Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Mida püüda pildile juunikuus?

©Tekst ja fotod: Remo Savisaar

Praegu on käes aasta kiiremad kuud. Pildistamist on oi-kui-palju ning korraga tahaks olla mitmes kohas. Nii nagu ma siin soovitusi jagan, talitan nende järgi ka ise – hiilisin möödunud kuul samuti kurvitsaid. Kohtasin juba tuttavaks saanud väiketülle ning tänavu sain enda jaoks kirja ka mõned uued liigid. Selleks olid naaskelnokk, kivirullija ja krüüsel. Kes otsib, see leiab! Meeldiv oli oma kirjakastist leida ka paar kirja, kus sain teada, et soovitustest on olnud kasu. Vähemalt kaks lugejat on saanud ilusate kurvitsapiltide võrra rikkamaks!

Vativaip

Juba mõnda aega on rabasid ning soid kaunistanud ilusad, valged tupp-villpead. Praegu on viimane aeg minna jäädvustama seda Looduse vaatemängu, sest varsti on see kahjuks läbi.
Lisaks „vatitupsudele“ on rabades ja rabametsades õide puhkenud sookail, mis meenutab kaugelt vaadates samuti tupp-villpead. Metsaalune on kutsuvalt valge, nagu oleks see jõulueelselt ehitud. Kogu see õitevalge kutsub pildistama.

Praegu tuleb arvestada vaid sellega, et rabades-soodes ja nende lähedal tehtud pildid tulevad kätte sõna otseses mõttes vere hinnaga. Sääsetõrjevahend leevendab natukene olukorda, kuid paarsada verejanust sääske Teie ümber tiirutamas on garanteeritud.

Tupp-villpea valged viljatupsud.

Linnulapsed

Juuni on linnuvanemate jaoks samuti väga kiire aeg. Linnulapsed kasvavad kiiresti ning nõuavad vahetpidamata süüa. See on hea aeg tegemaks näiteks heinamaa servas binoklivaatlust, et selgitada välja kus ja mis toimub. Sageli ronivad linnulapsed mõne toekama taime otsa, millelt nad ilusti välja paistavad. Sealt pudenevad nad aga alla sama kiiresti nagu küpsed õunad, kui kuulevad vanemate hoiatushüüdu. Siis kui olukord vaibub, on nad aga peagi tagasi taime vartel. Mina soovitan teha pool-lähivaatlusi ja/või pildistamist varjest, varjevõrgu või kaitsevärvi riide alt. Varjeks võib olla ka tavaline telk. Juhul kui proovite neid pildistada varjeta, siis varuge kannatust ning hoidke distantsi. Viimast saab aegamööda vaikselt vähendada, et tunni-paari möödudes sobivasse kaugusesse jõuda. Juhul kui on näha, et linnuvanem on teie kohalolekust häiritud, siis arvata on, et olete lastele liiga lähedal. Sellisel juhul tuleks koheselt vahemaad suurendada ja alustada nö otsast peale – ehk siis tasa ja targu. Mina kasutan heinamaal pildistamiseks sageli kaitsevärvi lina, mille all on hea vaikselt lähemale nihkuda. Liikuda oleks palju öeldud.

Kes on aga ujuv-varjega sina peal, siis sellel kuul on võimalus jälgida ka veelindude peretoimetamisi. Kajakatel, püttidel, laukudel ja paljudel teistel on koorunud või koorumas imearmsad, titekarvas pojad. Linnulaste pildistamine on aga üsna hell teema, seega soovin teile siinkohal looduse tunnetust ja ärge ületage piire! Pigem jutustav keskkonnafoto, kui lähivõte stressis linnulapsest.

Kadakatäks toitmas oma poegi, noorukeid.

Väike sulepall – naerukajaka tibu, loojanguhetkel. Vennad-õed olid pugenud juba voodi, sooja „teki“ alla.

Loomalapsed

Juunikuuks on rebasekutsikate põnnid juba piisavalt suured ning uudishimulikud. Nende väikesed käpakesed ning üha kasvav uudishimu kannab neid pesaurust üsnagi kaugele. Nüüd on aeg, kus tasub silmad lahti hoida ja kiigata sinna, kus need noored hakatised liikuda võiks. Ka rebasekutsikate pildistamisel tuleb hoida piiri. Ei tasu ära unustada allatuult olekut ning üks pildistamissessioon ei tohiks kesta üle tunni. Ideaalis vähem, et minimeerida oht, kus võite jääda vahele vanarebasele. Lapsevanemale vahele jäämisega võib kaasneda terve pere kolimine ja ka rebasekutsikatest olete te sellisel juhul samuti ilma. Juhul kui teile pole seal kandis teada teisi rebaseurge. Soovitan seda igaljuhul vältida!
Oma rebasekutsikate pildistamise käigud olen mina sättinud just kõige magusama valguse ajaks.

Kust neid leida võiks? Vaadata tasub põlluveerel paiknevate kivihunnikute juurde ja/või ka põlluäärsetesse metsatukkadesse. Aktiivsele pesakohale viitavad sissetallatud rajad, mänguplats, kuid ka näritud kondid, linnusuled ning väljaheited.

See rebasekutsikas võttis ette ligi 300 meetri pikkuse rännaku, avastades koduümbrust.

Toredat suve, tabamusi ning teravat silma! :)

(732)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga