Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Proovime Photopointi rendist – Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM

Olgugi, et välja on juba suur tali ja mõtted jõuludel, siis teen hetkeks tagasiviske sügisesse ja sealjuures teeme juttu sellisest universaalobjektiivist nagu Canon RF 24-70 mm f/2.8L IS USM

Universaalse objektiive nime alt leiab tänapäeval päris mitmete fookuskaugustega viariante nagu 24-105 mm, 18-55 mm, 18-135 mm jne, aga kõige tuntum on ilmselt 24-70 mm ja üldiselt f/2.8 avaga. Sellise vahemikuga objektiivi saab soetada endale praktiliselt iga kaamerabrändi esindaja.

Sedapuhku seadsin sammud taas Photopointi foto- ja videotehnika renti, et võttagi sealt sealt proovimiseks Canon RF 24-70 mm f/2.8L IS USM, mis on üks Canoni optika pärlitest ja minu enda lemmikobjektiiv.

Canon RF 24-70 f/2.8L IS USM olemus

Tgemist on siis RF bajonetiga versiooniga Canon peegelkaameratele mõeldud EF 24-70mm f/2.8L II USM versioonist. Tehnilisinäitajaid ei hakka ma siia üleliia palju laduma, kuid nii palju võin öelda, et mõlema puhul on põhinäitajad sisuliselt samad: ava vahemik on 2.8 kuni 22 ja mõlemad kasutavad ülimalt vaikset Canoni USM teravustamismootorit.

Canon RF 24-70 f/2.8L IS USM Tegu on RF keermega variandiga vanemast EF peegelkaameratele mõeldud versioonist. Tehnilisi näitajaid ei hakka siia üleliia palju laduma, kuid nii palju võin öelda, et mõlema puhul on põhinäitajad sisuliselt samad: ava vahemik on 2.8 kuni 22 ja mõlemad kasutavad ülimalt vaikset Canoni USM teravustamismootorit.  Erinevused on mõlema objektiivi raskuses: RF objektiiv on peaaegu 100g raskem, tulenevalt rohkematest elementidest objektiivi sees ning RF-il olev pildistabilisaator mida peegelkaamera versioonil pole. Lisaks leiab uuelt ka nn kontrollrõnga, millega saab kontrollida näiteks ava, ISO või mingit muud sätet. Objektiiv on ilmakindel, aga kuna objektiivil on väline suum, siis tasub ikkagi ettevaatlik olla ja ohtuse mõttes üritasin paduvihmas objektiivi hoida nii kuivas kui võimalik. Hinnaklassilt on mõlemad enam-vähem samasse auku, RF versioon on aga paarsada eurot kallim.

Erinevused on mõlema objektiivi raskuses: RF objektiiv on peaaegu 100 g raskem, mis tuleneb rohkematest elementidest objektiivi sees ning RF mudelil on pildistabilisaator, mida peegelkaamera versioonil ei ole.

Lisaks leiab Canon EOS R-seeria täiskaader hübriidkaameratele loodud objektiivilt ka nn kontrollrõnga, millega saab kontrollida näiteks ava, ISO või mingit muud sätet.

Objektiiv on ilmakindel, aga kuna sellel on väline suum, siis tasub ikkagi ettevaatlik olla ja ohtuse mõttes üritasin paduvihmas objektiivi hoida nii kuivas kui võimalik. Hinnaklassilt on mõlemad enam-vähem samasse auku, aga RF versioon on ca paarsada eurot kallim.

Kasutuskogemus

Jooksin Canon RF 24-70 mm f/2.8L IS USM objega ringi nii lõppenud suvel kui ka sügisel ja see oli põhiline objektiiv, mis oli mul kaamera ette keeratud. See tõestab, et vajadusel on võimalik väga edukalt ka ainult ühe objektiiviga hakkama saada.

Minu repertuaar on põhiliselt maastiko- ja loodusfotograafia ning 24-70 mm on suhteliselt ideaalilähedane objektiiv selle jaoks: saab tabada nii laiu maastikukaadreid kui ka huvitavaid detaile ning sealjuures anna f/2.8 ava päris hea uduse tausta.

Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM objektiiv

24-70 mm f/2.8 objektiivi peetakse ka üheks Canoni nn pühast kolmikust (ingl.k holy trinity), kuhu muuhulgas kuulub RF 15-35 mm f/2.8L IS USM ja RF 70-200 mm f/2.8L IS USM. Nendest viimast saab muuhulgas samuti Photopointist rentida.

Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM objektiiv
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM objektiiv

 

Canoni L-seeria pildikvaliteedist ja pildi teravusest midagi veel paremat ei oskagi oodata. Autofookusega, mis on üks vaiksemaid tänu USM teravustamismootorile, mööda eriti panna ei saa. Võrdluseks Tamroni variandiga näiteks peab seda õiget punkti natuke otsima.

Tuleb tunnistada, et 24 mm pealt võib märgata tumedaid ääri (ehk vinjetti, vignette), aga järeltöötluses annab seda hõlpsasti eemaldada ning kaasa aitab ka Canoni enda kaamera sisene lens correction.

Isiklikult tundsin mõnikord puudust fookuskaugusest, mis annaks veel laiema kaadri, aga kuna mu enda lainurga pildikvaliteet ei suuda võistelda sellise gigandiga nagu 24-70, siis ei viitsinud eriti mässata objektiivi vahetamisega.

Siinkohal panen ilmselt täiskaader hübriidkaamera mehed natuke muigama, kuid eluaeg poolkaadril pildistajana olin samas ka meeldivalt üllatunud kui lai on tegelikult 24mm.

Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM objektiiv

Juhuse tahtel sattusin koduaias ühel õhtul peale ka virmalistele ja suur ava aitas siinkohal päris palju, et võimalikult palju valgust ning sealjuures detaile pildile saada.

Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM objektiiv
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM objektiiv

 

Proovitud sai ka natuke portreede pildistamist ning kõige lahtisema avaga sai väga hästi subjekti taustast eraldada. Mõni fotograaf eelistaks siinkohal võib-olla fiksobjektiivi, et saaks veel suurema avaga (näiteks f/1.8) tausta udusemaks, kuid ka f/2.8-ga saab väga ilusa ja pehme bokeh

Canoni 24-70mm kiire ja täpne autofookus on näiteks portreefotode pildistamise puhul ülimalt kasulik – eriti kui on vaja pildile püüda liikuvat inimest.

Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM objektiiv
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM objektiiv
 
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM objektiiv
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM objektiiv

Kokkuvõtteks

Canon RF 24-70 mm f/2.8L IS USM saab kasutada tõelise tööloomana maastikufotodest kuni portreedeni ja paljud kasutavad seda vahemikku ka näiteks pulma ning ürituste pildistamiseks.

Nii nagu enne mainisin, siis vahepeal pidin Canon EOS R ette keerama miskit veel laiemat, kuid 99% ajast oli mul ees ikkagi 24-70 mm. Selle objektiiviga saab igatahes väga ilusa pildi ja igat pilti sai töödeldud põnevusega.

Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM objektiiv

Tuleb tunnistada, et RF-seeria objektiivide hind pole miskit odavat, eriti kui sinna juurde panna L-täht, kuid nende ehituskvaliteet ja sellest kätte saadav pildikvaliteet ei valmista mitte kunagi pettumust. Canon hübriidkaamera kasutajale soovitan kindlasti järele proovida ja võimalusel mõni neist ka enda kaamerakotti päriseks soetada.

 


Kerdi tööde ja tegemiste saad tutvuda ning ennast kursis hoida tema Instagram’i lehel ja Facebooki’i lehel

 

Kui vajad erinevate lühiajaliste foto- või videoprojektide teostamiseks tippkvaliteediga tehnikat, siis vaata meie foto- ja videotehnika renti – photopoint.ee/rent ››

(444)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM objektiiv
  • 24–70 mm normaal-suumobjektiiv
  • Valgusjõuline – läbiva f/2.8 avaga
  • Võimekas pildistabilisaator
  • Kiire ning vaikse USM teravustamismootoriga
  • Canoni täiskaader hübriidkaameratele
2499€2989€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast