Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Ricoh GR III kompaktkaamera

Kujuta ette, et sa kõnnid tänaval. Vahet pole, kas oled välismaal kultuurireisil või tuttavas linnas, oluline on, et järsku hakkaks sinu silme ees lahti rulluma mingi enneolematu stseen. Midagi täiesti utoopilist ja kordumatut, mis ei saa kesta enam kui murdosa sekundist. Umbes nagu meteoriit langeks Ülemiste järve või Mart ja Kaja hakkaksid suudlema. Sa märkad seda käigu pealt, tõmbad taskust välja pisikese fotoaparaadi ja – sellesama murdosa sekundi vältel – pildistad foto. Sel ajal, kui nutitelefoniga pildistajad alles oma ekraane hõõruvad, on sul juba mitu fotot tehtud. Nõelteravad, ilusa tonaalsuse ja profikvaliteediga fotod, mida võiks vabalt ka suurelt välja printida ja Fotografiska näitusesaali seinale seada. 

Aparaat, millega sa need fotod pildistad, on Ricoh GR III. See on tippklassi kompaktkaamera, mis mahub vaevata ka teksapükste taskusse ja mille APS-C mõõdus pildisensori + 28mm f/2.8 objektiivi kombinatsioon annab tulemuseks parema kvaliteediga fotod kui komplektobjektiiviga peegelkaamera eales suudaks. Just kompaktsus ja pildikvaliteet ühelt poolt, aga ka tagasihoidlik välimus, kiire toimimine ja kasutamismugavus on olnud Ricoh GR-seeria kaamerate trumpideks juba aastakümneid. Need omadused on tõstnud GR-seeria kaamerad tänavafotograafide seas legendaarsesse staatusesse ja muutnud ka Ricoh GR III ihaldatud fotoaparaadiks, millesarnast teist 2019ndal aastal lettidelt ei leiagi. Ehk siiski ühe erandiga, kuid sellest juba allpool lähemalt. 

Ricoh GR III on täiustatud versioon Ricoh GR II kompaktkaamerast. Uue mudeli neli olulisemat täiustust on mehaanilise värinastabilisaatori lisamine, igapidi võimekam autofookus, 24MP pildisensor (senise 16MP asemel) ja uuendatud kasutajaliides mis toimib nüüd ka puuteekraani abil. Väiksemaid muudatusi ja täiustusi on kaamera juures teisigi nagu näiteks uuendatud juhtnuppude süsteem, USB-C pesa, eemaldatud välklamp jne.

Uuel mudelil pole senistega võrreldes midagi revolutsiooniliselt uudset (nagu näiteks eelmisel aastal loodetud nõgus pildisensor) või senist stiili lõhkuvat (nagu näiteks suumobjektiiv). GR III on sama hea GR senisest veelgi paremas sisus. Ja ehk ka vormis. Kuidas see kaamera täpselt toimib ja kas see ka sinu taskusse sobida võiks – võtame karbist välja ja vaatame järele. 

 

Ainus fotokaamera, mida tehniliste omaduste poolest Ricoh GR III konkurendiks nimetada võiks, on Fujifilm XF10. See 2018. aasta suvel turule tulnud kompaktkaamera on põhijoontes GR III kaamerale päris sarnane. Pisike korpus, 28mm f/2.8 objektiiv, 24MP APS-C formaadis pildisensor, puuteekraan, faasituvastusega autofookus… Kõik täpselt sama nagu GR III-l. Neid esmaseid tehnilisi andmeid vaadeldes tundub, nagu saaks Fujifilm XF10 näol sarnase kaamera peaaegu poole soodsamalt…

Nõudliku pildistaja jaoks on Ricoh GR III oma kõrgemat hinda väärt, igapäevapildistaja jaoks võib aga Fujifilm XF10 kaamera oma optimaalse hinna-kvaliteedi tõttu ehk isegi sobivam olla. Või tehelikult siis juba ehk sama hinnaga Ricoh GR II?  Vaatame tehniliste andmete võrdlustabelit: 

   Ricoh GR III  Ricoh GR II  Fujifilm XF10
 
 Sensor  24.24 MP APS-C CMOS  16 MP APS-C CMOS  24.2 MP APS-C CMOS
 ISO ulatus  100 – 102 400 100 – 25 600  200 – 51 200
Värinastabilisaator Sensoripõhine; Tõhusus: 4 EV astet
Maks. säriaeg  30 sek 30 sek  30 sek
Min. säriaeg  1/4000 (suurema kui f/5.6 ava korral 1/2500) 1/4000 1/4000, Elektroonilise katikuga 1/16000
Fookuskaugus  28 mm  28 mm  35 mm
Maks. ava  F/2.8 F/2.8 F/2.0
Min. teravustamiskaugus  6 cm  10 cm 10 cm
RAW fail  DNG 14 bit DNG 12 bit  RAF 14 bit
Sarivõte maks. kiirus  4 fps 4 fps 6 fps
Värinastabilisaator  –  –  –
LCD-ekraan 3″, 1 037 000 px  3″ 1230 000 px 2,8″, 460 000 px
Puutetundlik LCD Jah, kõik seadistused ja peamenüü Ei Jah. 
Välklambi ulatus  Integreeritud välklamp puudub 5,40 m 5,30 m
Välise välklambi/pildiotsija kasutamise võimalus Jah (välguking) Jah (välguking)
Filmirežiim  1920 x 1080 (60, 30, 25, 24 fps)  1920 x 1080 (30, 25, 24 fps) 1920 x 1080 (60, 30, 25, 24 fps), 4K 15 fps (ei sobi video filmimiseks, kaadrisagedus liiga madal).
WiFI  WiFi + Bluetooth  WiFi WiFi + Bluetooth
Timelapse salvestamine Jah  Jah  Jah
Korpus Magneesiumsulamist Magneesiumsulamist Metallist raam
Ühenduspesad USB-C USB 2.0, Micro HDMI USB 2.0, Micro HDMI, Mikrofonipesa
Aku kestvus  200 kaadrit 320 kaadrit 330 kaadrit
Mõõtmed  194 x 62 x 33 mm 117 x 63 x 35 mm  113 x 64 x 41 mm
Kaal  257 g  251 g  279 g
Hind Photopointis  899€ Vaata siit  499€ Vaata siit  499€ Vaata siit

Ricoh GR III olulisemad tehnilised andmed veidi täpsemalt

  • 24.24 MP APS-C mõõdus ilma madalpääsfiltrita CMOS sensor
    • ISO 100 – 102400
    • Sensoripõhine 3-suunaline värinastabilisaator kompenseerib värinaid 4 EV astme ulatuses
    • Kolmetasemeline moiré vähendamise režiim (sarnane Penatx peegelkaameratele)
  • Objektiiv: 28 mm fookuskaugusega (35mm ekvivalent), ava saab muuta vahemikus f/2.8 – f/16
    • Minimaalne teravustamiskaugus: 6 cm (GR II kaameral oli 10 cm)
    • 9 diafragmalaba ilusa bokeh jaoks
    • Integreeritud ND filter – lubab pildistada/filmida 2 stoppi aeglasema säriajaga
  • 35 mm ja 50 mm crop režiimid simuleerivad suurema suumiga pildistamist
  • Hübriid autofookus (kontrasttuvastus + faasituvastus)
  • Näotuvastus ja lemmiklooma tuvastus
  • Kaamera on välja lülitatud seisundist töövalmis o.8 sekundiga (ehk 0.2 sekundit kiiremini kui GR II). Katiku viivitus umbes 0,03 sekundit
  • 3.0″ diagonaaliga 1 037 000 pikslit mahutav LCD – väga hea lahutusvõime (terav ja selge pilt). Esimest korda Pentax/ricoh kaameratel on GR III ekraan puutetundlik. Puutetundlikkus toimib ka põhimenüüs
  • Full HD 1080p videorežiim – kuni 60 kaadrit sekundis. Videorežiimis ei saa pildistada täismanuaalse säritusega. 
  • 12-bit RAW fotofailide salvestamine DNG formaadis
  • WiFi + Bluetooth ühendus, USB-C pesa laadimiseks ja andmesideks
  • DB-110 liitiumaku pildistab ühe laadimiskorraga tagasihoidlikud 200 fotot (CIPA test)
  • Magneesiumsulamist korpus mõõtmetega 109.4 (laius) × 61.9 (kõrgus)×33.2 (sügavus) mm
  • Kaal: 257 g (koos aku ja mälukaardiga).

Tehnilisi andmeid on tore kõrvutada, kuid ülalolevat tabelit vaadates peab meeles pidama, et Ricoh GR võlu ei seisne megapikslites või sarivõtte kiiruses vaid kasutamismugavuses. 

 

Selline silmatorkamatu välimusega, kvaliteetse pildiga, pisike ja kiire kaamera on tänavafotograafias kahtlemata hea tööriist. Kontrollimatuid inimesi ja kiiresti muutuvaid olusid pildistades ilma selliste omadusteta ei saagi. Nimetatud iseloomujooned tulevad aga kasuks ka tavalisemates olukordades. Mitte ainult võõraste möödakäijate pildistamisel vaid näiteks lapse sünnipäevapeol. Mitte ainult fine-art fotograafia jaoks, vaid näiteks kaasa võtmiseks töölähetusele või puhkusereisile.

Ricoh GR III sobib hästi näiteks nõudlikumale fotohuvilisele, keda nutitelefoni kasutamismugavus ja pildikvaliteet päriselt ei rahulda. Suur fotokaamera on sel fotohuvilisel spetsiaalsemateks puhkudeks või töö tegemiseks, GR III aga lihtsalt kogu aeg kaasas – vahet pole kas hommikusel lasteaiateel või suvisel aiakontserdil. 

 

Kui Ricoh GR III karp avada, leiab sealt lisaks eestikeelsele kiirjuhendile ja garantiitalongile veel ka GR III kaamera enda, USB-C kaabli, laadimisadapteri, aku ja randmepaela. 

 

Akukamber on kaamera alumisel küljel ja täpselt sinna kõrvale tuleb sisestada ka SD-mälukaart. Väga positiivse uuendusena on sel kaameral aga tervelt 2GB integreeritud sisemälu – nii et kui sul juhtub mälukaart koju ununema, saad ikka olulisemad fotod ära pildistada.

“Tervelt 2GB” võib 2019ndal aastal tunduda iroonilise märkusena. Võttes arvesse, et valdaval enamikul tänapäeva fotokaameratest pole üldse sisemälu ja Ricoh GR II kaameral oli seda vaid 54 MB (piisav paari RAW faili jaoks), siis on 2 GB tõesti “väga hea näitaja”. 

 

Kui sa GR III peol käekotist või pintsakutaskust välja tõmbad, haletsevad sind kõik Fujifilmi ja iPhone kasutajad. GR III näeb ju välja nagu suvaline seebikarp, millega su ema 30 aastat tagasi klassiekskursioonil kõik majad üles pildistas. Mõne fotohuvilise jaoks on see miinuseks, mõne jaoks aga suureks plussiks. Selline silmatorkamatu kaamera aitab ju pildistada varjatumalt ja tabada hetki, mis suure peegelkaameraobjektiivi läheduses enne päästikule vajutamist lõpeksid. 

 

Mis? Suumida ei saagi?

Täpselt nii. Selle kaamera olemus on suuresti defineeritud läbi fikseeritud fookuskaugusega objektiivi. Optilist suumi siin ei eksisteeri – pead kõik fotod pildistama 28 mm (ekvivalentne fookuskaugus) lainurgaga. See seab loomulikult piirangud, kuid võib teisalt olla tohutult vabastav pildistamiskogemus. Kui suumobjektiivi puhul on pildistajal palju erinevaid vaatenurga võimalusi, siis ainult üks vaatenurga olemasolu võimaldab pildistajal enne foto tegemist lihtsamini ette kujutada, milline see pildistatav foto täpselt tuleb. Pärast mõnda aega võib pildistaja avastada, et ta teab juba enne ekraanile vaatamist, kui lähedale ta mingile objektile minema peab ja millisest punktist täpselt soovitud pildi saamiseks kadreerida tuleb. Vähem katsetamist, kiirem ja täpsem kadreerimine on eriti oluline jällegi just kiirelt muutuvate olukordade pildistamisel.

Muidugi on fikseeritud fooguskaugusega objektiivil suumobjektiivi ees ka kaks olulist tehnilisemat plussi. Esiteks: just tänu fiksobjektiivile saab GR III olla nii pisike, et mahub ka pisemasse taskusse. Ja teiseks: suuresti tänu fiksobjektiividele on GR III fotod nii teravad ja kvaliteetsed. 

 

Objektiivi ümber kahjuks valikuratast ei ole. Küll aga on seal üks rõngas, mille saab maha keerata. Selle alt paljastub bajonett koos kolme kontaktiga – sinna objektiivi külge/ette saab nimelt GA-1 adapterrõnga abil kinnitada GW-4 lainurkadapteri, mis muudab 28mm objektiivi 21mm ekvivalendiga objektiiviks. Sellised need lisatarvikud on: 

Vasakul GW-4 lainurkadapter, paremal GA-1 adapterrõngas.  

 

Paremal pool GR III küljel on nupp, millest saab aktiveerida videorežiimi. Pikk vajutus sellele nupule lülitab WiFi sisse-välja. Vasakul pool küljel on kaamera ainus ühenduspesa: USB-C ehk USB 3.1. Selle abil saab kaamerast faile arvutisse tõmmata ja kaamera akut laadida. Ricoh GR III toetab ka pildistamist/video filmimist samal ajal kui aku laeb.

Teravam silm võib olla märganud, et HDMI pesa sellel kaameral üldse ei ole – USB-C on võtnud ka HDMI funktsionaalsuse enda kanda.  Teleri või arvutimonitoriga ühendamiseks on vaja lihtsalt vastavat kaablit, mille ühes otsas on USB-C port ja teises siis kas HDMI või midagi muud vastava ekraaniga ühilduvat.

 

Laadimine toimib kaamerat USB kaabli ja adapteri abil seinakontakti (või arvuti USB-pessa) ühendades. Kuna Ricoh GR III aku peab vastu häbiväärselt vähe (200 fotot), siis on tõsisema pildistamise jaoks ilmselt vajalik juurde hankida DB 110 lisaaku ja BJ-11 väline akulaadija. Lisaaku on Photopointis kenasti olemas, akulaadijat pole näha, aga kui infomeilil ühendust võtate, siis tõenäoliselt tellida ikka saab.  

 

Ricoh GR III kaamera tagaküljel on GR II kaameraga võrreldes juhtnupud üsna teistsugused. Kõige olulisem muudatus on siin aga siiski hoopis LCD-ekraan, mis uuel mudelil on puutetundlik. Usun, et ei eksi kirjutades, et see on Ricohi ja Pentaxi kaamerate üldse esimene puuteekraan. Ja suur oli proovides minu üllatus, sest see toimib tõeliselt hästi. Mitte natukene siit-sealt, et saaks panna tooteandmetesse “touch-screen”, vaid ikka täies mahus.

Puudutusega saab valida teravustamispunkti ja teostada kiirvalikuid – need on tavalised asjad. Aga et ka näiteks peamenüü kogu oma põhjalikkuses puutetundlik on – seda ma ei lootnudki. Lisaks reageerivad näpule muidugi ka taasesitusrežiim ja kõik pildistatud fotode muutmise ja töötlemise seaded. Ricoh on siin teinud tublit tööd ja ma oleks üllatunud, kui nad järgmisele Pentax peegelkaamerale puuteekraani külge ei paneks. 

 

Vasakul on Ricoh GR III, paremal Ricoh GR II. Kaamera tagakülje juhtnuppude valik on muutunud tavalisemaks. Kahjuks on ära kaotatud nii paremal ülanurgas olev +- nupukombo kui ka autofookuse lüliti. Nende asemel on kaamera neljasuunalise nupuringi ümber siginenud valikuketas, mille abil pole särikompensatsiooni muutmine enam pooltki nii mugav. Ka Fn nupp on uuel kaameral mugava autofookuse jaoks liiga all. 

Lootsin salamisi, et tagakülje ülaosas olev paremale-vasakule liikuv ja alla vajutatav nihik asendatakse ehk neljasuunaliselt liikuva joystickiga, kuid kahjuks pole seda juhtunud. Kokkuvõtvalt võin öelda, et minu jaoks pole Ricoh GR III juures Ricoh GR II kaameraga võrrreldes mitte midagi paremaks muutunud. Pigem halvemaks. 

 

Ricoh GR III korpus on endiselt tugev nagu üksainus tükk magneesiumsulamit – mida ta ju tegelikult ongi. Kui Ricoh GR II kaamera metallpind tundus näpu all kare nagu peeneteraline liivapaber, siis GR III pealispind on siledam, rohkem sarnane profiklassi Nikoni või Pentaxi peegelkaameratele.

Käepide, kaamera vasak külg ja veidi tagumistki on kaetud pehme kummeeritud kattega nii et haare oleks kindlam ja tunduks mugavam. See on tugev, kvaliteetne kaamera – pole kahtlustki. Ainult pane tähele, et sa sellega väga vihma käes ei pildista, sest ilmastikukindlaid tihendeid sel kaameral ei ole. Tõenäoliselt on ilmastikukindluse juures takistuseks olnud objektiivi konstruktsioon… 

 

Kui ennist kirjutasin GR III korpuse pinnaviimistluse erinevusest võrrelduna GR II kaameraga, siis ülalolevalt fotolt on see erinevus ka kenasti näha. GR II (ülemine kaamera) on justkui peeneteralisema pinnaga. Võin eksida, aga vist lugesin kusagilt, et aja jooksul kippus see GR II viimistlus maha kuluma. Võib-olla siis selle tõttu selline muudatus GR III puhul läbi viidigi. 

 

Üsna palju on kostnud nurinat GR III ekraani aadressil, mis oleks võinud nurisejate väitel olla välja keeratav ja pööratav. Või vähemalt nurga alla seatav. Jumal hoidku välja keeratava ekraani eest, nurga alla seatav oleks madalamate vaatenurkade kadreerimisel aga päris mugav tõesti. Samas muudaks liikuv ekraan kaamera kere oluliselt paksemaks, nii et mina valiks pigem pisikese korpuse ja kaasaskantavuse. 

 

Kaamera peal on välguking, kus saab kasutada Pentaxi välklampe või Ricoh GR seeria optilisi pildiotsijaid GV1 ja GV2.

Vasakpoolses ülaservas on sisse-välja lülitamise nupp, päästik ja programmiratas. Ehk annab Ricoh GR III profiklassi staatusest aimu seegi, et programmirattal pole ei stseeniprogramme (maastik, portree jne) ega isegi mitte rohelist täisautomaatset režiimi. On vaid kolm kasutaja poolt seadistatavat U1, U2 ja U3 asendit ning neli tavapärast režiimi: programm, avaprioriteet, säriprioriteet ja manuaalne. Kõik. 

 

Vasakul GR III, Paremal umbes 4 aasta vanune GR II. Vanem versioon on pisut piklikum ja jätab nii käepideme juures sõrmedele kui ka tagaküljel pöidlale veidi enam ruumi. 

 

1/50 sek f/3,2 ISO800;         1/80 sek f/3,2 ISO100

 

1/60 sek f/3,5 ISO400 Makro režiim

Karbist välja postitustes tavaliselt näidispilte ei kohata. Ricoh GR III kaamera puhul aga lihtsalt peab paar pildistatud fotot lisama. Sest nupumugavus, mis GR II aparaadiga harjunu jaoks kasutajaliideses kaotatud on, tehakse kuhjaga tasa fotokvaliteedi osakonnas. Uue GR III RAW failide dünaamiline ulatus ja teravus, mis Lightroomist vastu vaatab, teeb pildistaja meele rõõmsaks. Olulised nimetajad on siin ülidetailne joonis isegi ISO 800 (ja rohkema) juures pimedas, otse kaamerast tulnud failide üllatavalt täpne värvustasakaal ja ilus tonaalsus ning muidugi teravus, teravus, teravus mis tuleb iseäranis hästi välja makrorežiimil. Kui kunagi õnnestub kirjutada Ricoh GR III ülevaade, siis saan seda lähemalt näidata. Seniks peate mind aga lihtsalt uskuma. 

 

Kui sinu jaoks on oluline, et fotokaamera ka kvaliteetset videot filmiks, siis pean sulle pettumuse valmistama. Ricoh GR III videorežiim on jätkuvalt pettumustvalmistav. Mis professionaalsusest me saame rääkida, kui videot isegi manuaalrežiimis filmida ei saa. Kui filmid poolautomaatses, siis pead arvestama liig terava objektiivi-sensori kombinatsioonist tekkivate alti-aliasing artefektidega. Kui juhtud videot filmivat kaamerat veidigi kiiremini liigutama, siis pead arvestama tarretiseefektiga (rolling shutter). 4K video oleks kõige selle juures juba kirss süldil.

Kahju küll, aga nii lihtsalt on. Ricoh GR III on mõeldud ainult fotograafidele. 

 

Ricoh GR III on niivõrd pisike, et mahub vaevata nii mantli, pintsaku kui ka teksapükste taskusse. See kaamera on nii mittemidagiütleva välimusega, et enamjaolt ei pane inimesed tähelegi, et sa neid pildistad. See on nii kiire, et nutitelefoniga pildistajad alles hõõruvad oma puuteekraane kui sul juba mitu kaadrit tehtud saab. Ja mis kõige olulisem: sellega pildistatud fotod on profikvaliteediga, sest kaamera sees on suur 24MP APS-C sensor ja kaamera ees suhteliselt valgusjõuline 28mm fiksobjektiiv. 

Ma arvan, et pole vist väga vale väita, et pisemat kaamerat mis teeb kvaliteetsemat pilti, maailmas praegu müügil pole. Kui tead mõnda, mis on – kirjuta kommentaaridesse. Seni on minul õigus. 

 

(734)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Ricoh GR III, must
  • 24,2-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 28 mm f/2.8 avaga fiksobjektiiv
  • FullHD 1920 × 1080 60p videosalvestus
  • 3-tolline puutetundlik LCD ekraan
  • Integreeritud WiFi & Bluetooth ühendus
1049€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast