Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Android 4.3 teeb sinu Nexus 7 tahvelarvuti kiiremaks – juba täna

nexus-7-asus-tahvelarvuti-small-photopoint-9

Selle suve kuumimad Android uudised oli vaieldamatult Nexus 7 HD ning Android 4.3 Jelly Bean uuendus. Kogu selle müra sees jäi esimese hooga kahe silma vahel Nexus 7 eelmise aasta versioon, mis on juba väga paljudel kodus olemas. Aga miks me peaksime eelnevast tootest veel kirjutama hakkama? Seda ikka sellepärast, et vana toode töötab juba Android 4.3 Jelly Bean operatsioonisüsteemiga ning antud uuendus tõi kaasa ühe väga olulise uuenduse, mis enamus Nexus 7 omanikel tuju heaks teeb (või suunab viimased kahtlejad kähku poodi eelmise aasta soodsa mudeli järele).

Nimelt on Nexus 7 seadme suurimaks probleemiks seni olnud jõudluse kadu peale aktiivset kasutust. Ei aidanud selle vastu ussirohi, püssirohi ega isegi kompartei. Jõudluse kadu tuli enamuses sellest, et sisemälu kasutamine muutus üha aeglasemaks ning aeglasemaks, kuna Android pole eelnevalt toetanud TRIM funktsiooni. Enim andis see tunda filmide avamisel ning ka Chrome veebilehitsejaga internetti sirvides. Viimase puhul muutus asi lausa nutuseks – mõnikord jõudsid kohvi tõmbama panna, ennem kui leht avati lõplikult.

TRIM funktsioon on tänapäeva välkmälude juures äärmiselt tähtis osa. Nimelt, kui info andmekandjalt ära kustutatakse, siis reaalsuses märgitakse see lihtsalt tühjaks, samas andmed jäävad alles. NAND mälu (mis on kasutusel sisuliselt kõikides nutiseadmetes) suudab otse andmeid salvestada ainult siis, kui see on tühi. Kui arvatakse, et mingid andmed on ees, tuleb eelnevalt info ära kustutada. Kuna sisuliselt iga liigutusega salvestatakse infot mingil määral mällu, siis lõpuks muutub kasutamine aeglaseks. TRIM käsk samas hoolitseb selle eest, et reaalselt oleks ikkagi kustutatud andmed eemaldatud.

Android 4.3 tõi välkmälude suurimale pudelikaelale, TRIM käsu puudumisele, lahendi. Loomulikult ei puuduta see ainult Nexus 7 263.32€ seadet, kuid antud tahvelarvuti juures oli see kõige tuntavam (Nexus 4 kasutajad pole selle üle kurtnud). Kõik Nexus seadmed (mis uuendatakse 4.3 peale)  saavad kiiremat mälu tunda lähipäevil-nädalatel ning muude tootjate seadmed siis, kui nendel Android 4.3 uuendus kohale jõuab.

Samas ei tasu loota, et kohe peale 4.3 uuenduse tegemist on tahvelarvuti sama kiire, kui ostes. Kuna TRIM käsk on parajalt energiat õgiv (sisuliselt käiakse iga kustutatud faili asukoht üle), siis see edastatakse mälukontrollerile korra päevas ning ainult siis, kui aku on laetud üle 80%. Laadimise ajal piisab ainult 30% laetavusest. Samas hoitakse tulevikus mälu puhtana ning prügikoristus toimub jooksvalt, takistades kiiruse ning jõudluse langust.

 

Kõik need lugejad, kes pole veel saanud Android 4.3 uuendust oma Nexus 7 seadmele – selle jaoks on lahend olemas. Mitte midagi keerulist, lihtsalt saab sundida tahvelarvutit agaramalt kontrollima süsteemiuuendust. Järgnev on lihtne juhend, kuidas kasutaja seda ise teha saab:

1) Kontrolli uuendust käsitsi. Selleks ava süsteemi sätted (settings) – keera valikute lõppu kus on valik About tablet (kui seal kuvab versiooniks Android 4.3, siis sinu tahvelarvutil on juba viimane versioon kasutusel) – sealt System Updates.

2) Vajuta Check now nupule ning lase sel uuesti kontrollida. Kui tahvelarvuti ütleb, et sul on viimane versioon (kuid siiski 4.2 versioonil) siis minna uuesti süsteemisätete valikusse.

Nexus7_about Nexus7_update

3) Üles keerates on valik Apps (rakendused) – vali parempoolne tulp, kus kuvatakse kõik paigaldatud rakendused (All) ning leia nimekirjast Google Services Framework. Selle valikuid avades on olemas nupp Clear Data.

Nexus7_apps Nexus7_applist Nexus7_clrdata

4) Alusta uuesti punktist 1. Nüüd uuendust kontrollides kuvab viimaseks kuupäevaks aasta 1970 ning tahvelarvuti arvab, et polegi veel uut tarkvaraversiooni näinud. Uuesti käsitsi sundides saab lõpuks uuenduse kätte – mõned kasutajad on öelndud, et esimese korraga õnnestus. Mina pidin enda Nexus 7 puhul seda kolm korda tegema – kuidas kellelgi.

Nexus7_about43

Nüüd kui Android 4.3 on paigaldatud, lae aku täis ning maksimaalselt päeva – paari päeva pärast näed, kuidas Nexus 7 on sama särtsakas kui ostmise päeval. Lisaks saad nautida ka Android 4.3 uusimaid funktsioone ning nentida fakti, et isegi 2013. aastal on tegu äärmiselt võimeka seadmega.

Asus Nexus 7 ülevaade Digitestis

 

(1696)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Asus Google Nexus 7 16GB Maailma esimene Android™ 4.1 Jelly Bean operatsioonisüsteemiga tahvelarvuti.
Asus Google Nexus 7 32GB 3G Hea veel paremas vormis: see on Nexus 7 koos 3G ühenduse ning 32GB sisemäluga
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga