Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Fotorännak: Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD + Fujifilm X-T4

Sügise lõpu poole sai kaheks nädalaks minu fotokoti uueks sisuks APS-C seonsoriga Sony ja Fujifilm hübriidkaameratele mõeldud Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD  (täiskaadri ekvivalent 25,5 – 105 mm), mille keerasin just Fujifilm X-T4 ette.

Mul oli tegelikult võimalus sama objektiiv proovida ka mõne Sony hübriidkaameraga, aga Fuji tundus minu jaoks veidi huvitavam. Siinkohal tasub mainida, et ma ei olnud varem isiklikult nii põhjalikult ühegi hübriidiga veel kokku puutunud. Seetõttu olid antud objektiiv ja X-T4 mulle alguses veidi harjumatud, kuid endalegi üllatuseks harjusin nendega väga kiirelt ning pildistamine oli nauditav, lihtne ja põnev.

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD

Kui esialgu ei osanud ma sellest komplektist midagi erilist arvata, siis olles teinud mõned esimesed pildid ja hiljem ka tõsiselt proovile pannud nii kaamera kui ka objektiivi, siis muutus mu arvamus kiiresti.

Tamron 17-70mm Di III-A RXD välimus

Nii nagu alguses mainitud, siis on tegemist Tamron objektiiviga, millel on väike logo küljel ja veidi suuremad logod otsakorkidel. Filtrikeermeks on antud objektiivil 67 mm – seega ei ole sellele erinevate filtrite leidmine eriti keeruline.

Optilises konstruktsioonis on 16 elementi 12 grupis ning on kasutatud spetsiaalseid läätseelemente, et kontrollida erinevaid võimalikke aberratsioone nagu näiteks kromaatiline aberratsioon.

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD

Objektiivi kasutades ja käes hoides on tunne, et tegemist on tõsise tööloomaga. Olles varasemalt nii mõnegi Tamroni objektiiviga kokku puutunud, siis julgen väita, et 17-70mm Di III-A RXD on üks kvaliteetsemaid, mida olen käes hoidnud ja kasutanud.

Nagu Tamronile kohane, siis esielement on vääristatud kaitsva fluorkattega. See on vett ja õli tõrjuv kiht, mis teeb esielemendi vähem haavatavaks igapäevastele kahjustavatele nähtustele, milleks on tolm, mustus, sügisele omane niiskus ja sõrmejäljed. Tänu fluorkatte tõrjuvale efektile on lihtsustatud ka igapäevane esielemendi hooldamine. Sellisele igapäeva objektiivile on see väga hea lisa.

Kellele pakuvad täpsed numbrid ja andmed huvi, siis neid saab lähemalt uurida Photopointi veebikaubamajas Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD tootelehel.

 

Kasutamine ja valgusjõulisus

17-70mm Di III-A RXD on Tamroni poolt kokku pandud just poolkaadersensoriga hübriidkaameratele ning Fujifilmile tuli konkreetne objektiiv välja 2021. aasta alguses ja Sony oma veidi varem.

Objektiivi suumivahemik on 17-70 mm ehk tegemist on normaalsuum-objektiiviga, mis on mõeldud peamiselt igapäevaseks pildistamisteks. See saab hakkama nt laiemate tänavafotograafia või landscape piltidega, kuid samas ei jäta ka hätta kui perfektse pildi jaoks on vaja veidi sisse suumida.

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD

Mis mulle eriti selle objektiivi juures meeldis on selle terves suumivahemikus läbiv valgusjõuline f/2.8 ava. See on täiesti piisav sellisele universaalsele objektiivile ja läbivalt teeb see ava selle kasutamise veel universaalsemaks nii päeval kui ka õhtu hämaruses. 

Objektiiv saab hakkama ka portreepiltidega, sest mainitud f/2.8 annab väga mõnusa bokeh efekti. Kahjuks ei leidnud ma piisavalt julget inimest kaamera ette seda katsetama, küll aga sain f/2.8 ava koos uduse taustaga ja kiire autofookuse proovile panna loomade peal, mis testimise mõttes mängis isegi paremini välja, sest kui modellile saad öelda, et ole nüüd paigal, siis elus loodusele võid sa seda ju öelda, aga paigal nad ikka ei püsi.

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD

Autofookus

Seega siin kohal tulebki mängu objektiivi hääletu ja väga kiire autofookus, millega mul probleeme ei esinenud. Olgu tegemist väga eredas päikese poole pildistamisega või öises pimeduses kiiresti liikuva objekti jälitamine.

Tõsi, hämaras või kergelt pimedas võis juhtuda, et mõni üksik pilt oli natuke udusem, kui olin lootnud. Sellegipoolest sai üldiselt see kolmanda tootja objektiiv talle antud  ülesannetega hästi hakkama.

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD

Mulle meeldib ka objektiivi juures see, et kui vahepeal tekib soov mõne pildiga rohkem vaeva näha ja tahad ise fookuse paika panna, siis ka see on võimalik. Antud juhul oli fookuse n-ö rõngas väga mugavalt kasutatav ning pöörles sujuvalt – seega fookuse timmimine käsitsi oli nauditav ja täpne.

Kindlasti aitab kaasa ka see, et antud objektiiv on võimeline fokusseerima võrdlemisi lähedale – täpsemalt 0.19 m ning välja suumituna on selleks distantsiks 0.39 m.

Funktsioonid

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD objektiivil on palju erinevaid omadusi. Üheks neist on optiline pildistabilisaator VC ( vibration compensation), tänu millele saab ka võrdlemisi madala säriajaga pildistada, ilma et peaks kasutama statiivi.

See tuli kindlasti kasuks ning muutis nii mõnegi jalutuskäigu lihtsamaks, sest teadsin, et ei pea statiivi kaasas kandma, vaid saan usaldada Tamroni objektiivi  ja kaamera koostööd.

Mis kohe alguses mulle silma jäi oli sisemine fookussüsteem ehk IF (internal focusing system) see tuleb kasuks, sest objektiiv ei pikene fookusseerimise ajal ning see aitab kaasa RXD-le (Rapid eXtra silent Drive) tänu millele on objektiivi autofookus nagu mainitud väga kiire, aga mis olulisem, ka väga vaikne. See jällegi tuleb kasuks näiteks filmimisel, et videole ei jääks tahtmatuid fookusseerimise helisid.

Objektiiv on varustatud ka ilmastikukindlusega MR (Moisture Resistant Construction), mis on vajalik, kui on soov minna välja pildistama ka veidi kehvema ilma korral.

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD

Seda õnnestus mul ka tänu Eesti ettearvamatule ilmale katsetada. Kerge vihmaga jahedal õhtupoolikul said mõlemad nii Tamroni objektiiv kui ka Fujifilm X-T4  hakkama ja sain oma pildid tehtud ilma et oleks pidanud muretsema, kas varustusega  juhtub midagi või mitte.

Tamron 17-70mm Di III-A RXD pildid

Kõik pildid tegin Fujifilmi RAW formaadis ja kõik selles artiklis nähtaval olevad näidispildid on otse kaamerast, kuid peab tõdema, et mulle niivõrd meeldisid Fujfilmi sees olevad filmi jäljendavad filtrid, et ühe neist jätsingi terveks testimise perioodiks peale.

Samuti tuleb siin jällegi mängu Tamroni objektiivi kvaliteet, mis jäädvustas kõik värvid ja pildid täpselt nii nagu olin ette kujutanud. Objektiivi ja kaamera koostöö oli niivõrd hea, et unustasin piltide tegemisel tehnilise poole sootuks ning keskendusin oma loomingulisele mõttemaailmale.

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD

Värvide jäädvustamisele aitasid kaasa objektiivi kvaliteetsed klaasid, mis vähendavad erinevate värvide segunemist ja hoiavad pildi ühtse ja teravana, ilma et pildil esineks niinimetatud värvi häireid (ingl kl. XLD (Extra Low Dispersion) Glass).

Seega kui peaksid leidma end olukorrast, kus päike on kaadris, siis tänu Tamroni kvaliteedile on võimalik saavutada hea kontrastsus ja detailsed tulemused. Üldiselt tundusid mulle kõik pildid teravana, isegi mainitud f/2.8  juures, kuid kõige teravam pilt kogu kaadri ulatuses tundus olevat ikkagi seal f/8-11 ava ligidal.

Kokkuvõte

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD kvaliteet on selline nagu oodata võiks – see jäädvustas kõik värvid ja pildid väga hästi, lisaks muidugi kiire ja väga täpne autofookus, mis testperioodil mind alt ei vedanud.

Muidugi on suureks plussiks paljudele fotograafidele teadmine, et objektiiv on ilmastikukindel ning see on saavutatud üsna minimaalse ja kvaliteetse välimusega. Üllatavalt positiivne on ka objektiivi kompaktsus, kergus ja universaalsus oma suumivahemiku poolest.

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD

Ma tõesti julgen väita, et kui tegemist ei ole just eriti konkreetse ülesandega ja vajadusega, siis see objektiiv on hea kaaslane täiendamaks juba kaamerakotis olevat varustust ja kes teab äkki muudab see objektiiv oma universaalsusega isegi koti kergemaks.

Lõpetuseks usun, et Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD ei valmista kellelegi pettumust arvestades sellega, mida see objektiiv suudab ja veel sellises hinnaklassis.

 


Reimo tööde ja tegemiste saad tutvuda ning ennast kursis hoida tema Instagram’i lehel.

 

Tutvu lisaks:

Kogu Sonyle mõeldud Tamron objektiivide valik (enamus neist on saadaval ka Photopointi rendis):

Photopointi foto-ja videotehnika rent on ideaalne lahendus, kui vajad tehnikat lühiajaliseks kasutamiseks.
Photopoint.ee ostujuhid – ammuta inspiratsiooni ja teadmisi.

(213)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD objektiiv Fujifilmile Kampaania
  • 17–70 mm standardsuumobjektiiv
  • Valgusjõuline, läbiva f/2.8 avaga
  • Võimekas Tamron VC pildistabilisaator
  • Kiire ja vaikne RXD teravustamismootor
  • Fujifilm X-seeria hübriidkaameratele
699€929€
Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD objektiiv Sonyle Kampaania
  • 17–70 mm standardsuumobjektiiv
  • Valgusjõuline, läbiva f/2.8 avaga
  • Võimekas Tamron VC pildistabilisaator
  • Kiire ja vaikne RXD teravustamismootor
  • Sony E bajonetiga poolkaader hübriidkaameratele
      549€849€
      Postitus meeldis?
      Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
      .
      .

      Sarnasel teemal artiklid

      Kommentaarid

      Samast kategooriast

      Viimased kommentaarid

      "https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

      Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

      "Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

      Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

      "Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

      Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

      "Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

      Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

      "Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

      Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga