Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Nende nippidega võtad GoPro (seiklus)kaamerast alati maksimumi

Õnnitlen – oled saanud endale esimese GoPro kaamera, mis tähendab et lõpuks hakkad nägema maailma hoopis teise nurga alt. Ainult, et esimesed pildid pole päris selliseid nagu GoPro reklaamides. Miks küll?

Enne pea ees lennukist välja hüppamist või kodus lastega kokkamist GoPro abil filmima/fotografeerima hakates võiksid tähelepanu pöörata allpool välja toodud nippidele, mis aitavad Sul uuest kaamerast parima välja võtta. Ja kui Sa lõpuks näed, kui mitmekülgne üks GoPro olla võib, siis hakkab alles tõeline fun pihta.

Paigutus

Fotograafias on väga suur roll sellel, kuidas objekt(id) kaadris asetsevad – meile tundub mõni paigutus „ideaalne“, aga teine tundub imelik ning mitte sobiv (näiteks inimene kaadris, aga varbad pooleldi välja lõigatud). Seetõttu tasub teinekord astuda kaamerale lähemale/kaugemale või keerata kaamera portree asendisse (uuel HERO7 seerial keerab kaamera end ilusti portreerežiimi kaasa), et saada parim kaader ning kasutada erinevaid GoPro tarvikuid põnevamate nurkade saamiseks. Samuti on parim valgus hommikul vara ja õhtul hilja ning lahedaid „äktsion“ kaadreid saab ka päikselisel päeval. Hall sombune ilm ei pruugi nii head tulemust jällegi samast hetkest jätta.

Kuidas saada enda tegevusest parim kaader? Üks võimalus on panna kaamera timelapse režiimi ja seadistada see pilti tegema iga 0,5 sekundi tagant. Parem variant on panna see sarivõttele – näiteks 30 kaadrit kahe või kolme sekundi jooksul. Vajutad vahetult enne pildistama (vajutusest pildistamiseni on umbes 1 sekund aega) ning võid kindel olla, et jäi peale. Eriti hea on kasutada pulti, siis ei pea kaamerani ulatuma.

gopro-hero7-photopoint-nipid.jpg

Võimalikult ilusate ja efektsete fotode tegemiseks pane tähele:

  • Päikese suunda – kõige ägedamal kaadril on flare ikka peal.
  • Näoilmet – igasuguste hüpete ja tegevuste ajal kipume keskenduma sellele ning näoilme on ka vastav. Proovi kindlasti mõelda näoilmele, et pärast julgeks pilti ka jagada.
  • Keha asendit – sama jutt nagu näoilmega, sest pildilt on aru saada, kas hüpe läks lappama või oled stiilselt vana rahu ise. Siinkohal kindlasti aitavad oskused, kuid sama kehtib ka mitte ekstreemsete tegemiste puhul.
  • Kaamera asukohta – kui kaamera on pulga/statiivi otsas, siis ole kindel, et sina jääd peale ning mõtle ka kuidas sa peale jääd. Kui kaamera on kuskile mujale kinnitatud, siis jälgi samuti, kas ja kuidas ning mis peale jääb (kadreerimine).

 

Salvesta seda, mis on Sinu ümber

GoPro kaamerad on tehtud lainurk objektiividega (kalasilma efekt), et saada võimalikult palju peale just enda külge kinnitatult. Ehk see annab võimaluse jätta kõik Sind ümbritsev ja Sinu tehtav peale. Lisaks igasugustele kaamera sisestele sättetele tuleks alati meeles pidada ja jälgida Sinu enda vaatenurka (POV).

Kui GoPro on sinu vaatenurgas (POV), näiteks kinnitatud kiivrile, siis suuna kaamera umbes 2 meetrit enda ette. Nii jääb peale piisavalt ülevalt, ilma et pool kaadrit täidaks kiiver ja otsaesine. Samuti on kõik enda küljest kaadrid parimad, kui kasutada kas Superwide või 4:3 kaadri mõõtu – nii jääb kõik peale.

gopro-seikluskaamerad-photopointis

photopoint-gopro-hero7-kaamera

 

Selfide tegemine

Kui teed palju ja tihti selfisid, siis suuna kaamera enda nabale – nii oled peale sa ise ja sind ümbritsev keskkond (mitte all nurgas su pea ja ¾ pildil on taevas). Samuti on mõistlik kasutada timer funktsiooni, et kaamera teeks pildi sellel hetkel kui käsi on ilusasti ilusti välja sirutatud.

gopro-hero7-seikluskaamerad-photopointis

 

Avasta uusi nurki

Videote (ja ka fotode) tegemisel kasuta erinevaid vaatenurki. Kinnita enda GoPro kaamera randmele, jalale, rinnale või pulga külge – kõik tarvikud sellisteks tegevusteks on müügil eraldi. Käed vabad kaadrite jaoks kinnita kaamera kleepsuga kiivrile või klambriga (Jaws Flex Clamp) “kuhu-iganes-saad” külge. Peaasi, et oleks erinevad nurgad, sest nii on Sinu video palju ägedam ja omanäolisem.

Selles videos on kasutatud 5 erinevat GoPro tarvikut ja ainult ühte kaamerat. Erinevate tarvikud lisavad  põnevaid nurki, mis jätavad videost mulje nagu oleks kasutatud 5 erinevat kaamerat.

 

TopTip: parima pildi saamiseks kasuta parimaid seadeid – lülita sisse ProTune (kui kaamera võimaldab). GoPro ise kasutab tihti enda turundusvideote puhul selliseid seadeid:

  • Sharpness: Low
  • ISO min: 100
  • ISO max: 100
  • Color profile: GoPro
  • FOV: Wide

Kindlasti tasub meeles pidada, et iga olukorra jaoks pole need ideaalsed seade.

gopro-hero7-seikluskaamerad-photopointis_3

 

Jutusta lugu

GoPro tehti selleks, et salvestada ootamatut, kuid selliste videote saamiseks ei pea ilmtingimata olema ekstreemsportlane ning tegema kolmekordseid saltosid. Peamine on mõelda loole, mida edasi anda soovid.

1. Alusta põhilisest

GoPro kaamera on karbist välja võttes koheselt 1080p60 seades ehk 60 kaadrit sekundis tagab juba väga okei aegluubi. Kasuta seda! Pane videosse korduses aeglasemalt mõni seik. Kui kasutada videot sotsiaalmeedias, siis 1080p on samuti rohkem kui küll – eriti, kui paned selle kokku Quik rakendusega telefonis endas.

2. Salvesta teekonda

Igal lool on algus, keskpaik ja lõpp – ei ole lihtsalt suvalised tegevused. Alusta algusest, tee kaadreid enne tegevust ja lõpus pärast tegevust. Parim kaader jäta siiski lõppu!

3. Räägi kaameraga

Kellele meeldib oma häält kuulata? Siiski on olukordi, kus see annab palju juurde. Näiteks kui Sul on Hero7 Black ning teed live ülekannet. Ole Kalev Kruus ja kommenteeri! Või loe peale tavalisele videole.

4. Jaga!

Enam ei pea ootama, kuni oled kodus arvuti taga, et materjali jagada, sest nutitelefoniga saad teha seda koheselt kus iganes sa viibid (interneti olemasolul).

gopro-hero7-seikluskaamerad-photopointis_4

5. Leia parim hetk

Mälukaardid saavad täis. Ja kui Sul on 64 GB materjali kaardil, siis on sealt raske leida seda õiget hetke. Kasuta kas HiLight Tag (märkimist), et leiaksid soovitud hetked hiljem lihtsamalt üles või salvesta materjali lühikeste klippidena (5-30 sekundit). Viimast varianti kasutades on ka klippide mahud väiksemad, mis teeb telefoni salvestamise ja töötluse oluliselt kiiremaks ning lihtsamaks.

6. Sotsiaalmeedia

Kui oled leidnud oma lemmik klipi, video või foto, siis jaga läbi GoPro äpi seda otse enda sotsiaalmeedias. Ühenda kaamera ja ongi olemas!

gopro-hero7-seikluskaamerad-photopointis_5

 


Kõik eelnev jutt kaotab mõtte, kui Sa ei hoia kaamera objektiivi puhtana (puhasta enne võtet spetsiaalse lapi või muu taolisega), sest mitte miski ei riku tuju rohkem kui hiljem mingi ägeda klipi vaatamine ning avastamine, et veepiisk või porilaik klaasil teeb kaadri kasutamatuks. Eriti pea silmas seda kui filmid vee lähedal (vee all ja peal vaheldumisi – siis maksab kasutada eelnevalt näiteks autoklaasile mõeldud vihmatõrje vahendit).

GoPro kasutamine on lihtne, aga nende nippide ja õpetuste abil saad kätte õige tunnetuse ning lihtsalt naudid uute videote loomist ja nende jagamist. Nii et ükskõik kuhu lähed või mida teed – piknik perega, chill ja grill sõpradega, trenn, võistlus – võta GoPro kaasa ning kasuta seda fotode ja videote jaoks. Naudi hetki!

 

(1915)

Artiklis kirjeldatud tooted:
GoPro Hero7 White
  • Kompaktse korpuse ning integreeritud ekraaniga GoPro
  • Vastupidav ning veekindel kuni 10 meetrit lisakorpuseta
  • Lihtne ühe nupuga juhtimine
  • Profitasemel FullHD 60p videosalvestus
  • 10-megapikslised fotod kuni 15 kaadrit sekundis sarivõttega
GoPro Hero7 Silver
  • Kompaktse korpuse ning integreeritud ekraaniga GoPro
  • Vastupidav ning veekindel kuni 10 meetrit lisakorpuseta
  • Lihtne ühe nupuga juhtimine
  • Profitasemel 4K UHD 30p ning FullHD 60p videosalvestus
  • 10-megapikslised fotod kuni 15 kaadrit sekundis sarivõttega
GoPro Hero7 Black
  • Kompaktse korpuse ning integreeritud ekraaniga GoPro
  • Vastupidav ning veekindel kuni 10 meetrit lisakorpuseta
  • Võimekas HyperSmooth video stabilisatsioon 
  • Profitasemel 4K UHD 60p ning FullHD 240p videosalvestus
  • 12-megapikslised fotod kuni 30 kaadrit sekundis sarivõttega

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast