Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Lähipildistamisest

© Tekst ja fotod: Jaak Põder

Kui kellelegi on hakanud meeldima tilluke maailm, siis tekib varem või hiljem küsimus, millega seda jäädvustada. Järgnevalt vaatame läbi mõned enamlevinumad võimalused, kuidas peegelkaameraga väikestele asjadele ja olenditele ligineda saab.

Makroläätsed – lihtne moodus lähipildistamiseks. Plussid: sobivaid läätsi on pea igas mõõdus objektiividele; kasutamine on lihtne ja rahalise poole pealt soodne; neid on mugav taskus kanda. Miinused: läätse suurus sõltub objektiivi esimese klaasi suurusest, seega sama lääts ei pruugi sobida teistele objektiividele; pildikvaliteedi osas tuleb teha tugevaid mööndusi.

Vaherõngad – lihtne ja kvaliteetne võimalus väikestele objektidele lähenemiseks. Plussid: pildikvaliteet ei halvene; kasutatavad iga objektiivi juures. Miinused: suurendus sõltub objektiivi fookuskaugusest, teleobjektiivide juures mõju ei ole piisav. Vaherõngaste sees puudub optiline klaas, seega pildikvaliteet sõltub objektiivi enda kvaliteedist.

Lõõts – ebamugav, samas parimat mänguruumi pakkuv lahendus. Plussid: mänguruum; lõõtsa saab lihtsalt kokku ja lahti liigutada; kasutatavad iga objektiivi juures; lühemate objektiivide korral väga hea suurendusvõime. Miinused: Ebamugav kasutada, lõõts on üldiselt õrn ja kergesti lõhutav. Lõõtsa sees puudub optiline klaas, seega pildikvaliteet sõltub objektiivi enda kvaliteedist.

Tagurpidi normaalobjektiiv – soodne, kuid keskmisest ebamugavam võimalus suurendamiseks. Plussid: piisab lihtsast adapterist, mis võimaldab fotoaparaadi ette tagurpidi objektiivi panna, et saavutada korralik suurendus; pildi kvaliteet on sõltub objektiivi kvaliteedist. Miinused: objektiivi kontroll; filtrite kasutamine raskendatud, varjuki kasutamine raskendatud.

Tagurpidi normaalobjektiiv teise objektiivi ees – äärmiselt ebamugav, kuid suurima suurendusvõimega lahendus. Tähendab, et teleobjektiivi ette on pandud tagurpidi 50mm objektiiv (suurendusvõime võrdub õigetpidi objektiivi fookuskaugus jagatud tagurpidi objektiivi fookuskaugusega – nt 300mm koos tagurpidi 50mm annab suurenduse 6 korda). Plussid: suurendusvõime. Miinused: elusolendite pildistamiseks sisuliselt kasutu, valgusjõud peaaegu olematu; pildikvaliteet sõltub objektiivide kvaliteetidest (mis kokku tavaliselt ei anna head tulemust); filtrite kasutamine raskendatud; varjuki kasutamine raskendatud; kogu lahenduse käsitlemismugavus.

Telekonverter – lihtne võimalus suurendamiseks. Plussid: ilma pildistamiskaugust muutmata suurenduse kasvatamine; sobib pea igale objektiivile (siiski, osad konverterid kõigile objektiividele ei sobi). Miinused: pildi kvaliteedi langus.

Makroobjektiiv – parim lahendus suurendamiseks. Plussid: objektiiv on lähipildistamise jaoks mõeldud, mugav kasutada; väga hea teravus; suurendusskaala on objektiivi peal nähtav; võimalus kasutada koos lõõtsa, vaherõngaste ja telekonverteriga (veel parema suurenduse saamiseks). Miinused: toodud võimalustest kalleim.

Kokkuvõtvalt, võimalusi lähipildistamiseks on mitmeid. Tulemusi saab nii- ja naapidi, kuid kui huvi on vähegi tõsisem, soovitan kohe alguses makroobjektiivi poole vaadata. Nendest räägin lähemalt järgmisel korral.

fj024_1

Säriksääsk. Pildistatud 122mm fookuskauguselt koos 66mm vaherõngastega. Kvaliteedi üle ei saa nuriseda, sest kasutatud objektiiv oli heast klassist.

fj024_2

Sääsk. Pildistatud 300mm teleobjektiiviga koos makroläätsega. Isegi makroläätsedest parim jätab pildi veidi pehmeks ja sööb detaili, kuigi objektiiv oli heast klassist.

fj024_3

Silmad. Pildistatud ca 250mm fookuskauguselt, kasutatud veel 2x telekonverterit ja tagurpidi ees olnud normaalobjektiivi. Kvaliteet ei ole hõisata, kuid suurendus on muljetavaldav.

(1210)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga