Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Apple’i tantsuõhtu Buena Yerbas – iPhone 5, iOS6 ja uued EarPod’id

 

 

Üllatusevaba. Sedavõrd lühidalt võiks kokkuvõtta Apple’i järjekordse tooteesitluse, mida õunafännide armee oli juba mõnda aega pikisilmi oodanud. Nagu oodatigi, oli õhtu naelaks uus iPhone 5, mille omadusi oli erinevatel vidinasaitidel juba mõnda aega ennustatud ja lahatud. Võibolla isegi liiga palju lahatud, sest midagi päris uut ja põnevat telefoni juures ei paljastatud. Kui siis vast üks asi, aga sellest hiljem.

iPhone 5 nutitelefon

 

Nagu oodatud, on uus iPhone 5 tänu suuremale 4-tollisele ekraanile oma eellasest pikem. Lisaks sellele on 6-generatsiooni mudel ka 18% õhem ning 20% kergem (112grammi) kui 4S. 326ppi Retina ekraan (1136×640) mahutab viis rida ikoone ning on lähemal 16:9 suhtele kui eales varem.

Teise ja samuti mitte üllatava faktina paljastati uue iPhone’i LTE valmidus. Lisaks sellele tunneb vastne mudel ka teisi nupukaid tähelühendeid nagu GPRS, EDGE, EV-DO, HSPA, HSPA+ ja DC-HSDPA. Apple’i enda poolt ultrakiireks juhtmevabaduseksks nimetatud LTE peaks võimaldama kuni 100Mbps andmesidet. HSPA+ siis vastavalt 21 ja DC-HSDPA 42 Mbps. Ühenduse püsivusele peaks aitama kaasa juba 4S mudelist tuttav dünaamiline antenn.

Pettuma pidid need, kes lootsid uuel telefonil uut ja paremat kaamerat. Mitte et vanal midagi viga oleks olnud, kuid arvestades 12 Mp kaamerate rohkust, oleks oodanud seda ka iPhone 5-lt. Paraku aga on kaamera andmed jäänud laias laastus samaks mis eelmisel mudelil. So 8 Mp, 3624×2448, 5-elemendilise läätse ning f2,4 avaga. Apple’i sõnade järgi aga teeb see kaamera pildi valmis 40% kiiremini ning on varustatud salapärase dünaamilise vähese valguse režiimiga. See peaks ilmselt astuma varvastele Nokia uutele mudelitele. Lisaks saab fotosid jagada oma sugulaste ja sõpradega kasutades uut Shared Photo Stream’i. Viimane võimalus toob meelde hoopis Google’i sotsiopaadid.

Meeldiva pisiasjana on videolindistusele lisandunud võimalus filmimist katkestamata pildistada. Video on 1080p resolutsiooniga, näotuvastuse ja stabilisaatoriga. Esikaamera on 720p ning tagantvalgustusega.

Fännide poolt hoolikalt läbinämmutatud oli ka uus laadimis- ja dataühendus. Seoses sellega, et enamus andmevahetust toimub uue telefoni juures nagunii läbi õhu so wi-fi’ga, siis varasem 30-pinine ühendus on asendunud 9-pinisega. Apple ise kutsub uut ühendust uhkelt Lightning’uks ehk siis välguks. Igatahes valmistavat Bose’d, JBL’id jms hetkel täie hooga uute ühendustega varustatud dokke ja muud lisavarustust. Samuti ei maksa veel sandikopikate eest maha müüa eelmise põlvkonna lisavarustust, kuna ka nende jaoks olevat valmimisel spetsiaalsed adapteris, mis lubavad nendega kasutada ka 9-pinist ühendust.

Kõige suuremaks üllatajaks uue iPhone’i juures oli ilmselt protsessor. Vähemalt oli sellest eelnevalt piisavalt vähe räägitud. Nii on iPhone 5 varustatud A6 protsessoriga, mis Apple’i sõnul on kaks korda kiirem kui eelmine. Ühtlasi tähendab see ka kaks korda kiiremat graafikat, mis omakorda peaks olema meeltmööda mobiilimänguritele. Samas olevat uus protsessor 22% väiksem ning väiksema energiakuluga. Pages-rakendus näiteks avanevat nüüd 2,1 korda kiiremini, mis ilmselt tõstab märgatavalt uue kõnetoru produktiivsust.

Mis puutub helikvaliteeti, siis uus iPhone 5 on varustatud tervelt 3 mikrofoniga, milledel kõigil on eri funktsioonid. Lisaks olevat telefoni audio-osa sagedusriba tunduvalt laiendatud, mis peaks garanteerima loomulikuma häälekõla. Paraku sõltuvat see viimane suuresti sideoperaatorite võimalustest.

Kindlasti huvitab nüüd lugejat Apple’i uue tipptelefoni aku pidavus. Firma enda sõnul ületavat see märgatavalt eelmise mudeli oma. Numbritesse panduna tähendaks see siis 8 tundi LTE või 3G kõneaega, 10 tundi wi-fi’t või 225 tundi standby’d.

Välimuselt eristab uut mudelit vanast peamiselt tagakülg. Valgel mudelil on see lihtne alumiiniumikarva, mustal anodeeritud tume.

Eelnevalt ohtralt teemaks olnud NFC (near-field-communication) oli paraku iPhone 5-st välja jäetud nagu ka Bluetooth 4.0. Siinkohas pälvib punkti Nokia.

Ja nüüd ilmselt kõige olulisem uudis Apple’I ja iPhone’I jüngritele – Eestis ning mujal Euroopas jõuab iPhone 5 müügile juba 28.septembril. Eesti ja Euroopa hindadest pole esialgu miadgi teada, üle lombi aga hakkavad uued iföönid maksma  lepinguga 16Gb 199 taala,64Gb 399 taala, 4S on seal saadaval nüüdsest 99 taala eest ning iPhone4 tuleb lepinguga kätte päris tasuta.

iOS6 operatsioonisüsteem

Peale verivärsket iPhone’i tutvustati mokaotsast ka op-süsteemi värskendust ehk siis iOS6. Selle esitlus oli isegi tagasihoidlikum kui suvisel eeltutvustusel. Ehk on asi selles, et erilisi uuendusi, mis opsüsteemi uut numbrit õigustaks, sealt eriti silma ei hakanud. Kaardid id muutunud kenamaks ehk siis kolmemõõtmeliseks. Siri oli muutunud kultuursemaks ning lisaks oma spordialastele teadmistele oskab nüüd ka soovitada nt filme. Lisaks võite nüüd Sirile dikteerida oma Facebook’i staatuseuuendusi, mida Siri siis kuulekalt üles tähendab ning vastavalt teie soovile ka teie seinal avaldab.

Ilmselt kõige uuenduslikum kogu värske OS-i juures on Passbook, mis peaks lihtsustama erinevate piletite soetamist ning nende eest arveldamist. Eesti oludes sellega ilmselt esialgu midagi teha ei ole. Küll aga saame me kasutada uut iCloud Tabs’i, mis võimaldab jagada desktopi või läppari brauseri järjehoidjaid uue iPhone’iga. Viimane funktsioon peaks tegelikult toimima juba praegu nt Google Chrome’iga, kuid Tabs peaks toetama ka teisi veebilehitsejaid nagu nt Firefox.

Uue opsüsteemiga õnnistatakse kõiki iPhone alates 3GS mudelist, kõiki iPade ning iPod touch’e.

iTunes 11 tarkvara

Lisaks oma uuele telefonile tutvustas Apple veel muudki nipet-näpet. Sissejuhatuseks näidati kokkutulnutele uue ja lihtsustatud välimusega iTunes 11, aga sellest saatana sigidikust ma siinjuures lähemalt ei räägiks.

iPod  MP-3 mängijad

Värskendanud on Apple ka oma iPod’e. Väliselt ilmselt silmatorkavaim muutus oli toimunud iPod nanoga: 2,5” mitmikpuutega (multitouch ) ekraan ja 7 erinevat värvi, 38% õhem ning DVR võimalusega FM-tüüner. Integreeritud sammulugeja ning Bluetooth. Nano aku peab vastu 30 tundi ning maksma hakkab nt 16Gb mudel 149 dollarit.

Puutumata pole jäänud ka iPod Touch. Sisu on praktiliselt sama uue iPhone’iga, ainult, et helistada ei saa (vähemalt ilma wi-fi’ta). Selle juures on aparaat ise on ülimalt ühuke, kõigest 6,1mm (iPhone 5 – 80mm). Aku peaks touch’il pidama 40 tundi muusikat või 8 tundi videot. Touchi tagaküljele on siginenud veider nublakas, mille külge saab kinnitada randmepaele. See viimane omadus muudab musamängija kahtlaselt sarnaseks tavalise point & shoot fotoaparaadiga.

Maksma hakkavad iPod touch’id vastavalt mahule samapalju nagu uued iPhone’id ainult,et ilma lepinguta (so 16Gb – 199 dollarit, 32Gb – 299 dollarit, 64Gb – 399 dollarit). Saadaval viies erinevas värvitoonis.

Uued nööpkuularid

Ürituse lõpuks tõi Apple välja oma uued kõrvaklapid. Kui eelmiste iPhone’ide ja iPodide klapid teatavasti heligurmaanidele erilisi elamusi ei pakkunud, siis oma uute EarPod’idega on Apple astunud julge sammu edasi. Nende ehitus on tõepoolest erinev kui ühelgi varasemal klapil. EarPods ei sulge kõrvakanaleid nagu kõik teised IEM klapid, nende helikvaliteedis aga peaksime oma kõrvaga veenduma enne kui mingitki hinnangut anda. Uued EarPod’id tulevad kaasa kõigi uute toodetega, kuid neid on võimalik osta ka eraldi.

Õhtu lõpetuseks jäi paraku tulemata Apple’i kuulus „now one more thing“. Selle asemel rokkis kokkutulnud ajakirjanikele ja muudele tegelastele Foo Fighters. Midagi pole teha, maitse üle ei vaielda.

(408)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga