Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Pentax K20D – hea saab teha veelgi paremaks!

© tekst ja fotod: Margus Männik

Kuigi ametlikult esitles Pentax oma uudiskaamerat alles 24. jaanuaril, õnnestus sajakonnal Euroopa ajakirjanikul seda oma käega katsuda juba kümmekond päeva varem. Saladuselooriga varjutatud pressiürituse asukohakski oli valitud keskmise eurooplase jaoks üsna tundmatu keskkond – ülikiirelt arenev Dubai Araabia Ühendemiraatides.

Dubai-reisi eel võis foorumites uue kaamera kohta leida kõikvõimalikke sahinaid. Ei teatud ju selle täpset nimegi, tehnilistest andmetest rääkimata. Vahetu kogemuseta teadjameeste targutusi jätkub tänaseni, kuid järjest enam kostab peatselt müügilejõudva Pentax K20D kohta ka asjalikku juttu. Mida uut siis see kaamera pakub ja kes peaksid selle endale hankima?

Poolteist aastat tagasi üllatas Pentax paljusid mudeliga K10D – juba praktiliselt surnuks peetud firma uudistoodet müüdi vaatamata tarneraskustele üle terve maailma jahmatamapanevates kogustes. Ka noppis K10D mitmed juba ette konkurentidele „reserveeritud” mainekad auhinnad. Pentax K20D kõnnib paljuski oma eelkäija jälgedes, kuid pakub ka rohkelt uut. Uuele kaamerale peale vaadates midagi oluliselt uut küll silma ei jää, selle korpus on K10D omaga äravahetamiseni sarnane. Vaid LCD-ekraan on veidi suurem ja stuudiofotograafide rõõmuks on lisatud PC-sünkrokontakt. Tuttava ilmastikukindla kesta all on aga koha sisse võtnud täiesti uus Pentaxi väljatöötatud ning Samsungi toodetud 14,6 miljoni efektiivse pildipunktiga CMOS-sensor. Ma pole seni olnud eriline CMOS-sensorite fänn, kuid tehtud pilte vaadates tuleb tunnistada, et sel on tõepoolest K10D CCD ees täiesti selgeltnähtavad eelised. Sealjuures pole peamine sugugi uue sensori suurem resolutsioon. Pildimaatriksit moodustavate valgustundlike punktikeste pindala on konkureerivatest tehnoloogiatest suurem, mistõttu dünaamika on suurenenud ja pildimürad tuntavalt vähenenud – ja seda isegi arvestades, et suurim kasutatav tundlikkus on kasvanud neli korda, 6400 ISO ühikuni! Kujutise muundamine elektrisignaalideks ja selle esmane töötlus toimuvad samal ränikiibil, mistõttu CMOS-tehnoloogia võimaldab veelgi mürasid vähendada ja ka defektseid sensoripunktikesi peita. Samuti lisab see kaamerale viimase aja „moevile” – LiveView – kasutusvõimaluse.

Sensorist pole maha jäänud ka pildiprotsessor. Kuigi pildiinfo maht on kasvanud pea poolteist korda, saab täiustatud PRIME sellega hakkama endisest isegi veidi kiiremini. Sarivõtte kiirus tavaresolutsioonide juures on küll sama, mis K10D puhul (kasutatakse sama katikut), kuid lisandunud on vähendatud kaadrisuurusega ülikiire – 20 kaadrit/sek – sarivõtte võimalus.

Kuigi LCD-ekraani suurus on kasvanud vaid loetud millimeetrite võrra, peituvad siingi uuendused sügavamal. Lisaks juba mainitud LiveView omadusele, saab ekraani värve kalibreerida samamoodi kui tavamonitori korral. Praegu tuleb seda teha küll käsitsi, kuid mine tea, äkki on peatselt oodata ka spetsiaalsete kalibraatorite turule jõudmist?

Pentaxi kaamerad on tuntud vanade objektiividega ühtesobivuse poolest. K20D teeb selles suunas veel ühe tuntava sammu. Kuna tehnoloogiliste eripärade poolest ei pruugi vanemate AF-objektiivide teravustasand alati sensori pinnaga kokku langeda, on nüüdsest võimalik seda ise seadistada ning tervelt 20 objektiiviga seotud seaded kaamera mällu salvestada. Loomulikult võib soovi korral täpsustada ka uusima DA-optika teravustusparameetreid.

Kõik eeltoodu ja palju sedagi, mis siinkohal ütlemata jääb, teevad Pentax K20D ihaldusväärseks kaaslaseks igale tõsisele fotohuvilisele. Nagu ka Pentax K10D, ei ole see küll ehk parim valik päris algajale või inimesele, kes tahab vaid nupule vajutada. Kuigi mõlema kaamera programmrežiimid on võimekamad, kui lihtsamatel mudelitel, võib seadistusvõimaluste rohkus sellise kasutaja lihtsalt segadusse ajada. Seda enam, et Pentax pakub kohe-kohe uudistoote ka spetsiaalselt neile – K200D, mis paljukiidetud K10D’legi paljus alla ei jää. Kui siiani heideti Pentaxile ette pika fookuskaugusega optika nappust ja looduse pildistajad vaatasid seetõttu seda marki kandvatest kaameratest mööda, tuleks K20D nüüd neilgi luubi alla võtta. Uus 200mm f/2.8 avaga tele on juba müügil, enne suve täiendab DA* sarja valgusjõuline „kolmesajane” ning eeldatavasti suvel lisandub ka kauaoodatud DA*60-250mm f/4 vario. Telekonverteridki on värskelt avaldatud arenguplaanis täiesti olemas.

Seega neil, kel kaamerat veel pole või on see oskustele tuntavalt jalgu jäänud, on mõtet peagi end poe poole asutada. Mida peaksid aga tegema fotograafid, kel K10D juba „relvastuses”? Ühest küljest pole mõtet muretseda – ega’s olemasolev kaamera uue mudeli väljatulekust kuidagi kehvemaks muutu. Enamikus võttesituatsioonides teeb pildi ikkagi inimene, mitte tehnika ning lihtsalt kaamerakere väljavahetamine mingit olulist efekti ei anna. Küll aga tasub vahetus ette võtta neil, kes leiavad end tihti pildistamas hämaras või kelle fotokohvris leidub digikaameratele seni teravustusprobleeme valmistanud hinnalist optikat – K20D võib tulemusi oluliselt parandada. Vaadates oma Dubai kõrberetkel ja suurlinnaöös (NB! tootmiseelse kaameraga!) tehtud fotosid, pean tunnistama, et minu jaoks võib uuendust takistada küll vaid üks asi – veel täiuslikuma Pentaxi kaamera ootamatu turuletulek.

Eestlasele üsna tundmatu Dubai üllatab eelkõige tuledesäras tohutute ehitusplatsidega*.
Sõjapealik Hiroshi Onoda ja tema uus mõõk – Pentax K20D*.
Väikesed valged Landcruiserid suurtel kollastel liivaväljadel**.
Kellel on teravam pilk, pistrikul või Pentaxiga varustatud fotograafil**?
K20D saab edukalt hakkama ka pea pimedas (ISO3200, pildistatud käest)**.
Maitseaineturul pakutavast õnnestus tuvastada väga üksikuid kaubaartikleid**.
Purjekujuline Burj Al Arab on tuntud neilegi, kes Ühendemiraatidest midagi ei tea**.

Kasutatud kaamera: * – K10D, ** – K20D.

(231)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga