Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Jaapani Kumamoto maavärin ähvardab fotopoed suvel digikaameratest tühjaks jätta

Sony-tehas-kumamoto

Digikaamerate tarned Jaapanist on praegu tugevalt häiritud. Euroopa (ja sealhulgas ka Eesti) fotokauplused on juba mitu nädalat toitunud laojääkidest. Kui need varud aga otsa saavad, siis kaovad ajutiselt müügilt ka paljud populaarsed peegel- ja kompaktkaamerad. Tarnete täismahus taastumist prognoositakse alates septembrikuust. Seega – kui sul fotokaamera ost plaanis on, siis soovitame sul see plaan igaks juhuks võimalikult kiiresti realiseerida.

Tarneprobleemid on põhjustatud 16. aprillil Jaapani lõunaosas Kumamoto regioonis toimunud 7.0 magnituudsest maavärinast, mis lõi enam kui kuuks ajaks rivist välja Sonyle kuuluva sensoritehase. Selles tehases toodeti pildisensoreid nii Sony enda kui ka paljude teiste firmade digitaalsetele fotokaameratele.

Sony. Tehase sulgemisest sai kõige enam kahju muidugi Sony ise. Ettevõtte sõnul lähevad selle maavärina poolt põhjustatud otsesed ja kaudsed kahjud ettevõttele maksma ligi 45 miljardit jeeni ehk 372 miljonit eurot. Praeguseks on tehas küll juba töös, kuid ilmselt mitte veel päris täismahus. Sony enda hübriidkaamerate, kompaktkaamerate ja actioncam seikluskaamerate tarned on hetkel peatatud.

Olympus annab pressiteates teada, et “ettevõte ise maavärinast otsest kahju ei kannatanud.  Erinevate kaameraosade tarnijate kahjud mõjutavad aga ilmselt negatiivselt ka Olympuse digikaamerate tootmist ja müüki.”

Nikon pidi algselt oma uhked DL-seeria tippklassi kompaktkaamerad ja 360-kraadilise seikluskaamera turule tooma kevadel – nüüd on aga lansseerimisaeg lükatud sügisesse. Nikon ei seosta seda muudatust ametlikult Kumamoto maavärinatega, kuid kirjutab samas, et “ettevõtte tarnijate maavärinakahjud mõjutavad negatiivselt ka Nikoni digikaamerate tarneid” ja et “täpsem mõju on veel välja selgitamisel”.

Ricoh kirjutab samamoodi lühikeses teadaandes, et “Kumamoto maavärinal saab olema ettevõtte digikaamerate tootmisele negatiivne mõju”. Seda mõju ei peagi kaugelt otsima: kauaoodatud täiskaadersensoriga Pentax K-1 peegelkaamera on alates maikuusest lansseerimisajast defitsiidis ja lähikuudel tilgub neid Photopointis müügile ilmselt vaid mõni üksik.

Panasonicu esindaja andis teada intervjuus Briti ajakirjale AmateurPhotographer, et Kumamoto maavärinatest põhjustatud detailide tarneraskused ei mõjuta G-seeria hübriidkaamerate tootmist ja müüki. Küll on aga juunist kuni novembrini häiritud kogu videokaamerate ja kompaktkaamerate tootmine.

Canoni sõnul ei ole ükski ettevõtte tootmisüksus tõsisemaid kahjusid kannatanud. Kumamoto maavärina tõttu on aga vähendatud tootmismahte mõnedes tehastes (nagu näiteks Nagasaki Canon Inc), kus valmistatakse kompaktkaameraid. Mahtude vähendamise põhjuseks on ikka ja jälle kaameradetailide puudus.

Kaameratööstusel on ees raske majandusaasta ja fotohuvilistel, kes soovivad endale suve lõpul uut aparaati osta, ei pruugi olla nii palju valikut nagu tavaliselt. Olukorra normaliseerumist prognoositakse üleüldiselt alates septembri lõpust või oktoobrist. Seega on mõtet oma kaameraost juba praegu ära teha – vaata kõiki kaameraid Photopointi e-poes.

(1321)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga