Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Tänavune õunasaak: iPhone 4S, iOS5 ja iCloud

Täna on Ameerikamaal suurpäev. Vähemalt Apple’i toodete kummardajate ja kasutajate jaoks. Palverändurite massid voorisid Cupertinosse, et absorbeerida endasse seda jumalikku valgust, mis õunast kiirgab.

Steve Jobsi asemel astub rahva ette Tim Cook, uus Apple’i tegevjuht. Ja millest üks tegevjuht ikka räägib kui mitte sellest, kui võimas ja edukas on Apple’i lugu. Seda nii ajaloos kui ka hetkel näitavates numbrites. Ja tulebki terve pikk rodu suuri numbreid rohkete nullidega. Aga ausalt, keda need numbrid ikka huvitavad? Meid huvitab, mida uut pakutakse, mis letile lajatatakse – uus iPhone, uus iOS, uus iPod jne.

Apple iOS5

Kõige uuem iPhone’ile, iPodile ja iPadile mõeldud operatsioonisüsteem. Uus on hea, heam kui vana. Ent, mida ta siis ikkagi teha suudab?

  • iMessage, mis on põhimõtteliselt sõnumivahetus, mis toimib kahe iOS5 seadme kasutaja vahel. Tähendab see seda, et mõlemal kasutajal peab selleks, et üksteisega emmessennida, olemas olema seade, mis jooksutab iOS5-te, olgu see siis iPad või iPhone.
  • Meeldetuletaja – mida üks meeldetuletaja muud ikka teeb, kui tuletab meelde, seda mis meelest kipub ununema. Aga konks on selles, et uus meenutaja teeb seda kohaprioriteediga. Ehket, kui peate meeles pidama, et järgmine kord poodi minnes peaksite kindlasti vorsti ostma, tuletab ta seda teile meelde poes, ükskõik, mis kell te sinna ka ei läheks. Või tuletab meelde, et koju jõudes peaksid nõud ära pesema – meenutus annab endast teada, kui jõuate koju.
  • Pildistamine on lihtsamaks tehtud seeläbi, et rakenduse käivitamiseks ei pea nüüd enam sirvima läbi neid sadu aplikatsioone, mis sinu telefoni ummistavad, vaid saad kaks korda Home nuppu litsudes otseteed pildikasti. Lihtne, kiire ja mugav tõesti. Samuti on pildistamine ise mugamaks tehtud, lubades päästikuna kasutada helivaljuse nuppu.
  • Arvutivabadus on vast kõige olulisemaks uuenduseks. Ilma personaalarvutita saab seadet käivitada, initsialiseerida ja isegi värskendada. Kui varemalt oli sellisteks toiminguteks vaja ilmtingimata seade arvutiga ühendada, siis uus iOS5 võimaldab seda kõike arvutivabalt teha.

Jäänud on veel üks küsimus – millal? Aga palun, 12. oktoober on iOS5 kõigile tavakasutajatele kättesaadav, allalaetav, seadmesse sisestatav.

Apple iCloud

Nagu nimigi ütleb, on tegemist pilvega. Aga mitte tavalise pilvega, mis massides võivad meie peade kohale koguneda ja tuju rikkuda, vaid massilise infopilvega, mis vastupidi meie murepilvi hajutama peaksid.

iCloud võimaldab sünkroniseerida Apple’i seadmeid ilma vaevata, ilma juhtmeteta, ilma käsuandmiseta. Info salvestatakse pilves ja surutakse kõigile seadmetele automaatselt edasi. Olgu see siis muusika, fotod, kirjavahetused, dokumendid, kontaktid, kalendrid jne jne jne. Lihtsalt kokkuvõttes võimaldab iCloud sul kõik oma seadmed sünkroniseerida nõnda, et näiteks koju tulles võid telefoni taskusse jätta ja kõik oluline päeva jooksul laekunud info on sinu arvutis sind juba ootamas. Seda sama tegi ennemasti ka MobileMe, ent suur vahe on nüüd selles, et iCloud on tasuta iOS5 ja OS X Lioni kasutajatele ning pakub  sealjuures sulle 5GB pilveruumi oma andmete säilitamiseks.

iPhone 4S

Ja nüüd selle juurde, mida enamik vast on oodanud: iPhone. iPhone5? Ei, hoopis iPhone 4S. Väliselt äravahetamiseni sarnane oma eelkäijale, aga lubatakse, et sisuliselt täiesti uuestisündinud.

  • A5 kiibi kahetuumaline protsessor lubab meile, vähemalt teoorias, kaks korda kiiremat tegutsemist, kusjuures graafika olevat lausa seitse korda kiirem. Ka aku kestvust lubatakse pikemalt kauem ja kaugemale.
  • Uus Wireless süsteem lubab kvaliteetsemat kõne levi ja kiiremat üles- ning allalaadimist. Intelligentne saatja ja vastuvõtja vahetaja pidavat sellega hakkama saama ja seeläbi parendama igasugust andmeedastust.
  • Uuel kaameral on 8MP taustavalgusega sensor mis pidavat võistlema päris paljude kompaktkaameratega ja mitmed edestamagi. Uus kaamera võimaldab näotuvastust, 1080p HD videosalvestust.
  • Siri – häälkäskluste tuvastus. Jah, Siri, sest Siriga ei pea rääkima vaid etteantud käskluste läbi, vaid ta pidavat ära tundma tavalisi lauseid (inglise keeles muidugi) nagu näiteks, “mis ilm väljas on?” või “mis kell praegu Londonis on?” või, “ärata mind homme kell kuus”. Siri on nagu väike neiu sinu taskus, kes teeb kõike mida käsid.
  • Diktofon – jah, aga mitte heliga vaid tekstiga. Nagu sekretär, sina dikteerid, tema trükib. Huhh, uskumatu, kas pole?

Jääb vaid üks küsimus, mis painab – millal? Üllatuseks ei peagi me ootama tulevat kevadet, vaid juba 28. oktoober lubatakse Eesti turule paisata uus ja hämmastav iPhone 4S.

Mida võiks siis kokkuvõtvalt öelda? Uus iCloud – mis õige operatsioonisüsteemi korral tasuta – lihtsustab kindlasti nii paljusidki toiminguid. Mina isiklikult olen sellist oodanud juba üle aasta ja tundub, et jõudsin ära oodata. Uus iOS5 – uued vidinad, uued võimalused. Uus iPhone, küll mitte 5, vaid 4S, aga siiski esialgsete andmete põhjal hämmastav. Jah, mis ma oskan öelda, Apple oskab fantaasiat kasutada. Aga väike skepsis on ikka hinges, kas pole? Kuidas saab miski nii hämmastavalt hea olla? Seda näitab aga paraku vaid aeg. Ja seda ei pea üldse kaua olema, sest õige pea on ta ka meie lettidel katsumiseks, soetamiseks, kasutamiseks ja armastamiseks väljas.

(473)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga