Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Nädala rakendus Androidile 40. Prey Anti-Theft

Telefonid ja arvutid on muutunud igapäevaseks osaks meie elus. Nutitelefoni ma vaatan lausa kui käepikendust, kuna seal on mul meilid, kontaktid ning palju personaalset informatsiooni, mida ka igapäevaselt tööl vajan. Nutitelefoni vargus või kaotus on selline situatsioon, mis mõjutab igapäevast elurütmi väga tõsiselt ning targem oleks seda vältida. Kui see ei õnnestu, siis teha nutiseadme tagasisaamine vähemalt võimalikult lihtsaks. Nutitelefonidele on loodud erinevaid turvaprogramme, mis peaks kasutajat säästma seadme kaotamise vaevast. Tänane valik, Prey, sai suuresti tehtud põhjusel, et see toetab ernevaid platvorme.

Platvormist ja programmist.

Sedasorti programmid koosnevad kahest osast. Programmist, mis paigaldatakse nutitelefoni ning kautajaliidesest, mille abil saad telefoni leida. Korra paigaldatud ning oma Prey kontoga seotud, saad paika panna mõned parameetrid: lubada SMS teel markeerida seade varastatuks, deaktiveerida programm, keelata SIM kaardi vahetus jms. Programm ise on parooliga kaitstud, takistades selle eemaldamist kolmandal osapoolel. Samamoodi ei saa võõras inimene programmi seadeid muuta. Programm ise deaktiveeritud staadiumis telefoni ressursse ei kasuta, seega aku eluiga ning Android seadme jõudlust ei mõjuta.

Kogu haldusliides ise asub aga veebis, aadressil http://preyproject.com/. Nagu eelnevalt sai mainitud, toetab Prey erinevaid platvorme, olgu see siis MacOS, iOS, Windows, Linux või Android, tehes Prey keskseks süsteemiks kogu su seadmepargile. Tavakasutaja saab, ilma lisaraha maksmata, hoida silma peal kuni kolmel erineval seadmel. Erinevus lisaraha maksmisel ning tasuta variandil on see, mitu korda sa saad seadet kadunuks märkida, kuipalju raporteid alles hoitakse ning seadmete hulk, mida jälgitakse.

Haldusliidesel on olemas ka mobiilne variant, mida saad kasutada oma nutiseadmel. Mobiilsel lehel on funktsionaalsus natuke piiratud, samas arvuti puudumisel on hea kasvõi sõbra telefonil vajalikud toimingud ära teha, et enda seade kiirelt üles leida. Või siis, arvuti kaotuse puhul kasutada telefoni, et vajalik info kätte saada/arvutile edastada.

Kuidas ma seadme üles leian?

Android platvormi puhul on võimalused natuke erinevad, võrreldes tavaarvutiga. Kasutajal on võimalus märkida seade kaotatuks läbi veebiliidese või SMS teel (ning ka seadmes endas läbi programmi, mitte, et mõni kaotatud seadme leidja või pikanäpumees seda ise teeks). Kui seade on markeeritud kaotatuks, siis automaaselt järgitakse eelnevalt paika pandud juhiseid. Esiteks saab sisse lülitada ekraaniluku. See on natuke imelik moodul kasutajatele, kel on see aktiveeritud juba eelnevalt. Nimelt peale nutitelefoni või tahvelarvuti tagasisaamist ning programmi peatamist algseid väärtusi see ei taasta. Pisiasi, aga häiriv. Teiseks saab telefoni saata personaalne teade. Vaikimisi on see teavitus, et seadet jälgitakse reaalajas ning omaniku kontaktinfo on see ja see. Seda infot saab kasutaja muuta vastavalt oma soovile. Kolmandaks, kasutaja saab seadme panna helisema. See on kasulik ka siis, kui sul on telefon näiteks vaigistatud või kodus ära kaotatud. Samuti võib pikanäpumehe ära ehmatada võrdlemisi häiriva heliga.

Lisaks eelloetletud võimalustele saadab telefon informatsiooni ka Prey süsteemi. Kuna enamus seadmetel on olemas GPS kiip, siis saab kätte täpse asukoha. Kui GPS moodulit pole, kasutatakse ära lähedalasuvaid WIFI võrke, et asukoht tuvastada. Viimane variant pole just kõige täpsem, aga kasu sellestki. Lisaks antakse kasutajale ka võrgu informatsioon, kui seade on ühendatud kolmanda osapoole poolt internetti. St privaatne ning avalik IP aadress, MAC aadress jms.

Kellele sedasorti asi kasulik on?

Seadmete kaotusel on esiteks materiaalne väärtus. Teisalt kõik see personaalne informatsioon, mis seadmesse salvestatud on, kuhu pääseb ligi (meilid, Facebook, Twitter jms) on piisavalt suur. Kui tegu on vähemteadliku pikanäpumehega, siis on oht lihtsalt seadmest ilma jääda. Samas potensiaalne oht identiteedivarguseks ning pahatahtlikuks kasutamiseks on piisavalt suur, et targem oleks end kaitsta nende eest. Seetõtu ongi soovituslik kasutada mingeid turvaseadeid enda nutitelefonis või tahvelarvutis ka tavakodanikel.

Kokkuvõte.

Igal platvormil ja tehnoloogial on omad head ja vead. Ühest küljest, eeldusel et su seadmel on internetiühendus olemas, saab kõik vajaliku info kätte. Teisalt, kui internetiühendus puudub või seade on välja lülitatud, siis on selle leidmine sellistel meetoditel võimatu. Samamoodi, kui leitud või varastatud seadme puhul ei oma tähtsust mälus olev informatsioon, siis saab ka selle ära kustutada ilma probleemideta, tehes need jällitusmeetodid kasutuks. Samas, väikese turvatunde annab turvaprogrammide kasutamine ikkagi, tagades personaalsete andmete puutumatuse ning lootuse, et seadet võib tagasi saada.

Prey projekti koduleht
Prey Anti-Theft programm Google Play Store’s

(608)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga