Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Pentax K-1 Mark II peegelkaamera

Kui Ricoh paar kuud tagasi Pentax K-1 Mark II peegelkaameraga välja tuli, olid kõik rõõmsad. Rahul olid need, kes endale just vanema K-1 aparaadi olid ostnud – sest uus K-1 Mark II endaga väga olulisi täiustusi kaasa ei toonud. Hea meel oli ka neil, kes just uut aparaati osta plaanisid, sest uus K-1 on sama hea kui seni pluss veel tibakene paremgi. Ja muidugi rõõmustas ka see seltskond, kes väheste uuenduste pärast kohe vinguma hakkas – sest nad vinguvad nagunii iga asja peale ja nüüd oli neil selleks taas natuke põhjust.

Pentax K-1 Mark II on täiustatud versioon Ricohi kõige esimesest täiskaadersensoriga peegelkaamerast Pentax K-1. Seda 2016. aastal avalikustatud aparaati olid Pentaxiga pildistajad oodanud aastaid – ja nad ei pidanud ootustes pettuma, sest K-1 tõusis kohe kõige paremaks hinna ja kvaliteedi suhtega täiskaadersensoriga peegelkaameraks, mida turult saada võis. Omaduste poolest (välja arvatud videorežiim) oli see ju tänu ülikvaliteetsele 36 MP pildisensorile, 5-teljelisele keresisesele värinastabilisaatorile, käsitsemismugavusele ja fotovõimekusele sarnane Nikon D850 ja Canon 5D Mark III kaameratele. Aga maksis sama hinda nagu konkureerivate tootjate soodsama klassi täiskaadriga peegelkaamerad.

Uus Pentax K-1 Mark II on põhiomadustelt oma eelkäijaga identne. Seesama tippklassi pildikvaliteediga sensor, unikaalne nelja jätke peal liikuv LCD-ekraan, suur optiline pildiotsija, 5-teljeline pildistabilisaator. Võrreldes senisega on uue aparaadi juures toimunud siiski 4 täiustust. Nendest täiustustest ja muust põnevast, mida Pentax K-1 Mark II juures tähele panna võib, kirjutan aga juba allpool, kaamera karbist välja võtmise käigus.

 

Nagu pentax K-1 juures, nii pole ka teise generatsiooni täiskaaderkaamera puhul funktsioonide ja võimalustega tagasi hoitud. Kõiki neid üles loetleda ja kirjeldada oleks selle artikli jaoks liig. Toon all loendis ära Pentax K-1 Mark II kõige olulisemad omadused ja tehnilised andmed:

  • 36.40 efektiivse megapiksliga CMOS täiskaadersensor (ilma madalpääsfiltrita)
  • AA filter Simulation režiim – vajadusel sisse lülitatav režiim simuleerib madalpääsfiltri efekti sensorit liigutades
  • 5-suunaline sensoripõhine värinastabilisator (CIPA standardite kohaselt testituna 5 stoppi efektiivsusega)
  • Sensori tundlikkus: ISO 100-819000
  • Safox 12 teravustamissüsteem. 33 faasituvastusega teravustamispunkti, 25 neist risttüüpi ehk eriti tundlikud
  • Teravustamine toimib valgustugevuse EV -3 kuni EV 18 vahemikus
  • 86 000 piksliga RGB särimõõtesensor
  • Säriajad: 1/8000 sekundit; BULB režiim. Katiku eluiga on 300 000 laksu
  • Välklambi sünkroaeg; 1/200 sekundit
  • Maks. sarivõte: 4.4 kaadrit sekundis (maksimaalselt 70 täissuuruses JPG kaadrit või 17 RAW kaadrit järjest)
  • 3.2″ erinevate nurkade alla seatav LCD-ekraan. 1 037 000 pikslit. Ilma õhuvaheta konstruktsioon muudab ekraani vähem valgust peegeldavaks.
  • Pildiotsija: 100% kaadri katvuse ja 0.70 x suurendusega optiline pildiotsija. Ehk siis täpselt sama nagu Nikoni täiskaadersensoriga peegelkaameratel. Kadreering on näha kuni 21,7 mm kauguselt okulaarist
  • MPEG-4 AVC/H.264 filmiklipid salvestuvad maksimaalselt Full HD lahutusvõimega 1920 x 1080 px 60i/50i/30p/25p/24p. Integreeritud stereomikrofon; 3.5 mm audiosisend ja 3.5 mm audioväljund. Heli ja säritust saab reguleerida manuaalselt
  • Filmiklipi salvestamise maksimumpikkus on 25 minutit või 4 GB. Filmimisel on võimalik kasutada 9 digifiltrit
  • Intervallvõte (time-lapse), Mitme särituse üheks kaadriks pildistamine (ühes kaadris võib olla 2-2000 säritust), 21 digitaalset filtrit, 14 bit RAW faili salvestamine. HDR-intervallvõte
  • Pixel Shift Resolution System režiimis paneb kaamera neljast järjestikku pildistatud fotost kokku ühe, suurema lahutusvõimega, parema dünaamilise ulatuse ja värvusinfoga foto
    • Pixel Shift režiimis on uus valik: “Image Stabilization On”, mis võimaldab komposiitpilte pildistada kaamerat käes hoides
  • Elektrooniline kompass töötab koos sensorinihutusega – soovi korral seatakse kaader automaatselt sensori nihutamise teel loodi
  • LED valgustus: 1) objektiivi vahetamiseks; 2) kaardipesas; 3) kaugjuhtimispuldi pesa konstruktsioonis
  • D-LI90 (sama, mis K-1, K-3 ja K-5 kaameratel) liitiumaku pildistab ühe laadimiskorraga 670 fotot (CIPA standardse testi järgi)
  • USB 2.0 pesa, kaks SD kaardipesa, eraldi pesa välise toite jaoks, välgusünkro pesa, HDMI Type D pesa
  • WiFi, Elektrooniline kompass, GPS (5/10/15/30 sek asukoha logimise funktsiooniga)
  • Mõõtmed: 136,5 x 110 x 85,5 mm
  • Kaal: (kere + aku + 1 mälukaart) 1010g

 

 

Nagu sissejuhatuses kirjutatud, erineb Pentax K-1 Mark II oma eelkäijast nelja omaduse poolest:

  1. Esiteks on uuele kaamerale lisatud mikrokiip ehk “Accelerator unit”, mis eemaldab kõrge ISOga pildistatud fotodelt digimüra veel enne, kui foto peamisesse pildiprotsessorisse jõuab. See lisandus tähendab põhimõtteliselt, et Pentax K-1 Mark II kõrgematel ISO tasemetel pildistatavad fotod peaksid olema parema kvaliteediga. Tänu uuele kiibile on ka kaamera maksimaalne ISO senise 204 800 asemel 819000
  2. Teine täiustus on toimunud autofookuse töös. Ricoh ütleb, et autofookuse algoritme on K-1 Mark II puhul muudetud nii et uue aparaadi automaatne teravustamine on kiirem ja kaamera suudab näiteks paremini lukustada teravust objektile, mis liigub sellesama objektiga sama tooni taustal
  3. Kolmas täiustus on praktikas ilmselt triviaalsem kuid see ei sega Ricohil seda rõhutamast – nimelt on Pixel Shift režiimis uus pildistamisvõimalus nimega “Dynamic Pixel Shift Resolution”, mis lubab pildistada neljast kaadrist kokku pandud pilti ka kaamerat käes hoides. Tuletame meelde et K-1 puhul oli Ricohi soovitus Pixel Shift režiimis pildistades kaamera alati statiivile asetada
  4. Neljas täiustus on ka. Ilmselt “tänu” lisakiibile ja ehk mingitele muudele muudatustele on kaamera aku keskvus vähenenud seniselt 760 kaadrilt 670 kaadrini. Või siis on Ricoh teinud andmete sisestamisel väikse trükivea :)

 

Karbis on: pildiotsija okulaari kate, kaamerarihm, Pentax K-1 Mark II kaamerakere, toitekaabel, akulaadija ja aku. Pentax K-1 Mark II kasutab täpselt sama akut nagu Pentax K-1, Pentax K-7, Penatx K-3 II ja viimased kaks Pentax 645 keskformaatkaamerat.

 

Lisaks on karbis CD-plaat Digital Camera Utility 5 fototöötlustarkvaraga, garantiitalong, eksklusiivse pakkumisena 6-kuuline tasuta konto Keenai-nimelises pildipangas, ja põhjalikud kasutusjuhendid nii eesti kui ka vene keeles.

 

Pentax K-1 Mark II peegelkaamerast õhkub tõsidust. See ei ole mingi illitsetud hübriidkaamera, millega hipsterid oma caffe lattest pilte klõbistavad. K-1 Mark II ei ole ilus, aga sellest õhkub professionaalset esteetikat. K-1 Mark II on tanki välimusega profitööriist, mis Põhja-Tallinna kohvikute asemel sobib pigem Šotimaa vihmasesse loodusesse hingematvate loodusvaadete jäädvustamiseks.

 



Vasakul pool kaamerat on kaks mälukaardipesa ja all eraldi kummist katte all distantspäästiku pesa.

 



Paremal küljel on USB, HDMI ja välise toite pesad. Sealsamas paremal pool on ka mugavalt eraldi kummist katete all kõrvaklappide ja mikrofoni pesad.

 

Pentax K-1 Mark II korpuse kõik vähegi tühjemad alad on täidetud nuppudega. Esiküljel paremal pool on näiteks lisaks välgusünkro pesale veel kolm nuppu ja lüliti. Lukuikooniga tähistatud nupp võimaldab ühe vajutusega panna lukku kõik olulisemad kettad ja nupud – et säritus ja muud seaded kogemata paigast ei läheks. Selline nupp on olemas näiteks ka Pentax 645Z keskformaatkaameral.

 

K-1 Mark II ette sobivad nii uued kui ka vanad Pentaxi täiskaadriobjektiivid. Kuna siin karbist välja võetav kaamera on kere, st sellega ei ole ühtegi objektiivi kaasas, leidsin kapi pealt modelliks vana hea FA 50mm f/1.4 fiksobjektiivi. See on Pentaxi raudvara – suhteliselt soodne, tugev superhea kvaliteediga objektiiv, mis on Photopointiski siiamaani müügil. Soovitan palavalt.

 

Pildistamiseks valmis.

 

Nuppude asetus tagaküljel on tuttav kõigile, kes Pentaxi peegel- ja keskformaatkaameratega pildistanud on. K-3 II kaameratega võrreldes on video-ja fotorežiimi lüliti tagaküljelt kaamera peale liikunud ja teravustamispunkti valiku nupp saanud tänu sellele endale mugavama koha ülevalpool.

 

3,2″ diagonaaliga LCD-ekraan kaamera taga tundub päratult suur. See ekraan ei ole puutetundlik, kuid ei peagi olema. Sest K-1 Mark II juhtnuppude süsteem on niivõrd hea, et puutetundlikkuseks pole absoluutselt mingit vajadust. Siiski on see ekraan fotomaailmas väga unikaalne – just oma konstruktsiooni poolest.

 



Seda LCD-ekraani saab kaamera korpusest väljapoole tõmmata ja siis igas suunas nurga alla seada. Ekraani liigutamine käib hästi kergelt, sujuvalt ja meeldivalt. Olen arvamusel, et selline konstruktsioon teeb praktilise pildistamismugavuse poolest tuule alla nii tavalisele nurga alla seatavale ekraanile. Rääkimata nendest oma pesast päris välja tõmmatavatest ja küljepeal igatpidi keerutatavatest ekraanidest.

 

pentax-k-1-peegelkaamera-photopoint-117

Ekraan ei ole oma pessa mitte kuidagi lukustatud – kolmes küljes äärtel olevad detailid on lihtsalt selleks, et näppudega saaks võimalikult mugavalt ekraani korpusest eemale viia.

 

Ja muidugi ilmastikukindlus. K-1 on tugev – seda tunneb aparaati kätte võttes. Aga see on varustatud ka korralike ilmastikukindlate tihenditega nii et võiks pildistada vabalt ka paduvihmas. Korpuse tugevuse ja ilmastikukindluse poolest pole hübriidkaamerail siin midagi vastu panna.

 

pentax-k-1-peegelkaamera-photopoint-116

 

Lisaks eesmisele ja tagumisele valikukettale on K-1 kaameral veel kolmaski valikuketas. Selle funktsiooni määrab aga neljanda valikuketta asend – ketta peal on 9 erinevat funktsiooni pluss tühikäik.

pentax-k-1-peegelkaamera-photopoint-115

 

Ei teagi, kas programmiratta peal olevate kasutaja poolt salvestatavate režiimidega on siin pisut liiale mindud või mitte – igal juhul on neid režiime siin nüüd tavalise kahe või kolme asemel koguni viis. Lisaks neile on ketta peal Pentaxi tavalised särirežiimid.

 

pentax-k-1-peegelkaamera-photopoint-114

Kaamera peal olev LCD-ekraan näitab pildistajale olulisemaid säriparameetreid ja aku laetuse taset. Ehk polegi rohkemat vaja?

 

Kaamera all üllatusi pole. Siin on akukamber, ststiivikeere ja kummist katte all patareitalla kontaktid.

 

Kaamera laadimiseks on kaasas eraldi akulaadija ning neid D-LI90 liitiumakusid peaks igal tõsisemal Pentaxi kaameraga pildistajal juba kodus varuks olema küll.

 

Pentax K-1 Mark II on tõeline vanakooli peegelkaamera. Kõikide peenekoeliste hübriidkaamerate kõrval on see nagu tank. Kõva kärakas metalli, mis peab vastu aastatepikkusele pildistamisele ka kõige karmimates tingimustes. Aga kui sa selle kätte võtad ja pildistama hakkad, siis sa märkad et see ei ole üldse mingi kärakas. Sest K-1 Mark II nuppude toimimine, kiirvalikud ja menüüde seadistused on läbimõeldumad ja rafineeritumad kui ühelgi Sony või Canoni kiidetud täiskaaderkaameral.

Pentax K-1 Mark II kõige tugevamateks omadusteks on korpuse ergonoomilisus, seadistuste juhtimise mugavus ja tippklassi pildikvaliteet. DXO pildisensori edetabelis on Pentax K-1 ju koos Nikon D800E ja Sony A7 III kaameratega kõrgel kuuendal kohal. Lühemalt öeldes – Pentax K-1 Mark II on kaamera, mida on lihtne juhtida ja mis pildistab ilusaid fotosid. Kas need kaks omadust mitte polegi ühe fotokaamera juures kõige olulisemad?

(971)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Pentax K-1 II kere
  • 36,4-megapiksline täiskaader CMOS sensor
  • 5-suunaline keresisene stabilisaator
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 819 200
  • 25 rist-tüüpi punktiga teravustamissensor
  • Integreeritud WiFi, GPS ning Astrotracer
1999€2099€
Pentax K-1 II + D-FA 24-70mm ED SDM WR Kit
  • 36,4-megapiksline täiskaader CMOS sensor
  • 5-suunaline keresisene stabilisaator
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 819 200
  • 25 rist-tüüpi punktiga teravustamissensor
  • Integreeritud WiFi, GPS ning Astrotracer
3099€3398€
Pentax K-1 II + D-FA 15-30mm ED SDM
  • 36,4-megapiksline täiskaader CMOS sensor
  • 5-suunaline keresisene stabilisaator
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 819 200
  • 25 rist-tüüpi punktiga teravustamissensor
  • Integreeritud WiFi, GPS ning Astrotracer
3599€3898€
Pentax K-1 II + D-FA 28-105mm ED DC WR
  • 36,4-megapiksline täiskaader CMOS sensor
  • 5-suunaline keresisene stabilisaator
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 819 200
  • 25 rist-tüüpi punktiga teravustamissensor
  • Integreeritud WiFi, GPS ning Astrotracer
2499€2798€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast