Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Fujifilm Finepix X10 kompaktkaamera

Aastaid on proffide ihaldatuimateks kompaktkaamerateks olnud Canoni G-seeria aparaadid, mis tipnevad hetkel uusima mudeliga “G12 558.15€“. Nüüd astub aga  sellesse Canoni poolt domineeritud liivakasti Fujifilm Finepix X10 537.82€.

Esmapilgul võib see aparaat tunduda retrostiili viljelevate kunstinautlejate kaamerana, mille juures hea pildiloome teisejärguliseks jäetud on. Kaugel sellest. Ilus on X10 küll, aga ta ei jää mitte millegi olulise poolest Canoni G12 kaamerast maha. Palju juhtnuppe ja rattaid manuaalse pildistamise jaoks, kaks enda käe järgi programmeeritavat särirežiimi, üllatavalt kiire autofookus, optiline pildiotsija, RAW-pildistamine ja välguking… X10 kaameral on olemas kõik, mis legendaarse G-seeria 12-ndal väljalaskel. Aga oh imet – päris mitme näitaja poolest võib X10 kaamerat G12 aparaadile isegi eelistada. Esiteks valgusjõulisem objektiiv, teiseks suurem pildiotsija, kolmandaks suumirõngas objektiivi ümber ning viimasena Full HD videorežiim. Seda asja peab lähemalt vaatama.

Fujifilm X10 on aparaat, mille karbist välja võtmine suudab ka minul, kui juba päris karastunud karbistvõtjal südame kiiremini põksuma panna.

Küllaltki lihtsas pakendis, kilesse mähituna see aparaat meid siin ootab.

Karbis on: Fujifilm Finepix X10 kompaktkaamera 537.82€, kaamerarihm ja selle kinnitamiseks vajalikud klambrid ning kunstnaharibad, akulaadija ja aku, USB-kaabel ja kasutusjuhendid (mis ülaloleva pildi pealt välja jäänud on).

Fujifilm X10 on klassikaliste rangefinder-kaamerate stiilis digikompakt.

Objektiivikorgi sisemus on kaetud sametiga. Kork ise ei ole metallist vaid plastikust. Erinevalt Canon G10 kaamerast ulatub X10 objektiiv korpusest väljapoole ka siis kui kaamera on välja lülitatud. See-eest on aga kaamera korpus ise pisut õhem.  Ma ei ole mitte ühelgi kaameral pidanud nii kaua otsima sisse-väljalülitamise nuppu kui sellel siin. Nuppu ei olegi – kaamera lülitub sisse objektiivi suumirõngast keerates. Objektiiv liigub siis pildistusasendisse umbes 1 cm oma kestast väljapoole.

Niiviisi. Nüüd kaamera töötab. Nagu näha, ulatub 28 mm peal objektiiv päris kaugele.

112 mm fookuskaugusel.

Objektiivi maksimaalseks avaks on 2.0. See on ühe stopi võrra suurem kui Canon G12 558.15€ kaameral. Kogu suumi ulatuses. G12 suum ulatub muidugi 112 mm asemel 140 millimeetrini. Enamus fotograafe eelistaks aga ilmselt suuremat ava suuremale suumile teleotsas.

Sarnaselt peegelkaameraile on objektiivi kõrval nupp sobiva teravustamisrežiimi valimiseks.

Nupud vasakul pool LCD-ekraani mulle üldiselt meeldivad. Ei saa aga aru, miks Fujifilm on siia pannud värvustasakaalu- ja mis veel hullem – AF nupu. Vasak käsi istub ju objektiivi suumirõnga peal ja nende nuppude vajutamiseks tuleb see sealt eemaldada. Mitte kõige kiirem ja mugavam.

Kaamera taga on keskpärase lahutusvõime (461 000 px), kuid väga hea kontrastsuse ja värvidega LCD-ekraan. Pildiotsija kummiserv ulatub kaamera tagumisest tasapinnast kõva pool cm ettepoole. Kompaktsuse mõttes mitte just kõige parem, kuid pildiotsijasse vaatamisel mugav lahendus.

Selle katte all on HDMI- ja USB pordid.

Statiivikeere ei ole objektiivi keskteljele ära mahtunud.

NP-50 liitiumaku pildistab CIPA standardse testi kohaselt 270 kaadrit LCD-ekraani kasutades ja automaatrežiimil. Ekraani välja lülitades tõuseb see näitaja enam kui poole võrra: 640 kaadrini. Optiline pildiotsija ei ole – tõele au andes – just kõige mugavam kadreerimisvahend, sest ei esita päris sama kaadrit mis pildile jääb ning seal ei kuvata mingit infot. Olukordades, kus aku hakkab tühjaks saama ja oleks vaja veel pildistada, on optiline pildiotsija aga asendamatu.

Siia aku juurde mahutub ka mälukaart.

Pisike välklamp kargab oma pesast välja vasakul ülal olevat nihikut allapoole liigutades.

Välklamp on küll pisike, kuid nagu tehnoandmetest selgub, valgustab paremini kui Canon G12 oma. 9 vs 7 meetrit.

Fn funktsiooninupu alla saab kaamera menüüst seada ühe olulisema funktsiooni. Nupp ise on sõrmega vajutamiseks väga mugavas kohas ning omandab seetõttu pildistamiskäigus päris olulise koha.

Nupud on pisut kummise pealispinnaga ning väga mugavad vajutada.

On aspekte, kus Fujifilm X10 Canoni G12 kaamerast 558.15€ minu hinnangul selgelt maha jääb. Esimene valdkond on käsitsemismugavus ja juhtnuppude läbimõeldud asetus. Ülal mainisin juba vasakul pool ekraani olevaid teravustamis- ja ISO nupu. Siin paremal pool ei ole asjad väga palju paremad. Esiteks see ratas seal ülal. Rattad mulle meeldivad aga see on täpselt seal, kuhu tahaks asetada kaamerat kinni hoidva parema käe pöidla. Väga hea on see, et seda ratast saab ka alla vajutada. Halb on aga see, et menüüdes navigeerimiseks oleks võinud selle ratta olemasolu hoopis paremini ära kasutada. Praegu istub ta enamuse ajast – kui just mingit säriparameetrit ei muuda – lihtsalt niisama. Standardse neljasuunalise nupusüsteemi ümber on samuti ratas mis liigub vabalt ja pisut lahtisena tunduvalt.

Pildistamisasend.

Piltide vatamise asend.

Olemas on lisaks pildil näidatud digitaalsele loodile veel terve müriaad igasuguseid digitaalseid lisavidinaid alustades 360 kraadi panoraamvõttest Fuji filme simuleerivate digifiltriteni. Säritust näidatakse vasakul all servas, olulisemad säriparameetrid on all.

Manuaalrežiimis saab ava muuta ülemise ratta ning säriaega alumise ratta abil. Ülemisele rattale vajutades saab rataste funktsioone omavahel vahetada.

Eelmine pilt oli nn standardekraan standardinfoga. See siin ülal on aga kuva ainult pildistusinfoga ja ilma live view`ta.

Jah. Canon PowerShot G12 558.15€ on sanud endale väärilise vastase, mis pakub täpselt sama raha eest üldises plaanis karvavõrra paremaid omadusi ning rikkalikumaid funktsioone. Samuti kenamat välimust. Kui Fujifilm Finepix x10 537.82€ kasutamismugavus nii nuppude asetuse ja läbimõelduse kui ka menüüdes navigeerimise osas oleks G12 tasemel, poleks küsimustki kumba kaamerat eelistada.

Fujifilmile tuleb siin siiski au anda – G12 on ju 12-kordse evolutsiooni tulemus, kus kasutamismugavust iga uue mudeliga aina paremaks lihvitud on. X10 on seevastu alles esimene mudel seerias, mis loodetavasti veel kaua areneb. Tehniliste andmete ja välimuse alusel otsustades tasub osta X10. Lõppotsuse langetamiseks mine aga poodi ja proovi mõlemaga ka pilti teha.

Fujifilm Finepix X10 Photopointis: 549.00 EUR 537.82€

(902)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Canon Powershot G12 must 10 megapikslit, tundlik CCD sensor, 5× optiline suum (35mm ekvivalendina 28-140 mm), RAW failivorming, 2,8-tolline pööratav PureColor II VA LCD ekraan, optiline stabilisaator, DiG!C 4 protsessor, HD video, HDMI väljund
Fujifilm X10 12 megapiksliga 2/3'' CMOS sensor, 4× suumiga valgusjõuline objektiiv (28 - 112mm), optiline pildiotsija, EXR protsessor, FullHD video, HDMI, 2,8" LCD, RAW , metallkorpus
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga