Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kasulikud vidinad 46. Adapter vanade M42 objektiivide kasutamiseks Canoni peegelkaamerate ees

m42-adapter-canonile-103

Äkki sul vedeleb kodus mõni M42 keermega objektiiv? No tead küll, selline, nagu sai keerata vanade Zenit või Pentax peegelkaamerate ette. Neis vanu objektiive saab kasutada ka uute peegelkaamerate ees – adapteri abil. Tänases kasulike vidinate fotoloos vaatame me BIG adapterit, millega saab kinnitada M42 keermega objektiive Canoni peegelkaamerate ette 20.32€. Katsejänesteks on kaks Nõukogude optikapärli – Helios-44 ja Industar 50-2. Vaatame siis, kuidas see adapter toimib.

M42 keermega adapter Canon EOS peegelkaameraile on välja loositud. Numbrigeneraator Random.org viskas täna ette numbri “34″. See tähendab, et tänase vidina saab enesele Andrus, kes nüüd enda Helios 44 objektiivi digikaamera ees proovida saab. Võtame Andrusega ühendust. Aitäh kõigile, kes oma mõtted kirja panid :)

m42-adapter-canonile-106

Adapter tuleb lihtsas papist karbikeses. Karbikese sees on kile sisse pakitult üks metallist adapter. Ja ongi kõik.

m42-adapter-canonile-107

Siis on meil siin kaks legendaarset fiksobjektiivi. Esimene neist on  58mm fookuskauguse ja f/2.0 – f/16 avavahemikuga Helios-44. Teiseks on alates 1959-ndast aastast vorbitud Industar-50 objektiivi peegelkaameratele sobiv versioon Industar-50-2. See on praegu oma kompaktsuse pärast üsna populaarne just adapteri abil uuemate peegelkaamerate ees kasutamiseks.

m42-adapter-canonile-105

M42 objektiivid kinnitusid kaamera külge keerme abil. Ärme meiegi pikalt oota, vaid keerame Industarile adapteri külge.

m42-adapter-canonile-104

Keeratud. Nagu näha, on adapteril teisel pool juba tuttav, Canoni EF bajonett. M42 objektiive saab vabalt sellise lihtsa adapteri abil kasutada nii Canoni, Pentaxi, Sony, Olympuse ja kõikide hübriidkaamerate ees. Nikoni kaamerate puhul on kahjuks asjad keerulisemad, sest Nikoni kaameratel on kaugus sensori tasapinnast objektiivikinnituse tasapinnani suurem kui M42 objektiivid ette näevad. Nikoni kaamerate puhul tuleb kasutada seega kas läätsega varustatud adapterit või leppida sellega, et lõpmatusse teravustada enam ei saa…

m42-adapter-canonile-103

Nüüd ei jää muud üle, kui adapter kaamerale külge keerata. Pisut kentsakas närb see komplekt küll välja, aga huvitav ka.

m42-adapter-canonile-101

Foto pildistatud Helios-44 objektiiviga, kinnitatuna adapteri abil Canon 5D Mark III kaamera külge. F/11.

Sellise adapteri kasutamine seab pildistamisele muidugi omad piirangud. Teravustada tuleb käsitsi ja säritus (ava, säriaeg, ISO) tuleb määrata käsitsi. Üldiselt ei ole käsitsi säri määramine probleemiks, sest kaamera särimõõtja mõõdab valgust ka M42 objektiiviga täiesti korrektselt ning särinäidiku abil peaks küll igaüks, kes kaamera kasutusjuhendi läbi lugenud on, õige säriaja ja avaarvu seadmisega hakkama saama. Manuaalne teravustamine võib algtaseme APS-C sensoriga digipeegelkaameraga olla muidugi raskendatud, sest pildiotsija on käsitsiteravustamiseks lihtsalt liiga pisike ja pime.

m42-adapter-canonile-100

Foto pildistatud Helios-44 objektiiviga, kinnitatuna adapteri abil Canon 5D Mark III kaamera külge. F/16.

Teine asi, mida peab silmas pidama on see, et nende vanade Nõukogude objektiivide teravus jätabki soovida. Kui kaadri keskosa ongi terav, siis kaadri äärealadel pole teravusest juttugi.

helios-objega-80

Foto pildistatud Helios-44 objektiiviga, kinnitatuna adapteri abil Canon 5D Mark III kaamera külge. F/2.8.

Kui sul on kusagil mõni M42 objektiiv või kui sa tead kedagi, kellel see on ja kes seda ei kasuta siis – proovi ära. On äraütlemata huvitav proovida sama objektiivi, millega su isa või vanaisa mitukümmend aastat tagasi filmile pildistas enda uue digitaalse peegelkaamera ees. Ja fotod – kusjuures – on soojad ning kuidagi teistmoodi.

 

Adapter M42 objektiivide kinnitamiseks Canon EOS peegelkaamerate ette: 19.99€

 

Kõik M42 adapterid Photopointis

 

(3075)

Artiklis kirjeldatud tooted:
BIG adapter M42 - Canon EF (571906) Võimaldab kasutada M42 keermega objektiivi Canon EOS peegelkaamera ees

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast