Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: uuenduslik Sony ZV-1F kaamera sisuloojatele

Sügisel tutvustatud Sony ZV-1F kompaktkaamera on jõudnud Photopointi fotostuudiosse ning selles artiklis vaatame lähemalt kuidas kaamera päriselt välja näeb ning mis on selle parimad omadused.

Sony ZV-1F on ettevõtte teine spetsiaalselt sisuloojatele suunatud kaamera, mis on ehitatud 1-tollise sensori ümber, kuid kasutab Sony ZV-1 24–70 mm suumobjektiivi asemel fikseeritud fookuskaugusega 20 mm lainurkobjektiivi. Vaatamata oluliselt madalamale hinnale suudab ZV-1F jäädvustada 4K videot kuni 30 kaadrit/sekundis lahutusvõimega, kasutades sensori täislaiust.

See kaamera on väike ja seda oma kõige paremas mõttes. Esimest korda kaamera karpi avades jäin mõttesse, et kuidas saab nii väikesesse karpi kaamera koos lisatarvikutega ära mahtuda. Allpool olevalt pildilt saab hea ettekujutuse kaamera suurusest, käes hoides on see väiksem kui mõned tänapäeva nutitelefonid ja just see ongi Sony ZV-1F eesmärk. Pakkuda nutitelefonist paremat pildikvaliteeti taskukohase hinna ja kompaktsusega.

Sony ZV-1F omadused

Seda nutitelefonist paremat pildikvaliteeti aitavad tagada mitmed komponendid ja funktsioonid. Alustame kaamera sensorist, mis on 1-tolline ning 20-megapiksline. Võrdluseks on Apple parima telefoni sensor kõigest 1/1.28″ suurune ning nagu me juba teame, siis pildikvaliteedi üks olulisemaid mõjutajaid on just sensori suurus. 

Teine oluline komponent mis aitab pildikvaliteeti tõsta on kaamera objektiiv. Kuna tegemist on peamiselt sisuloojatele ja vloggeritele mõeldud kaameraga, siis on Sony hinna kokkuhoiu eesmärgil lisanud kaamerale fiksobjektiivi. Kuigi tegemist on fiksobjektiiviga pole see mingi tavaline plastisulam vaid kasutatud on ülimalt kvaliteetset Zeiss Tessar T* klaasi. Vaatenurgalt sarnaneb see 20mm objektiiviga ning mahutab kõik vajaliku kenasti kaadrisse.

Kuigi objektiiv on fikseeritud fookuskaugusega, on saadaval mõned suumivalikud, mida saab menüü või füüsilise suumi nupu kaudu sisse lülitada. Sellel on valitav suum kuni 1.0, 1.5, 2.0 ja 4.0x. See kõik on loomulikult digitaalne suum, kuid kuna saadaval on rohkem megapiksleid, kui 4K video jaoks vaja on, näeb Sony sõnul suumitud video siiski kvaliteetne välja.

Järgmine oluline asi, mis videote kvaliteeti tõstab on lisaks pildile ka heli. Just helile on Sony selle kaamera disainimisel pööranud suurt tähelepanu. Kaamera on varustatud kolme suunatud mikrofoni kapsliga, mis peidavad ennast suure võre all kaamera pealmisel plaadil. Need mikrofonid salvestavad heli kaamera eest ning koostöös nutika tarkvaraga kaamera sees suudavad eemaldada taustamüra.

Kui ilm on aga väga tuuline ning salvestatud videole jääb siiski tuulemüra peale, tuleks kaamerale kinnitada komplektis olev mikrofoni tuulekaitse. Tuulekaitse kinnitub kaamera välgukingale, mis tundubki ainult selleks otstarbeks seal olevat, kuna mingeid elektrilisi kontakte seal pole.

Rääkides veel mikrofoni tuulekaitsest, siis Sony ütleb, et see on valmistatud täielikult taaskasutatud polüestrist. Lisaks leiab kaamera korpuse detailidest taaskasutatud plasti elemente. 

Tulles tagasi kaamera tehnilisema poole juurde, siis vaatame ka kaamera tagumisele poolele kus leiame suure 3-tollise puutetundliku ekraani. Kuna tegemist on ju vloggeritele mõeldud kaameraga, siis on see loomulikult pööratav ja kallutatav täpselt nii, et sellega oleks mugav ka ennast filmida. Samuti ei saa midagi halba öelda ka selle lahutusvõime kohta. Ekraanilt nähtav pilt on ere ning terav. 

Isegi kaamera menüüdes liikumine ning puutetundliku ekraani kasutamine sarnaneb nutitelefoni kasutamisega. Kõiki kaamera funktsioone ja seadeid saab muuta läbi puutetundliku ekraani. Siiski on kaamerale alles jäetud peamised füüsilised nupud ja valikurattad.

Videosalvestus ja nutikad funktsioonid

Kuna tegemist on peamiselt videote salvestamiseks mõeldud kaameraga, siis tuleks lähemalt rääkida ka selle videovõimekusest. Kõrgeima kvaliteediga seadeks on kaameral [4K UHD] 3840 × 2160 30p, mis on ka kujundenud tänapäevaseks standardiks. Kui plaanid avaldada video FullHD lahutusvõimes, siis on Sul võimalik hilisemas järeltöötluses ka kaadrit 2 korda suurendada ilma kvaliteeti kaotamata. 

Esmapilgul kaamera tehnilisi andmeid vaadates nägin, et Sony ZV-1F pole faasituvastusega autofookust, mida oleks tegelikult oodanud selliselt kaameralt. Sony põhjendab selle puudumist faktiga, et kuna kaamera ees on niivõrd laia vaatenurgaga objektiiv, siis pole ülimalt täpsel autofookusel ka nii suur roll.

Lisaks leiab kaamerast erinevad nutikad funktsioonid mis toetavad mugavamat sisuloomist. Näiteks on saadaval seade, mis parandab nahatoone ning teeb inimeste näod ilusamaks. Eraldi tuleks ära mainida ka Product Showcase seadistus, mis võimaldab kasutajatel jäädvustada tootearvustusi sujuva fookuse üleminekuga nende ja toote vahel. Fookus kleepub inimese silmadele kuni toote ilmumiseni, misjärel see keskendub sellele tootele. Kui toode kaob, naaseb fookus kasutaja silmadele.

Viimasena vaatame üle ka kaamera pesad. Hoolimata sellest, et Sony ZV-1F kaameral on juba suurepärane sisseehitatud mikrofon, on siiski jäetud võimalus ka kasutada välist mikrofoni läbi 3,5 mm pesa. Eelpool mainitud mõte sellest, et välguking on mõeldud vaid tuulekaitsele on ka sellega ümberlükatud. Esmapilgul tavaline USB-C pesa peidab endas aga võimekust kasutada ZV-1F veebikaamerana. Nimelt piisab kaamera arvutiga ühendamisest ning arvuti tuvastab selle kui veebikaamerana. See võiks muljet avaldada neile kes viivad läbi erinevaid online üritusi ja soovivad erineda teistest oma kvaliteedi poolest kuid ei soovi liigselt raha kulutada keerulistele lahendustele.

Kokkuvõtteks on Sony hakkama saanud ühe tõeliselt hea ja uuendusliku kaameraga sisuloojatele mida julgen isiklikult soovitada kõigile, kes tunnevad, et nutitelefoni videokvaliteet pole piisav. Lisaks on see hea valik inimesele, kes viib läbi erinevaid online koosolekuid või näiteks trenne ja ei soovi parema pildikvaliteedi nimel iga kord üles seada keerukaid süsteeme otseülekandeks.

Sony ZV-1F kaamerad sisuloojatele on saadaval nii Photopointi veebikaubamajas kui päriselt vaatamiseks ja ostmiseks esinduskauplustes Tartus ja Tallinnas.

 

Telli Sony ZV-1F kaamera Photopointist ››

 

Muide, Sony ZV-1F kaamera koos Sony Shooting Grip GP-VPT2BT käepide-ministatiiviga on kõigile huvilistele laenutamiseks saadaval Photopointi foto- ja videotehnika rendis.

Photopoint.ee ostujuhid – ammuta inspiratsiooni ja teadmisi.

 

(438)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony ZV-1F
  • 20,1-megapiksline Exmor RS CMOS sensor
  • Kvaliteetne Zeiss Tessar T* 20mm objektiiv
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi & Bluetooth ühendus
  • Spetsiaalsed funktsioonid sisuloojatele
649€
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga