Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: GoPro Hero7 seikluskaamera

GoPro HERO7

GoPro on muidugi ise süüdi, et tema seikluskaamerad nii head on. Ise ta neid hooga arendas. Nüüd on siis juhtunud nii, et Gopro Hero6 protsessor on piisavalt kiire ja pildikvaliteet nagunii hea ja video samuti nii suure resoga, et suuremaks seda ajada pole mõistlik. Korpuski on piisavalt pisike – suuremaks teha pole mõtet, väiksemaks teha ei saa.

Seega on üsna ootuspärane, et uue GoPro Hero7 Black seikluskaamera kõige olulisem uuendus pole mitte riistvara vaid hoopis tarkvara. Täpsemalt: elektrooniline stabilisaator. See oli olemas ka senistel Hero mudelitel. Uhiuue Hero7 Black puhul on selle toimimine muudetud aga nii tõhusaks, et vahet pole, kas kaamerat hoidev käsi väriseb ekstreemsest lumelauasõidust või selle sõidu käigus saadud ajukahjustusest – ülisujuva video saad filmida igal juhul.

GoPro Hero7 Black video on nii sujuv, et paljud ekstreemivennad sõitsid oma Hero kuuest rulaga üle ja ostsid endale juba Hero7 ära. Igaüks saab neist nüüd eeskuju võtta, sest Photopointis on Hero7 Black seikluskaamerad juba olemas. Kui ei usu, siis vaata ise:

GoPro HERO7

Lisaks elektroonilisele stabilisaatorile on GoPro Hero7 Black seikluskaameral oma eelkäijaga võrreldes tegelikult päris palju täiustusi. Enamik neist on väikesed asjad, kuid üheskoos muudavad need uue seikluskaamera senisest mugavamini kasutatavaks – eriti nende jaoks, kellele meeldib seadistustest maksimum võtta. Hero7 Black täiustusteks on:

  • HyperSmooth elektrooniline stabilisaator
  • Senisest paremaks tuunitud mikrofon – salvestab paremat, bassisemat heli
  • Uus TimeWarp režiim ühendab endas time-lapse intervallvõtte ja uue elektroonilise stabilisaatori. Sarnane kontseptsioon DJI Mavic 2 droonide HyperLapse režiimile. Põhimõtteliselt saad intervallvõtet tehes kaameraga ringi joosta ning pärast valmib sellest efektne, liikumisega time-lapse video
  • Uus Super Photo režiim fotode pildistamiseks: analüüsib pildistatavat kaadrit ning valib ise vastavalt kaadrile sobivaima pildistamisviisi ja seadistused
  • Uue välimuse ja täiustatud funktsionaalsusega kasutajaliides (menüüd ja seadistused LCD-ekraanil)
  • Kasutajaliides kohandub vastavalt kaamera asendile – portrait-asendisse püsti keerates liiguvad menüüd ja seadistuste nupud vastavalt
  • Lisatud on võimalus striimida live videot Facebooki – otse kaamerast üle WiFi ühenduse (tulevikus lisandub ka YouTube live tugi).- Maksimaalseks Live video lahutusvõimeks on 1080p
  • Lühikeste klippide salvestamise võimalus (15 või 30 sekundiline klipp). Väike lisamugavus video salvestamisel: point on selles, et kasutaja ei pea video salvestamise lõpetamiseks kasutama häälkäsklust ega stopp-nuppu
  • Juhtmevaba ühenduvus Apple nutiseadmetega peaks toimima nüüd stabiilsemalt, sest GoPro on uuendanud ühendamiseks vajaliku tarkvara (ja võib-olla ka riistvara) vastavalt Apple MFI standarditele
  • Lisatud on kaks uut häälkäsklust: “GoPro Capture” ja “GoPro Stop Capture”. Need toimivad hetkel aktiivsest salvestusrežiimist sõltumata
  • Võimalus muuta WiFi ühendamisel näidatava WiFi võrgu (GoPro) nimetust.

GoPro HERO7

GoPro Hero7 seikluskaamerast on tegelikult olemas kolm erinevat versiooni. Hero7 BlackHero7 Silver ja Hero7 White. Selles postituses karbist välja võetab Hero7 Black erineb kahest ülejäänust väga oluliselt. Siin all on reas kõigi kolme kaamera peamised tehnilised andmed – näed ära olulisemad erinevused ja sarnasused:

GoPro Hero7 Black GoPro Hero7 Silver GoPro Hero7 White
GoPro HERO7 GoPro HERO7 GoPro HERO7
Maks. videorežiim 4K, 60p 4K, 25p Full HD, 60p
Foto lahutusvõime 12 MP 10 MP 10 MP
Elektrooniline stabilisaator HyperSmooth Standard Standard
Häälkäsklused Jah + sisse lülitamine häälkäsklusega Jah Jah
Intervalomeeter (time-lapse) Jah
Aegluubis video 8x aeglustus 2x aeglustus 2x aeglustus
Live otseülekanded Jah
Super Photo režiim jah
Time Warp video Jah
GPS Jah Jah
ProTune ja RAW foto ProTune ja RAW foto on olemas
LCD-ekraan Puutetundlik kaamera taga + seadistused kaamera ees Puutetundlik kaamera taga Puutetundlik kaamera taga
Audio salvestamine Stereoheli, mürasummutus 3 mikrofoni abil Stereoheli, mürasummutus 2 mikrofoni abil Stereoheli, mürasummutus 2 mikrofoni abil
Ühenduspesad USB-C, Micro HDMI USB-C USB-C
Videosalvestus HDMI kaudu Jah
Aku Eemaldatav Integreeritud (ei saa vahetada!) Integreeritud (ei saa vahetada!)
Hind Photopointis (03.10.2018) 429€ 329€ 219€

Silver ja White seikluskaameratel on küll uue välimusega korpus ja kasutajaliides. Aga tehnilise taseme poolest on need lihtsalt uues kuues GoPro Hero5 kaamerad. Need ei ühildu GoPro Karma drooni ega gimbaliga, neil ei ole eesmist LCD-ekraani ega Hero6 kaameratega tulnud GoPro GP1 protsessorit. Ja nende aku on integreeritud – seda ei saa korpuse seest eemaldada.

GoPro HERO7

Karbis on: USB-C kaabel laadimiseks/andmevahetuseks, aku, eemaldatav raam, nõgusa pinnaga kleebitav kinnitus, lameda pinnaga kleebitav kinnitus, GoPro Hero7 Black kaamera, kasutusjuhend, kiirjuhend ja kleepsud.

GoPro HERO7

Kõigepealt aku ja mälukaart. Mõlemad sisestatakse kaamera all oleva suurema luugi taga olevatesse pesadesse. Mälukaartide osas on tegelikult Hero7 puhul toimunud samuti üks triviaalsemat sorti täiustus, mis ülal nimetamata jäi. Kui seni sai Hero seikluskaamerate sees kasutada MicroSD mälukaarte mahuga kuni 128 GB, siis Hero7 kaamera toimib ka 256GB mälukaartidega.

Hero7 Black kindlasti üks olulisemaid erinevusi võrreldes Silver ja White mudelitega ongi see, et akut saab korpusest eemaldada. See teeb võimalikuks mitme aku kasutamise nii et vahepeal ei peaks aku laadimiseks videote salvestamist peatama. Arvestades, kui kiirelt Hero seikluskaamerate akud tühjaks saavad (umbes tund aega 4K video filmimist), on see väga oluline praktiline erinevus.

GoPro HERO7

Teine, pisem luuk avaneb Hero7 paremal küljel. Selle all on USB-C pesa aku laadimiseks ja andmeside jaoks. USB-C pesa abil saab Hero7 kaameraga ühendada ka välise mikrofoni. Samuti on siin luugi taga Micro HDMI pesa, mille kaudu saab videot salvestada välisele andmekandjale või siis juba salvestatud videot suurel ekraanil näidata.

GoPro HERO7

Väliselt on Hero7 Black seikluskaamera hästi sarnane senise Hero6 versiooniga. Kummeeritud pealispind nii esiküljel kui ka külgedel, tihedalt kinni-lahti käivad luugid, pisike LCD kaamera ees ja puutetundlik 2.0″ ekraan tagaküljel. Muutumatuna püsinud korpus kindlustab kõikide seniste GoPro Hero seeria lisatarvikute ühildumise ka uue Hero7 mudelitega.

GoPro HERO7

Kui korpuse juures mingeid muudatusi välja tuua, siis võib nimetada senisest suuremat logo kaamera paremal küljel. Samuti on senine triibuline kummist muster külgedel asendunud sileda pinnaga.

GoPro HERO7

Kaamera korpusel on kaks juhtnuppu: üks sisse-välja lülitamiseks ja režiimide vahetamiseks vasakul küljel ja teine salvestamise alustamiseks ning seadistuste valikute kinnitamiseks kaamera peal. Ongi kõik. Peenemad seadistused saab kasutaja teostada tagaküljel oleva puuteekraani või nutitelefoni rakenduse abil.

GoPro HERO7

Kaamera peal on suur nupp salvestamise alustamiseks ja menüüdes seadistuste kinnitamiseks.

GoPro HERO7

Tagakülg on 2″ puutetundliku LCD-ekraani päralt – selle abil on hea kadreeringut paika sättida ning täpsemaid seadistusi valida. Kusjuures kogu kasutajaliides – menüüd, nupud ja erinevate seadistuste tegemise loogika – on Hero7 puhul püütud muuta selgemaks ja lihtsamaks. Kas see on ka õnnestunud – vaata ja otsusta ise:

GoPro HERO7

Kolme erinevat salvestusrežiimi – time-lapse, video ja foto – saab aktiveerida LCD-ekraanil näpuga paremale-vasakule tõmmates.

GoPro HERO7

Kui sõrmega ülevalt alla liigutad, avanevad esmalt olulisemad seadistused

GoPro HERO7

ja kui siis seal olulisemate seadistuste vaates suurele nupule vajutad, pääsed põhimenüüsse. Seal saab muuta igasuguseid kaamera üldseadistusi.

Põhilisi režiime saab muuta näpuga paremale-vasakule vedades. Peenem režiimide valik avaneb aga LCD-ekraanil vasakul all olevale ikoonil puutudes. See režiimide menüü on jagatud kolmeks vaheleheks:

GoPro HERO7

Esimesel vahelehel on erinevad time-lapse režiimid.

GoPro HERO7

Teisel vahelehel on kaks põhirežiimi video salvestamiseks.

GoPro HERO7

Ning kolmandal vahelehel on põhilised valikud fotode pildistamiseks.

Supersujuv stabilisaator on küll GoPro Hero7 Black olulisim trump, tähele tuleb aga panna, et seda vinget stabilisaatorit ei saa kasutada mitte kõikide video lahutusvõimete/külgede suhete ja vaatenurkade juures. Kui läheme seadistama videorežiimi parameetreid, siis öeldakse meile õnneks kohe ära, kas stabilisaator vastava seadistuse juures toimib või mitte:

GoPro HERO7

Tõepoolest – 4K 50p videot salvestades toimib ainult standardne stabilisaator. Hypersmooth hüvesid siin kasutada kahjuks ei saa.

GoPro HERO7

Hypersmooth stabilisaator on näiteks kasutatav siis, kui filmime 16:9 külgede suhtega 4k videot kiirusega 25 fps.

GoPro HERO7

Kuid näiteks 4:3 külgede suhte ja 4K 25 fps video puhul ei stabiliseerita meie videot üldse!

Ülalolevatest näidetest selgub, et stabilisaatori toimimine või mittetoimimine ei sõltu ainult video lahutusvõimest, vaid lisaks veel valitud külgede suhtest ja ka filmitavast vaatenurgast (kas lai või kitsam vaatenurk). Hea ülevaate stabilisaatori toimimisest erinevate seadistuste puhul annavad allolevad tabelid:

GoPro HERO7

Kuidas see HyperSmooth stabilisaator siis toimib? Karbist-välja postitustes me tavaliselt pildi- ja videokvaliteeti ei testi. Hypersmooth stabilisaatorist rääkides oleks aga hea teada, kuidas selle efekt sisi täpsemalt välja näeb. Õnneks on erinevad asjatundjad YouTube’i laadinud hulgaliselt videoid, kus uue GoPro Hero7 stabikat testitakse. Valisin kaks parimat välja:

GoPro Hero6 vs Hero7. Stabilisaatori võrdluse leiad 3:34

Sellest videost näed,  kuidas Hero7 stabilisaator toimib ülimalt rappuval allamäge-sõidul

GoPro HERO7

Vahepeal sai aku tühjaks – panin laadima. Nii pisike aku, kuid arvuti USB 3.0 pessa ühendades laeb see üllatavalt aeglaselt – umbes neljatunnise laadimisajaga oli aku näit ainult 51% peal.

GoPro HERO7

Paljud digiseadmed on jõudnud oma arengus etappi, kus riistvara on saavutanud täiuse ja olulisemaks muutub hoopis tarkvara. Kui kaameral on piisavalt piksleid ja gigabaite ning kui ka selle protsessor on piisavalt võimas, siis tuleb küsida: “Mida kogu selle võimsusega pihta hakata, et kasutamiskogemus ja tulemus senisest veelgi parem oleksid?”.

GoPro küsis ja vastus on siinsamas. Olgugi, et Hero7 seikluskaameral ei ole uut sensorit ega protsessorit ega objektiivi ega korpust, on see siiski oluline samm edasi senisest Hero6 kaamerast. Väärt uuendamist kõigi jaoks, kes action-videoid juba profimal tasemel teevad ja parimat visuaalset tulemust oluliseks peavad.

(2506)

Artiklis kirjeldatud tooted:
GoPro Hero7 Black
  • Kompaktse korpuse ning integreeritud ekraaniga GoPro
  • Vastupidav ning veekindel kuni 10 meetrit lisakorpuseta
  • Võimekas HyperSmooth video stabilisatsioon 
  • Profitasemel 4K UHD 60p ning FullHD 240p videosalvestus
  • 12-megapikslised fotod kuni 30 kaadrit sekundis sarivõttega
GoPro Hero7 Silver
  • Kompaktse korpuse ning integreeritud ekraaniga GoPro
  • Vastupidav ning veekindel kuni 10 meetrit lisakorpuseta
  • Lihtne ühe nupuga juhtimine
  • Profitasemel 4K UHD 30p ning FullHD 60p videosalvestus
  • 10-megapikslised fotod kuni 15 kaadrit sekundis sarivõttega
GoPro Hero7 White
  • Kompaktse korpuse ning integreeritud ekraaniga GoPro
  • Vastupidav ning veekindel kuni 10 meetrit lisakorpuseta
  • Lihtne ühe nupuga juhtimine
  • Profitasemel FullHD 60p videosalvestus
  • 10-megapikslised fotod kuni 15 kaadrit sekundis sarivõttega

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast