Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Asus Eee PC 900 vs Acer Aspire One

Asuse pisikesed sülearvutid, ehk netbookid on sellel aastal saanud Eestis tõeliseks müügihitiks. Selle põhjusteks võib vast eelkõige välja tuua soodsat hinda, kena väljanägemist ning mobiilsust. Hetkel on Eestis kõige rohkem müüdav versioon Eee PC 900. Hiljuti aga tuli eestis turule Aceri samalaadne, Linuxi operatsioonisüsteemi kasutav netbook “Aspire One”. Kumb neist jääb peale?

Disain

ACER: Disain on alati maitse asi, kuid peab ütlema, et internetikommentaariumites on Aceri ühe peamise eelisena Asuse ees välja toodud just esimese väljanägemist.

Aspire One`il on Mac Book Air`i laadsed nõgusad ääred. Ekraani ümbritsev kaane sisemine pool on musta värvi – see toob pisikesel ekraanil oleva paremini esile kui valge äär seda oleks teinud.

Acer on veidi õhem, kui Asus, kuid see-eest laiem. Laius ei ole aga üldsegi mitte halb – selle juurde jõuame tagasi klaviatuuri vaadeldes. Maasikaks tordil on Aceril oranzi värvi rõngad mõlemil pool arvutit kaane hingede otstes.

ASUS: Eee PC 900-l on nurgelised servad. Üldine toon on tal veidi valgem/heledam kui Aceril. Asuse korpus on ülenisti valge – ei mingit musta kaane sisekülge.

Viimast pole tal aga ka väga vaja, kuna LCD ekraani äärtes ei ole tal kitsama korpuse tõttu nii palju ruumi kui tema rivaalil. Aceri oranzide rõngaste vastu on tal välja käia valge kaanega hea kontrasti loov hõbedane logo kaane välisküljel.

Ekraan

Mõlemil on 8,9″ LCD ekraan pikslite arvuga 1024 x 600. Slimale on ekraanilt paistev pilt üpris sarnane. Kuna Aceri laiema korpusega arvutil on ekraani servadesse rohkem (liiga palju?) ruumi jäänud, oleks selle ala võinud täita veidi suurema LCD-ga.

Klaviatuur

Kasutamismugavuselt on Aceri klaviatuur raudselt parem, kui Asusel. Seda sel lihtsal põhjusel, et Aspire One`i klaviatuur on üldiselt suurem ja seega on ka klahvid suuremad. Nii tekib trükkimisel vähem vigu ning töö sujub kiiremini.

Aceri klaviatuuril eralduvad nooleklahvid selgelt ülejäänud massiivist. Eraldi on viimaste juures klahvid “page up” ja “page down”. Asuse klaviatuuril on palju kriitikat põhjustanud liiga pisike “shift” klahv paremal. Aceril seda probleemi ei ole.

Trackpad

Igal vorstil on aga kaks otsa – Asuse väiksem ja selle võrra ebamugavam klaviatuur on võimaldanud jällegi suurema ja mugavama trackpad`i lisamist. Asuse trackpad on 6,3 x 3,7 cm Aceril 5 x 2,8 cm.

Harjumist vajab kindlasti Acrei trackpadi klahvide paigutus – need on leidnud endale koha kahel pool puutetundlikku välja. Asuse vastavad kaks klahvi on traditsionaalsesl trackpadi all.

Asus on arendanud välja eriti funktsionaalse trackpadi. iPhone`i ja iPod touchi 25.41€ laadselt tunnetab ära ka selle, kas pinda puudutatakse ühe või kahe sõrmega. Nii on võimalik kahe sõrmega mööda touchpadi libistades veebiakent või muud kerida üles-alla ja paremale-vasakule. Suumimine toimub kahte näppu kokku või lahku vedades. Asusele tuleb anda au, et on nii eesrindliku funktsiooni lisanud nii odavasse masinasse.

Protsessor

Paljud lootsid enne Eee PC 900 väljakuulutamist, et sellel saab olema Inteli uus “Atom” protsessor. Nii aga ei läinud. PC 900 platvorm on jäänud samaks võrreldes eelmiste Eee PC mudelitega, omades Intel Mobile protsessorit (0,9 GHz) ja kiibistikku.

Aceri sees aga tuksub just seesama Inteli “Atom” (1,60 GHz) protsessor. “Mobile” ei ole üldsegi mitte halb, “Atom” on aga Inteli uus, kõige väiksem ja kõige energiasäästlikum protsessor ning selle omamine on eelkõige lihtsalt uhkuse küsimus.

Püsimälu

Mõlemaid netbooke on võimalik osta ka windows XP operatsioonisüsteemiga. Aceri XP versioonil on 120 GB HDD, Asuse omal 12 GB SSD (loomulikult on neil ka hinnaklass erinev). Kuna Aceri Windows-versiooni netbooki Eestis veel müügil ei ole  (01.08.08), vaatleme siin mõlemi firma Linux-versioone, mis on mõlemad ka samas hinnaklassis

ACER: Mälu kategoorias (SSD mäluga netbookide võrdlus) jääb Acer Aspire One Asusele kõvasti alla. Aceril on 8GB SSD (ingl. k. Solid State Drive) NAND flash mäluga. Lisaks sellele on tal aga erinevalt Asusest kaks SD kaardi pesa. Parempoolne toimib erinevate formaatidega mälukaartide (SD, MMC, RS-MMC, MS, MS-PRO, xD) lugejana, vasakpoolne aga tunnistab ainult SD kaarti ja on mõeldud püsimälu suurendamiseks. Kaardi võib sinna lükata ja jättagi. Nii saab arvuti mälumahtu suurendada kuni 8 GB.

ASUS: Asus Eee PC 900 Linuxi versioonil on kokku 20 GB SSD flash mälu. 4 GB sellest on integreeritud emaplaadile ning 16 GB on lisatud SSD ketta näol juurde. Kaardilugejaid on Asusel üks.

Muutmälu

Asusel on 1 GB DDR2 mälu, 667 MHz, Aceril on 512 MB SDRAM 533MHz. Aceril on võimalik mälumahtu kaks korda suurendada lükates korpusesse 512 MB või 1 GB mälukaardi. See tuleb loomulikult soovi korral juurde osta.

Aku

Aku vastupidavus on see, mille pärast Acerit on kõikjal maapõhja materdatud. Aceril on nelja elemendiga aku, mis firma väitel peab vastu 3,5 tundi. Asusel on kolme elemendiga aku, mis peaks voolu andma 3 tundi. Tegelikke tulemusi saad uurida hardware.com testitulemustega tutvudes.

Wireless

Mõlemal on WiFi võrgukaart 802.11b/g, andmeedastuskiirusega umbes 54 Mbps. Sellele lisaks on Aceril aga veel aku taga ava, kuhu on võimalik torgata 3G SIM kaart.

Nii on võimalik kasutada 3G internetiteenust ka seal, kus parasjagu WiFi ei levi. Pakendist välja võttes on SIM-kaardi ava õhukese plastikuga suletud. See hoiab ära tolmu ja sodi sattumise sealkaudu korpusesse.

Hind Photopointi poodides

ASUS Eee PC 900 603.64€: 5990. –

ACER Aspire One 761.48€: 4990. –

Kokkuvõte

Acer Aspire One 761.48€ ja Asus Eee PC 603.64€ on saadaval Photopointi veebilehel.

Netbookidest üldiselt saad lugeda artiklist Tillukeste sülearvutite comeback.

(534)

Artiklis kirjeldatud tooted:
G-Cube sülearvutikott 15" GNCR-715S Chatroom G-Cube sülearvutikott 15" GNCR-715S Chatroom Chat Room on lõbus ja nutikas kott, mis sai inspiratsiooni internetis kasutatavatest lühenditest ja mõistetest. Kott mahutab ja kaitseb sülearvutit ning lisaks...
Canon EOS 500D + EF-S 18-135mm IS Kit 15,1 megapikslit, 22,3 × 14,9 mm CMOS sensor, 9 punktiga autofookus, 3" tolline LiveView LCD monitor, DiG!C 4 protsessor, EOS tolmueemaldussüsteem, Full HD videosalvestus.
Lenovo 3000 N100 sülearvuti Lenovo 3000 N100 Kõrge resolutsioon, VibrantView kristallselge pilt ja tugevad näitajad supersoodsa jõuluhinnaga! Kiire mälu ja kõvaketas (soovitavalt topeltmälu). Protsessor: Intel Celeron M 410...
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga