Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Sony esitleb 24 MP sensoriga SLT-A77 hübriidkaamerat. Kiire kui välk

Pea seitse aastat saab nüüd sellest, kui Sony suurte ambitsioonidega Konica Minolta kaameraäri üle võttis. Esimene tõsisem peegelkaamera a700 974.01€ tuli nelja aasta eest. Aasta tagasi tõi aga Sony välja oma innovaatilised poolläbipaistva peegli ja elektroonilise pildiotsijaga SLT-kaamerad a33 710.65€ ja a55 812.32€. Täna on see päev mil Sony ambitsioonid lõpuks ometi materialiseerunud on – kaameraks, mis on erinev nii Minolta pärandist kui ka kõigist teistest omataolistest. SLT-A77 on lõpuks valmis.

Sony A77 olemus ja sarivõte

Teeme ühe asja kohe selgeks: A77 ei ole peegelkaamera. Põhiliselt selle pärast, et tal on optilise pildiotsija asemel elektrooniline. See ei tähenda aga, et ta kuidagipidi peegelkaameratest kehvem oleks – vastupidi. Mitte ükski peegelkaamera, mille sensoril on üle 20 MP, ei ole suuteline pildistama sarivõtet kiiremini kui 5 kaadrit sekundis. Väiksemategi piltide juures on valdava enamiku digipeeglite laeks 8 kaadrit sekundis. Sony a77 sensoril on aga 24 MP ja ta pildistab sarivõtet 12 kaadrit sekundis. Ma nimetaksin seda fenomenaalseks.

Sony A77 ülikiire teravustamine

Tegelikult ei avaldu A77 kiirus ju mitte ainult sarivõttel vaid ka teravustamisel, digitaalsete filtrite kuvamisel jne. Nii sobib see kaamera ideaalselt neile, kellel on vaja pildistada (või filmida) kiiret liikumist. Olgu selleks liikumiseks siis spordivõistlused, püsimatud lapsed või kiired autod.

Teravustamine oli kiire juba a55 kaameral. A77 viib selle oma  teravustamispunktide süsteemiga uuele tasemele. Kokku võib pildiotsijas näha 19 autofookuspunkti – neist 11 on tundlikud kontrastsusele mõlemas suunas (nn. cross-type).

Sony A77 videorežiim

Üheks väga oluliseks omaduseks selle kaamera juures on kindlasti videorežiim. Tänu poolläbipaistvale peeglile ei ole (erinevalt peegelkaameratest) videot salvestades vaja teravustada käsitsi. Jätkuv autofookus hoiab pildi teravana ka siis, kui kaamerat filmimise ajal objektile lähemale-kaugemale liigutada. See teravustamine toimis suurepäraselt juba A55 kaameral 812.32€ – loodetavasti näeme A77 puhul veel paremat tulemust.

Oluline on ka filmimiseks kasutatav, uus AVCHD 2.0 koodek. See on senisest parem kahe aspekti poolest. Esiteks toodab see vähem kokku pakitud ehk kvaliteetsemat pilti andmeedastuskiirusega 28 Mbps (seni oli 24 Mbps). Teiseks saab Full HD videopilti nüüd filmida ka 60 kaadrit sekundis kiirusega progressiivselt. Filmides saab kasutada ka ava- ja säriajaprioriteet-režiime.

Sony A77 elektrooniline pildiotsija

Nagu ülal öeldud, ei ole A77 peegelkaamera – seda sellepärast, et tal puudub optiline pildiotsija. See fakt võib ilmselt olla ainus põhjus, miks suur hulk fotohuvilisi a77 peale ülalt alla vaatab. On nad ju harjunud pildiotsijasse vaadates nägema vahetut vaadet läbi objektiivi. Nüüd vahendatakse see vaade pildiotsijasse aga elektroonilise ekraani abil.

Sony teab seda kitsaskohta – seepärast on ta erilise tähelepanu alla võtnud A77 elektroonilise pildiotsija. Teadjamad fotoajakirjanikud kirjutavad, et just see nüanss oli põhjuseks, miks Sony`l selle kaamera valmistamisprotsess nii kaua aega võttis.

A77 pildiotsijas on aga nüüd 2.4 miljonit pikslit mahutav OLED-ekraan. Lisaks palju suuremale lahutusvõimele kuvab see videopilti võrreldes A55 kaameras kasutatuga fundamentaalselt erineval viisil – progressiivselt, ilma värvimoonutuste ja viivituseta. Ekraan on sama suur nagu täiskaadersensoriga A900 kaameral ning kõik, kes seda on näinud, on seda ka kiitnud. Dpreview nimetab seda „väga muljetavaldavaks“, Engadget „kogu a77 show staariks“.

Sony A77 muud huvitavad omadused

Ausalt öeldes on A77 kaamerat pisut valus nimetada hübriidkaameraks. Oleme ju harjunud selle sõnaga seostama kompaktseid, väikeste objektiivide ning algajale suunatud omadustega digikaameraid. Nüüd aga selline profimaiguga masin, mille hüvede ja huvitavate omaduste loetelu kaugeltki mitte ülalkirjutatuga ei piirdu. Siia tuleks lisada uutmoodi keerlev ja pöörlev 3.0“ 921 000 px LCD-ekraan, Ilmastikukindel magneesiumsulamist korpus, min 1/8000 säriaeg, 2D ja 3D-režiimis panoraamvõtted ja digitaalsed filtrid.

Sony SLT-A77 on kaamera, mida peaks kindlasti ise proovima, selleks, et tema täit olemust mõista. Võib täitsa juhtuda, et käesolev postitus pärast seda liigselt ülistavana tundub. Pressiteate, fotode ja kaamerat proovida saanute alusel otsustades väärib A77 aga pisut ülistust küll.

Sony A77 saadavus ja hind

Turule lubab Sony A77 hübriidkaamera tuua 2011 oktoobris. Soovituslikuks jaehinnaks on suurbritannias £1150 (1306 €). A77 kere koos uue Sony DT-16-50mm f/2.8 SSM objektiiviga saab maksma £1650 (1875 €). A77 akutalla VG-C77AM soovituslikuks jaehinnaks on £270 (306 €). Seega hakkab A77 konkureerima pisut soodsama hinnaga Canon EOS 60D 1168.15€, Nikon D7000 1015.65€ ja Pentax K-5 1218.98€ kaameratega.

Loe ja vaata lähemalt

Sony ametlik pressiteade

Sony A77 tootefotod

(562)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony a700 kere must 12,24 miljoni piksliga Exmor CMOS sensor, sensori tolmueemaldussüsteem, Super SteadyShot optiline pildistabilisaator, 3-tolline Xtra Fine LCD ekraan.
Sony a33L + 18-55 Kit 14,2 megapiksliga Exmor APS HD CMOS sensor, BIONZ pildiprotsessor, SteadyShot INSIDE pildistabilisaator, läbipaistev peegel, 3" tolline kallutatav LCD ekraan, Live View, Full HD AVCHD video, 7 fps sarivõte, 3D Sweep panoraam, kiire teravustamine HD võttel
Sony a55 + 18-55mm Kit 16,2 megapiksliga Exmor APS HD CMOS sensor, BIONZ pildiprotsessor, SteadyShot INSIDE pildistabilisaator, poolläbipaistev fikseeritud peegel, 3" tolline kallutatav LCD ekraan, Live View, Full HD AVCHD video, 10 fps sarivõte, 3D Sweep panoraam
Canon EOS 60D kere 18 megapikslit, 22,3 × 14,9 mm CMOS sensor, 9 punktiga AF, 3" LiveView pööratav LCD monitor, DiG!C 4 protsessor, FullHD video, HDMI väljund.
Nikon D7000 kere 16,2 megapikslit, DX formaadis CMOS sensor, EXPEED 2 protsessor, tolmueemaldussüsteem, 3" LCD, NEF (RAW), FullHD video ja HDMI, Live View ja Full AF, ilmastikukindel korpus
Pentax K-5 kere 16,3 megapikslit, CMOS sensor, pildistabilisaator, 7 kaadrit/sek sarivõte, ISO 80 kuni 51 200, 3" LCD 921 000 piksliga, 1080 HD video, tolmueemaldus, Live View, digitaalne lood, HDR võte, ilmastikukindel kere
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga