Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Millised on ohud YouTube`is ja kuidas neid vältida

youtube_ohud

Ildar Kamaev – thetechnorat.wordpress.com

Youtube on üks kõige populaarsemaid meelelahutus- ning videoportaale, kus inimkond on ühtekokku veetnud rohkem aega, kui siin Maamunal. Iga sekund laetakse videoportaalile üles ligi tuhande minuti pikkust videomaterjali ning saiti külastab igakuiselt mitu sada miljonit inimest. Sellise suure infomassiga ning kasutajaskonnaga kaasnevad mitmed plussid – aga ka miinused. Üheks puudustest on Youtube’s kasutajaid varitsevad ohud.

 

Ära vajuta linkidele

Küllap on sul vahel veebis surfates tekkinud mõte vaadata seda kõigi poolt kiidetud filmi. Lähed Youtube’i ning kirjutad otsingulahtrisse teose pealkirja.  Otsingutulemusena leiad justkui ideaalse variandi: paraja pikkusega, sobiva pisipildi ning pealkirjaga videolõik. Tegemist peaks olema ju õige asjaga, mis sellest, et tegemist on piraat-koopiaga, ega sa kellelegi liiga ei tee. Vajutades lingile, vaatab sulle otsa pooleteist tunnine videolõik, milles üks staatiline kaader, milles palutakse sul filmi vaatamiseks vajutada video kirjelduses olevale lingile.

Teine viis linki vajutama meelitamiseks on natuke kavalam. Filmitreilerite all olevate kommentaarides võib üsna tihti leida selletaolist kommentaari:

“Lugesin hiljuti ühest populaarsest filmiblogist, et film X (mille treilerit sa just vaatasid) on lekkinud veebi. Ma otsisin küll torrentsaitidelt aga ei leidnud midagi. Palun aidake.”

Seejärel luuakse selle kommentaari alla võlts-arutelu või haibitakse küsimus kuidagi muud moodi üles, et see oleks paljudele kasutajatele nähtav. Mõne aja pärast ilmub taolise kommentaari all teade: “Ma leidsin selle lõpuks üles, link on www.vargalevargapalk.com Head filmielamust kõigile!”

Küllap mõistad ise, mis juhtub siis kui sa vajutad sellele lingile. Paremal juhul satud kahtlasele veebilehele, millel saab sinu soovitud filmi vaadata, kui sa just kuhugi mujale peale Play nuppu ei vajuta.

Halvemal juhul aga satud võlts-lehele, mis küsib sinu isikuandmeid, palub saata “tasuta” (loe: eritariifiga numbrile) sõnumeid, nakatab sinu arvuti pahavaraga ning teeb muid sigadusi.

Seetõttu ei tasu vajutada kommentaarides ega kahtlaste videote kirjelduses olevatele linkidele. Kui sul on tahtmist filmi vaadata, võiksid kannatada kuni see ilmub Eestis või siis kasutada vähemalt usaldusväärset ja legaalset tasuta filmide varamut. Muide, ka Youtube pakub vaatamiseks täispikkuses filme, enamike eest tuleb küll maksta, kuid mõned teosed on tasuta kättesaadavad.

 

Ära vajuta reklaambänneritele

Pahavaraga võid arvuti nakatada isegi vajutades Youtube’i poolt litsenseeritud ning kontrollitud reklaambännerile. Trend Micro teatab, et Youtube’s oli mullu oktoobris veebilehe populaarsemates videotes üleval reklaambännerid, mis suunasid kasutajad phishing-saitidele.

Praeguseks ajaks on need bännerid eemaldatud, kuid kunagi ei või teada, et kas bänner suunab sind ohutule saidile või mitte. Youtube’i turvalisuse eest vastutav osakond kontrollib küll reklaambännerid üle, kuid kurikaelad on leidnud viisi videoportaali ohutuskomisjoni petmiseks. Bänner küll suunab ohutule lehele, kuid see omakorda suunab kasutaja edasi teisele lehele, see omakorda kolmandale ning nii lõpuks satubki kasutaja ühele bännerile vajutades ohtlikule veebilehele.

Seetõttu ole ettevaatlik videotes olevatele bänneritele vajutades ning jälgi aeg-ajalt tehnoloogiauudiseid. Sealt saad värskeid teateid populaarsemate portaalide ning teenuste turvalisusest.

 

Ära usalda kahtlaseid programme

Youtube on üsna viisakas sissetuleku allikas populaarsete videote autorite jaoks. Elatist teenivad autorid videotes kuvatava reklaami pealt. Mida rohkem on videotel vaatamisi, seda rohkem raha autori pangakontole tiksub. Kuid vaatajaskonna suurendamine on ränk raske töö ning mõningate kanalite autorid ei viitsi sellega tegeleda. Sellepärast otsivad nad võimalusi vaatamiste arvu kunstlikuks suurendamiseks.

Veebis ringi tuhnides võib sattuda programmide otsa, mille loojad lubavad sinu videote vaatajaskonda mitmekordselt suurendada. Tegelikkuses võib juhtuda aga see, et alla laetud tarkvara muudab sinu arvuti zombiks, mis hakkab sinu jaoks märkamatult teiste inimeste videosid vaatama. Sellisel viisil kasvatad sina endale teadmatagi teiste autorite videote vaatamiste arvu. Nii teenivad pahavara loojad elatist teistelt youtuber-telt, kes neile maksavad.

Seega, kui sa oled youtuber, siis kasulikum on mängida reeglite järgi. Lisaks sellele, et on oht nakatada arvuti mõne pisikuga, võid sa sellise ebaausa võtte kasutamise eest Youtube’s bänni saada ning see tõmbab sinu Youtube karjäärile rasvase kriipsu peale.

Youtube on suurepärane vahend enda harimiseks ja meele lahutamiseks, kuid ei tasu unustada, et tegemist on siiski veebiga, ning ka siin toimetavad kuritahtlikud ning omakasupüüdlikud inimesed. Seepärast võib ka pealtnäha viisakal veebilehel sind üsna palju ohte varitseda.

 

Järgi kuldreeglit

Kuldreegel, mis tagab sinu turvalisuse nii Youtube’s, mujal veebis kui ka pärismaailmas on: Kui miski on liiga hea, et olla tõsi, siis järelikult see polegi tõsi.

 

Artikli autor Ildar Kamaev on tehnikablogi THETECHNORAT eestvedaja

(1494)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga