Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

4:3 küljesuhtega faile saab nüüd trükkida ka uuele suuremale 15×11 mõõdus fotopaberile

Paberfotode trükkimise standardiks on saanud postkaardimõõt 15x10cm. Selline formaat on mõeldud 3:2 küljesuhtega piltide trükkimiseks. 3:2 küljesuhtega on tehtud näiteks enamik peegelkaamerate ja hübriidkaamerate fotosid, mistõttu fotograafi juures tehtud pildid enamasti 15x10cm fotopaberile välja trükkides ideaalselt ka esimese katsega õnnestuvad.

Probleemid formaadiga hakkavad tavaliselt kompaktkaamera või telefoniga tehtud fotode väljatrükkimisel, kui kaamera sätetes on automaatne seadistus pildistada näiteks 4:3 formaadis fotosid, mis ei vasta 15x10cm fotopaberile.

4:3 küljesuhe, mis on kasutusel valdavalt digiseebikarpides on tulnud sellest, et erinevalt tänapäevast polnud esimeste digikaamerate failid piisavalt trükikõlbulikud ning fotosid vaadati valdavalt arvutiekraanilt. 4:3 oli tolleaegsete CRT monitoride ja kineskooptelekate ekraanisuhe, millele ka kompaktkaamera fotode küljesuhe vastavaks kohandati. Samas jäid paberimõõt, albumid ning pildiraamid samasse mõõtu.

 

Mida teha, kui kaamera pildistab teistsuguse küljesuhtega faile?

 

Esimese asjana tasukski kaamera sätetest järgi uurida, millise küljesuhtega faile see jäädvustab. Paberfotode trükkimisel pead lihtsalt sellega arvestama ning tellima õige formaadiga fotod. Kui Sinu kaamera pildistab 4:3 küljesuhet, siis fotode kadudeta trükkimiseks sobivad mõõdud on 13x10cm (13,6cm x 10,2cm) ning äsja valikusse lisandunud 15x11cm (15,2cm x 11,4cm).

 

15×10 formaati paberfotosid on harjutud ilmselt pimesi tellima ka seetõttu, et varasemalt on teistsugust formaati mahutavate fotoalbumite valik olnud kesine. See probleem on aga nüüdseks jäänud minevikku, sest näiteks Photopointis saad valida nii tavaliste kiletaskutega 15x11cm fotodele mõeldud fotoalbumite kui ka erinevas formaadis piltide mahutamiseks sobilike pärgamentlehtedega ja iseliimuvate lehtedega fotoalbumite vahel.

 

Pea silmas:

  • Kui teie fotode külgede suhe on 3:2, siis on õige paberfotomõõt 15x10cm.
  • Kui teie fotode külgede suhe on 4:3, siis on õige paberfotomõõt 13×10 või 15x11cm.

 

Oma silm on kuningas. Vaatame lähemalt, mis juhtub kui tellida 4:3 küljesuhtega faile 15x10cm või  15x11cm mõõdus paberfotona. 

 

4:3 küljesuhtega pilt on vasakul 15x10cm paberfotol ning paremal 15x11cm paberfotol.

4:3 küljesuhtega pilt on vasakul 15×11(11×15)cm paberfotol ning paremal 15×10(10×15)cm paberfotol. Nagu näha, siis 15×10 fotol on pool inimesest vale formaadi tõttu pildilt automaatselt välja lõigatud.

4:3 küljesuhtega pilt on vasakul 15x11cm paberfotol ning paremal 15x10cm paberfotol.

 

Mõndade fotode puhul valest formaadist tingitud “kadu” pilti ei riku. Teisel juhul võib väljatrükk raiuda otsast portreteeritava pea ning teha meele mõrudaks. Kui tahad ikkagi 4:3 fotosid 15×10 mõõdus tellida, siis tasub kontroll enda kätte haarata ning fotod enne tellimist õigesse küljesuhtesse ära kärpida. 

 

Kuidas küljesuhet kontrollida ja parandada?

Enamustes kõige algelisemas fotode vaatamise programmides, mida arvuti oma algseadistuses juba pakub, on olemas ka fotode lõikamise tööriist. See näitab Sulle muuhulgas ka lõikamise valikutena erinevaid küljesuhteid. Kui avad 4:3 küljesuhtega pildi ning valid kärpimise juures 3:2 küljesuhte, siis tekitab süsteem sulle õige suurusega kasti, mille abil saad foto sobivaks kadreerida. 

 

 

Kui see kõik tundub liiga keeruline, on võimalusi muidugi veel. Näiteks kui tellitud paber on 15x10cm (3:2 suhe) mõõdus, kuid sinna prinditavad fotod on teistsuguses suhtes nt 4:3, siis saad teha valiku, et fotod mahutatakse paberile, aga paberile jäävad valged servad. Kui seda valikut mitte teha, lõigatakse pildid automaatselt õigesse formaati ning kaotatakse seeläbi osa pildist.

Kui otsustada ikkagi lõikamise kasuks, siis tasub endal pildid enne trükki saatmist õigesse proportsiooni lõigata. Üksnes nii saate olla kindel, et jääte lõpptulemusega rahule. Veelgi lihtsam variant on muidugi külgede suhe kaameras võimaluse korral 2:3 küljesuhtele ümber seadistada ning sellisel juhul ei pea enam fotode trükkimisel sellega tulevikus üldse pead vaevama. 

Kui küljesuhte järgi fotopaberi valimine ikka veel keeruliseks jäi, siis suhtle enne fotode tellimist meie fotolaborantidega ning loe lisaks:

 

 

15x11cm fotodele mõeldud fotoalbumid Photopointi veebipoes>>

(427)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga