Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Google Nexus 7 tahvelarvuti

Kes iPadi on proovinud, see enam Androidi ei taha. Nii olen ma arvanud alates sellest hetkest, kui sain esimest korda proovida iPad’i. Selles seadmes oli tunda mingit sõnulseletamatut lihtsust, voolavust, terviklikkust … Midagi sellist, mida ma ei ole kohanud mitte ühegi Android tahvelarvuti juures. Mis sest, et viimase kahe aasta jooksul on minu käest läbi käinud vist küll kõik tippklassi androiditahvlid pluss veel kuhjaga igasuguseid alumise otsa tegijaid.

Ma ei väida, et äsja Photopointi jõudnud Nexus 7 tahvelarvuti 263.32€ on iPad’ist parem või halvem. Ma tahan öelda, et see on esimene Android tahvelarvuti, mis tekitas minus sellesama tunde, nagu tol korral esimest korda iPad’i proovides. Nexus Seitsmel on see kõik olemas – voolavus, lihtsus, terviklikkus … Lisaks on sel – arvestades 239 € suurust hinnasilti – uskumatult hea ekraan ning tippklassi neljatuumaline protsessor. Ilma mingite kahtlusteta on see kõige parem Android tahvelarvuti, mis kunagi tehtud. Vaatame lähemalt:

Nexus 7 tahvelarvuti olulisemad tehnilised andmed

  • 7″ diagonaaliga 1280 x 800 pikslit mahutav ja 216 ppi lahutusvõimega IPS ekraan
  • Neljatuumalise 1.2 GHz Cortex-A9 protsessoriga Nvidia Tegra 3 platvorm
  • Android 4.2 operatsioonisüsteem
  • 16 GB sisemälu
  • 1 GB RAM-mälu
  • Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth, Near Field Communication kiip,
  • 1.2 MP kaamera esiküljel. Tagaküljel kaamerat ei ole
  • Kiirendussensor, GPS, asendisensor, lähedussensor,
  • 4325 mAh aku
  • Mõõtmed: 198.5 x 120 x 10.45 mm
  • Kaal: 340 g

Soodsama otsa tahvlid on tavaliselt kahe vahtplastitüki vahele torgatuna karpi visatud. Nexus 7 on pakendatud nii, nagu tavaks kallima hinnaga tahvelarvuteile.

Tahvelarvuti alt saab spetsiaalse näpuõnaruse abil välja tõmmata lisavidinate karbikese.

Karbis on: Google Nexus 7 tahvelarvuti, laadimisadapter, USB-kaabel, eestikeelne lühijuhend ning garantiitalong. Kui karbi peal pole tahvelarvuti tootjat – Asus`t – suurelt mitte kusagil märgitud, siis seespool pole jälle Google`it kusagil. Igal pool on Asuse logod.

Minu jaoks jääb 7″ diagonaaliga ekraan tahvelarvuti puhul siiski liiga väikeseks. Teksti – nii veebilehtedelt kui ka e-raamatutest – leian ma parema lugeda 10″ ekraani pealt. Samas on sellist mõõtu tahvelarvutil ka omad võlud. Seda on lihtsam igale poole kaasa võtta ja kergem ühe käega käsitleda.

Tundub uskumatuna, et sellise hinnaga tahvelarvutil võiks olla niivõrd hea ekraan. IPS-ekraani peamisteks eelisteks LCD ees on see, et ekraanilt paistev pilt ei muutu ekraani kaldenurka muutes oluliselt tuhmimaks. Vaadake kasvõi ülemist pilti. Tavalise LCD pealt poleks sellise vaatenurga juures pildistades suurt midagi näha olnud. Nexus 7 ekraan paistab silma veel hea terava pildi poolest – sest pikslite hulk ekraanil on korralik. Ka värvid ja kontrastsus on IPS-ekraanile kohaselt head.

Selline välimus ja koostekvaliteet ei teeks häbi ka poole kallimale tahvelarvutile kui Nexus 7 seda on. Esipaneel on – nagu ikka – klaasist. Ääred on alumiiniumist. Tagumine osa on ilmselt plastik – sel on aga pealispind, mis tundub näppude all pigem kummine või isegi nahkne.

Paremal pool küljel on kuldsed kontaktid laadimisdoki jaoks.

Vasakul küljel on sisse-väljalülitamise nupp ning teine nupp helitugevuse reguleerimiseks.

Alimisel küljel on Micro USB pesa laadimiseks ja ühendamiseks arvutiga. Siin on ka 3.5 mm kõrvaklappide pesa.

Üleval plastikosa peal on näha pisikene mikrofoniaugukene.

Nupud on kumeral pinnal ning jäävad eestvaates märkamatuks. Näpuga on neid üsna keeruline tabada – ilmselt on see aga harjutamise asi ning küllap pikema kasutamise järel vastav vajutusrefleks välja areneb. Selline plastikmaterjalist tagakülg on alumiiniumist parem mitmel põhjusel. Esiteks muudab see materjal tahvelarvuti kergemaks. Teiseks ei lähe selline materjal külmal ajal liialt külmaks ega protsessori töö tõttu liialt kuumaks. Kolmandaks ei jää sellele nii hästi näpujäljed näha. Jahusoust võib aga vast augukestesse kinni jääda küll.

Allosas on kõlaririba. Kõlari tekitatud helikvaliteet on nagu tahvlite puhul ikka. Mitte midagi erilist.

Photopointis müüdav Nexus 7 tuleb karbist välja Android 4.1 tarkvaraga. Alles mõned päevad tagasi hakkas aga Google Nexuste ekraanile saatma teateid uhiuue Android 4.2 uuenduse kohta (loe lähemalt artiklist “Android 4.2 Jelly Bean – 7 olulisemat uuendust“). Üldiselt ei muuda 4.2 uuendus Nexus 7 toimimist väga palju. See annab aga kasutajaile ühe funktsiooni, mis võib osutuda väga vajalikuks. Nimelt mitme kasutajakonto võimalus. See muutub kasulikuks siis, kui ühte tahvelarvutit kasutab kaks või enam pereliikmeid.

Vaadake ülalolevat lukustusekraani. Seal alaosas on kaks ringikest. Üks on minu konto ja teine kellegi Liisi oma. Kui mina lukustan tahvelarvuti lahti enda kontoga, on mul avaekraanil minu rakendused ning pääsen Gmail, Facebook, Google+, Kalender ja muudes rakendustes ligi enda sisule. Kui Liis lukustab tahvelarvuti lahti enda kontoga, Näeb ta enda rakendusi ja ekraanivaadet ning saab ligi enda meilidele ja muule.

Kui seni oli tahvelarvuti väga personaalne seade, siis nüüd on tehtud võimalikuks üsna mugavalt ka mitmel inimesel ühe ja sama seadme sees enda sisule ligi pääseda. See on minu arvates väga oluline uuendus.

Muidugi toob Android 4.2 endaga ka muid, vähemtähtsaid võimalusi. nagu näiteks erinevate Widgetite lisamine otse lukustusekraanile. Ei pea tahvelarvutit lahti lukustamagi, selleks, et olulisemale infole ligi pääseda.

Ülevalt paremalt sõrmega alla tõmmates avaneb olulisemate seadete menüü.

Ülevalt vasakult sõrmega alla tõmmates avaneb aga teavituste rida. Mõned teavitused on ka siinsamas suuremaks avatavad. Teavitusi saab horisontaalse näpuviipega listist eemaldada. Ülal paremal olevale pulkadeikoonile toksates saab need kõik korraga sulgeda.

Keskmist “Kodu” nuppu pikemalt all hoides ja siis sõrmega üles libistades avaneb teenus nimega Google Now. See on selline rakendus, mis võtab arvesse sinu asukohta ruumis, kellaaega, otsinguharjumusi ning üritab sulle näidata olulist informatsiooni täpselt siis, kui arvab, et sul seda vaja läheb. Näiteks kuvatakse bussijaama jõudes väljuvad bussid. Ajavööndeid vahetades kuvatakse uus aeg, uude kohta jõudes näidatakse ilma jne. Tegemist on süsteemiga, mis muutub aja jooksul targemaks, õppides sinu otsingutest, sinu harjumustest ruumis liikuda jne. Muidugi areneb see loodetavasti ka tarkvaraarendajate tegevuse tagajärjel, sest praegu see teenus just väga paljude võimalustega ei hiilga. Eriti Eesti füüsilises ruumis.

Vaikimisi lisatud rakendused, pluss kolm kogemata minu poolt lisatut :)

Sellise tahvelarvuti olemasolu lausa kutsub Facebooki asemel Google+ teenust kasutama. Google on näinud päris palju vaeva, et Google + rakendus tahvelarvutil ilus ja funktsionaalne oleks. Ning seda see kahtlemata ka on. Lisaks sünkroniseeritakse kõik Google+ pilves olevad pildid tahvelarvutisse nii et sul on Nexus 7 galeriis olemas kõik Google+ albumid. Facebook ongi viimasel ajal liiga kirjuks ja rahaahneks läinud. Ehk on aeg kolida Google+ peale?

Mis on Nexus 7 miinusteks? Igal seadmel ju on mõni ja nii ka sellel siin. Näiteks ei saa sellega pilti teha. Eesmine kaamera on pigem hädapärase videovestluse jaoks. Tagaküljel aga korralikku fotosilma ei ole. Seega ei saa kasutada Androidi varasalve mitmekesiseid fotograafiateemalisi rakendusi ega proovida Android 4.2 süsteemi sfäärilise panoraami loomise funktsiooni. See on minu jaoks pärast esmatutvust selle tahvelarvuti ainukeseks, aga üsna oluliseks miinuseks. iPad Mini mudelil, mis on küll Nexus 7 tahvlist kallim, on selline kaamera ju olemas… Samuti on midagi seal Samsungi Galaxy Tab 2 7″ 253.15€ taga. Muidugi võib veel vinguda Micro SD kaardi pesa puudumise pärast, aga seda ma siinkohal ei tee. Minu jaoks ei ole tahvelarvuti laohooneks kus infot talletada. Pigem on see kitsas läbisõiduhoov. Hädast aitavad pilveteenused.

Kui sul on 250€ ja sa tahad selle eest mingit Android tahvelarvutit, siis ole hea ja võta Google Nexus 7. See on lihtsalt kõige parema ekraani, kiirema protsessori ja uusima tarkvaraga mudel, mis saada on. Kui sinu jaoks on aga oluline, et tahvelarvutiga ka pilti teha saaks, siis… Siis ma ei ostaks praegu veel mitte midagi.

 

(2616)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Asus Google Nexus 7 16GB Maailma esimene Android™ 4.1 Jelly Bean operatsioonisüsteemiga tahvelarvuti.
Samsung Galaxy Tab 2 7" 8GB valge Naudi multimeediat ja veebi

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast