Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Sony α9 täiskaader hübriidkaamera

Sony tutvustas eile NAB 2017 fotomessil kauaoodatud uue 9. seeria hübriidkaamerat – Sony α9 (loe: alpha 9 / alfa 9 / a9). See on täiesti uue täiskaader sensoriga hübriidkaamera, mis on disainitud spordi- ja loodusfotograafide vajadusi silmas pidades – põhirõhk on uuel Sony a9 kaameral pandud just kiirusele – seda nii sarivõtte kui teravustamise osas. See on kaamera, mis on disainitud lõpetama Canoni dominatsiooni professionaalse spordifoto areenil ning sisuliselt lööb viimaseid naelu Nikoni niigi kinni taotud kirstukaane sisse – konkureerib ju otseselt EOS-1D X Mark II ning Nikon D5 profikaameratega. Jättes aga kõrvale teiste tegijate “suured” kaamerad – puhtalt tootjapoolse tutvustuse põhjal ning tehnilisi andmeid vaadates on Sony α9 väga intrigeeriv hübriidkaamera. Või lähtudes Sony lööklausest – “tehnoloogiliselt arenenuim, kõige uuenduslikum digitaalne kaamera, mis (nemad) eales loonud” – mis tegelikult väga mööda ei olegi.

Täiesti uus sensor avab uksed uude maailma

Sony α9 on esimene täiskaader sensoriga kaamera, mis kasutab nn stacked ehk kihilist / kuhjatud sensoridisaini. Selline lähenemine tähendab seda, et kaamera on võimeline sensorilt infot lugema kuni 20× kiiremini kui varasemalt võimalik. See omakorda võimaldab ülikiiret 20 kaadrit/sek sarivõtet. Aga mitte ainult 20 kaadrit sekundis. Kuna see kaamera kasutab põhiliselt elektroonilist katikut (mehhaaniline katik on samuti kaameras olemas), siis see sarivõte toimub sisuliselt hääletult, pildiotsija ega ekraan ei muutu vahepeal pimedaks ning sedamoodi saab talletada kuni 241 RAW faili / 362 JPEG faili ühe seeriaga. Kombineerides Exmor RS™ CMOS sensori kiiret andmeedastust ja elektroonilist katikut ka uue teravustamissüsteemiga – 693 faasituvastusega teravustamistpunktiga – saab tulemiks teravustamise mis kontrollib 60 korda sekundis säritust ja subjekti jälgivat teravustamist. Ehk et – nii kiire sarivõtte ajal saad samaaegselt jälgiva teravustamisega näiteks lendavat lindu täpselt kaadris hoida, särimõõtmine on täpne ning kõik ideaalselt terav.

Siit tuleb esimene suur erinevus võrreldes C & N lipulaevadega – kui peegel ikka üles ja alla liigub, siis osa ajast on pildiotsja ikkagi pime ning kadreering ei pruugi alati kõige täpsem olla. Sonyl seda probleemi ei esine, kuna tänu elektroonilisele katikule edastatakse infot pidevalt ka elektroonilise pildiotsija poole.

Uuel teravustamissüsteemil on 693 kiireks teravustamiseks vajalikku faasituvastusega teravustamispunkti ning see on kombineeritud täpse kontrastituvastusega teravustamisega. Nende kahe koostöös on saavutatud ligikaudu 25% kiirem teravustamine võrreldes populaarse α7R II hübriidkaameraga.

Kui juba sensorist rääkida, siis mainiks ära ka dünaamilised ulatused ja tundlikkused ja…. Igatahes, sensori tundlikkus on ISO 100–51 200 ning laiendatav ISO 50–204 800. Sony sõnul on dünaamiline ulatus veel suurem võrreldes varasemate mudelitega, kuid täpseid numbreid ei ole avalikustatud. Lisaks tänu 14-bit pakkimata RAW faili salvestamisele on võimalik sensorist võtta kerge vaevaga maksimum.

Võimas pildistabilisaator

Sony α9 hübriidkaameral on loomulikult olemas ka korralik keresisene stabilisaator. See 5-teljeline stabilisaator stabiliseerib kaamera liikumist 5 stopi ulatuses. Kasutades Sony E-bajonetiga objektiivi, mil integreeritud stabilisaator, kombineeritakse kahe töö, pakkumaks kindlamat lahendust. Samamoodi toimib see stabilisaator ka A-bajonetiga objektiividega, kui kasutatakse seda koos ühilduva adapteriga.

Mugav disain

Sel hübriidkaameral on suur 3-tolline puutetundlik kallutatav LCD ekraan, mis teeb nii pildistamise kui videosalvestuse mugavamaks. Sellest veel olulisem on aga uus Quad-VGA OLED Tru-Finder pildiotsija (3 686 000 pildipunkti), mis tagab mugava kaamera kasutuse pildiotsijat kasutades. Uus optiline disain, 0,78× suurendus ning veel eredam kuva ja 60 või 120 kaadrit/sek sagedusega kaadrivahetus teevad selle sama heaks või isegi paremaks, kui optiline pildiotsja suudaks pakkuda.

Kasutusmugavust tõstab ka täiesti uus My Menu menüü lisamine ning ka see, et teravustamispunkte saab nüüdsest muuta mugavalt juhtkangist.

Tipptasemel videosalvestus

Kui Sony, siis videosalvestus; kui juba videosalvestus, siis vähemalt 4K lahutusvõimega. Tegelikult on ses kaameras mitmed unikaalsed ja kasulikud lahendused kasutusel. Esiteks, 4K UHD (3849 × 2160) videosalvestus toimub kogu sensori laiuselt ehk 6K lahutusvõimega ning ülejääki kasutatakse hilisemalt ära videosalvestuse kvaliteedi tõstmiseks nn oversampling metoodikaga. Selles režiimis kasutatakse nii full pixel readout süsteemi ehk reaalselt loetakse iga pildipunkti andmed eraldi üles; kombineerides seda pixel binning vaba andmetöötlust ehk erinevate pikslite andmeid ei kombineerita ega tuletata üksteisest pildiprotsessori tasemel – tulemuseks on moonutustevaba ja detailne videoklipp. Samas on võimalik kasutada ka populaarset Super 35mm sensoriala.

Kasutades kõrgemat kaadrisagedust ehk aegluubis videot, saab FullHD lahutusvõimega kasutada 100 kaadrit/sek videosalvestust 100 Mbps andmetihedusega ning seda hiljem 4× aeglasemalt taasesitada.

Uus aku

Sony α7-seeria kaameratele oleme seni ette heitnud väga kehva aku vastupidavust – suured ja võimsad hübriidkaamerad kasutasid sisuliselt kompaktkaamera akusid. Uus α9 tuleb täiesti uue Z-seeria NP-FZ100 liitiumakuga, mis on 2,2× suurema mahutavusega kui W-seeria NP-FW50 liitiumaku. Niimoodi lased ühe laadimisega ~480 kaadrit. Kasutades aga akutalda mis mahutab kaks akut, saab ühe laadimisega teha juba 950 fotot.

Kõik vajalikud liidesed ja pesad

Uuel kaameral on olemas kaks SDXC mälukaardipesa, millest üks on lausa UHS-II toega. Samuti leiab sealt RJ45 võrgukaabli pesa, mikrofoni sisendi ja kõrvaklapiväljundi; microHDMI ja micoUSB liidesed. Loomulikult ei ole puudu ka WiFi, Bluetooth ega NFC ühendused.

Oluliseimad omadused:

  • 24-megapiksline stacked-disainiga täiskaader Exmor R CMOS sensor
  • Sensori tundlikkus ISO 100–51 200, laiendatav ISO 50–204 800
  • 693 faasituvastusega teravustamispunkti + kontrastituvastusega teravustamispunktid
  • Teravustamine töötab kuni -3 EV juures
  • Keresisene 5-teljeline pildistabilisaator, kuni 5 stoppi
  • 20 kaadrit/sek sarivõte koos autofookuse ja särimõõtmisega kuni 241 kaadrit pakitud RAW faili
  • 1/32 000 sek elektrooniline katik
  • Kaamerasisene 4K UHD videosalvestus
  • FullHD 120/100 kaadrit/sek aegluubis video
  • 3-tolline puutetundlik kallutatav LCD ekraan
  • 0,78× suurendusega 3,68 megapiksline OLED pildiotsija
  • Bluetooth, WiFi ja NFC ühendused
  • RJ45 liides, kaks mälukaardipesa
  • NP-FZ100 liitiumaku kuni 480 kaadrit (CIPA)
  • 127 × 86 × 53 mm; 673 grammi (koos akuga)

Sony α9 täiskaader hübriidkaamera tuleb Euroopas müügile juunikuus ning kaamera kere hind peaks jääma 5299 € juurde.

Allikas: Sony pressiteade

(1210)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga