Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Pea ees tundmatusse koos Pentax 645Z keskformaatkaameraga

Photopoint pakkus meile suurepärast võimalust katsetada Pentaxi keskformaat peegelkaamerat 645Z. Tuleb tõdeda, et varasemalt puudus meil igasugune kokkupuude Pentax kaameratega ja seega ei osanud me esimese hooga suurt arvata. Kaamera tundus võimas ja kuna meie fototripp oli peagi tulemas, otsustasime anda Pentaxile võimaluse ja vaadata, mis kaamera pakub.

pentax-645z-photopoint

Kuna oleme portreefotograafid, siis tundus aus kaamerat katsetada just meie jaoks igapäevastes tingimustes. Lisaks mööda Eestit kulgevale fotoreisile võtsime kaamera kaasa ka Muhu saarele ja käisime seda testimas Üügu pangal, mille loodus meile väga meeldib. Kõik kaadritagused pildid on tehtud kas telefoni või Canoni peegelkaameraga

pentax-645z-photopoint-2

Esimesed tähelepanekud kaamera osas olid – selle hind ja suurus. Pentax 645Z koos 55mm KIT objektiiviga maksis tol hetkel 7999 eurot (PRAEGU SAADAVAL AGA SUUREPÄRASE SOODUSHINNAGA). See on piisavalt krõbe hind, et algul ei julgenud me kaamerat isegi turvakohvrist välja võtta. Teiseks suurus – kaamera on tohutult suur, aga arusaadavalt, sest 51 MP CMOS sensor vajab ruumi. Suurusele vaatamata ei ole kaamera liiga raske ja on peale veidi harjumist päris mugav käes hoida.

Teiseks menüü, minnes Canoni pealt üle Pentaxile, ei olnud nuppude asetusega ja nende funktsioonidega harjumine liiga keeruline. Peale mõningast katsetamist oli kõik selge. Menüü ülesehitus võimaldab kiirelt muuta vajalikke parameetreid, vaadata pilte või muuta seadistust. Kaameraga saab detailsemalt tutvuda siinsamas Photopointi blogis.

pentax-645z-photopoint

pentax-645z-photopoint

pentax-645z-photopoint

Mis on aga peamised asjad, mis meis elevust tekitasid ja miks kaamerat katsetada tahtsime? Esiteks polnud kumbki meist varem pildistanud nii suure sensoriga kaameraga, mis tähendab teravaid detaile kogu foto ulatuses, suurt eraldusvõimet ja suuri faile, mida on kege töödelda mis iganes suunal. Kaamera RAW failid on kuskil 70MB ringis, seega pea poole suuremad kui meie Canonite RAW failid. Siiski tuleb tõdeda, et failid tundusid meie jaoks isegi natuke mõttetult suured. Tõsi, need on head, kui otsustad pärast pilti olulisemalt väiksemaks lõigata või suurelt välja printida, kuid igapäevases portreefotograafias pole vahet märgata.

pentax-645z-photopoint

Kolmandaks testisime ISO tundlikkust ja see oli tõesti muljetavaldav. Kaamera maksimaalne ISO on 204 800, mis võimaldab saada päris hea kvaliteediga pilte ka hämaras või lausa poolpimedas. Muidugi maksimaalse ISO puhul on müratase väga kõrge, kuid madalamate (aga siiski üsna kõrge) ISO puhul jäid pildid selged ja kasutuskõlblikud.

Kuna testisime kaamerat päeval, oli keeruline leida piisavalt hämarat kohta ISO katsetamiseks. Leidsime Üügus ühe koopa, kus oli hämaram aga täieliku efekti saamiseks pidime mängima ka säri ja avaga.

pentax-645z-photopoint
ISO 100

pentax-645z-photopoint
ISO 400

pentax-645z-photopoint
ISO 1600

pentax-645z-photopoint
ISO 3200

pentax-645z-photopoint
ISO 6400

pentax-645z-photopoint
ISO 12800

pentax-645z-photopoint
ISO 51200

Meie jaoks on tähtis pehme, udune taust ning taustast esile tõusev modell. Ka siin näitas Pentax väga head tulemust. Pentax lubab udust tausta, pehmeid üleminekuid ja fookuse konkreetsust. Nii see ka on! Pentax udustab tausta võrreldes Canoniga teistmoodi, seda on isegi keeruline sõnadesse panna. Tausta äärtest tekib ringjas efekt.

pentax-645z-photopoint

pentax-645z-photopoint

pentax-645z-photopoint

Paneme kirja mõned plussid ja miinused, mis meile kaamera puhul silma jäid.

Plussid:

  • RAW faile saab palju töödelda, üle- ja alavalgustatud kohti on võimalik töötlusega tagasi tuua.
  • Terav fookus ja pehme taust, mis sobib ideaalselt inimeste pildistamiseks.
  • Võimas ISO ja suur eraldusvõime, mis on head kaaslased maastiku ja looduse jäädvustamiseks.

Miinused:

  • Kaamera on suur ja suhteliselt keeruline on sellega olla nn in-action, ehk liikuda ringi ja leida sobivad nurki.
  • LCD ekraan, mis näitas pilte pigem tuhmide ja tumedamatena, kui need tegelikult olid. Läbi pildiotsija tunduvad fotod väga valgusrikkad ja kõik detailid on hästi näha, LCD ekraan nii head tulemust ei näita.

Kokkuvõtvalt võime öelda, et kuigi meil puudus Pentax kaameratega varasemalt igasugune kokkupuude ja sellega pildistamine tundus alguses nagu pea ees tundmatusse hüppamine, on tegu väga võimsa kaameraga. Oma suuruse ja kohmakuse tõttu sobib see kindlasti eelkõige fotograafile, kes saab oma kaadrid hoolega läbi mõelda ja ei pea tegutsema kiirelt. Pentax 645Z garanteerib suured, teravad ja kvaliteetsed fotod pea et iga valgusega. Kindlasti tahab kaamera pikemaajalist katsetamist, et selle kõiki võimalusi osata rakendada ja kaamerat maksimaalselt kasutada.
Küll aga sai pärast paari klõpsu selgeks kõik esmane, mida meie ühe kaamera puhul hindame.

Peamised fotod, mida Pentaxiga oma fotoreisi vältel tegime, jõuavad teieni juba novembris, kui avame oma esimese fotonäituse “Hingeolu”.

 

Autoritest:

Fotoraat nime taha peituvad kaks andekat Eesti fotograafi Mikk Kask ja Kerli Jaago, kes on jäädvustanud tuhandeid säravaid inimesi, püüdnud pildile andekaid Eesti ja välismaiste disainerite loomingut ning tabanud küllaga siiraid emotsioone ja kordumatuid hetki. Ole kursis nendega tegemistega – Fotoraat veebileht, Instagram või Facebook.

pentax-645-photopoint-fotoraat

(709)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Pentax 645Z + 55mm Kit
  • 51,4-megapiksline keskformaat sensor
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 204 800
  • 27 teravustamispunktiga autofookus
  • FullHD 1920 × 1080 50i videosalvestus
  • Ilmastikukindel vastupidav korpus
5499€
Pentax 645Z kere
  • 51,4-megapiksline keskformaat sensor
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 204 800
  • 27 teravustamispunktiga autofookus
  • FullHD 1920 × 1080 50i videosalvestus
  • Ilmastikukindel vastupidav korpus
4999€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast