Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Uue põlvkonna OM System OM-1 hübriidkaamera

Võib öelda, et Olympus oli üks esimesi kaameratootjaid kes tõi turule modernse hübriidkaamera. Esimesest OM-D E-M1 kaamera tulekust on möödas juba üheksa aastat. Selle ajaga on kaamerate maailmas toimunud palju ja tänaseks on peaaegu kõik suuremad kaameratootjad keskendunud just hübriidkaameratele. Selle aasta alguses tutvustas Olympuse brändi omandanud OM Digital Solutions uut kaamerat, millel nimeks OM System OM-1.

OM System OM-1 on viimane kaamera, mis kannab enda kerel Olympuse logo. OM Digital Solutions sõnul kannab uus OM-1 kaamera veel Olympuse logo sellepärast, et avaldada austust kaamerasüsteemi ajaloole. Kuigi Olympus mängib selle kaamera kaubamärgi kujundamisel endiselt silmapaistvat rolli, on see OM Digital Solutionsi toodetud viimane kaamera, mis seda nime kannab.

Kuna tegemist on niivõrd ikoonilise kaameraga, siis loomulikult otsustasime selle ka karbist välja võtta ja vaadata täpsemalt mida see uus kaamera endast kujutab. Meie stuudiosse saabus kaamera koos komplektis oleva M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2.8 PRO II objektiiviga. Lisaks tavapärastele laadijatele ja kaablitele leiab profikaamerale omaselt komplektist veel huvitavaid lisatarvikuid. Näiteks on kaameraga kaasas kaks kaablihoidikut, mis muudavad stuudios töötamise mugavamaks. Muidugi ei saa mainimata jätta ka pehmest mikrokiust OM System logoga vutlarit, kuhu saab enda kaamera tolmu eest peitu panna.

Huvitava tähelepaneku tegin kui hakkasin võrdlema karbi sisu veebis kirjeldatuga. Nimelt pärast komplekti pildi tegemist tuli mulle meelde, et tootja kodulehel oli kirjas, et komplekti peaks kuuluma ka FL-LM3 välklamp. Pärast kerget ehmatust, et kas ma olen ühe tarviku kuhugi laua alla kaotanud, uurisime tarnija käest, et kas komplektis peaks üldse välklamp olema. Vastuseks saime, et Euroopas tõesti välku komplektis pole kohalike seaduste pärast, mis iganes need ka poleks.

Nagu ma Panasonic GH6 karbist välja artiklis ka mainisin, siis Micro Four Thirds sensoriga kaamerasüsteemid on näiliselt kaamerate maailmas tahaplaanile jäänud. Hoolimata sellest on OM System ja Panasonic seda süsteemi elus hoidnud. Panustades jätkuvalt suhteliselt väikeste mõõtmetega 4/3 süsteemi pildisensoritele saab OM System teha kaameraid, mis on mõõtmetelt kompaktsed, hinna poolest soodsamad, toimimise poolest ülikiired, parima värinastabilisaatori ja profiklassi tasemel ergonoomilisusega. Sellised, mis sobiksid suurepäraselt tõsistele fotohuvilistele, kelle kireks on pildistada loodust, sporti ja kõike muud, mis vajab võimsat suumi, head autofookust ja kiiret sarivõtet.

OM System OM-1 disain

OM-1 üldine disain on suhteliselt sarnane varasematele Olympuse mudelitele. Kui oled kasutanud E-M1 Mark III mudelit, on uue OM-1 kaameraga väga lihtne harjuda. Enamike nuppude ja valikurataste asukohad on jäänud samaks. Kerel on uus AF ON nupp ning eesmised ja tagumised valikurattad on nüüd süvistatud kaamera korpusesse.

Kuigi see ei ole kõige suurem muutus, on kaamera käepide nüüd sügavam ja pisut kõrgem. Seda tehes on OM System loonud ideaalse käepideme hübriidkaamerate jaoks. See on nüüd piisavalt kõrge, et kõik sõrmed ära mahuksid, kaasa arvatud väike sõrm, mis paljudel teistel hübriidkaameratel lihtsalt rippuma jääb. Lisaks on see piisavalt sügav, et kaamerat mugavalt ühe käega kanda saaks, ka raskemate objektiividega.


OM-1 saab palju suurema lahutusvõimega pildiotsija, kui seda kasutati E-M1 mudelites. Üsna aegunud 2,36 miljoni punktiga LCD asemel näeb uuel kaameral pilti läbi 5,76 miljoni punktiga OLED pildiotsija. Vaatamata sellele, et varasemalt on Olympus väitnud, et LCD tehnoloogiat kasutati kiiruse huvides, suudab uus 1600×1200 lahutusvõimega OLED pildiotsija pakkuda kuni 120 Hz värskendussagedust ja 5 ms viivitust.

Kaamera tagaküljelt leiab ka täielikult pööratava ja keeratava 1,62 miljoni punktiga puutetundliku ekraani. Lisaks on OM System uuendanud kaamera menüüsid ja kasutajaliidest, et kasutada ära ekraani suuremat lahutusvõimet.

Arvutuslik (computational) fotograafia

Olympuse kaamerate nutikad pildistamisfunktsioonid olid alati peidetud pärl, mida nende kaamera omanikud armastasid. Erinevalt vanast Olympusest tõstab OM System õigustatult esile need omadused, millest mõned on kaubamärgile ainulaadsed.

Kui teie pildistatav objekt on enamasti staatiline ja soovite rohkem detaile, pärib OM-1 viimaste mudelite High Res Shot režiimi, mis jäädvustab ja kombineerib kaheksa pilti, et tõsta lahutusvõimet käest hoides 50-megapikslini või statiivil kuni 80 megapikslini. Kaamerasisene komposiitpildi loomine on nüüd kaks korda kiirem.

Sisseehitatud fookuse virnastamine (focus stacking) suudab kaameras siiski kombineerida kuni 15 pilti, kuid see on nüüd jällegi kiirem kui varem ja kui eelistate arvutis suuremaid virnasid kokku panna, on loomulikult endiselt saadaval ka rohkemate kaadritega fookuse kahvel (focus bracketing).

Paljude muude kavalate režiimide hulgas, mis on päritud varasematest mudelitest, töötab Live Composite režiim nüüd käesthoituna, samas kui reaalajas neutraalhall filtri simulatsioon on nüüd saadaval kuni ND64-ni.

OM System OM-1 ilmastikukindlus ja aku vastupidavus

OM System jätkab sealt, kus Olympus pooleli jäi ning on kavandanud ja testinud OM-1 kaamera rahvusvaheliselt tunnustatud IP standardite järgi. Koos Leicaga on see ainus ettevõte, kes esitab konkreetseid väiteid oma kaamerate tihendamise tõhususe kohta.

OM-1 saavutab reitingu IP53, kus “5” tähistab väga kõrget tolmukindluse taset (6 oleks täiesti tolmukindel) ja “3” näitab, et kaamera talub vähemalt kolm minutit vett mida pihustatakse 60 kraadise nurga all. Lisaks on kaamera suuteline töötama ka kuni -10 kraadise temperatuuriga.

Oluline on ka jälgida millised objektiivid sama kaitset pakuvad. OM System on täpsustanud, et sisuliselt kõik PRO seeria objektiivid, peale 2013. aastal välja tulnud 12-40mm f/2.8 PRO objektiivi, pakuvad samal tasemel kaitset ilmastiku vastu.

Kaamera kasutab uut BLX-1 akut, mis OM Digitali sõnul annab eelmisest 25% rohkem võimsust ja millel on CIPA reiting 520 võtet. Kuna CIPA hinnangud on hübriidkaamerate puhul olnud äärmiselt ebatäpsed, on tõenäoline, et ühe kaardi kohta jäädvustatud fotode tegelik arv on sellest palju suurem. Lisaks toetab kaamera USB-C pordi kaudu laadimist ja võib töötada isegi ühilduva kaasaskantava akupangaga.

Micro Four Thirds kaamerate tulevik

Miks me siis kõik Micro Four Thirds kaameratega ei pildista? See on ilmselt küsimus, mida Olympus endalt korduvalt küsinud oli, eriti pidades silmas Sony suurt edu oma hübriidkaameratega. Vastuseid sellele küsimusele on ilmselt rohkem kui siin artiklis vastata suudame, kuid OM System uue OM-1 kaameraga tulekuga on küsimus selles, kas OM System suudab tugineda Olympuse poolt alustatud pärandile ja meelitada uusi fotograafe Micro Four Thirds süsteemi. 

Sellele küsimusele vastamiseks on ehk kõige lihtsam alustada kaamerast endast. OM System on kahtlemata tootnud suurepärase kaamera, mis lisaks klassi juhtivatele omadustele kasutab ka järgmise põlvkonna arvutusliku fotograafia elemente, mis teised kaameratootjad kindlasti OM Systemi poole vaatama paneb. Kuid ühest heast kaamerast ei piisa, et vallutada fotograafide südameid. Jääme huviga ootama OM Systemi uusi tooteid ja arendusplaane. Kuid mis kindel on see, et OM System OM-1 kaameraga on tehtud vägev tagasitulek sellel teel.

 

Järgmise põlvkonna OM System OM-1 hübriidkaamerad Photopointis ››

(565)

Artiklis kirjeldatud tooted:
OM SYSTEM OM-1 kere
  • 20,4-megapiksline järjestatud BSI Live MOS sensor
  • 3" kallutatav ja pööratav puutetundlik LCD ekraan
  • 5-suunaline pildistabilisaator, kuni 8 stoppi
  • Cinema 4K (4096 × 2160) 60p videosalvestus
  • Vastupidav ilmastikukindel kere
2199€
OM SYSTEM OM-1 + 12-40mm f/2.8 PRO II
  • 20,4-megapiksline järjestatud BSI Live MOS sensor
  • 3" kallutatav ja pööratav puutetundlik LCD ekraan
  • 5-suunaline pildistabilisaator, kuni 8 stoppi
  • Cinema 4K (4096 × 2160) 60p videosalvestus
  • Vastupidav ilmastikukindel kere
2799€
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga