarkvara saaks tehtud pilte eksponeerima hakata. Jällegi on olemas palju tasuta lahendusi. Kui galerii või blogina tasub vabavara kasutada, siis mootori püstipanekuks soovitan ma pisikesest rahast loobuda. Tasuta veebiruumiga kaasneb tavaliselt palju piiranguid ja ebamugavusi. Kettaruum on väike, külastajaid tervitavad teenusepakkuja poolt üles paisatavad akenreklaamid jms. Nende vältimiseks, piisava ruumi ostmiseks ja vajadusel abi saamiseks piisab ühes kuus 35 kuni 100 krooni loovutamisest. Lisaks sellele saab luua ka päris oma domeeni, mis annab külastajale aimu, mida leheküljelt leida võib.

Vajalikud lahendused leitud, saab hakata pilte üles laadima. Siin soovitan ma tähelepanu pöörata piltide erinevusele. Kindlasti tekib mõne hea pildistamissessiooni käigus palju pilte, mis on head ja teevad seetõttu otsustamise, mida võtta ja mida jätta, raskeks. Siinkohal tehaksegi minu arvates halb otsus ja pannakse lehele kõik pildid, mis erinevad üksteisest vaid pisidetailide poolest. Näiteks vaatab ühel pildil lind vasakule ja teisel paremale, kõik muu on sama. Alguses, kui kodulehel on pilte vähe, ei pruugi see vaatajaid segada kuid hiljem kategooriate vahel ringi luusides on ebameeldiv leida terveid lehekülgi ühesuguseid pilte. Lahenduse toob ühe parima väljavalimine ja otsingumootori kasutamine, mis toob välja ka nii öelda peidetud seeria. Seega töötab galerii põhimõttel: keda huvitab, see otsib; keda ei huvita, see ei pea vaatama.

fj021

Keskkonnapildi võlu näitamiseks tuleb kasutada suuremaid pilte. Pikem külg 600 pikselit on sellisel puhul miinimum.

(1130)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga