Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

iOS7, MacBook Air, Mac Pro, OS X10.9 Mavericks ja muu. Kõik olulisemad uudised Apple WWDC 2013 ürituselt

apple-wwdc-2013-small-photopointi-ajaveeb

Apple arendajate iga-aastased kokkutulekud on ikka tehnikafriikide seas kerget ärevust, ohtralt lootust ja veel rohkem uudishimu tekitanud. Takkajärgi kindlasti ka omajagu pettumusi. Nii tõusis ka minu uudisvoogudes viimastel päevadel katastroofiliselt postituste protsent, kus arutleti, mida siis Apple meile uudistamiseks pakub ning milline saab välja nägema iOS7 uus välimus. Eile hilisõhtul toimunud paraadürituse eufooria on nüüdseks lahtunud ning emotsioonid jagunevad heakskiidu ja õlakehituse vahepeale.

Õhtu naelaks kujunes kahtlemata iOS7 operatsioonisüsteem, mis uhkeldab nüüd lameda disaini, kiirseadete keskuse, tõhusa multitasking-võimekuse ja mitmete muude hüvedega.  iOS`ile sekundeerib uuendatud MacBook Air, mis oma uue Inteli Haswell-generatsiooni protsessoriga on senisest oluliselt energiasäästlikum ja kiirem. Apple`i arvutite kasutajaile on kahtlemata oluliseks uuenduseks OS X10.9 operatsiooni uuendus koodnimega Mavericks, mis õnnistab kasutajat vahelehtedega Finderi ning programmide unerežiimile seadmise võimalusega. Kõigist uutest olulisematest WWDC 2013 uudistest saad hea ülevaate siinsamas all:

OS X10.9 Mavericks

finder_2x

Esimeseks suuremaks uudiseks oli OS X10.9 Mavericks. Sinna on sisseviidud mitme ekraani tugi, sakkidega (tabs) Finder, mida saab kasutada täisekraanil. Dokumente saab parema otsingu huvides varustada märksõnadega. Värske opsüsteem on varustatud App Nap’iga, mille abil saab lülitada unerežiimile rakendused, mida kasutaja hetkel ei vaja. See säästab väidetavalt kuni 72% protsessori võimsusest, mis peaks olema täiesti tuntav vahe näiteks sülearvutite kasutajatele. Lisaks on Mavericksi integreeritud iOS-i meili-, sõnumi- ja kalendrimärguanded, mis funktsioneerivad ka siis kui Safari pole käivitatud. OS X10.9 Mavericks on hetkel sadaval arendajate jaoks. Kommertskasutusse paiskab Apple selle alles sügisel.

Uus Safari

Omaette teemana toodi esile ka uuenenud Safari, mis on Mavericksi kasutajale 1,44 korda kiirem kui näiteks Google Chrome (nt Javascripti kasutades) ning võtab vaid kolmandiku energiast, mis on vaja Firefoxi jaoks. Safaris sisalduv iCloud Keychain paroolihaldur võib salvestada kasutaja paroolid, krediitkaartide info jms krüpteeritud kujul pilves või ka ise soovitada kasutajale paroole.

Apple Maps

Apgreiditud on ka (kuri)kuulsad Apple’i kaardid, mis on integreeritud Mavericksi kalendrisse, kontaktidesse ning meili. Lisaks saab saata lauaarvutist kaardiinfot (marsruudid jms) kiirelt otse iPhone’i.

iBooks lauaarvutis

Muuhulgas on iBooks uue operatsioonisüsteemiga kättesaadav ka lauaarvusti st, mis tõstab kasutaja lugemisvara 1,8 miljoni raamatu võrra.

MacBook Air – võimsam, kiirem, säästlikum

macbook-air-press

Järgmise uudisena tutvustati publikule  MacBook Air’i muljetavaldalt uuenenud tooteseeriat. Ootsupäraselt paljude jaoks oli seal trumbiks Inteli Haswell protsessor, mis lubab 40% kiiremat graafikat ning paremat pidavust akudele. Nii on 11-tollise ekraaniga MacBook Air’i tööaeg läinud 5 tunni pealt 9 tunni peale ning 13-tollisel MacBook Air’il on see läinud 7 tunni pealt terve 12 tunnini! 802.11ac WiFi jõudlus on uutel MacBook Airidel aga tõusnud koguni kolm korda. 11-tollise ja 128 GB SSD-kettaga eksemplari hind algab 999 dollari juurest ning 13-tollisel on see täpselt 100 dollarit kallim. Saadaval peaksid nad olema juba homsest. Iseasi muidugi kas ka Eestis.

AirPort Extreme ja Time Capsule

Apple-Airport-Extreme-Base-Station-2013-Press

Uuenenud on ka Apple’i AirPort Extreme kaheribaline 802.11ac ruuter, mis on varustatud ’kiirtmoodustava’ (beamforming) antenniga, mis peaks olulist parendama ruuteri tööd. Samade spetsifikatsioonidega on ka AirPort Time Capsule, millele on lisatud kas 2 või kolme terabaidine kõvaketas. AirPort Extreme hakkab maksma 199 dollarti ning Time Capsule vastavalt kas 299 dollarit.

Pilguheit Mac Pro’le

Mac-Pro-Clickthrough-Memory

Saalisviibijad saavad uudistada ehk pilku heita ka Mac Pro tulevikule, mis paistab must ja tünni(so silindri)kujuline. Vaieldamatult pole sellise kujuga lauaarvutit varem nähtud. Sisu on aga igati võimas: 12-tuumaline 256-bitine Intel Xeon protsessor, 1,866MHz DDR3 ECC RAM mälu (serveri klassi mälu kui ma ei eksi), mis on 2 korda kiirem kui varasem, Flash-ketas, mis on 10 korda kiirem eelmisest Mac Pro-st, 4 USB3- ja 6 Lighting-porti, mis toetavad kuni 20GB/sek andmevahetust (whoaah!) ning tugi 4K ekraanidele. Tegu on esimese Mac Pro’ga, millel on kaks graafikakaarti. Kui Air’id on saadaval praktiliselt kohe, siis Mac Pro’sid võib oodata hiljem käesoleval aastal.

iWork for iCloud

Untitled-1

Järgmisena demonstreeris Apple oma trenditeadlikust so suundumust pilveteenuste suunas ehk iWork for iCloud kas Mac’i või PC jaoks. Selle abil saab luua kauneid dokumente otse brauseris (mis on mõistagi Safari). Ni võib näiteks tirida (drag) MS Office dokumente otse iCloudi ja neid seal mudida vastavalt oma soovile. Word, Excel, Powerpoint – iWorks ei kohku tagasi millegi ees.

Õhtu peaesineja – iOS7

Ios7

Ilmselt väga paljude so umbes 600 miljoni iOS-i kasutaja jaoks oli ürituse kõige olulisemaks ja oodatumaks uudiseks planeeritav iOS tarkvara uus versioon iOS7. Enne asja juurde asumist valgustati kokkutulnuid mõningatest Apple’i jaoks olulistest faktidest. Nagu öeldud on tänaseks müüdud 600 miljonit iOS-i kasutavat seadet (eelmine aasta oli see arv 365 mijonit niiet aastase kasvu kohta on see number küll vägagi mõjuv). Edasi saame teada, et 60% nutitelefonide veebikasutusest käib läbi iOS’i (Androidil jääb 24%). Tahvelarvutitel on see suhe  82% iPadidel ja 18% ’teistel’. Tarbija rahulolu on iOS’i kasutajatel 97% (73% on väga rahul) Androidi kasutajate 49% ja Windows Phone 53% vastu.

Tim Cooke’i sõnul on Jon Ivy poolt arendatud iOS7 suurim iOS-i muutus alates iPhone’i loomisest. Uus operatsioonisüsteem pakub rohkem lihtsust, selgust ja läbipaistvust. Uusi värve, uusi ikoone ja kirjatüüpe. Midagi pole teha, aga vähemalt esmapilgul meenub Androidi viimaste ’maiustuste’ välimus. Ja see tunne süveneb veelgi, kui vaadata uut Control Center’it, kust saab siis mugavalt sisse välja lülitada WiFi’t, lennukireziimi, AirPlay’d, AirDrop’i ja taskulampi. Kõike seda kergelt läbipaistval taustal. Tõepoolest ei ole vaja eriti pead murda, kus ma küll kõike seda juba näinud olen. Ainult, et diametraalselt erinevalt Androidist, saab Control Centeri välja ’sikutada’ ekraani alaservast. Samuti käib uus ekraanilukk nüüd alt üles, mitte vasakult paremale. Muuhulgas saab Control Centerit kasutada ka rakenduste kasutamise ajal.

iOS7 – multitegumtöö tugi

Üllatus, üllatus! iOS7 juures saab olema saadaval reaalne multitegumtöö (multitasking). Just nagu mõnedel teatavatel konkureerivatel opsüsteemidel. Töötavate rakenduste vahel saab ekraanil swipe’ida ning multitegumtöö funkkab kõikide rakenduste puhul. Ühtlasi jälgib iOS7 kasutaja harjumusi ning paneb rakendused tööle juba ennetavalt st kui näiteks avate Facebooki, siis on kõik sõprade staatusevärskendused seal koheselt olemas, mitte ei hakka rakendus neid alles alla laadima.

iOS7 – kaamera

iOS7 kaamera tarkvarasse on juba eelnevalt integreeritud filtrid. Paraku ei täpsustatud, kas on tegu juba Instagramist pärinevate vanade sõpradega või on oodata midagi päris uut. Lisaks peaks uus tarkvara olema abiks fotode organiseerimisel. Senise ühtlase pildivoo asemel organiseeritakse pildid nö ’momentideks’ so pildistamise aja ja koha järgi. Esmapilgul tundub olevat tegu mõistliku lahendusega. Eriti kui võrrelda seda Samsungi ja HTC poolt pakutavate veidravõitu fotoformaatidega. Apple värske fotojagamisrakendus Air Drop (ilmselt vastulöök Samsungi telefonikoksimisele), millega saab pilte jagada lähikonnas viibivate sõprade iSeadmetesse (täpsemalt telefoni ja tahvlisse) toetab paraku ainult iPhone5, 4gen iPadi, iPad mini ja 5gen iPod Touchi. Arene või sure, mis siin muud.

iOS7Siri

Apple’i virtuaalassistent Siri on uues versiooni kõvasti mehestunud so saanud lisaks maskulliinse meeshääle. Samuti on  ta selgeks õppinud saksa ja prantsuse keele ning väidetavasti on tulekul ka teised keeled. Meie emakeelt pole siiski suure tõenäosusega oodata. Siri otsinguga on uues versioonis integreeritud Twitter, Wikipedia ning isegi Bing.

iOS autos (in the Car)

Siril on suur roll mängida ka uues rakenduses iOS in the Car, mis viib iOS-i auto infoekraanile. Alates 2014. aastast toetavad seda rakendust 16 suuremat autotootjat sh ka Ferrari. IOS in the Car võimaldab hääle so Siri abil helistada, küsida suunda, valida ja maha mängida muusikat või kuulata saabuvaid sõnumeid ning dikteerida neile vastuseid.

iOS7App Store    

Uus App Store näitav avaekraanil rakendusi, mis on populaarsed kasutaja läheduses. Samuti uuendab App Store edaspidi rakendusi automaatselt, mis elimineerib muidu suhteliselt sagedase, tüütava ja rutiinse tegevuse.

iOS7 – iRadio

iRadio ehk siis reaalsuses iTunes Radio oli üheks populaarsemaks kõneaineks seoses iOS7-ga. Uues operatsioonisüsteemis on see sisseehitatud iOS’i default muusikarakendusse. Sellega saab teha oma raadiojaamu nagu Spotify ja teiste analoogiliste teenustega. Esialgu vähemalt tasulisest versioonist juttu ei olnud ning raadio tasuta versioon on koos reklaamidega. Esialgu alustab iTunes Radio Ameerikast, ning laieneb sealt hiljem ka teistesse riikidesse. Analüütikute arvates on aga erklaamimüügiga seotud äriskeem Apple’i jaoks ebatüüpiline, mis omakorda lubab selles valdkonnas veel muudatusi et mitte öelda üllatusi.

Activation Lock

Ühe viimase asjana tutvustas Apple turvaabinõud Activation Lock. Apple’i tooted on teatavasti varaste seas ülimalt populaarsed hoolimata senisest Find My Phone turvatarkvarast, mis lubab lokaliseerida rändama läinud telefoni või tahvelarvuti. Activation Lock aga peaks vähemalt tehniliselt alavarustatud varga ummikusse ajama, sest kui varas tahab välja lülitada Find My Phone rakendust, siis peab ta eelnevalt sisselogima telefoni või tahvelarvuti omaniku Apple ID-d kasutades. Seega seni, kui te neid andmeid oma nutiseadme tagaküljele ei kraabi, peaks olema kadunud kraami asukoha tuvastamine hõlpsam kui kunagi varem. Iseasi on muidugi, et miks ei oleks võinud sedavõrd lihtne lahendus olla integreeritud juba iOS-i varasematesse versioonidesse.

Kokkuvõtteks

Kogu sündmust lühidalt kokku võttes võiks öelda, et tundmused on suhteliselt samad nagu viimaste WWCD korral ikka. Ootused on olnud alati kõrgel, kuid rahuldus peale üritust on raske tulema. Tublit tööd on tehtud nii raud- kui tarkvaraga, kuid nö vau-efekt jäi paraku jällegi olemata. Head asja on lihvitud jällegi veid paremaks ja mugavamaks, aga midagi tõeliselt innovaatilist ja uuenduslikku ei tulnud.

Kõige populaarsematest ennustustest jäid tulemata kasutaja tuvastamine sõrmejälgedega samuti suurem integreeritus Flickri ja Vimeoga. Kas neid võib oodata siis sügisel, kui uus iOS koos uute iPhone’ide, uue iPad’i või iPad miniga välja tuleb, näitab juba aeg.

(795)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga