Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Digitaalkaamerate turust Eestis

nikon-D3 Tavalised kompaktkaamerad tunduvad tänapäeval kui vananenud igandid. Üha enam ja enam inimesi on endale soetamas või on juba soetanud digitaalse kompaktkaamera. Peagi aga võib kätte jõuda aeg, kus tuleb tunnistada, et seegi plastkarp sobib vaid ohtlike jäätmete konteinerisse. Juba on oma võidukäiku alustanud digitaalsed peegelkaamerad.

Muidugi müüakse Eestis praegu veel digikompakte palju rohkem kui digipeegleid. Nordic Digital AS nõukogu esimehe Allar Hälingu hinnangul moodustasid digikompaktkaamerad möödunud aastal umbes 90% kogu digikaamerate turust Eestis. Kuid just trendid on need, millele siinjuures tasub pöörata tähelepanu. Trendiks aga märgib Häling kindlat digipeeglite turuosa suurenemist.

Käibe poolest ei jää aga ka digipeeglite käive kompaktide omaga võrreldes enam üldse palju alla. 2007. aastal moodustas digipeeglite käive üldisest digikaamerate läbimüügist umbes veerandi. 2008. aastal prognoosib Häling digipeeglite käibeks aga juba vähemalt kolmandikku.

Millega selliseid trende seletada? Tegemist on ju suhteliselt kallite fotoaparaatidega, taustal kummitab aga majanduse jahenemine ja inflatsioon. Tuleb tunnistada, et tarbimine on ka kaameraturul jäänud oma tavaliste tõusude ja mõõnadega laias laastus samaks läbi terve eelmise aasta. Mis on aga muutunud, on digipeeglite üldine hinnatase. Kui 2006. aastal alguses sai poest ühe digipeegli kätte keskmiselt 15000 krooniga ja 2007. aastal 13000 krooniga, siis selleks aastaks on see summa langenud veel pea 1000 krooni võrra. Niisiis ostetakse digipeegleid aina rohkem, kuna nende hind muutub taskukohasemaks. Teine, laiem põhjus on arvatavasti üldine elustandardi ja hoiakute muutumine Eestis.

Digitaalsete peegelkaamerate valik turul on lai. Nõudlus nende järele kasvab kogu maailmas. Kuna nende turg ei ole pooltki nii üleküllastunud kui digikompaktide oma, siis võib lähitulevikus poelettidele oodata aina rohkem uusi mudeleid. Eestis müüdavatest võib nimetada Canoni, Nikoni, Pentax`i, Sony ja Olympuse peegelkaameraid. Eestlaste eelistused makrotasandil määrab eelkõige hinna ja kvaliteedi hea suhe.

Juba aastaid on Eesti digipeegelkaamerate turul võimutsenud Canon. See ülemvõim on aga hakanud tasapisi kaduma. Nikon, kelle kasumiprognoos 31. märtsil lõppevaks majandusaastaks on 692 mln dollarit, on muutunud ka Eesti turul viimasel ajal üllatavalt tugevaks konkurendiks Canonile.

Allar Hälingu hinnangul on käesoleva aasta esimeses kvartalis Eestis Nikoni digipeegleid Canoni omadest rohkem müüdud. Esimest korda ajaloos. Aeg näitab, kas tegemist on vaid ühekordse sähvatusega või on kaks fotomaailma vägevat tõesti Eesti turul oma kohad vahetanud.

Üheks Nikoni edu võtmeks võib pidada D40 5.58€ mudeli tõeliselt soodsat hinda (alla 7000 krooni). Teiseks põhjuseks on kindlasti eelmisel aastal turule ilmunud D300 81.32€ ja D3 129.89€, millele ka TIPA (Technical Image Press Association) andis oma 2008. aasta auhindade jagamisel väga kõrged hinnangud. Loe siit.

Tulevik tundub olevat head kvaliteeti pakkuvate digipeeglite päralt. Veel praeguseni tulihingelised Zenit`i omanikud võivad lõpuks kergendatult hingata – taskuklõpsijate põlastavaid muigeid nende suunas jääb järjest vähemaks.

(197)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Pildiraam Lora 21×30 kirju-lilla Lora 21×30 kirju-lilla
Jobo pildiraam digitaalne 7" Nano Pro Jobo pildiraam digitaalne 7" Nano Pro Superõhukene (alla 1 cm) 7" ekraaniga digiraam koos juhtpuldiga, mille alumises servas on puutetundlikud nupud kõigi tähtsamate funktsioonide juhtimiseks. Need nupud muutuvad...
Olympus FE-5020 pruun 12 megapikslit, 5× optilise suumiga (35 mm ekvivalendina 24-120 mm) objektiiv, 2,7-tolline LCD ekraan, näotuvastus.
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga