Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Droonifotograaf Kaupo Kalda: 3 nippi, kuidas teha ja teravustada pilti nii, et ei tõuseks müratase

Droonifotode tüüpiline häda on see, et enamike laiatarbedroonide sensorid on pisikesed, mistõttu müratase piltides on püsiv probleem niipea, kui vähegi keerulisemad valgusolud. Selle vastu on mul 3 soovitust, mis aitavad.

Ütleme nii, et müraprobleem näiteks minu Dji Inspire 1 ja Zenmuse X5 puhul on oluliselt väiksem kui Phantom-seerial, sest X5 sensor on 800% suurem, aga probleem on ta rohkem või vähem ikka ning üks nipp aitab ikkagi. Ka peeglite puhul, kuna hämarapiltidele ei saa ju panna 10sek säri, sest meie droonike ripub ju õhus, mitte kolmjalal ning tumealadesse lööb müra sisse ka seal. Selles artiklis vaatame mõnda praktilist lihtsat nippi, kuidas seda müra järeltöötluses vähendada.

 

Artikli autor, droonifotograaf Kaupo Kalda on üks žüriiliikmetest käimasoleval DJI fotokonkursil “Kõrgelt” 2016. Fotode esitamise aeg konkursile lõpeb juba 7. augustil. Konkursi auhindadeks on DJI droonid. Kui sul on ilusaid kõrgelt tehtud fotosid, siis esita need konkursile snap.ee pildipangas.

 

1. ISO

Esimene on muidugi klassikaline tüüpsoovitus, mitte niiväga nipp, et juba algmaterjal saada võimalikult puhas. Kui vähegi võimalik, pildista alati ISO 100. Tee kasvõi igaks juhuks mitu pilti, kui kardad, et äkki väriseb uduseks. Ma pildistan ise alati ISO 100 päeval ja hämaras püüan mitte minna üle ISO 200. See juba annab märkimisväärselt madalama mürataseme algmaterjalis.

2. Tumealade väljatoomine

Kuna väikeste sensorite dünaamikaulatus on väike, tekib suur ahvatlus tumealasid jõuliselt heledamaks teha, lükates “Shadow” heebel põhja, tihti “Blacks” ka veel otsa. Ma ise olen ka selles osas tugev patustaja, viimasel ajal vähem. Elukestev õpe.

Selle peale tekib nn HDR’ilik efekt, mis reeglina polegi teab mis ilus, vaid pilt läheb liiga pläsaks ära. Ja mis selle artikli konteksti puudutab – tumealadest tuleb väga intensiivne müra. Julgustan jätma kontraste alles ning vähem tumealasid üles forsseerima, saad silmale meeldivama loomulikuma pildi ning ka müratase on väiksem.

3. Nutikas teravustamine

Nüüd on aga nipiaeg. Eelduseks on, et pildistad RAW / DNG formaadis. Ma ise kasutan Adobe Camera RAW converterit fotode töötlemiseks, aga samamoodi peaks see käima ka Lightroomi peal.

Droonipildid on üldiselt peenikese detailiga, samas pildid ise pole megateravad otse kaamerast tulles, sest klaasid ja resod on nagu nad on. Seejärel pannakse RAW töötlemisel peale mõnuga teravust, tihti sikutatakse heeblit 50-100 peale. Mina teen seda ka. Peegli piltide puhul ka.

AGA siit sünnibki müraprobleemi võimendus – teravustamine toob müra tunduvalt rohkem välja ning eriti suurtel pindadel lööb müra hästi välja, a la taevas, vesi jms. Kui nüüd omakorda kukud müravähendust lisama, sööb see detaili pläsaks, kuigi taevalt ja veelt saad müra vähemaks. Nokk kinni, saba lahti.

NIPP: kui teravustad, määra “Amount” näiteks 75, nagu ikka. Sellega teravustad kogu pilti otsast otsani. Aga leia üles heebel “Masking” ning sikuta see näiteks 50 peale. Maskingu abil teravustad lõpuks ainult neid alasid, kus on mida teravustada – peened objektid, majad, puud jms detailid. Taevas ja meri jms suured siledamad pildid jäävad sedasi sisuliselt puutumata. Sellega saabki luua suure erinevuse, kuidas müraga ümber käia ning seda vähemsegavana hoida.

medium.2x.1467104283

Muidugi pole müra ka mingi uskumatu möödapääsmatu maailmakatasftoof-probleem ning tihti võimendatakse sellest rääkides asju üle, aga üldiselt on pilt ikka sümpaatsem, detail parem ja endal ka tunne mõnusam, kui pilt ses suhtes puhtam on.

Näitena 100% peale sissesuurendatud pilt, mis tehtud rasketes hämaraoludes suurte kontrastidega, kus hulgaliselt aidatud järele hele-tumealasid jms. Vasakul on teravustamine maskiga, paremal ilma maskita. Peamine erinevus lööb välja taevas/merel, aga detailalad majade/puudega on suht sama detailiga.

large.2x.1467104890

Ja sama lähemalt – vasakul maskiga, paremal ilma, mõlemal täpselt sama teravustamine.

medium_large.2x.1467105142

 

Artikli autor, droonifotograaf Kaupo Kalda on üks žüriiliikmetest käimasoleval DJI fotokonkursil “Kõrgelt” 2016. Fotode esitamise aeg konkursile lõpeb juba 7. augustil. Konkursi auhindadeks on DJI droonid. Kui sul on ilusaid kõrgelt tehtud fotosid, siis esita need konkursile snap.ee pildipangas.

(1303)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga