Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Apple iOS 10 on allalaadimiseks saadaval, siin on oluliseimad uuendused mis see kaasa toob

ios-10-avang

Apple uue iPhone 7 saabumine võib veel päeva-paar aega võtta, kuid uus iOS 10 operatsioonisüsteem jõudis juba esimeste kasutajateni mõned päevad tagasi. Uus operatsioonisüsteem tähendab alati suuremaid muudatusi Apple tootefilosoofias, kuid ka pettunud kliente, kes iga uuendust rämpsuks peab. On ka juhuseid, kus tarkvarauuendus seadme kasutusmugavust negatiivselt mõjutanud, kuid need on jätkuvalt üksikud erandid mitte üldine reegel. Juunis esmatutvustuse saanud iOS 10 eelvaate ning lõppversiooni vahel olevad erinevused paistavad suuresti silma ainult kooditasemel, mitte lõppkasutaja tasandil – seetõttu ei ole otstarbekas seda kõike ümber kirjutada, vaid vaatame mida Erki Oras sellest suve alguses kirjutas.

 

  • Suurt rõhku on seal pandud kasutajakogemuse muutmisele veelgi sujuvamaks ja meeldivamaks. Nii näiteks avaneb telefoni ekraan juba telefoni tõstes. Ekraanil kuvatavad märguanded saavad rohkem sisu ja sellega koos ka uue nimetuse “rikkalikud märguanded” (rich notifications). Märguannetele saab reageerida ka telefoni ekraani avamata, lisaks on suletud avaekraanile integreeritud ka 3D Touch.Viibates sõrmega vasakule ilmub suletud ekraanile ka spetsiaalne ja varasemast rohkemate võimalustega Apple Music avaekraan. Suure apgreidi oma välisilmes on saanud terve Apple Music. Uus disain peaks olema intuitiivsem ja kasutajale mugavam. Muuhulgas võib nüüd lugude juurde lugeda ka laulu sõnu, mida Apple Music automaagiliselt pakub.
  • Siri saab nüüdsest olema avatud arendajatele. Nii saab seda kasutada erinevate kolmanda osapoolte rakendustega, nagu näiteks saata sõnumeid WhatsUp või Skype rakendustega, teha VoiP kõnesid või salvestada kalendri(te)sse märkmeid.
  • Uudne funktsioon QuickType pakub teksti sisestamisel intelligentselt sõnu vastavalt eelneva teksti sisule.
  • Advanced Computer Vision-funktsioon asetab kasutaja tehtud fotod kaardile. Rakendus suudab eristada mitte ainult inimesi, vaid ka asju ja kohti. Fotorakendus on varustatud Memories-nupuga,mis pakub nö mälestusi ehk siis albumeid, mis on liigitatud kohtade ja/või inimeste järgi ajaliinil. Mälestusi saab vaadata slaidshow’na, kus piltidele taustaks on muusika, mille meeleolu saab kasutaja valida.
  • Maps saab täiesti uue disaini, mis on proaktiivne ja pakub erinevaid võimalusi. Navigatsioon näitab liiklustingimuste infot eeloleval marsruudil ja aega, mis kulub nt kaupluse või bensiinijaamani jõudmiseks. Ka Maps on nüüd avatud arendajatele ning sinna saab integreerida kolmandate osapoolte rakendusi. Nii saab kaardist väljumata näiteks tellida transporti läbi Uberi ja ka maksta sõidu eest Apple Pay abil.
  • Apple News, mis pole siiani veel Eestisse jõudnud, elab ka üle suure disainimuudatuse, mis aitab lugejatel paremini leida enda jaoks huvitavat infot ning tuua uudiseid ka suletud avaekraanile.iOS-i integreeritud HomeKit täieneb uute alarubriikidega nagu näiteks Kaamerad ja Lukud. Uus rakendus Home on põhimõtteliselt intuitiivne kasutajaliides targa kodu jaoks. Home on saadaval ka Apple Watchi jaoks.
  • Uues iOS-is on VoIP kõned põhimõtteliselt võrdsustatud tavakõnedega, nende märguanded ilmuvad ka suletud avaekraanile, kust neid saab kas vastuvõtta või loobuda. Uudse lahendusena võib häälsõnumeid nüüd saada ka transkriptsioonidena ehk siis kirjalikult.
  • Suurte ja visuaalsete uuendustega on täienenud sõnumirakendus. iSõnumid näitavad nüüd isegi linkidel olevaid videoid. Emoij’d on nüüd kuni kolm korda suuremad, samuti pakub iOS teksti sisestamisel sõnadele vastavaid võimalike emoji variante. Mulliefektiga saab muuta sõnumi suurust, kas suuremaks või väiksemaks. Uudne ja emotsionaalse alatooniga on Invisible Ink-rakendus, kus saab teksti varjata, nii et selle vaatamiseks tuleb sellest sõrmega üle tõmmata. Emotsionaalsuse suurendamiseks saab sõnumeid ka käsitsi kirjutada. Sõnumitele võib lisada täisekraanefekte. Ka sõnumirakendus avatakse arendajate jaoks kolmanda osapoolte rakenduste lisamiseks.
  • Üks oodatuimaid funktsioone jäi aga konverentsilaval esinejate poolt üldse mainimata. Nimelt võimalus eemaldada vaikimisi kaasa tulevaid Apple rakendusi. Teatavasti tulevad ju iPhone nutitelefonid ja iPad tahvelarvutid hulga eelinstalleeritud Apple`i rakendustega, mida kasutaja oma sedamest eemaldada ei saa (Maps, calculator, Music, Videos jne). Näiteks ei pruugi kasutajal Apple`i nutikella ollagi, tema telefonis on aga Apple Watch rakendus, mida sealt kustutada pole võimalik. Alates iOS 10 versioonist see kitsendus kaob ja ka neid rakendusi saab nutiseadmetest eemaldada ning soovi korral app store`ist jälle tagasi salvestada.
  • Kõikide iOS 10 funktsioonide ja rakenduste puhul on Apple enda sõnul pannud suurt rõhku kasutaja privaatsusele st erinevalt näiteks Google’ist ei edastata kasutatavat asukoha vms infot Apple’ile või kolmandale osapoolele, vaid kogu tegevus toimub kasutaja nutiseadmes.
Apple iOS 10 on alla laetav alates iPhone 5 nutitelefonidele; iPad mini 2, iPad 4. põlvkond ning iPad Pro tahvelarvutitele ja iPod Touch 6. põlvkonna meediapleierile. Nendele eelnevad seadmed on kahjuks iOS 10 jaoks juba liiga vana riistvaraga.

Apple seadmed Photopointis »

(1023)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga