Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Domeeniga või domeenita, selles on küsimus

Nagu kõik tänaseks teavad, kas siis tänu laiale silmaringile või hallile virvendavale teleekraanile, läks Eesti 01. juuli kell 05:00 üle digilevile.  Hoolimata üle kahe aasta kestnud agarast teavitustööst ning kõiksugustest meediakanalitest, kes sellest vahetpidamata pasundasid, tuli see siiski paljudele inimestele üllatusena.

Kardetavasti tabab väga paljusid ka keravälguna selgest taevast uudis, et 5. juulist 2010 aastal alates muutub Eesti domeenindus täielikult. Ning kui kalendrisse vaadata, siis antud kuupäev on kõigest 3 päeva kaugusel. Kui siiamaani oli .ee lõpuga domeenid vabalt saadavad, ainukese kitsendusena oli see, et ühe juriidilise keha kohta sai ühe domeeni registreerida (tegelikult olid olemas ka natuke võrdsemad juhtumid), siis öeldud kuupäevast alates see enam nii ei ole.

Plaanitud on seda muudatust juba aastaid, nüüd lõpuks (tõsi – mitme edasilükkamisega, mis on segadust veelgi rohkem külvanud) on tegu teoks saamas. Kuna antud muudatuse kohta infot ei ole eriti agaralt levitatud ning signaalid on väga segadusse ajavad olnud, siis on ka arusaadav, et firmadele-isikutele kelle jaoks koduleht on selline “ükskord ta tehtud sai, las ta olla” projekt tuleb kindlasti ka kunagi ebameeldiva üllatusena uudis, et tema veebileheke on ümber kolinud Malaisia kodanikule, kes seal igasugu peent mehi aitavaid ravimeid müüb.

Mis siis muutub? Eelkõige muutub domeenide registreerimise kord. Alates 5. juulist saab .ee domeeni registreerida igaüks (eraisik ja juriidiline isik) ja nii palju kui kulub, kuid domeeni registreerimise eest tuleb tasuda registreerimise tasu ning seda tuleb teha iga aasta. Kogu ralli domeeninimede ümber hakkab käima kõigile mõistetaval meetodil – kes ees, see mees. Kuid kindlasti tuleb järgida domeenireegleid ning arvestada ka sellega, et kaubamärgi kaitse kehtib ka domeenide puhul. Kindlasti tuleb arvesse võtta ka seda, et nüüd on Eesti domeeniväravad valla ka kogu maailmale. Vaidlusesse, et kas Eesti domeeni registreerimistasu on liiga kõrge või mitte , me parema meelega hetkel ei laskuks, sellele pole nagunii ühest vastust ega seletust olemas.

Õnneks mingit metsiku lääne moodi raju tulistamist ja võidukihutamist koheselt ei toimu. Kogu protsess on püütud viia inimlikuks ning hetkel .ee domeeni omavad ettevõtted ei pea kartma, et mingi domeenipiraat nende lapsukese ära kaaperdab, kuna tema sõrmekesed käivad õigel hetkel kiiremini klaviatuuril. Nimelt on alates 5. juulist kuue kuuline üleminekuperiood, mille jooksul on hetke domeeniomanikel aega enda domeen ümber registreerida registripidaja juures, seega keegi midagi nina alt ära näpata koheselt ei saa. Peale üleminekuperioodi on .ee ruum kõigi jaoks vaba maa ning igaüks võib vastavalt uutele reeglitele endale domeene registreerida kasvõi riitades.

Loodame, et lõpuks kõik sujub ning kogu üleminek toimub valutult ning ilma suuremate kohtuvaidluste ning segadusteta. Kogu protsessi on piisavalt edasi lükatud, et asi lõpuks ka põhjalikult läbi mõeldud oleks ning kõik kitsaskohad eemaldatud.

(127)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga