Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

8 ideed, mida vana sülearvutiga peale hakata

joonis_2

Mida teed sina vananenud sülearvutiga? Kas müüd maha, parandad või annad vähesümpaatsele sugulasele jõulukingiks?

Vana tehnika utiliseerimiseks on mitmeid viise. Just sülearvuti on aga sedasorti elukas, mille taaskasutamise võimalused on enamikust tehnikaseadmetest huvitavamad. Selles postituses toon välja 8 ideed, mida pensionile jäänud vana sülearvutiga teha võiks.

1. TEE SÜLEARVUTI KORDA

Sülearvuti eluiga on keskmiselt 3-5 aastat. Selle perioodi lõpusirgel hakkavad masinal esinema dementsuse sümptomid. Arvuti muutub aeglaseks, aku ei hoia enam särtsu sees, klahvistiku ei julge enam paljaste kätega puutudagi ning masina ventilaatorid undavad kui õhku tõusev lennuk. Küll aga võid sa arvuti eluiga pikendada kui viitsid vähekenegi selle kallal nokitseda.

  • Sülearvuti taastamist alusta korpusest. Puhasta ekraan, klaviatuur ja selle alune, ventilaatoriavad ja kõik muu, millele ligi minna julged.
  • Seejärel võiksid jooksutada mõnda puhastusrakendust (nagu CCleaner), mis puhastab arvuti mälu sinna kogunenud ebavajalikust küberpahnast.
  • Soovituslik on lasta enda viirusetõrjetarkvaral arvuti korralikult läbi käia. Tõhusama puhastuse jaoks võid kasutada lisaks mõnda pahavaratõrje tarkvara, näiteks Malwarebytes’i.
  • Eemalda kindlasti programmid, mida sa ei kasuta või mis on arvutiga juba ostes kaasa tulnud. Soovitan kasutada selliseid abivahendeid nagu PC Decrapifier, mis eemaldab kõik tuntud pahnvara esindajad või Should I Remove It, mis otsib üles kõik arvutis olevad programmid ning annab soovituse, milline neist alles jätta ja milline hävitada.

Kui sa oled need protseduurid läbi viinud, peaks sinu arvuti muutuma vähekenegi  kasutuskõlblikumaks kui varem. Põhjalikumalt saad arvuti nobedamaks muutmise nippidest ja protseduuridest lugeda siitsamast blogist artiklit “Mis teha, kui arvuti on aeglaseks jäänud? 10 lihtsat nippi arvuti kiirendamiseks kodutingimustes

 

2. MUUDA  ARVUTI TÄISVÄÄRTUSLIKUKS MULTIMEEDIAKESKUSEKS

joonis_3

Vananenud sülearvuti saab hõlpsasti muuta täisväärtuslikuks multimeediakeskuseks, mis asendab DVD-mängijad ning muusikakeskuse.  Selleks ei tule sul muud midagi teha, kui paigaldada arvutile taasesitusprogramm, ühendada raal kaablit pidi teleri või kõlaritega ning nautida oma töö vilja.

Mina soovitan kasutada taasesitusprogrammiks Kodi’t. Tegu on tasuta, vabavaralise meediamängijaga, mille käsitsemine on lihtne ning selle kasutajaliides näeb üsna sümpaatne välja. Sa võid paigaldada vanale arvutile programmi olemasoleva opsüsteemi peale või siis paigaldada seadmele eraldiseisva Kodi OS’i, mis muudab arvuti täisväärtuslikuks multimeediapleieriks.

Tarkvara Kodi kasutamise eeliseks on see, et arvutit võib samaaegselt kasutada ka millekski muuks peale meedia taasesituse. Kuid sellisel juhul ei pruugi masin toimida eriti sujuvalt. Paigaldades Kodibuntu, hakkab masin täitma ainult ühte ülesannet: näitama filme ning taasesitama muusikat.

 

3. TEE ARVUTIST VIRTUAALNE RETSEPTIRAAMAT

joonis_4

Kuna erruläinud sülearvutist pole eriti kahju ning sa ei karda, et arvuti saab jahuseks või maitseb kogemata äsjavalmistatud suppi, siis sobib vana masin ideaalselt kööki.

Paigaldades arvutisse näiteks ChickenPing nimelise programmi, muutub seade köögis praktiliselt asendamatuks abimeheks. ChickenPing’is on saadaval kümneid tuhandeid retsepte, mille järgi oma järgmist kulinaarset meistriteost valmistada. Antud tarkvara oskab sulle öelda, palju on sul vaja ühte või teist toiduainet mõne roa jaoks, millega asendada puuduolevad koostisosad ning annab ka märku, millal on paras aeg ahjus kõrbev roog välja võtta.

 

4. MUUDA SÜLEARVUTI FAILISERVERIKS

Kui vanal masinal on eeskujuliku mahuga kõvaketas, oleks mõistlik teha sellest failihoidla, millele saaks iga võrgukasutaja vajadusel ligi. Selleks ei tule sul midagi muud teha, kui muuta Sätetes failijagamise õigusi ning privileege.

Kui sa oled nutikam arvutikasutaja, võiksid paigaldada arvutisse FreeNAS’i tarkvara, mis teeb failiserveri kasutamise ning haldamise lihtsamaks ning tõhusamaks. Vastava õpetuse leiad PC Worldi artiklist.

 

 

5. TEE MASINAST KATSEPOLÜGOON

Mina olen nokitseja-tüüpi arvutikasutaja, kes üsna tihti satub pealtnäha huvitatavate rakenduste ning opsüsteemide otsa, mida tahaks hirmsasti järgi proovida. Kuid mind hoiab tagasi hirm, et ma keeran midagi tuksi või tuleb programmiga kaasa mõni pahalane. Seetõttu tegin ma oma vanast sülearvutist katsealuse, mille peal saab rakendusi järgi proovida, opsüsteemidega katsetada ning käsureale suvalisi käske toksida. Isegi juhul, kui keeran midagi tuksi ning arvuti enam ei toimi, pole masinast enam kahju ja võin selle südamerahuga minema visata.

Kui ka sina oled minu taoline nokitseja, siis nipsasjakesena nurgas tolmu koguv arvuti võib üsna hästi toimida küberkatsetuste katsepolügoonina.

 

6. TÜKELDA MASIN JUPPIDEKS

joonis_5

Isegi kui sülearvuti tervikuna ei toimi, on üsna suur tõenäosus, et mõned selle komponendid on täiesti töökorras. Siin päikese all leidub hulgaliselt inimesi, kes oleks nõus sinu vana rüperaali komponentide eest rahakukrut kergendama.

Seega, kui sinu arvuti on otsad andnud või pole seda enam võimalik palderjanitilku tarbimata kasutada, siis ehk saab mõne selle terve jupi maha müüa. Eriti kuum kaup on raalide kõvakettad, mille saab üsna hõlpsasti kõvakettaboksi abil muuta väliseks andmekandjaks. Selle võid jätta endale kasutamiseks või mõnel veebioksjonil maha müüa.

 

7. MÜÜ ARVUTI MAHA

joonis_6

Kui sinu arvuti on heas korras ning see on veidigi nobedam kui laiskloomast pikamaajooksja, siis soovitaksin vana rüperaal maha müüa. Eestimaa pinnal tegutseb hulgaliselt veebikeskkondi, kus saaksid masina maha hangeldada paarikümne või lausa paarisaja euro eest.

 

8. ANNETA VANA SÜLEARVUTI ARVUTI TEHNIKARINGLUSE ÜHINGULE

Samas aga võiksid teha heateo ning oma vähegi töökorras masina kinkida mõnele sugulasele, sõbrale, tuttavale või annetada Tehnikaringluse ühingule. Nemad  oskavad leida vanale masinale õige otstarbe.

 

Tänapäeva arvutikasutaja peas tekib kahjuks harva mõte vananenud tehnika taaskasutamisest. Kui seade meile enam ei sobi, asendame selle uuega ning vana aparaadi viskame minema või jätame tolmumagnetiks kapisügavustusse vedelema.

Minu arvates pole see otstarbekas. Milleks osta mõne ülesande täitmiseks eraldi seade, kui kasutuseta olev aparaat saab sama ülesandega suurepäraselt hakkama? Seadmete taaskasutust ei tohiks häbeneda ning nagu nägid võib leida isegi praktiliselt kasutule seadmele uue ja huvitava kasutusala.

Aga kui uut, sülearvutit vaja, siis astu Photopointi e-poodi.

(5883)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga