Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: uuenduskuuri läbinud Panasonic Lumix S5II

2023. aasta alguses tutvustatud Panasonic Lumix S5II on Photopointis kohal ning üks komplekt leidis tee ka minuni. Selles artiklis võtame karbist välja Panasonic Lumix DC-S5 II + 20-60mm komplekti ja vaatame, mis sealt leiame ja teeme veidi lähemalt tutvust ka kaamera uute funktsioonide ja selle võimekusega. 

Panasonic S5II näol on tegemist 2020. aastal tutvustatud Panasonic Lumix S5 uuendatud versiooniga. Peamisteks uuendusteks on uus 24-megapiksline CMOS sensor koos faasituvastusega hübriidse autofookusega, võimekam stabilsiaator, kiirem sarivõte ning uus protsessor, mis loodud koostöös Leicaga.

Kuid enne kaamera tehnilisele poolele keskendumist vaatame üle mida leiame karbist ja milline näeb uus hübriidkaamera välja.

Panasonic Lumix DC-S5 II + 20-60mm komplekti karbist palju huvitavat just vastu ei vaata. Kuid see tundub olevat ka viimase aja trend, kus pannakse erinevate tehnikavidinatega järjest vähem lisatarvikuid kaasa. Sellest hoolimata on kõik vajalik olemas, kuigi eelistan isiklikult kui komplektis on kaasas ka eraldiseisev akulaadija.

Panasonic Lumix S5II kere

Võrreldes uue kaamera kere eelmise versiooniga, siis siit palju uuendusi ei leia. Kaamerad on välimuselt peaaegu identsed ning nuppude asetus on sarnane. Ehk fotograafid, kes tulevad juba S5 platvormilt leiavad eest tuttava kere. Kuid foto- ja videograafid kes on harjunud mõne teise tootja disainiga leiavad eest küllaltki teistsuguse asetusega kaamera.

Piltidelt tundub Panasonic Lumix S5II kogukas ja suurem kui teised kaamerad, kuid käes hoides on see mugav ning koos objektiiviga tundub olevat hästi balanseeritud.

Isiklikult meeldisid mulle kaamera ülemisel plaadil olevad eraldiseisvad ISO, WB ja särikompensatsiooni nupud mis võimaldavad kiiret ligipääsu valitud seadetele. Lisaks on S5II valikurattad küllaltki kerge käiguga kuid pakuvad samas piisavalt tagasisidet. 

Uutest hübriidkaameratest rääkides ei saa me mööda vaadata ka ekraanist ning pildiotsijast. Panasonic Lumix S5II on küll vana mudeliga sama pööratav ja kallutatav 1,84-miljoni punktiga ekraan, kuid tegelikult on see jätkuvalt veidi parem kui Panasonicu suurimal rivaalil Sony a7 IV kaameral.

Uuendatud on aga kaamera pildiotsijat, mis on nüüd kõrgema (3,68-miljoni punktiga) lahutusvõimega ja pakub kuni 0,78x suurendust.

Suuremad muudatused leiame aga pisikeste luugikeste tagant mis peidavad erinevaid ühenduspesasid. Mõlemad mälukaardipesad aktsepteerivad nüüd UHS-II kaarte (originaalis oli ainult üks selline), eemaldades kitsaskohad, mis piirasid seda, mida saate teisele kaardile salvestada.

Kere vasakult küljelt leiame standardsed 3,5 mm mikrofoni- ja kõrvaklapipesad. Lisaks on seal täissuuruses HDMI ja USB-C pesa. 

Läbi USB-C pesa on võimalik kaamerat laadida nii töötamise ajal kui ka väljalülitatuna. Täissuuruses HDMI pesa asendab varasemalt mudelilt leitud microHDMI pordi, mis hõlpsustab väliste monitoride ja -salvestite kasutust.

24-megapiksline sensor ning uus autofookus

Tõenäoliselt kõige tähelepanuväärsem S5II uuendus on selle uus 24,4-megapiksline CMOS sensor, millel on esimest korda Panasonicu ajaloos faasituvastustusega autofookus. Uus automaatse teravustamise meetod on niivõrd suur uuendus Panasonicu kaameratele, et väärib eraldi peatükki.

Aastaid on Panasonicu GH-seeria kaameraid peetud ühtedeks parimateks videotootmises, kuid iroonilisel kombel on neil pidevalt olnud probleeme autofookusega.

Eriti tõi selle probleemi välja teiste tootjate hübriidkaamerate autofookuse kiire areng. Selle põhjuseks oli DFD (Depth from Defocus) süsteem, mis toetus tugevalt kontrastituvastusega katse-ekstius meetodil töötavale süsteemile. Sellest tuli ka varasemate kaameratele nii-öelda saagiv autofookus.

Lumix S5II kasutab nüüdsest lisaks kontrastituvastusele ka faasituvastustehnoloogiat, ning viib Panasonicu samale tasemele kus on teised hübriidkaamerte tootjad. Tänu sellele on kaameral oluliselt parem subjekti tuvastus, jälgiv teravustamine ning ka silma teravustamine töötab laitmatult.

Panasonic Lumix S5II tutvustab ka hulgaliselt uusi videovorminguid ja -funktsioone. “Open Gate” 6K lahutusvõimega saab videot jäädvustada kuni 30 kaadrit/sek. See valik kasutab video salvestamiseks kogu sensorit 3:2 kuvasuhtega videofaili loomiseks, mis võimaldab kasutajatel seda uuesti kärpida mis tahes kuvasuhtele.

Eriti kasulik on see videosalvestusel kus on hiljem vaja erinevate küljesuhetega materjali. Nii on võimalik ühest 6K 3:2 suhtes videost välja lõigata näiteks 9:16 vertikaalne video, 1:1 ruudukujuline või 16:9 standardne videoklipp. Lisaks toetab 6K 3:2 videosalvestus anamorphic objektiivide kasutamist.

Lisaks on Panasonicu kaamerad tuntud oma heade pildistabilisaatorite poolest. Ka uuel kaameral on ülimalt võimekas optiline pildistabilisaator mis ühildub ka Lumix S seeria objektiivide stabilisaatoritega. Nii on võimalik kasutada kuni 6,5-stopist pildi stabiliseerimist. Lisaks pakub Panasonic ka Boost IS režiimi, mis stabiliseerib pildi niivõrd hästi, et statiivi võid lihtsamate kaadrite jaoks koju jätta.

Kui üks kaamera suudab niivõrd kõrge lahutusvõimega videot salvestada, siis tekib paratamatult küsimus, et kui pikalt seda ka teha saab. Panasonic Lumix S5II puhul kaamerasisesed piirangud praktiliselt puuduvad. Seda kõike tänu aktiivsele jahutusele.

Nimelt leiab bajoneti kohal oleva pildiotsija serva alt pisikesed ventilatsiooni avad. Läbi nende suunab keresisene ventilaator korpuses tekkinud kuumuse välja ja tänu sellele on võimalik kaameraga salvestada videot nii kaua kui akut jagub.

Kokkuvõte

Panasonic Lumix S5II liitub ennast juba tõestanud Panasonicu täiskaaderkaamerate sarjaga kus leiame vaid kallimad ja rohkem kitsastele sihtgruppidele fokuseeritud kaamerad.

Uus kaamera teeb tegelikult silamad ette nii mõnelegi samas seerias olevale vanemale kaamerale, ehk siitkohalt tuleks kindel ostusoovitus juba Panasonic Lumix S-seeria kaamerat omavale foto- või videograafile. Lisaks tõstab uus autofookussüsteem kaamera samale tasemele teiste tootjate hübriidkaameratega. 

Kokkuvõtteks võib öelda, et uus Lumix S5II sobib hästi foto- ja videograafile kes on liikumas täiskaader kaamerate maailma ning soovib ühest kaamerast saada maksimumi. Uus kaamera on Photopintis saadaval ainult kerena või ka erinevate komplektidena.

 

Telli uus Panasonic Lumix S5II juba täna ››

 

Tutvu Panasonic Lumix S5 II täiskaader hübriidkaameraga lähemalt nende ülevaadete kaudu:


Kahtlemata on uue kaamera ostmine arvestatav investeering ja seetõttu pakume võimalust kasutada mugavaid ja paindlikke järelmaksu võimalusi – nii ei pea kogu summat kohe tasuma, vaid saab maksta osamaksete kaupa.

PS! Teeme vahetust – too enda enda vana fototehnika meile ja saad uue kaamera ostul isegi soodushinnast veel alla! Rohkem infot ››

Photopoint on Panasonic fototehnika ametlik ja pikaajaline premium partner Eestis. Photopoint.ee ostujuhid – ammuta inspiratsiooni ja teadmis

(498)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Panasonic Lumix DC-S5 II kere Kampaania
  • 24,2-megapiksline täiskaader CMOS sensor
  • 6.2K 30p ja 4K 60p 10-bit 4:2:2 videosalvestus
  • 5-teljeline keresisene stabilisaator kuni 6,5 stoppi
  • 3" pööratav ja kallutatav puuteekraan, OLED pildiotsija
  • Magneesiumsulamist tolmu- ja pritsmekindel korpus
1999€2199€
Panasonic Lumix DC-S5 II + 50mm
  • 24,2-megapiksline täiskaader CMOS sensor
  • 6.2K 30p ja 4K 60p 10-bit 4:2:2 videosalvestus
  • 5-teljeline keresisene stabilisaator kuni 6,5 stoppi
  • 3" pööratav ja kallutatav puuteekraan, OLED pildiotsija
  • Magneesiumsulamist tolmu- ja pritsmekindel korpus
2199€2399€
Panasonic Lumix DC-S5 II + 20-60mm Kampaania
  • 24,2-megapiksline täiskaader CMOS sensor
  • 6.2K 30p ja 4K 60p 10-bit 4:2:2 videosalvestus
  • 5-teljeline keresisene stabilisaator kuni 6,5 stoppi
  • 3" pööratav ja kallutatav puuteekraan, OLED pildiotsija
  • Magneesiumsulamist tolmu- ja pritsmekindel korpus
2299€2499€
Panasonic Lumix DC-S5 II + 20-60mm + 50mm Kampaania
  • 24,2-megapiksline täiskaader CMOS sensor
  • 6.2K 30p ja 4K 60p 10-bit 4:2:2 videosalvestus
  • 5-teljeline keresisene stabilisaator kuni 6,5 stoppi
  • 3" pööratav ja kallutatav puuteekraan, OLED pildiotsija
  • Magneesiumsulamist tolmu- ja pritsmekindel korpus
2499€2699€
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga