Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Nikon Z6 hübriidkaamera

Septembris avalikustas Nikon kaks täiskaadersensoriga kaamerat korraga: Nikon Z7 ja Nikon Z6. Esimene on kallim, 45.7 MP sensori ja võimekama autofookusega stuudio- ja maastikufotograafide pill. Teine aga 24.5 MP sensori ja kiirema sarivõttega soodsam tulija. Selles artiklis võtame karbist välja hiljuti Photopointi müügile jõudnud ja juba päris populaarseks osutunud Nikon Z6 hübriidi. Hinna ja omaduste poolest on see täpselt samas klassis nagu 2018. aasta Photopointi kõige ostetum täiskaadersensoriga fotokaamera Sony A7 III. Seega on üsna tõenäoline, et hea müügiedu saadab ka Nikoni soodsaimat täiskaadersensoriga hübriidkaamerat.

Tarkvaraarenduses on teada-tuntud toimimisprintsiip – alusta vähimast võimalikust. Tee valmis minimum viable product ja hakka seda siis vaikselt edasi arendama. Nikon ei ole sellest põhimõttest lähtunud, vaid on püüdnud valmis teha mitte midagi vähemat kui lõpuni viimistletud ja ideaalse profitasemel hübriidkaamera. Sellise, mis suudaks võistelda või isegi tuule alla teha Sony aastatepikkuse arenduse tulemusel sündinud A7 III kaamerale.

Esimeste karbist välja võtmise muljete järgi tundub, et Nikoni püüdlused on päris hästi õnnestunud. Minu, kui Sony kaamera omaniku jaoks isegi kadetakstegevalt hästi. Aga vaatame allpool lähemalt.

 

Nikon Z6 kaamerast on Photopointis neli erinevat komplekti:

Selles postituses võtame karbist välja ülaloleva loendi kõige viimase komplekti – selle, kus on lisaks kaamerale ja objektiivile veel ka FTZ adapter. Nagu ülalolevalt pildilt näha, tuleb see komplekt tohutu suures karbis.

 

Karbi seest leiab õnnelik kaameraomanik üllatuse. Seal on Sony 64 GB XQD mälukaart. Nikon paneb seda mälukaarti kaasa esimeste Z6 komplektidega – vahet pole kas kere või mitmeosaline objektiiviga komplekt. Photopointi ajaveebi allikate sõnul peaks Nikonist selliseid mälukaardiga komplekte tulema kuni märtsikuuni, võib-olla vähem. Igatahes pole Z6 ostuga mõtet jokutada, sest 64 GB XQD mälukaart maksab ju umbes 200€. Muid mälukaarte aga Z6 sees hetkel kasutada ei saagi.

 

Suure pika karbi seest tuleb välja 3 väiksemat karpi.

 

Ja nendest kolmest kõige suurema karbi seest tuleb omakorda välja kaks karpi. Ühes on kaamerakere, teises objektiiv. Siinkohal oleks paslik meelde tuletada ka Nikon Z6 hübriidkaamera olulisemad omadused.

Nikon Z 6 olulisemad omadused ja tehnilised andmed

  • 24.5 MP täiskaader CMOS sensor, ilma optilise madalpääsfiltrita
  • Sensori tundlikkus ISO 100– 51 200; laiendatav ISO 50 – 204 800
  • EXPEED 6 pildiprotsessor
  • 5-suunaline sensori liigutamise teel toimiv värinastabilisaator, tõhususastmega umbes 5 EV astet
  • Faasituvastusega Hybrid autofookus
    • 273 faasituvastusega teravuspunkti katavad 90% sensori pinnast
    • Autofookuse toimimisulatus: -1 kuni +19 EV
  • Ilmastikukindel mageneesiumsulamist korpus, Nikoni sõnul D850 peegelkaamerale sarnane ilmastikukindluse tase
  • 12 kaadrit/sek sarivõte (autofookusega, lukustatud säritusega); 5.5 fps sarivõte (autofookusega ja automaatse säritusega kaadrite vahel)
    • Sarivõtte puhver. 18 kaadrit (14-bit RAW fail) või 23 kaadrit (12-bit RAW fail)
  • 3,2-tolline 2,10 miljoni piksliga puutetundlik nurga alla seatav LCD ekraan
  • Elektrooniline pildiotsija, 3 690 000 px OLED ekraan, 100% kaadri katvus ja 0,8× suurendus, kuni 37.0° disagonaalne vaatenurk
  • Elektrooniline + mehaaniline katik
    • Katiku säriajad 1/8000–30 sek; 1/200 sek välgusünkro (Nikon D850 välgusünkro on 1/250 sek
    • Hääletu pildistamise funktsioon
  • 4K UHD 24p/25p/30p videosalvestus. Video salvestamisel kasutatakse ära kogu sensori pinda ja skaleeritakse siis saadud piksliinformatsioon väiksemaks – 4K video suuruseks.
  • Full HD maksimaalseks kaadrisageduseks on 120 fps
  • 4:2:2 10-bit (4:2:2) N-LOG pakkimata videoväljund (D850 kaameral oli max 8-bit väljund)
  • Super 35/DX režiimis rakendub 1,5x äralõikefaktor ja videot salvestatakse, kasutades kõiki piksleid poolkaadrersensori suuruselt alalt
  • Videot filmides toimib Peaking funktsioon, mehaaniline + elektrooniline värinastabilisaator. Võimalik kasutada Timecode funktsiooni, Zebra abijooni ning muuta jälgiva autofookuse toimimiskiirust/sujuvust
  • Integreeritud intervalomeeter time-lapse videote tegemiseks
  • Integreeritud WiFi + Bluetooth. Nikon SnapBridge
  • Mikrofoni sisend, kõrvaklapi väljund, microHDMI väljund, USB 3.1 ühendus, USB pesa kaudu laadimise võimalus
  • EN-EL15b liitiumaku, vastupidavus kuni 330 kaadrit – umbes sama palju nagu näiteks Sony A7R II kaameral
    • Uutes hübriidides saab kasutada ka seniseid peegelkaamerates kasutatavaid EN-EL15a akusid. Viimaseid ei saa aga laadida otse USB kaudu.
  • Kaamera kasutab salvestusmeediumina XQD mälukaarte; Kaardipesi on 1
  • Mõõtmed 134 × 101 × 68 mm
  • Kaal 675 g (koos akuga)

 

Karbis on: kasutusjuhend, toitekaabel, laadimisadapter, aku, USB-C kaabel, 64GB XQD mälukaart, Nikon Z6 kaamera kere, objektiivi puhastuslapp, kaamerarihm, kaablihoidja, FTZ adapter ja 24-70mm f/4 komplektobjektiiv. Tegelikult on karbis kaasas ka plastikust objektiivi päikesevarjuk, mis kahjuks kogemata sellelt fotolt välja jäi :) .

 

Esimene asi, mis Nikon Z6 kaamera puhul imestama paneb, on gigantne bajonetikork. Ma teadsin küll et see bajonett on suur, aga kui sa seda ise päriselt näed, siis ikkagi üllatud. See bajonett on vist küll kõige suurema diameetriga, mis ma täiskaadersensoriga kaameratel näinud olen. Ka Nikon ise tõstab Z-bajoneti suurt läbimõõtu esile, kiideldes, et tänu sellele saab tema hübriidkaameratele kergema vaevaga teha väga valgusjõulisi objektiive ja üldse optiliselt paremaid objektiive. Ilmselt on selles jutus oma tõde sees, sest suurem objektiivi ava tõttu saavad valgusskiired sensori nurkadesse langeda väiksema nurga all egk objektiivi läbides otsem. Kuigi ega Sony täiskaadersensoriga hübriidkaamerate objektiivid nüüd ka teab mis halvad ju ei ole…

 

Nikon Z6 kaamerast õhkuks justkui nagu mingit elegantsust ja väljapeetust. Sihvakalt õhuke korpus ja kumerad vormid tuletavad veidi meelde Panasonic G9 hübriidkaamerat, mis samuti mõnusalt pihku sobitub. Nikoni ergomoomika on paremgi, sest korpus on suurem.

Z6 päästiku ümbruse nupud on aga seatud nii, et iga Nikoni peegelkaameraga harjunud nimetissõrm tunneb end siin kohe väga koduselt. Nikon Z kaamerasse võibki suhtuda nagu hübriidkaamera versiooni D750 peegelkaamerast. Olulisemateks erinevusteks on autofookuse toimimine ja videorežiim. Kaamera korpus peaks Nikoni sõnul olema sama tugev ja ilmastikukindel – samas kaalub Z6 isegi vähem kui näiteks poolkaadersensoriga D7500 peegelkaamera.

 

Z-bajonett kogu oma hiilguses. Sarnaselt Sony hübriidkaameratele ja erinevalt Canoni EOS R hübriidist on siin sensor kohe näha. Üks väga oluline muudatus Nikoni kaamerate filosoofias on keresisese värinastabilisaatori lisamine. Oli ju Nikoni peegelkaameratel ajast ja arust värinastabilisaator ikka objektiivide sees. Enam mitte. Sarnaselt Fujifilmile ja Sony’le (ja miks mitte ka sensoripõhise värinastabilisaatori tõelisele pioneerile Pentaxile) liigub ka Nikon Z6 sensor kuullaagrite peal ja kompenseerib oma liikumisega kaamera väiksemaid värinaid. Ja kompenseerib neid päris hästi – CIPA ametliku testi kohaselt on tõhusus isegi kuni 5 EV astet.

Värinastabilisaatorit on hea testida – pane kaamera tööle, vaata läbi pildiotsija ja värista kaamerat vaikselt. Tunned, et kaamera väriseb, aga pilt pildiotsijas (või LCD-ekraanil) on nagu paigale naelutatud.

 



Üldiselt järgib Z6 Nikoni peegelkaamerate kasutamisloogikat. Olulisimad nupud ja kettad on kõik enam-vähem traditsiooniliste kohtade peal olemas. Video, ISO ja särikompensatsiooni nupud päästiku ümber, sisse-välja lülitamise nihik ja eesmine valikuketas selle all. Peab muidugi tunnistama, et seda eesmist valikuketast on keeruline nimetissõrmega tabada, sest see jääb pisikesel käepidemel lihtsalt teiste näppude alla. Valikuketta mugavam asukoht oleks päästikust ülevalpool – nagu panasonic G9 hübriidkaameral. See aga eeldaks Nikonilt oma peegelkaameraliku kasutusloogika ümbermõtlemist…

 



Mälukaardipesa luuki on mõnus avada ja sulgeda. Mõnusaks ei saa aga pidada tõika, et mälukaardipesas saab kasutada ainult XQD mälukaarte. Kiire mälukaardi kasutamise võimalus on muidugi teretulnud, kuid kas SD mälukaartide UHS-II standardi 300 Mbps kirjutamiskiirusest siis Nikoni soodsaima täiskaadersensoriga hübriidkaamera omanikele tõesti ei piisa?

 



Paremale poole küljele on kokku koondatud kõik ühenduspesad. Eesmise kummist katte all on mikrofoni- ja kõrvaklapipesa. Tagumise pikema all on distantspäästiku, HDMI ja USB-C pesad.

USB-C pesast saab kaamera akut laadida. Kuid pange tähele: erinevalt Sony kolmanda põlvkonna A7 kaameratest laeb aku ainult siis, kui kaamera on välja lülitatud. Nii et pildistamise ajal kaamerat USB-C pesast toitega varustada kahjuks ei saa.

 




 

Z6 ja Z7 hübriidkaamerate komplektobjektiiviks on 24-70mm f/4 S Zoom. Fotograafid, kes on saanud juba selle objektiiviga pildistada, kiidavad selle optilist esitlusvõimet ja ütlevad selle olevat samal tasemel suurepärase 24-70mm f2.8E VR peegelkaameraobjektiiviga. Seda objektiivi iseloomustavat väga vähene kromaatiline aberratsioon, hea kontrastsus isegi vastu valgust pildistades ja võimekus lähipildistamisel.

Nikon Z6 peegelkaamera ees on see objektiiv ilus, moodustades kaameraga ühtse terviku. Transportasendis on see objektiiv pisike ja kena, kuid pildistamiseks tuleb see kõigepealt suumirõngast keerates transportasendist 24mm fookuskauguse tähistuseni pildistamisasendisse keerata. See ongi selle objektiivi vaat et ainus puudus. Paljude – ja ka siinkirjutaja – arvates olgu objektiiv parem mõned sentimeetrid pikem kui et enne igat kaamera sisse lülitamist on tarvis veel ka objektiiv “sisse lülitada”.

 

Nikon on teada andnud, et sarnaselt F bajonetile ei kavatse ettevõte jagada ka uue Z bajoneti tehnilisi spetsifikatsioone. Kui keegi teine ettevõte (näiteks Tamron, Sigma või Samyang) sooviks Nikoni hübriididele objektiive teha, peab ta esmalt ise välja nuputama, kuidas sellist toimivat objektiivi valmistada. See tähendab, et me ei näe ilmselt niipea kolmandate tootjate objektiive Nikon F hübriidkaameratele. Samasuguse hoiaku on võtnud ka Canon oma RF bajonetiga. Sony E ja Olympuse/Panasonicu kasutatavad Micro Four Thirds bajonetid on kolmandatele tootjatele avatud.

Samas plaanib Nikon jälle vastukaaluks ise väga kiire aja jooksul võimalikult palju objektiive valmis teha ja turule paisata. Hetkel on saadaval vaid kolm objektiivi:

Järgmise pooleteise aasta jooksul plaanib aga Nikon turule paisata järgmised objektiivid:

  • Nikkor Z 58mm f/0,95 S Noct
  • Nikkor Z 14-30mm f/4 S
  • 24mm f/1.8 S
  • 85mm f/1.8 S
  • 24-70mm f/2.8 S
  • 70-2oomm f/2.8 S
  • 20mm f/1.8 S
  • 50mm f/1.8 S
  • 14-24mm f/2.8 S

 

24-70mm f/4 objektiiv on transportasendis mõnusalt pisike. Komplektis Nikon Z6 kaameraga näeb see kena välja ja tundub ka käes igatpidi tummine, sest sarnaselt kaamera kerele on ka objektiiv ilmastikukindel.

Üks oluline omadus Nikon Z objektiivide toimimisel on teravustamiskauguse muutmine automaatse teravustamise režiimis (inglise keeles: manual focus override). Sony hübriidkaameratel näiteks sellist asja (vähemalt valdava enamiku objektiividega, ka isegi 24-70mm f/2.8 G) ei esine. Teravusta Sony kaameraga, teravus lukustub, proovi seejärel teravustamisrõngast keerata ja näed, et mitte midagi ei juhtu. Nikon Z hübriidkaamerad lubavad aga pärast teravuse lukustumist teravustamisrõngast keerates fookustasapinda muuta. Nii, nagu see ühe tõsise fotokaamera puhul olema peakski.

 



Karbis on kaasas eraldi akulaadija.

 

Toiteallikana kasutab Z6 uut EN-EL15b akut. Samas toimib see hübriidkaamera ka peegelkaamerate EN-EL15a akudega ja isegi veel vanemate EN-EL15 akudega. Tasub aga tähele panna, et ainult EN-EL15a akut on võimalik laadida läbi USB-C pesa.

Võrreldes peegelkaameratega on just aku vastupidavus üks hübriidkaamerate nõrk külg. Täpselt nii on see ka Nikon Z6 hübriidkaamera juures, sest selle aku peab pildiotsijat kasutades (!) vastu vaid 310 säritust. Nikon on küll varmas lisama, et reaalses elus on aku kestvus tuntavalt parem kui see CIPA ametlik testitulemus arvata lubaks. Sellegipoolest on hübriidkaameraga pildistajal soovituslik kaasas kanda mitut akut – siis pole ühe aku kiire tühjenemine probleemiks.

 

Kaamera tagaküljel püüab pilku 3,2″ diagonaaliga puutetundlik LCD-ekraan. Puudutusega saab valida teravustamispunkti, samuti toimib puutetundlikkus kiirvalikutes, taasesitusrežiimil ja isegi põhimenüüs! Hästi tehtud, Nikon.

 

 

Tagaküljel on ilusad suured, kere tasapinnast välja ulatuvad nupud, mida on hea ka kinnastatud käega vajutada. On ka joystick, millega on hea teravustamispunkti valida ja siis on pildiotsija kõrval veel ülimugav foto ja videorežiimi lüliti. Kes kasutab kaamerat palju nii pildistamiseks kui ka videotööks, selle jaoks on selline lüliti nagu taeva kingitus. Ei pea hakkama lukustatud režiimiketast ragistama, ühe liigutusega saab fotokaamerast videokaamera. See Canoni peegelkaameratelt pärit lahendus on end ajaga tõestanud ja mina küll sooviks, et ka Sony sellise lahenduse kasutusele võtaks.

 

Ekraan liigub vertikaalselt nurga alla ja muudab niiviisi madalate ja kõrgemate vaatenurkade puhul kadreerimise lihtsamaks.

 

Nikoni täiskaadritega harjunud fotograafid kurvastavad ilmselt enim selle üle, et Z7 ja Z6 hübriidkaaemratel pole vasakul ülanurgas pildistamisrežiimide valiku heeblit ega nuppe oluliste funktsioonide (nagu värvustasakaal, särimõõtmine, režiimid jne) juurde. Selle asemel on seal nurgas lihtsalt režiimiketas. Küllap hoiab Nikon midagi ka aste profima hübriidkaamera – näiteks Z9 jaoks varuks.

 

Tunnistan, et Sony täiskaadersensoriga hübriidkaamera kasutajana tundsin Nikon Z6 aparaati karbist välja võttes teatavat kadedust. Mulle pole kunagi meeldinud Sony hübriidide teravate servade, lamedate pindade ja pisikeste nuppudega ebaergonoomilised korpused. Kui ma ei pildistaks 90% ajast statiivilt, siis eelistaksin ilmselt siiamaani mugavalt käsitsetavat peegelkaamerat. Siin on aga Nikon Z6 – täiskaadersensoriga hübriid, mis on veel ergonoomilisem 4/3 sensoriga Panasonic G9 kaamerast, mugavalt käsitsetavate nuppudega ja täitsa okei kasutajaliidesega. Lisaks veel pealmise ekraaniga. Täpselt, nagu üks täiskaadersensoriga hübriidkaamera olema peaks.

Kui kasutusmugavusele lisada D850 peegelkaamerast tuntud headusega pildikvaliteet ja muljetavaldav video salvestamise võimekus (Nikon lubab tarkvarauuendusega lisada isegi ProRes Raw salvestamise võimekuse), eeskujulik teravustamine ja manuaalse teravustamise toimimine autofookuse režiimil, oleme saanud ühe üllatavalt hea hübriidkaamera, mis sobib ühtviisi nii profi- kui harrastusfotograafide arsenali. Esimene vasikas pole siin kindlasti mitte aia taha läinud – hoopis vastupidi. Nikon on kasutanud ära kogu oma fototehnilise võimekuse kõige paremal moel. Võib vaid kujutleda, kuhu see areng mõne aasta pärast välja jõuab ja milline saatus ootab kobakaid peegelkaameraid.

(2465)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Nikon Z6 + 24-70mm f/4 S Kit
  • 24,5-megapiksline täiskaader BSI CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • 273 faasitituvastusega teravustamispunkti
  • 5-suunaline keresisene stabilisaator
  • Foto sarivõte kuni 12 kaadrit sekundis
Nikon Z6 kere + objektiivi adaper FTZ
  • 24,5-megapiksline täiskaader BSI CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • 273 faasitituvastusega teravustamispunkti
  • 5-suunaline keresisene stabilisaator
  • Foto sarivõte kuni 12 kaadrit sekundis
Nikon Z6 + 24-70mm f/4 S + objektiivi adaper FTZ Kit
  • 24,5-megapiksline täiskaader BSI CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • 273 faasitituvastusega teravustamispunkti
  • 5-suunaline keresisene stabilisaator
  • Foto sarivõte kuni 12 kaadrit sekundis
Nikon Z6 kere
  • 24,5-megapiksline täiskaader BSI CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • 273 faasitituvastusega teravustamispunkti
  • 5-suunaline keresisene stabilisaator
  • Foto sarivõte kuni 12 kaadrit sekundis
Nikon Nikkor Z 35mm f/1.8 S objektiiv
  • 35 mm lainurkobjektiiv
  • Valgusjõuline – f/1.8 maksimaalne ava
  • Vaikne ning kiire SM teravustamismootor
  • Ilmastikukindel disain
  • Nikon Z bajonetiga kaameratele
899.1€999€
Nikon Nikkor Z 50mm f/1.8 S objektiiv
  • 50 mm kvaliteetne normaalfiksobjektiiv
  • Valgusjõuline – f/1.8 maksimaalne ava
  • Vaikne ja kiire SM teravustamismootor
  • Ilmastikukindel konstruktsioon
  • Nikon Z bajonetiga kaameratele
638.1€709€
Nikon Nikkor Z 24-70mm f/4 S objektiiv
  • 24–70 mm normaalsuumobjektiiv
  • Läbiva f/4 avaga
  • Vaikne ja kiire SM teravustamismootor
  • Ilmastikukindla disainiga
  • Nikon Z bajonetiga kaameratele
1079.1€1199€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast