Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Miks hübriidkaamera võib olla parem valik kui peegelkaamera?

panasonic-gm5-photopoint-2

Nutitelefoniga pilte klõbistades võib mingil hetkel tekkida soov paremaid fotosid pildistava kaamera järele. Tavaliselt vaadatakse siis peegelkaamera poole, sest see suur ja uhke proffide tööriist on olnud juba aastakümneid kõikide fotohuviliste ihaldusobjektiks. Viimastel aastatel on aga peegelkaamera kõrvale tõusnud uus kaameraliik – hübriidkaamerad. Mida need endast kujutavad ja kas need  ka tavalisele inimesele võiksid sobida – sellest allpool kirjutangi.

 

Peegelkaamera pildikvaliteet pisikeses korpuses

7 aastat tagasi oli fotoaparaatide maailm lihtne. Kui pildistada tahtsid, pidid endale hankima kas pisikese ja kehva pildiga kompaktkaamera või suure ja kvaliteetse pildiga peegelkaamera. Need olid kaks äärmust. Vahepealset varianti ei eksisteerinud.

Miks ei võiks kvaliteetseid pilte pildistav fotoaparaat olla pisike? Miks peab hea pildikvaliteedi nimel ostma endale suure ja raske kolaka? Suur peegelkaamera võib olla küll sobiv tööriist sündmuste keerises rahmivale fotoreporterile, aga perega väljasõitudele ja igapäevastele jalutuskäikudele on seda reeglina liiga tülikas kaasa võtta. Need, kellel on peegelkaamera, teavad millest ma siin kirjutan.

Just sellel eesmärgil loodigi hübriidkaamera -pakkumaks võimalikult head pildikvaliteeti võimalikult kompaktses korpuses.

 

Peegelkaamera jääb pahatihti raskeks ja ebamugavaks

canon-eos-m3-hybriidkaamera-photopoint-2

Canoni peegelkaamera vs sama pildikvaliteeti pakkuv Canoni hübriidkaamera

Fototehnikaga igapäevaselt kokku puutudes olen tihti näinud, kuidas õhinaga ostetud uhke peegelkaamera jääb pärast esmase pildistamisvaimustuse raugemist lihtsalt kapipõhja vedelema.

Reeglina on põhjuseks see, et peegelkaamera on suur ja raske ning seda on tülikas endaga kaasa võtta – kui just spetsiaalselt pildistama ei lähe. Sel hetkel mõistetakse, et kui aparaadi korpus oleks poole pisem, siis võiks selle hõlpsasti kasvõi käekotti visata ja ilusaid pilte oleks palju rohkem. Mõistetakse, et oleks pidanud ostma hoopis hübriidkaamera…

 

Kaamera pildikvaliteet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ka talvel tubastes hämarates tingimustes teeb hübriidkaamera ilusaid teravaid peegelkaamera kvaliteediga pilte.

 

Pildisensor on objektiivi taga ja salvestab pildi tegemise ajal sellele langevat valgust. Mida suurem on sensori pind, seda rohkem ta ühel ajahetkel valgust salvestada suudab ja seda kvaliteetsem tuleb sinu foto. Just sellepärast teevad nutitelefonid ja enamik kompaktkaameraid kehva pilti: nende sensor on hästi pisike. Just sellepärast teevad peegelkaamerad ilusaid pilte – sest nende sensori pindala on suur. Hübriidkaamerate pildisensor on sama suur nagu algtaseme peegelkaamerates ja sellepärast on ka hübriidide pildikvaliteet sama hea.

Veidi vähem sõltub pildikvaliteet objektiivist, läbi mille valgus sensorini jõuab. Mida täpsemalt ja hoolikamalt on lihvitud objektiivi klaasist läätsed, seda parem on pildikvaliteet. Hübriidkaamerate eelis, sarnaselt peegelkaameraga, on vahetatavad objektiivid. See tähendab, et ei pea rahulduma ühe keskpärase objektiiviga, vaid saab vastavalt pildistamissoovidele hankida kaamera ette väga kvaliteetseid makro-, portree-, telesuum- või muid objektiive.

 

Optiline ja elektrooniline pildiotsija

pentax-k-1-peegelkaamera-52Traditsiooniline peegelkaamera. Traditsioonilise peegelkaamera suured mõõtmed tulenevad eelkõige pildiotsijasüsteemist, mis kaamera sees palju ruumi võtab. Selleks, et läbi objektiivi tulev valgus kaamera taha peegeldada, on aparaadi sees peegel, selle ülal suur prisma ja prisma taga omakorda mitmed klaaselemendid. Hübriidkaamerate puhul on kogu see süsteem eemaldatud.

 

Hübriidkaamerate ja peegelkaamerate suurim erinevus on pildiotsija ehk lihtsustatult öeldes see koht kaamera taga, kust sisse vaadates pildistaja näeb kadreeringut.

Peegelkaamerate pildiotsija on alati optiline – objektiivist kaamerasse tulev valgus peegeldatakse peegli ja suure klaasitüki ehk prisma abil kaamera taga olevasse okulaari, kust fotograaf pildistamisel sisse vaatab.

Hübriidkaamerast on kompaktse korpuse nimel kogu see peeglite ja prismade mehhanism eemaldatud. Kallimatel hübriidkaameratel on optilise pildiotsija asemel elektrooniline pildiotsija – okulaarist läbi vaadates näitab kadreeringut spetsiaalne pisike ekraan.

Soodsamatel ja kõige pisematel hübriidkaameratel pole aga üldse pildiotsijat. Nendega pildistades tuleb vaadata kadreeringut kaamera taga olevalt LCD-ekraanilt – just nagu tavalise kompaktkamaeraga või telefoniga pildistades. Pildid tulevad aga ikka kvaliteetsed, sest hübriidkaamera sensor on suur ja objektiiv kvaliteetne.

Inimene peab ise enda jaoks selgeks tegema, milline pildiotsija talle sobib. Või ehk pole talle seda üldse tarviski. Seda on kõige lihtsam endale selgeks teha fotopoodi minnes ja erinevate kaameratega pildistada proovides.

Kokkuvõte

Nutitelefoniga tehtud pilte on nutitelefoni ekraanilt hea vaadata. Kui sa neid aga aastate pärast suurelt ekraanilt vaatad või perekroonika jaoks paberile prindid, võid tabada end mõttelt: “Ehk oleks pidanud hankima parema fotokaamera”. Seda ostma minnes võiks suurte uhkete peegelkaamerate kõrval vaadata ka pisikesi hübriidkaameraid.

Just algaja fotohuvilise jaoks, kes soovib saada ilusaid pilte igal pool, ilma kaameraseadetesse sügavamalt süüvimata, võib hübriidkaamera osutuda palju paremaks valikuks kui traditsiooniline peegelkaamera.

 

3 olulisemat põhjust, miks peaks valima peegelkaamera

  1. Kui vajad pildistamisel optilist pildiotsijat
  2.  Kui eelistad suuremat korpust väiksemale
  3.  Kui vajad pildistamisel spetsiifilisi profiobjektiive või lisavarustust

3 olulisemat põhjust, miks peaks valima hübriidkaamera

  • Kui eelistad väiksemat, mugavamalt kaasas kantavat korpust suuremale
  • Kui sulle meeldib kadreerida LCD-ekraanilt (ja/või elektroonilise pildiotsija abil)
  • Kui soovid, et videot filmides kaamera ise pilti teravana hoiaks

 

Mõned väärt hübriidkaamerad, mida soovitan osta:

Hübriidkaamerad < 500€

Hübriidkaamerad 500-1000€

Hübriidkaamerad > 1000€

 

 

(5443)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga