Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

DJI Mini 3 Pro on droon, millel on Mini kere, aga Pro sisu

Selle aasta maikuus tuli DJI välja uue ja üsna huvitava Mini 3 Pro drooniga ja kuna siiani kasutuses olnud Mini 2 hakkas isiklikele soovidele jalgu jääma, siis olin endale just otsimas uut drooni, millega õhust fotosid püüda.

Tolle hetkeni oli mu esimeseks kandidaadiks DJI Air 2S, aga Mini 3 Pro keeras mu jaoks kõik pea peale. Pro-funktsioonid pakitud eriti kompaktses kere sisse tundus suhteliselt enneolematu. Oma käe sain sellele uuele droonile peale augustis ja olles nüüd kasutanud seda umbes paar kuud, siis annan edasi omad mõtted, mis drooni kasutades on tekkinud.

DJI Mini 3 Pro omadused

Väliselt erineb Mini 3 Pro eelmisest generatsioonist silmnähtavalt – see on mõõtudelt natuke suurem kui DJI Mini 2 ja oma osa sellel on rohkem välja ulatuvatel propelleritel.

Veel rohkem jäävad silma Mini 3 Pro mudelile lisatud ette ja taha suunatud sensorid. See tähendab, et uus droon on tehtud veel turvalisemaks – edasi- ja tagasisuunas on droonil võimalik vältida takistusi, samuti toimib see ka allapoole liikudes, aga see oli olemas juba eelmisel versioonil.

Kaal ei tohiks küsimusi tekitada, nagu Mini seerial ikka, see on 249 g, kuid silmas tuleb pidada, et Eestis (ja ülejäänud Euroopa Liidus) tuleb DJI Mini seeria drooni lennutamiseks sellegipoolest omandada kaugpiloodi algpädevus.

DJI on oma iga drooniga aku kestvust edasi arendatud ja ka Mini 3 pole erand, sest sellega saab ühe laadimisega paberite järgi lennata 34 minutit. See on küll kõigest kolm minutit rohkem kui Mini 2 mudelil, kuid arvestades aeg mis läheb õhku tõusmiseks, maandumiseks jne, siis tuleb see väike lisa igati kasuks ning seetõttu jääb õhus tegutsemiseks natuke rohkem aega.

Väikese kõrval põikena toon välja, et Mini 3 Pro-le on eraldi müüa ka Intelligent Flight Battery Plus, mis lubab 47 minutilist lennuaega, kuid sellist akut Euroopa turul ei müüda, sest põhjuseks on drooni reeglistikud, mis puudutavad lennumasina kaalu.

DJI Mini 3 Pro

DJI jutu järgi on Mini 3 Pro tuuletakistuseks umbes 10 m/s ehk 5. tase. Selest, kuidas droon tuulega hakkama sai, räägin postituse teises pooles nii et jää kindlasti püsima.

Väiksematest, võib-olla ebaolulisematest detailidest rääkides, siis power nupp on nüüd drooni peal koos aku staatuse tulukestega –  viimaste värvi saab ka oma maitse järgi muuta. Pisiasi, kuid veel on droon disainitud selliselt, et drooni jalad saab “lahti voltida” mistahes järjekorras, eelmiste puhul tuli teha seda teatud järjekorras.

Uus ekraaniga DJI RC pult

Uut Mini 3 Pro drooni ostes on nüüd võimalik oma isiklik nutitelefon võrrandist välja jätta ning soetada see koos uue DJI RC puldiga, millel on integreeritud 5,5 tolline FHD ekraan. Ekraani maksimum heledus on 700 nit-i, mis alguses tundus päris hele, kuid teravas päevavalguses jääb mõnikord ikkagi väheks (võrdluseks, mu iPhone on max 1000 nit-i).

DJI Mini 3 Pro RC pult

Puldilt leiab ka microSD mälukaardi pesa. MicroSD-le saab pult salvestada vahemälu ning madalama resolutsiooniga pildid ja videod, et juhuks kui drooni endaga peaks lennu ajal midagi juhtuma, siis jääb mingi versioon meediast alles.

Puldi tagumisel poolel on kaks lisanuppu, mille funktsioone saab oma tahtmise järgi seadistada, kuid olen ise jätnud nad vaikimisi funktsioonidele ehk kaamera suunamine allapoole ja vertikaalasendi režiimi sisse/välja lülitamine.

DJI Mini 3 Pro RC pult

Kogu asi töötab tarkvaraliselt Androidi peal ja sellele on eelnevalt peale installeeritud DJI Fly rakendus. Aku peaks paberite järgi kestma puldil kuni 4 tundi. Loomulikult saad Mini 3 Pro drooni soetada tavalise, ilma ekraanita RC-N1 puldiga, ja ka komplekti, milles on ainult droon.

DJI Mini 3 Pro funktsioonid

Funktsioonid, mis olid muidu leitavad eelmisest versioonis, näiteks HyperLapse, Panoraam, QuickShots, MasterShots jne, on Mini 3 Pro-l kõik olemas. Uued sensorid lubavad kasutada Mini seerial ActiveTrack-i funktsiooni, mille abiga saab drooni panna jälgima subjekti või objekti, funktsioon mida muidu sai kasutada nt. Air või Pro seeria droonidel.

Et vertikaalne sisu on internetis kõvasti hoogu saanud TikToki ja Instagram Reelside näol, on DJI lisanud kaamerale vertikaalse režiimi, mis keerab kaamera füüsiliselt püstisesse asendisse.

DJI Mini 3 Pro

Kaamera

Mini 3 Pro droonile on külge kruvitud Mini 2-st suurem 1/1.3 tolline sensor, millega on võimalik teha nii 12 megapiksliseid ja ka 48 megapiksliseid fotosid (vaikimisi on kaamera sätitud 12 MP režiimile).

III generatsiooni Mini drooni kaameral on ka laiem f/1.7 ava, mis annab eelise nii hämaras kui ka päris pimedas fotode ja/või videote jäädvustamiseks. Samuti on droonil ka DJI poolt välja reklaamitud Dual Native ISO, mida üldjuhul leiab professionaalsetest videokaameratest. Üleliia tehniliseks ei hakka siinkohal minema, aga antud tehnoloogia lubab sensoril vähendada pildile tekkivat müra ja suurendada dünaamilist ulatust.

DJI Mini 3 Pro
DJI Mini 3 Pro

 

Video poole pealt suudab Mini 3 Pro salvestada 4K videot mitte ainult 30 kaadrisagedusega nagu Mini 2 suutis, vaid ka 60 pealt, kuid tuleb arvestada, et HDR-is ehk dünaamilise ulatusega salvestada suudab Mini 3 ikkagi maksimum 30 pealt. Videot saab salvestada nüüd lisaks standardsele videoprofiilile ka 10-bitises D-Cinelike profiilis, mis annab suurema paindlikkuse video hilisemal töötlemisel.

 

Viimase paari kuu kasutuskogemusest

Esimese täieliku katsetuse sain teha üpris keerulistes tingimustes Suurupis, kus meretuul oli tollel päeval päris korralik. Droon andis õhus aeg ajalt tugeva tuule hoiatuse, aga sain õnneks ilma probleemideta hakkama. 

DJI Mini 3 Pro

Kuigi õhus sai droon tuulega hästi hakkama, siis tekkis probleem hoopis maandumisel. Nimelt ei ole Mini 3 Pro propellerite all jalgu ja droon maandub nö. kõhu peale ning seetõttu tekkis maandumisel olukord, kus tuul lükkas drooni lihtsalt ümber. Kolmanda osapoole tootjad on sellele juba isegi mõelnud ja vastavaid jalgu saab juba ka soetada.

Pildikvaliteet on parem kui ma julgesin sellisest pisikest droonist oodata – 48 MP režiim on esimene, mida proovisin ja see on mul siiamaani sisse jäänud ja ainult sellega ka pildistan. Siit-sealt olen küll kuulnud, et 48 MP pildid ei tule selle drooniga midagi erilist, aga eks see ole vaatenurga küsimus.

Pildid on siiani tegelikult tulnud ülimalt detailsed ja RAW formaadis on ka meeletult palju infot, mida hiljem on ka lihtne töödelda ja vajadusel ka ümber kadreerida. 48 MP fotode puhul tuleb arvestada umbes 100 MB DNG failidega, mis võib ka fototöötlus programmi natuke proovile panna.

DJI Mini 3 Pro
Ilma cropita ja 50% crop

Pilt õhtupimeduses Tõrvast, mida proovisin teha näiteks Mini 2-ga oli Mini 3 Proga tuntavalt lihtsam toetada. Pilt tuli korralikult timmitud sätetega kõvasti teravam ja vähem mürasem ning seda oli pärast ka hea töödelda. 

DJI Mini 3 Pro

DJI Mini 3 Pro

Teatud keerulistes olukordades võib kaamera siiski hätta jääda, seda eriti just 48 MP režiimil. Nimelt hakkab kaamera müra kunstlikult juurde tekitama ja pilt jääb säbruline – siinkohal aitabki kaamera 12 MP peale lülitamine ja saab ka ilusa viisaka pildi.

Vertikaalse režiimi funktsiooniga annab seejuures pilte ja videoid huvitavamalt kadreerida ja samuti ei pea landscape fotosid enam vertikaalseks ise lõikama ning seeläbi kvaliteedis kaotama.

DJI Mini 3 Pro aku reaalne kestvus

DJI Mini 3 Pro aku reaalse kestvuse koha pealt olid tulemused suhteliselt varieeruvad. See sõltus, kui vali oli tuul, kui kõvasti pidi droon õhus tööd tegema, et tuulega võidelda, kas kasutusel oli tavarežiim, cinematic või sportrežiim jne. Kahjuks sellist võrdlust mul pole, et kaua ühe soojaga aku sajast nullini kulus, sest minu lennud on tavaliselt 6-10 minuti ringis (puhtalt mõne klõpsu jaoks näiteks).

DJI Mini 3 Pro
DJI Mini 3 Pro

 

Suurupis kõva meretuulega kulus näiteks kuue minutilise lennuga 37% akut. Valgamaal keset põldusid (kerge tuulega) kulutas umbes 11 minutiline lend 43% ja sinna otsa üks 9 minutiline tiir Tõrva linna kohal veel 30%. 

DJI poolt paberile pandud 34 minutit kõlab võibolla natuke ülepakutult ja realistlikum lennuaeg koos pildistamise + 4K filmimisega on rohkem 20-30 minuti kanti.

Isiklikult jäin Mini 3 Pro aku kestvusega rahule, sest ühe akuga sain ikkagi 2-3 lennutiiru teha, aga igaks juhuks hankisin juurde ka lisaaku. Mis puudutab puldi akut, siis seda olen siiani laadinud vaid korra ja sedagi pärast karbist välja võtmist.

DJI Mini 3 Pro
DJI Mini 3 Pro

 

Kuna ma ise üleliia palju videoid ei tee, siis annab Mini 3 hea võimaluse ka neid oskusi lihvida. Sotsiaalmeedia sisu on vertikaalrežiimi tõttu kõvasti lihtsam luua ning D-Cinelike võimalus annab võimaluse videotöötlus oskusi parandada. Mõnda üksikut tulemust saab vaadata mu Instagrami lehelt.

DJI Mini 3 Pro
Videopilt enne ja pärast värvitöötlust.

 

Kokkuvõte

Pole kahtlust, et DJI Mini 3 Pro on vähemalt minu jaoks hetkel ülim gamechanger droonimaastikul. DJI on edukalt kombineerinud väikese kere koos Pro-funktsioonidega nagu D-Cinelike värviprofiili ja takistussensorid koos ActiveTrack tehnoloogiaga, mis teevad sellest ideaalse drooni nii algajale, kuid miks mitte ka professionaalile.

DJI Mini 3 Pro

DJI Mini 3 Pro on minu meelest hetkel kindlalt väärt ost, kui soovid viia oma droonilennutamise uuele tasemele!

 


Kerdi tööde ja tegemiste saad tutvuda ning ennast kursis hoida tema Instagram’i lehel ja Facebooki’i lehel

 

Tutvu lisaks:

(884)

Artiklis kirjeldatud tooted:
DJI Mini 3 Pro ilma juhtpuldita
  • 48-megapiksline 1/1,3" CMOS sensor
  • Kaamera 90 kraadi vertikaalseks pööratav
  • Kaameral kiire f/1.7 objektiiv
  • Kolmesuunaline takistushoiatus
  • Lennuaeg kuni 34 minutit
DJI Mini 3 Pro DJI RC-N1 juhtpuldiga
  • 48-megapiksline 1/1,3" CMOS sensor
  • Kaamera 90 kraadi vertikaalseks pööratav
  • Kaameral kiire f/1.7 objektiiv
  • Kolmesuunaline takistushoiatus
  • Lennuaeg kuni 34 minutit
659€829€
DJI Mini 3 Pro DJI RC juhtpuldiga
  • 48-megapiksline 1/1,3" CMOS sensor
  • Kaamera 90 kraadi vertikaalseks pööratav
  • Kaameral kiire f/1.7 objektiiv
  • Kolmesuunaline takistushoiatus
  • Lennuaeg kuni 34 minutit
799€999€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast